افزایش تــورم
اگر نقدینگی بدون تناسب با میزان تولید کالا یا خدمات افزایش یابد، پول در دست مردم به طور کل افزایش مییابد و این افزایش حجم پول باعث افزایش تقاضا در کالا یا خدمات میشود، حال آنکه در داخل کشور این کالا یا خدمات از سمت عرضه هیچ افزایشی نداشته است، بلکه تقاضا افزایش یافته اما عرضه ثابت مانده که این امر سبب بالا رفتن قیمتها و افزایش تورم و گرانی کالا یا خدمات خواهد شد.
***
دومین اثر مخرب که این نوع از افزایش نقدینگی بر اقتصاد میگذارد، پخش نامتوازن نقدینگی در میان طبقات مختلف جامعه است، مثلا کسی که سرمایه سپرده بیشتری داشته بهمراتب سود بیشتری نصیبش میشود، پس نقدینگی در دست طبقات ثروتمند و مرفه جامعه افزایش مییابد، در حالی که نقدینگی در دست طبقات متوسط و پایین جامعه کمتر است؛ همین امر سبب میشود با افزایش قیمتها فشار بیشتری بر قشرهای ضعیف جامعه وارد و باعث ضعیفتر شدن آنها و ثروتمندتر شدن طبقات مرفه جامعه شود.
***
سومین نتیجه این نوع افزایش نقدینگی، کاهش ارزش پول ملی است؛ وقتی کالا و خدمات تولیدی شما افزایش پیدا نکرده است درحالی که نقدینگی افزایش داشته است، نیاز به ارز خارجی برای تامین کالای مورد نیاز مردم از طریق واردات افزایش مییابد و چون منابع ارزی کشور تغییری نکرده است، به ناچار قیمت ارز افزایش یافته و اثر تورم و گرانی را دوچندان خواهد کرد.
***
تضعیف تولیدات داخلی
چهارمین اثر آن زمانی مشخص میشود که دولت برای مهار گرانی و تورم کالا و خدمات تولیدشده در داخل دست به کار شده و به واردات کالا و خدمات مورد نیاز جامعه رو آورد. با این کار علاوه بر اینکه قدرت رقابتپذیری کالاهای تولید داخل به دلیل پایین بودن نرخ تورم جهانی در مقابل کالاهای خارجی کاهش مییابد، از طرف دیگر کالاهای تولید داخل در نتیجه تورم داخلی با قیمت تمامشده بالاتری مواجه شده و چون تورم کشور تولیدکننده کالای وارداتی ثابت است، قیمت تمامشده کالاهای وارداتی ثابت باقی میماند. درضمن با توجه به پایین بودن نرخ تورم جهانی، این امر کاهش قدرت رقابت تولیدات داخلی در مواجهه با کالاهای وارداتی خارجی را به دنبال دارد. کالاهای تولید داخل در نتیجه تورم داخلی با قیمت تمامشده بالاتری مواجه شده و چون نرخ ارز ثابت است، قیمت کالاهای وارداتی ثابت باقی میماند.
***
همه نتایج بالا برای اقتصاد یک کشور زیانبار است و کشورهای دنیا اکثرا از این نوع افزایش نقدینگی مگر برای استفاده در بخش خدمات و تولید دوری میکنند. در کشورهای توسعهیافته میزان رشد نقدینگی تکرقمی است و فقط چند کشور در دنیا داریم که رشد نقدینگی اینچنینی و دورقمی دارند.