عباس اسماعیلگل: سیوپنجمین جشنواره موسیقی فجر در حالی از24 بهمنماه به طور رسمی کار خود را با اجراهای هنرمندان در تهران و شهرهای مختلف آغاز کرد که افتتاحیه این دوره از جشنواره حال و هوای متفاوتی نسبت به دورههای پیشین داشت. افتتاح رسمی این دوره از جشنواره، اجرای یک قطعه ویژه به یاد شهید سپهبد حاجقاسم سلیمانی در تالار وحدت تهران بود که ارکستر سمفونیک صداوسیما با تقدیم اجرای قطعه «سوگ سهراب» به «حاج قاسم» این اتفاق مهم را رقم زد.
ارکستر سمفونیک سازمان صداوسیما به رهبری آرش امینی با حضور «گراف مورژا» نوازنده شناخته شده و بینالمللی ویولن روس اولین اجرای رسمی سیوپنجمین جشنواره موسیقی فجر را در حالی برگزار کرد که این ارکستر در مجموع در 2 بخش به اجرا پرداخت. در قسمت اول برنامه چند قطعه ایرانی از جمله «نیایش یزدان» حشمت سنجری که محتوایی آیینی- ملی دارد اجرا شد و در ادامه نیز قطعه «تشییع جنازه سهراب» اثری از لوریس چکناواریان با حضور رهبران ارکستر سرشناسی چون شاهین فرهت، محمد سریر، فریدون شهبازیان، نادر مرتضیپور و حسن ریاحی و با یاد مقام والای شهید سپهبد سلیمانی نواخته شد. جدا از اجرای قطعه «تشییع جنازه سهراب» با کیفیتی مقبول در افتتاحیه جشنواره موسیقی فجر به عنوان متفاوتترین و در عین حال احساسیترین قسمت کنسرت ارکستر سمفونیک صداوسیما، بهترین و قدرتمندترین بخش اجرای ارکستر سمفونیک صداوسیما بخشی بود که «گراف مورژا» ویولننواز توانمند روس به صحنه آمد و روند اجرا را صعودی کرد. احاطه بر اجرایی منطبق بر معیارها و استانداردهای بینالمللی و دقت در کوک نتهای سرعتی در کنار احساس سرشار نوازنده، اجرایی برجسته را به نمایش گذاشت به شکلی که گویی مورژا سالهاست با این ارکستر همکاری کار کرده است.
ارکستر سمفونیک صداوسیما در حالی یکی از مهمترین اجراهای جشنواره موسیقی فجر را با حضور محمدمهدی نراقیان، مدیر مرکز موسیقی و سرود صداوسیما رقم زد که انتظار میرفت رئیس رسانه ملی در تازهترین کنسرت ارکستر زیر مجموعه سازمانش که به نوعی آغازگر فصل تازهای از فعالیتهای این مجموعه طی سالهای اخیر محسوب میشود حضور داشته باشد که متاسفانه این اتفاق رخ نداد.
با آنکه بخش جنبی پاپ یک روز قبل از افتتاح رسمی جشنواره با اجرای برادران آرش و مسیح در سالن میلاد نمایشگاه شروع شد اما جشنواره موسیقی فجر رسما از عصر پنجشنبه 24 بهمن ماه به ترتیب با اجراهای ارکستر سمفونیک صداوسیما به رهبری آرش امینی و گروه خنیاگران مهر به سرپرستی بهزاد عبدی و نوید نوروزی در تالار وحدت، گروه «آوای تبری» به سرپرستی جلال محمدی و خوانندگی زمان شکارچیان و گروه «نای و دئونای» به سرپرستی علیرضا برنجیان در تالار سوره حوزه هنری، گروه «نقش» به سرپرستی امیر شریفی و خوانندگی مجتبی عسگری و گروه «بامداد مشهد» به سرپرستی سالار مرتضوی در بنیاد آفرینشهای هنری نیاوران، گروه «بُندَهِش» به سرپرستی سهند بهادری در برج آزادی، تکنوازی پیانوی آرپینه ایسرائیلیان و کوارتت «نماد» به سرپرستی ستاره بهشتی در تالار رودکی و کنسرتهای پاپ امید حاجیلی و علی یاسینی در بخش جنبی آغاز به کار کرد.
جشواره موسیقی فجر امسال با وجود حضور پرشور هنرمندان شاخههای مختلف با یک معضل همیشگی در برخی اجراها مواجه است؛ یکی از نکات قابل اعتنای روز نخست جشنواره موسیقی فجر، فقر مخاطب در برخی اجراها بود به طوری که به استثنای اجرای افتتاحیه اکستر سمفونیک صداوسیما و کنسرتهای پاپ، در سایر اجراها در تالارهای مختلف تهران صندلیهای خالی بدجور توی ذوق میزد که شاید بهتر باشد مسؤولان جشنواره موسیقی فجر برای حل این معضل راهکارهایی بیندیشند، از جمله کاهش قیمت بلیتها که شاید بتوان از این طریق دانشجویان رشتههای هنری و مخاطبان خاص موسیقی را به حضور در اجراهای کلاسیک جشنواره ترغیب کرد.
اما از نکات قابل توجه جشنواره موسیقی فجر امسال میتوان به اقدام قابل توجه ستاد خبری جشنواره موسیقی فجر اشاره کرد؛ گروه روابط عمومی جشنواره موسیقی فجر مکانی را در طبقه سوم تالار وحدت طراحی و تعبیه کرده که خبرنگاران و عکاسان رسانهها با حضور در این پاویون رسانهای میتوانند در نبود افراد غیرمرتبط نسبت به پوشش اخبار جشنواره اقدام کنند. در این میان برخی شبکههای رادیویی نیز با استقرار واحدهای سیار رسانهای نسبت به پوشش اخبار جشنواره اقدام کردهاند.
سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر که تا 30 بهمن در تهران و 11 استان به صورت همزمان برگزار میشود، در روز دوم خود (جمعه 25 بهمن ماه) هم اجراهای مختلفی را برگزار کرد که از مهمترین و پرمخاطبترین آنها میتوان به کنسرت حجت اشرفزاده با عنوان «ماهیما» و به سرپرستی آرش جامع در تالار وحدت اشاره کرد که در کنار ارکستر فرهنگ و هنر به رهبری نادر مشایخی شب ویژهای را در روز دوم جشنواره موسیقی فجر رقم زدند.
از اجراهای مهم و جذاب جشنواره در روزهای آینده میتوان به اجرای ارکستر سمفونیک تهران به رهبری نصیر حیدریان، لوکا آکوئینو از کشور ایتالیا (شنبه 26 بهمن در تالار وحدت)، گروه موسیقی نواحی رستاک(یکشنبه 27 بهمن در تالار وحدت)، ضابط نبیزاده از کشور آذربایجان (یکشنبه 27 بهمن در فرهنگسرای نیاوران)، کوارتت خلیجفارس به سرپرستی امین غفاری ( دوشنبه 28 بهمن در تالار رودکی)، بخش موسیقی نواحی برگزیدگان جشنواره موسیقی جوان(دوشنبه 28 بهمن در تالار سوره حوزه هنری)، هنرستان موسیقی پسران و برگزیدگان جشنواره نوای خرم (سهشنبه 29 بهمن در تالار سوره)، ارکستر ملی ایران به رهبری سهراب کاشف و خوانندگی سالار عقیلی و گروه مستان نو با خوانندگی پرواز همای (چهارشنبه 30 بهمن در تالار وحدت) و «شب موسیقی سیستان و بلوچستان» در روز پایانی جشنواره موسیقی فجر در تالار سوره اشاره کرد.