printlogo


کد خبر: 218338تاریخ: 1399/1/28 00:00
رئیس‌جمهور آمریکا در اقدامی که باعث انتقادات فراوانی شد دستور قطع کمک کشورش به سازمان جهانی بهداشت را صادر کرد
سرگردنه کرونا
* ترامپ از اقدام WHO در تأیید اطلاعات و مدیریت چین در مبارزه با کرونا ابراز نارضایتی کرده است

گروه بین‌الملل: تعداد مبتلایان کرونا در آمریکا بر اساس آمار رسمی دولت این کشور دیروز به 614 هزار و 246 نفر و میزان تلفات به 26 هزار و 64 نفر رسید. 
به گزارش «وطن امروز»، به باور کارشناسان بالارفتن آمار مبتلایان و تلفات کرونا در آمریکا در کنار اعتراضات مردم و رسانه‌ها به سوءمدیریت ترامپ سبب شد ترامپ با مقصر معرفی کردن سازمان جهانی بهداشت به عنوان عامل شیوع کرونا در دنیا، دستور قطع کمک‌های آمریکا به این سازمان جهانی را صادر کند. برخی رسانه‌ها عنوان کردند که دلیل اصلی عصبانیت ترامپ، تعریف و تمجید رئیس سازمان جهانی بهداشت از عملکرد دولت چین در مقابله با کرونا بوده است.
از سویی به نظر می‌رسد ترامپ برای فرار از بار مسؤولیت شکست در مهار شیوع کرونا در آمریکا به یک اقدام جنجالی اینچنینی روی آورده تا از خود سلب مسؤولیت کند. در واقع تئوری ترامپ این است که آمریکا به عنوان بزرگ‌ترین کشور کمک‌کننده به سازمان‌های بین‌المللی باید تبعیت سازمان جهانی بهداشت را هم همراه خود داشته باشد، نه اینکه از کشور دوم کمک‌کننده یعنی چین که تقریبا به اندازه نصف آمریکا به این سازمان کمک کرده، تعریف و تمجید کند. با این حال مدیران سازمان جهانی بهداشت همواره خود را غیرسیاسی خوانده و خواهان پرهیز دولت‌ها از سیاسی کردن موضوع بهداشت جهانی شده‌اند. 
با این حال ترامپ به این بهانه که سازمان جهانی بهداشت در انجام وظایفش در قبال گسترش کرونا ناکام مانده این دستور پردردسر را صادر کرده است. دونالد ترامپ در روزهای گذشته سازمان جهانی بهداشت را هدف حملات لفظی قرار داده بود.
رئیس‌جمهور آمریکا چندین بار طی روزهای گذشته سازمان جهانی بهداشت را به جانبداری از چین و تلاش برای پنهان کردن اطلاعات اولیه درباره شیوع کرونا متهم کرد. ترامپ در بیانیه بامداد دیروز این سازمان را به سوءمدیریت و پنهان‌کاری در بحران ناشی از شیوع کرونا متهم کرد. ترامپ گفت: این بیماری می‌توانست از همان آغاز مهار شود. او همچنین ادعا کرده سازمان جهانی بهداشت، اطلاعات نادرست چین درباره این ویروس را ترویج کرده است.  ترامپ در یک کنفرانس خبری در کاخ سفید همچنین گفت: این سازمان در عمل به وظایف پایه‌ای خود شکست خورده و باید پاسخگو باشد. ترامپ گفت: این سازمان اطلاعات چین در مورد شیوع ویروس را آزمایش نکرد و حتی ممنوعیتی برای سفر به چین اعلام نکرد. رئیس‌جمهور آمریکا در بخش دیگری از سخنانش از جدال با فرمانداران ایالت‌های آمریکا عقب‌نشینی کرد. او که قبلاً گفته بود حرف آخر را درباره بازگشایی اقتصاد آمریکا او می‌زند نه فرمانداران ایالت‌ها، دیروز گفت فرمانداران می‌توانند طبق شرایط خاص هر ایالت، درباره ازسرگیری فعالیت‌های اقتصادی تصمیم بگیرند. آمریکا یکی از بزرگ‌ترین کشورهای کمک‌کننده به سازمان جهانی بهداشت است و بر اساس آمار این سازمان 15 درصد کل بودجه آن را تامین می‌کند. اگرچه این کمک‌ها داوطلبانه است ولی به صورت سمبلیک از سوی آمریکا به عنوان یکی از ابرقدرت‌های دنیا همواره بدون تاخیر انجام شده بود. 
 
* چرا ما باید پول بدهیم؟
نکته دیگری که درباره تصمیم ترامپ می‌توان به آن اشاره کرد نوع نگاه ترامپ به سازمان‌های جهانی و حتی سازمان ملل است. ترامپ در روزهای مبارزات انتخاباتی سال 2016 بارها این سوال را مطرح کرد که چرا باید بخش بزرگی از بودجه سازمان ملل متحد توسط آمریکا تامین شود؟ وی بعدها به ناتو تاخت و گفت: کشورهای پولدار زیادی عضو ناتو هستند و آمریکا هم یکی از آنهاست و دلیلی ندارد بخش بزرگی از بودجه ناتو را ما بدهیم. درباره پیمان‌های محیط‌زیستی جهانی هم ترامپ از پیروان همین تفکر است. وی حتی درباره حضور ارتش آمریکا در خاورمیانه گفته بود: ما برای تامین امنیت متحدان خود در خاورمیانه هستیم و آنها خودشان باید پول امنیت‌شان را تامین کنند. همین چند وقت پیش ارتش آمریکا به کره‌جنوبی اعلام کرد سهم حضور آمریکایی‌ها در این کشور باید چندبرابر شود تا آمریکایی‌ها همچنان بتوانند از سئول مقابل پیونگ‌یانگ دفاع کنند.  
 
* واکنش نمایندگان کنگره
با افزایش انتقادات رسانه‌های آمریکا از عملکرد کرونایی ترامپ، نمایندگان کنگره هم آرام آرام حملات خود به وی را تندتر می‌کنند. قطع کمک آمریکا به سازمان جهانی بهداشت هم این حملات را تندتر کرد.  نمایندگان دموکرات آمریکا سه‌شنبه تصمیم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده در قطع کمک‌های مالی و بودجه سازمان جهانی بهداشت را محکوم کردند. نمایندگان دموکرات بر این باورند ترامپ عملاً از اشتباهات دولتش در واکنش به شیوع ویروس کرونا چشم‌پوشی کرده است.
پاتریک لیهی، نماینده ارشد دموکرات در این‌باره گفت: این اقدام دولت ترامپ به معنای قطع ارسال مهمات برای یک متحد است، آن هم در شرایطی که دشمن بسیار نزدیک شده است. وی افزود: کاخ سفید بخوبی می‌داند که از همان ابتدا برای برخورد و مقابله با شیوع ویروس کرونا عملکرد مناسب و درستی نداشته و بارها به هشدارها بی‌توجهی کرده است. دولت ترامپ حاضر به پذیرش مسؤولیت مربوط به مرگ شهروندان آمریکایی به خاطر ویروس کرونا نیست و دیگران را سرزنش کرده و گناه را به گردن آنها می‌اندازد. برایان شاتز، دیگر نماینده دموکرات نیز گفت: چرا ترامپ در این‌باره توضیح نمی‌دهد که کره‌جنوبی و آمریکا تقریباً در زمان مشابهی نخستین مورد ابتلا به ویروس کرونا را تشخیص دادند ولی کره‌جنوبی مانع از مرگ‌ومیر گسترده شهروندانش شده است.
 
* سازمان جهانی بهداشت چیست؟
تا قبل از اقدام ترامپ در قطع کمک‌های آمریکا به سازمان جهانی بهداشت، نام این سازمان صرفا در اخبار شنیده می‌شد و کمتر کسی به دنبال اطلاع از جزئیاتی بیشتر درباره این سازمان بود. 
سازمان جهانی  بهداشت یکی از آژانس‌های تخصصی سازمان ملل متحد است که به نوعی مرجعیت بهداشت جهانی را برعهده دارد. این آژانس 3 سال بعد از جنگ دوم جهانی در ۶ آوریل سال ۱۹۴۸ در شهر ژنو سوییس تاسیس شد. 
اساسنامه سازمان جهانی بهداشت هدفش را دستیابی مردم به بیشترین سطح سلامت ممکن بیان می‌کند. وظیفه اصلی این سازمان مبارزه با بیماری‌ها بویژه بیماری‌های مسری شایع است. 
ساختار این سازمان به این شکل است که کشورهای عضو سازمان جهانی بهداشت نمایندگانی به مجمع جهانی بهداشت می‌فرستند که ارگان اصلی تصمیم‌گیری این سازمان است. این مجمع هر سال در ماه مه تشکیل جلسه می‌دهد و علاوه بر تعیین دبیرکل سازمان برای 5 سال، سیاست‌های مالی سازمان را بررسی می‌کند و بودجه‌های پیشنهادی برنامه‌ها را بازبینی و تأیید می‌کند. مجمع همچنین ۳۶ عضو خود را به عنوان هیأت اجرایی برای 3 سال برمی‌گزیند تا تصمیمات و سیاست‌های مجمع را به اجرا درآورند و به مشاوره دادن و تسهیل کارها بپردازند.
۱۹۳ کشور در حال حاضر عضو WHO هستند.  
نانسی پلوسی: آمریکایی‌ها دروغ‌های ترامپ را نادیده بگیرند
دونالد ترامپ از زمانی که بحث کرونا مطرح شد آن را با آنفلوآنزا مقایسه کرد و در نهایت کشتار آن را کمتر از آنفلوآنزا دانست و به مردم آمریکا اطمینان داد که همه چیز بر وفق مراد است. اشتباهات زنجیره‌وار ترامپ در حوزه کرونا سبب شد کمتر کسی از هیات حاکمه این کشور بویژه در جبهه دموکرات‌ها وی را جدی بگیرد. در همین ارتباط دیروز رئیس مجلس نمایندگان آمریکا از مردم این کشور خواست «دروغ‌ها»ی دونالد ترامپ درباره واکنش کاخ سفید به شیوع ویروس کرونا را نادیده بگیرند و در عوض به توصیه‌های متخصصان بهداشت عمومی عمل کنند. نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا طی نامه‌ای به قانونگذاران دموکرات، دونالد ترامپ را متهم کرد توانایی کشور برای مقابله با ویروس کرونا را از طریق حذف برخی دفاتر بهداشت عمومی و فریب مردم تضعیف می‌کند. پلوسی خاطرنشان کرد: نتیجه این اقدامات ترامپ مرگ‌های غیرضروری و فاجعه اقتصادی است. وی افزود: حقیقت این است که از این لحظه آمریکایی‌ها باید دروغ‌ها را نادیده بگیرند و به حرف‌های دانشمندان و سایر متخصصان حرفه‌ای گوش بدهند تا از خودمان و عزیزان‌مان محافظت کنیم.
 
* نماینده کنگره: آمریکایی‌های بیشتری بمیرند بهتر است تا اقتصاد ضربه بخورد
بسیاری این سوال را مطرح می‌کنند که ریشه آشفتگی و بلبشوی تصمیم‌گیری در آمریکا کجاست و چرا ترامپ اینگونه سخن می‌گوید؟ پاسخ ساده است! ترامپ همراهان قدرتمندی در کنار خود دارد که به پشتوانه صدا و رسانه آنها عمل می‌کند. دوراهی سلامت مردم و اقتصاد که ترامپ در آن بازی می‌کند، همان جایی است که محل تردد مردم عادی نیست و تصمیم‌گیری در جای دیگری است. 
یکی از افرادی که این روزها در کنگره آمریکا از اهمیت به راه افتادن سریع کسب‌وکارها دفاع می‌کند، تری هولینگسورث، عضو مجلس نمایندگان آمریکا است که گفت: اینکه اجازه داده شود آمریکایی‌های بیشتری بر اثر ابتلا به ویروس کرونای جدید جان‌شان را از دست بدهند، گزینه بدی است که انتخاب آن به یک گزینه بدتر یعنی رکود اقتصاد بر اثر تعطیلی کسب‌وکارها ارجحیت دارد.
نماینده ایالت ایندیانا در گفت‌وگو با یک شبکه رادیویی محلی گفت: موضع دولت آمریکا همیشه این است که بگوید در انتخاب بین از دست رفتن روش زندگی‌مان به عنوان آمریکایی و از دست رفتن زندگی یا جان آمریکایی‌ها مجبوریم دومی را انتخاب کنیم.
او در ادامه گفته است: دانشمندان علوم اجتماعی درباره فاجعه اقتصادی‌ای که در حال وقوع است می‌گویند. تولید ناخالص داخلی ما فقط در همین 3 ماه قرار است 20 درصد افت کند.
وی اضافه کرد: وظیفه سیاستمداران این است که مثل آدم‌بزرگ‌ها رفتار کنند و بگویند این انتخابی بین بد و بدتر است و ما می‌خواهیم در این مسیر پیش برویم.
او در توضیح بیشتر درباره این سخنانش در بیانیه‌ای به سی‌ان‌ان گفت: اغراق‌آمیز است که بگوییم تنها گزینه‌های پیش روی ما گزینه‌هایی حاشیه‌ای هستند: اقتصاد صفر یا مرگ و میر گسترده.
 
* آمریکا پول جنگ دارد اما ونتیلاتور کافی ندارد
انتقادها از عملکرد کرونایی ترامپ در رسانه‌ها و مراکز فکری با شدت تمام ادامه دارد. گلوبال‌ریسرچ دیروز از منظر جدیدی به این موضوع پرداخت و نوشت: آمریکا پول برای دستگاه اکسیژن ندارد اما برای جنگ پول دارد. 
مرکز گلوبال‌ریسرچ در یادداشتی به حقایقی درباره مقابله آمریکا با ویروس کرونا پرداخت و نوشت: با وجود اینکه غرب سال‌ها پیش ادعا کرده بود که شیوع یک بیماری همه‌گیر تقریباً حتمی است، چرا خود نتوانسته با موفقیت با این بیماری مقابله کند؟
این مرکز خبری- تحلیلی با اشاره به اینکه آمریکا پول زیادی را برای جنگ‌های بی‌پایان خود در کشور‌های غرب آسیا هزینه کرده در حالی که هیچ آمادگی‌ای برای این بیماری همه‌گیر نداشت، نوشت: آمریکا به معنای واقعی کلمه، تریلیون‌ها دلار را برای به راه انداختن جنگ تنها در افغانستان هزینه کرد و اینکه چه هزینه‌های بیشتری را برای اشغال عراق، ایجاد جنگ و درگیری در لیبی و سوریه، کمک به عربستان برای تخریب یمن و نمایش قدرت نرم خود و دخالت‌های بی‌شمار در کشور‌های دیگر جهان صرف کرده نیز قابل ذکر است. گلوبال‌ریسرچ در ادامه نوشت: این تریلیون‌ها دلار پول می‌توانست بیمارستان‌های آمریکایی را با بهترین دستگاه‌های تنفسی تجهیز کند و انبارهای این کشور را با دستگاه‌های تنفسی ارزان‌تر و قابل‌حمل نیز پر کند تا در مواقع ضروری به کار گرفته‌ شود.
 
***
واکنش‌ها به قطع کمک آمریکا به سازمان جهانی بهداشت
اقدام هیجانی ترامپ در قطع کمک‌ها به سازمان جهانی بهداشت با هر قصد و نیتی که انجام شده باشد، موجی از واکنش‌ها را در دنیا به همراه داشته است.
 
 
***
[گزارش اسکای‌نیوز از زندان‌های آمریکا]
تاکنون چند گزارش درباره شیوع کرونا در زندان‌های آمریکا منتشر شده است، اگرچه به دلیل سانسور نمی‌توان اطلاع دقیقی از تعداد مبتلایان زندانی در این کشور داشت.  شبکه اسکای‌نیوز در گزارشی در این‌باره اعلام کرد: کرونا با شدت زیادی به زندان‌های آمریکا حمله کرده و آنجا را به یکی از اماکنی که بیشترین شیوع را داراست، تبدیل کرده است. تعداد مبتلایان در میان زندانیان، شاغلان و افسران اداره زندان‌ها از دیگر اماکن امنیتی فراتر رفته است.  این شبکه افزود: رسانه‌های آمریکا روی این مشکل تمرکز کرده و به نقل از مقامات اعلام کردند 1300 نفر در زندان‌های آمریکا به کرونا مبتلا شده و بیش از 30 نفر نیز جان باخته‌اند. رسانه‌ها در صحت این آمار تردید دارند و معتقدند با حقیقت فاصله زیادی دارد، چرا که بسیاری از زندان‌ها در ایالات مختلف نتایج آزمایش‌های انجام‌شده روی زندانیان خود را منتشر نکرده‌اند. 
***
[روایتی جالب از درگیری ترامپ با فرمانداران]
داستان بگومگوی ترامپ و فرمانداران ایالت‌های آمریکایی همچنان برای رسانه‌ها از جذابیت برخوردار است. شبکه انگلیسی الجزیره دیروز در گزارشی در این‌باره اعلام کرد: فرمانداران دیگری هم مثل فرماندار نیویورک هستند که انتقاد می‌کنند. فرماندار نیویورک هم اعلام کرده کمک‌های دولت ترامپ بدون توجه به توان مالی و کسری بودجه ایالت‌ها ارسال شده است. همچنین گفته نیویورک با بحران مالی در تامین بودجه مواجه است و نمی‌تواند دستگاه‌ها و  لوازم بهداشتی مورد نیاز ساکنان را خریداری کند.  این شبکه افزود: بحث و جدل دیگر این است که ترامپ گفته اختیار بازگشایی کسب‌وکارها در اختیار وی است... یادمان بیاید در ابتدای شروع کرونا، ترامپ اجرای طرح فاصله‌گذاری اجتماعی و تعطیلی ادارات و بخش‌های مالی را به عهده فرمانداران گذاشته بود اما الان می‌گوید جزو اختیارات خودش است.

Page Generated in 0/0066 sec