اتفاق بی سابقه در آمریکا برخی فرمانداران میگویند تصمیم دونالدترامپ برای لغو قرنطینه را اجرا نمیکنند
گروه بینالملل: آمار مبتلایان به کرونا در دنیا دیروز در آستانه ۲ میلیون نفر قرار گرفت. آمار درگذشتگان بر اثر کرونا هم به 120 هزار و 436 نفر رسید. آمریکا هم همچنان رتبه اول دنیا- هم در تعداد مبتلایان و هم در میزان تلفات- است.
تعداد مبتلایان به کرونا در آمریکا- البته صرفا بر مبنای آمار پرحرف و حدیث دولت ترامپ- به 587 هزار و 173 نفر رسید و آمار تلفات این کشور هم 23 هزار و 644 نفر شد.
در خود آمریکا هم نیویورک همچنان مرکز جولان کرونا در دنیاست. در این ایالت تاکنون 195 هزار و 655 نفر به کرونا مبتلا شدهاند.
همچنین نیویورک با بیش از ۱۰ هزار تلفات، به تنهایی حدود نیمی از آمار قربانیان کرونا در آمریکا را به دوش میکشد.
آنچه اما دیروز تبدیل به مهمترین خبر آمریکا در حوزه مبارزه با کرونا شد، آغاز جنگ تمام عیار ترامپ با فرمانداران ایالات آمریکا بر سر صلاحیت تصمیمگیری درباره پایان قرنطینه بود. دستور دولت آمریکا برای فاصلهگذاری اجتماعی در دوران قرنطینه تا پایان ماه جاری میلادی یعنی تا 2 هفته دیگر است و بعد از آن با توجه به وخامت اوضاع اقتصادی ممکن است دولت آمریکا بخواهد این موضوع را لغو کند. نکته اینکه فرماندار نیویورک که درگیرترین شهر دنیا با کروناست، گفته آرامآرام مقررات قرنطینه را لغو میکند.
اما ماجرا از آنجا آغاز شد که از قبل پیشبینی میشد نشست خبری ترامپ بعد از افشاگری رسانهها درباره بیتفاوتی ترامپ به هشدارهای پزشکان و حتی اعضای کابینه خودش درباره در راه بودن توفان کرونا، جنجالی باشد. بر اساس این گزارشها ترامپ ماه فوریه را به کارهای غیرضروری و حتی عجیب مثل بازی گلف گذرانده بود. همین هم این روزها سبب عصبانیت رسانهها و مردم شده است.
خبرنگار شبکه سیبیاس نیوز در نشست خبری ترامپ از وی انتقاد کرد چرا با مدیریت کروناییاش کشور را با بحران مواجه کرده است. در این نشست هم خبرنگار و هم رئیسجمهور آمریکا برای دقایقی میان حرف یکدیگر بحث میکردند تا اینکه ناگهان ترامپ اعلام کرد رئیسجمهور آمریکا این اختیار و حق را دارد به فرمانداران ایالتها دستور دهد قرنطینه را لغو کنند. وی با دفاع از تصمیمات خود مدعی شد اگر او به عنوان رئیسجمهور به این نتیجه برسد که قرنطینه و محدودیتهای ایالتی کرونا باید لغو شود، فرمانداران نمیتوانند از دستور او سرپیچی کنند. ترامپ گفت: این رئیسجمهور ایالات متحده است که تصمیمگیرنده است.
به گزارش یورونیوز، دونالد ترامپ بدون استناد به جزئیات خاصی از منبع قانونی قدرت ادعایی خود گفته است بهرغم محدودیتهای پیشبینی شده در قانون اساسی، قدرت او در کشور مطلق است. ترامپ گفت: وقتی یک نفر رئیسجمهور ایالات متحده است، اقتدارش کامل است. او افزود: فرمانداران این را میدانند.
اظهارات رئیسجمهور آمریکا اندکی پس از آن بیان شد که فرمانداران چند ایالت در غرب و شمال شرقی آمریکا اعلام کردند تصمیمات جداگانه برای لغو تدریجی مقررات قرنطینه و بازگشایی فعالیتها به وضع عادی در ایالتهای خود را با یکدیگر هماهنگ میکنند.
این اظهارات سرآغاز تنش دامنهداری میان ترامپ و فرمانداران ایالتهای آمریکا شده است. فرمانداران معتقدند با افزایش وخامت اوضاع اقتصادی در آمریکا، ترامپ ممکن است بخواهد با فرمان لغو قرنطینه وارد ماجراجویی خطرناکی شود و جان آمریکاییهای بیشتری را به خطر اندازد. نکته دیگر اینکه فرمانداران برخی ایالات هم معتقدند کسبوکارهای ایالتشان به نحوی خوابیده که ممکن است قابل جبران نباشد و به دنبال لغو قرنطینه زودتر از زمان مدنظر دولت آمریکا هستند. هر دو گروه اما در یک چیز مشترکند: ترامپ را به رسمیت نمیشناسند!
رسانههای آمریکایی هنوز از ایالتهایی که فرمانداران آنها حاضر به تبعیت از ترامپ نیستند، نام نبردهاند اما این حرکت در تاریخ آمریکا نمونه مشابهی نداشته و نشانه بیاعتمادی فرمانداران آمریکایی به تصمیمات رئیسجمهور کشورشان است.
نکته اینجاست که قانون اساسی آمریکا این حق را در انحصار فرمانداران قرار داده و نه رئیسجمهور و حتی در صورت دستور ترامپ برای بازگشایی کسبوکارها، فرمانداران الزامی برای اجرا کردن آن ندارند.
بر اساس قانون اساسی آمریکا، فرمانداران ایالتها مسؤول اصلی تصمیمگیری در زمینه تأمین امنیت شهروندان مقیم همان ایالت هستند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، فرمانداران گفتهاند از آنجایی که خودشان به منظور تأمین امنیت تصمیم به وضع مقررات قرنطینه گرفتهاند، بنابراین خودشان هم باید درباره زمان بازگشت به شرایط عادی تصمیم بگیرند.
* رضایت ترامپ از آمار تلفات
رئیسجمهور کشوری که بالاترین میزان تلفات در دنیا را دارد، در واکنش به اوضاع تلفات در کشورش گفت: با توجه به جمعیت آمریکا تعداد قربانیان ویروس کرونا در این کشور پایین است.
وی در واکنش به گزارش نیویورکتایمز گفت: آرزو میکنم نیویورکتایمز شکست خورده را به دلیل ورشکستگی تا ۵ سال آینده نبینم. این روزنامه بدون من و اخبارم خیلی پیشتر تعطیل میشد. ترامپ در ادامه این کنفرانس خبری گفت: اوضاع در مناطقی که شیوع کرونا در آنجا گسترده بود، نظیر نیویورک، در حال بهبود است. رئیسجمهور آمریکا گفت: تمام ایالتهایی که نیازمند دستگاههای تنفسی بودند برای آنها فراهم شده و تلاش خواهیم کرد به کشورهایی که نیازمند دستگاههای تنفسی هستند کمک کنیم.
ترامپ دوباره در توجیه آمار زیاد مبتلایان و قربانیان ویروس کرونا در این کشور گفت: تعداد مرگ ناشی از کرونا در مقایسه با دیگر کشورها و با در نظر گرفتن تعداد جمعیت پایین است.
* فشار کاخ سفید بر پزشک افشاگر
این جزو معدود دفعات تاریخ آمریکاست که بعد از رئیسجمهور آمریکا، یک پزشک مهمترین چهره این کشور میشود. آنتونی فائوچی، مدیر مؤسسه آلرژی و بیماریهای عفونی آمریکا که این روزها در همه نشستهای خبری ترامپ در کنار وی میایستد و از اوضاع کرونا در آمریکا گزارش میدهد، چند روز پیش به اقتضای کار خود گفته بود چند هفته پیش از شیوع کرونا به ترامپ درباره شیوع کرونا هشدار داده بود اما وی آن را نادیده گرفت.
وی همان کسی است که سخنانش درباره نادیده گرفتن هشدارهای پزشکان از سوی ترامپ، پایه و اساس انتقادات رسانهها از ترامپ در چند روز گذشته شده است. افزایش انتقادات از ترامپ هم خشم وی را برانگیخت به گونهای که در یک عمل هماهنگشده، یک نماینده جمهوریخواه کنگره بلافاصله در یک توئیت خواستار استعفای این پزشک معروف آمریکایی شد و بعد از آن ترامپ هم به ماجرا پروبال داد و تلویحا از این کار دفاع کرد.
افزایش فشارها به این پزشک آمریکایی سبب شد وی اینبار که به نشست خبری همراه ترامپ آمد از مواضع خود عقبنشینی کند و تلاش کرد بگوید همه منظور وی را بد فهمیدهاند!
بعد از آنکه دونالد ترامپ از اخراج دکتر آنتونی فائوچی، مدیر مؤسسه آلرژی و بیماریهای عفونی آمریکا حمایت کرد، فائوچی نیز از اظهارات انتقادی خود علیه عملکرد ضعیف دولت ترامپ در جلوگیری از شیوع ویروس کرونا عقبنشینی کرد. این اقدام ترامپ جنجال زیادی به پا کرد به طوری که یکی از سخنگویان کاخ سفید اعلام کرد رئیسجمهور دکتر فائوچی را که مشاور قابل اعتماد رئیسجمهور ترامپ بوده و همچنان مشاور مورد اعتماد ترامپ باقی خواهد ماند، اخراج نمیکند.
مدیر مؤسسه آلرژی و بیماریهای عفونی آمریکا هم بعد از جنجالهای به راه افتاده در حالی که در کنفرانس خبری روزانه کاخ سفید در کنار ترامپ ایستاده بود، از اظهارات خود عقبنشینی و از عملکرد ترامپ در مقابله با ویروس کرونا در آمریکا دفاع کرد. وی در اینباره گفت: درباره اینکه آیا اعمال زودهنگام سیاستهای کاهش خسارت، میتوانست جان تعداد بیشتری از افراد نجات یابد، یک سؤال فرضی از من پرسیده شده بود و برخی اوقات سؤالات فرضی شما را به دردسر و مشکل میاندازد.
فائوچی تصریح کرد: من بارها در اینجا به شما گفتهام که سیاستهای کاهش خسارت کارساز است، بنابراین اگر سیاستهای کاهش خسارات کارساز است و شما زودتر آن را آغاز کنید، احتمالاً جان افراد بیشتری نجات مییابد. اگر دیرتر آن را آغاز کنید، احتمالاً جان تعداد بیشتری از دست میرود.
وی توضیح داد: وقتی افراد درباره سیاستهای کاهش خسارت بحث میکنند، نه لزوماً در مقابل رئیسجمهور، بلکه وقتی درباره این موضوع با یکدیگر بحث میکنند، میگویند: «همانطور که میدانیم، اینگونه اقدامات سیاستهای کاهش خسارات احتمالاً تأثیرات مضری بر فلان چیز و چیزهای دیگر خواهد داشت.» بنابراین من انتخاب واژگان درستی در این زمینه نداشتم. هیچکس نگفته بود «نه! تو نباید چنین کنی». مدیر مؤسسه آلرژی و بیماریهای عفونی آمریکا در پاسخ به سؤال خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا به طور داوطلبانه اظهارات خود را تغییر داده، گفت: همه کارهایی که انجام میدهم داوطلبانه است. لطفا حتی چنین برداشتی هم نکنید که تحت فشار مجبور به تغییر سخنانم شدهام.
* واشنگتنپست: ترامپ فقط به خودش فکر میکند
در ذهن ترامپ درباره کرونا چه میگذرد؟ پاسخ این است که حتی اطرافیان وی هم ممکن است پاسخی برای این سؤال نداشته باشند. در یک ماه و اندی که وی نشستهای خبری خود را به کرونا اختصاص داده، بارها از عملکرد و تصمیماتش دفاع کرده و انتظار تملق شنیدن داشته است. آخرین نشست خبری وی اما حوصله رسانهها را سر برد و همانطور که خواندید به تنش میان ترامپ و یک خبرنگار انجامید. برخی روزنامههای آمریکایی هم به تحلیل این نشست خبری از نگاه دیگری پرداخته و ترامپ را شخصی دانستند که حتی از نشست اعلام تلفات کرونا هم به دنبال رای جمع کردن برای خود است.
در همین ارتباط، روزنامه واشنگتنپست در وبسایت خود گزارشی را درباره خودخواهی ترامپ منتشر کرد و نوشت در حالی که تلفات ویروس کرونا در آمریکا از مرز 23 هزار نفر گذشته، ترامپ پشت تریبون رفت و با مردم آمریکا صحبت کرد. ترامپ در حالی با مردم آمریکا صحبت میکرد که بیکاری در این کشور مرز 15 میلیون نفر را رد کرده و صفوف طولانی مردم در مراکز تهیه غذا کشیده شده.
واشنگتنپست با اشاره به اینکه بیماری همهگیر کرونا شیوع گستردهای پیدا کرده و هیچ نشانهای از پسرفت آن نیست، نوشت: رئیسجمهوری آمریکا در بحبوحه درگیری با بیماری کرونا، تلویحاً اعلام کرد نگرانی اساسی ترامپ خود اوست و تنها تصویر شخصی او، پوشش رسانهای وی، مخالفان و چاپلوسان او، چه به صورت واقعی و چه فرضی برای او مهم هستند. در نشست خصومتآمیزی که دیروز به مدت 2 ساعت و نیم برگزار شد، ترامپ گفت: هرچه ما انجام دادیم درست بوده است.
این روزنامه آمریکایی در ادامه این گزارش نوشت: ترامپ همیشه منیت و خودخواهی داشته است، این توانایی غیرطبیعی او است تا خود را در هر موقعیتی مهم بداند. اما نشستی که درباره ویروس کرونا دیروز در کاخ سفید برگزار شد، تصویر روشنی را از رئیسجمهور آمریکا ارائه کرد که قادر نیست بحران بزرگ کنونی را مدیریت کند.
واشنگتنپست افزود: از زمانی که ویروس کرونا در آمریکا گسترش یافته است، کنفرانسهای خبری ترامپ افزایش یافته و بیشتر رنگ و بوی مبارزات انتخاباتی به خود گرفته است.
***
[گورهای دستهجمعی اینبار در انگلیس]
بخش خبری شبکه 4 تلویزیون انگلیس (News4) تصاویری از یک دستگاه بیل مکانیکی در انگلیس را پخش کرد که مشغول حفاری زمین و آماده کردن یک گور دستهجمعی برای تدفین متوفیان کرونا بود. فردی که در تصویر حضور دارد توضیح میدهد قرار است این گودالهای بزرگ پس از قطعهبندی شدن، برای تدفین مردگان مورد استفاده قرار گیرد. مجری بخش خبری شبکه 4 تلویزیون انگلیس افزود: حفر گورهای دستهجمعی همچنان ادامه دارد، درحالی که اینجا منطقه جنگی نیست و زلزله هم نیامده بلکه منطقه «چیزِل هرست» (Chislehurst) در جنوب شرق لندن است و بیماری «کووید-۱۹» شیوع یافته است. مجری این شبکه افزود: زمانی که کرونا در ایتالیا شیوع داشت ما شوکه شدیم، وقتی به اسپانیا رسید ما ترسیدیم، اما اکنون کرونا در داخل انگلیس است. ما امروز از ایتالیا و اسپانیا هم پیشی گرفتهایم و بدترین رقم مرگومیر روزانه بر اثر کرونا را ثبت کردیم. این آمار مربوط به آدمهایی است که عمرشان کوتاه شد، فرصت خداحافظی پیدا نکردند و احتمالا در زندگی خود به آرزوهایشان نرسیدند. شمار جانباختگان کرونا در ششمین اقتصاد بزرگ جهان 5 رقمی شده و این کشور را به چهارمین قتلگاه بیماران کرونایی در اروپا تبدیل کرده است. کمبود امکانات پزشکی و کادر درمانی موجب شده پزشکان بیماران کرونایی را گزینش کنند و از درمان برخی بیماران بدحال دست بکشند. بر اساس آمار اعلامی وزارت بهداشت انگلیس، شمار قربانیان کرونا فقط در بیمارستانهای این کشور به ۱۱ هزار و ۳۲۹ نفر رسیده است. گزارش روزانه دولت انگلیس درباره شمار جانباختگان کرونا گاهی تا 80 درصد کمتر از شمار واقعی جانباختگان کرونا در این کشور است. در گزارش روزانه دولت درباره شمار جانباختگان کرونا در این کشور، آمار بیماران کرونایی که در منازل، خانههای سالمندان، محل نگهداری معلولان، آسایشگاهها و دیگر اماکن جان خود را از دست میدهند به حساب نمیآید.