printlogo


کد خبر: 216604تاریخ: 1398/11/29 00:00
مهرداد بذرپاش:
یکی از مشکلات مجلس، گیرهای ساختاری است

گروه سیاسی: عضو هیأت‌رئیسه مجلس نهم گفت: یکی از گیرهای ما که مجلس را کارآمد نمی‌کند این است که اصولا ما نماینده‌ای را بهتر می‌دانیم که بهتر موضع بگیرد؛ مجلس فقط جای موضع گرفتن نیست.
به گزارش «وطن امروز»، مهرداد بذرپاش طی سخنانی در برنامه تلویزیونی «بدون توقف» درباره لزوم شفافیت آرا در رأی نمایندگان مجلس گفت: یکی از روش‌هایی که می‌توانیم به سمت بهبود، کاهش فساد و جلوگیری از سوءاستفاده‌ها برویم همین شفافیت است؛ هم شفافیت در توصیه‌ها و هم آرا، هر دو خوب است. من نماینده اگر می‌خواهم توصیه‌ای برای فردی بکنم همه ببینند. شفافیت آرا هم خوب است اما فقط یک ابهام دارد و آن این است که اگر بخواهیم پای شفافیت آرا درست و افراطی بایستیم، ممکن است منجر به رفتار پوپولیستی نماینده شود و براحتی فضای رسانه‌ای، نظر نماینده را تغییر دهد.
به گزارش ایسنا،‌ بذرپاش اضافه کرد: نماینده ممکن است وقتی ببیند که رسانه‌ها دارند هجمه می‌کنند طبق نظر رسانه‌ها رأی دهد. در واقع به جای اینکه با عقل و منطق، روش علمی و تحقیق رأی دهد، نگاه کند ببیند رسانه‌ها چه می‌گویند اما با این وجود من با طرح شفافیت آرا موافقم‌، چون محاسنش بیش از معایبش است.
وی در پاسخ به این مطلب که «نماینده‌ای که قرار است تا این اندازه تحت تأثیر باشد بهتر است اصلا انتخاب نشود» اظهار کرد: ما در محیط واقعی زندگی می‌کنیم، ما در آزمایشگاه برای محیط کشور تصمیم نمی‌گیریم، ما در جامعه واقعی که در بسیاری از بخش‌ها عدم قطعیت داریم زندگی می‌کنیم. محیط پیچیده است، هزار و یک مؤلفه داخلی و خارجی تأثیر می‌گذارد. شما با یک مشت فرشته که طرف نیستید؛ این نماینده انسان است، تأثیر می‌پذیرد، رسانه رویش تأثیر می‌گذارد، مخالف، موافق و رقیب دارد. 
معاون رئیس‌جمهور در دولت نهم در پاسخ به این سؤال که «یعنی ما 300 آدم خودساخته نداریم تا از میان آنها افراد را انتخاب کنیم» بیان کرد: نماینده‌ها از کجا می‌آیند؟ از بین مردم و در همین دانشگاه‌ها درس می‌خوانند، در دانشگاه‌ها هنوز نظام مسائل درست و حسابی کشور را تشخیص نمی‌دهند و هنوز مقاله تولید می‌کنند برای آن طرف آب، بعد انتظار داریم این نماینده بیاید مجلس با یک دکمه کشور را پیشرفته کند. یا مثلا این نماینده‌ها کجا تربیت شده‌اند؟ اینها که از عالم معنا نیامده‌اند، در میان مردمند. وقتی دانشگاه‌های ما اینطور در تربیت افراد و تشخیص نظام مسائل ایراد داشته باشند، اگر فرد یک چارچوب ذهنی مناسبی نداشته باشد، وقتی وارد مجلس شود خود مجلس هزار و یک مؤلفه دیگر به این اضافه می‌کند؛ او هم یک انسان است و بر اساس آن یک تصمیمی می‌گیرد.
این استاد دانشگاه درباره این مطلب که «ما آمایش درستی از استعدادها و پتانسیل‌های‌مان نداریم» گفت: یکی از ایرادات کشور ما همین است، این سؤال همیشه مطرح بوده که اینها که آمدند بر سر این مسؤولیت‌ها از کجا آمدند؟ یکی از گیرهای ما که مجلس را کارآمد نمی‌کند این است که اصولا ما نماینده‌ای را بهتر می‌دانیم که بهتر موضع بگیرد، مجلس فقط جای موضع گرفتن نیست، کسی باید به مجلس برود که هم موضع درست، دقیق، انقلابی و مکتبی داشته و هم به همان اندازه ذهن مرتبی برای حل مسائل کشور داشته باشد، برای موضع‌گیری حتما لازم نیست برویم یک کرسی اشغال کنیم، این را باید در نظام انتخابات‌مان در نظر بگیریم.
وی در ادامه یادآور شد: مشکل اینجاست که مردم در بازه زمانی یک هفته‌ای که عده‌ای برای رأی آوردن حرف‌هایی می‌زنند، چطور انتخاب درستی داشته باشند؟ لذا باید یکسری ساختارها از قبل داشته باشیم که بهتر بتوانیم انتخاب کنیم.
بذرپاش در پاسخ به اینکه «پس تا وقتی که این ساختار هست مشکلات مجلس هم حل نمی‌شود» یادآور شد: نه، من عرضم این نبود، من می‌گویم کمی واقع‌گرایانه‌تر صحنه را تبیین کنیم، مثلا در موضوع شفافیت آرا حرف درستی است اما اینها دفعتی اتفاق نمی‌افتد. با فرآیند تدریجی داریم به سمت جلو می‌رویم، مجلسی که الان داریم حتما با مجالس دوم و سوم فرق کرده، خیلی اصلاحات هم انجام شده، البته مسائل هم پیچیده‌تر شده است. یک بخش آن بازمی‌گردد به این گیرهای ساختاری که یک مقدار مجلس را ناکارآمد می‌کند و یکسری هم به همین مثال‌هایی که عرض کردم و بعضا تعاملات نامناسب پیش می‌آید، یکسری هم بازمی‌گردد به روش‌های افرادی که در مجلس بودند و هر کدام یک سلیقه سیاسی داشتند.
وی در ادامه به یکی دیگر از مشکلات مجلس درباره قانون بودجه اشاره کرد و گفت: ما ده‌ها هزار پروژه ناتمام در کشور داریم که هر کدام از آنها در یک حوزه انتخابیه است، همه نماینده‌ها هم دوست دارند مسائل حوزه خودشان را پیگیری کنند، اینها یک عدد بودجه سنواتی می‌خواهد، نماینده مراجعه می‌کند به قانون بودجه که برای تکمیل پروژه این بودجه را به من بدهید اما بودجه کشور هم محدود است. این نماینده‌ها از حیث وظیفه نمایندگی خودشان هزاران برنامه دارند که می‌خواهند از بودجه برای حل آنها استفاده کنند، راهکار این است که در پروژه‌های منطقه‌ای نماینده‌ها اجازه دخالت نداشته باشند.
بذرپاش در پایان یادآور شد: یکی از اصلاحات اساسی این است که مجلس باید خودش علیه خودش قانون وضع کند که اتفاقا هم کار خوبی است که مجلس مصوب کند نماینده‌ها در دوره‌های بعدی اجازه دخالت در بودجه‌های منطقه‌ای را نداشته باشند. در واقع با این قانون جلوی سهم‌خواهی‌های نهادها و افراد از مجلس هم گرفته می‌شود.

Page Generated in 0/0070 sec