* تعداد مبتلایان «کووید - 19» در کشور به 80868 و شمار قربانیان به 5031 نفر رسید
گروه اجتماعی: ترافیک شدید و ازدحام کمسابقه، محصول اجرای فاز دوم طرح فاصلهگذاری کرونایی موسوم به فاصلهگذاری هوشمند در پایتخت بود تا جایی که رئیس پلیس راهور تهران اعلام کرد مدیریت ترافیک مختل شد. به گزارش «وطنامروز»، دولت با وجود هشدارهای فراوان جامعه پزشکی، بر اجرای فاز دوم طرح فاصلهگذاری و بازگشایی کسبوکارهای کمریسک اصرار داشت و از شنبه هفته قبل در تمام استانها غیر از تهران مشاغل کمریسک کار خود را در سال جدید شروع کردند اما همان طور که پیشبینی میشد بازگشایی کسبوکارها در تهران ترافیک شدید را در پی داشت. این مرحله فاصلهگذاری هوشمند نامگذاری شده اما وضعیت ترافیک و ازدحام در تهران به گونهای بود که کمترین اثری از هوشمند بودن آن مشاهده نمیشد. سردار محمدرضا مهماندار، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ در گفتوگوی تلویزیونی درباره افزایش ترافیک کمسابقه در پایتخت گفت: امروز (دیروز شنبه) از ابتدای صبح یعنی از ساعت 6 صبح بار ترافیکی را در محدوده مرکز شهر تهران شاهد بودیم. ترافیک محدوده مرکزی شهر تهران کار مدیریت ترافیک شهری را مختل کرد. وی افزود: امروز بررسیها نشان میدهد 75 درصد نسبت به سال گذشته روز 30 فروردینماه افزایش ترافیک در محدوده مرکزی شهری داریم، یعنی 2 برابر خودرو بیشتر وارد این محدوده شده است. نکته دوم بحث نبود پارکینگ به اندازه کافی در مرکز شهر تهران است و نبود پارکینگ باعث شده خودروها دوبله پارک کنند و چند ردیفه کنار هم پارک کردن موجب شده ترافیک چند برابر شود. وی خاطرنشان کرد: ادامه این وضعیت نهتنها مشکل کسب و کار در محدوده شهر را حل نمیکند، بلکه میتواند مخل کسبوکار این عزیزان باشد و اگر قرار باشد مردم اینگونه بیمحابا وارد شهر شوند نمیتوان چیزی را کنترل کرد. رئیس پلیس راهور تهران بزرگ گفت: مردم عزیز باید از سفرهای غیرضروری خودداری کنند. هر چند که برخی کسبوکارها باز شده است اما قرار نیست مردم اینگونه به سمت خرید روی بیاورند. نکتهای که باید به آن توجه شود این است که همه این افرادی که این روزها وارد خیابانها میشوند کارمندان نیستند که رفت و آمدشان ضروری باشد. وی ادامه داد: شاهد این مدعای ما این است که اگر همه این افراد کارمند بودند، در نهایت ما تا ساعت 9 صبح ترافیک را شاهد بودیم.
* اصرار روحانی بر بازگشایی مشاغل
با وجود توصیه فراوان نظام سلامت مبنی بر الزام به ادامه محدودیتهای رفت و آمد در کشور، دولت بر بازگشایی کسبوکارها اصرار دارد و روز گذشته مشاغل کمریسک آغاز به کار کردند. روحانی دیروز بار دیگر بر فعالیت مشاغل پافشاری کرد و حتی از وزیر بهداشت خواست درباره بازگشایی کسبوکارها با ریسک متوسط برنامهریزی کند! روحانی در جلسه رؤسای کمیتههای ستاد مقابله و مدیریت کرونا با بیان اینکه ارزیابی دستگاههای مرتبط از جمله وزارت بهداشت و درمان از اجرای یک هفتهای طرح فاصلهگذاری هوشمند در استانها حکایت از همراهی و همکاری نسبتا رضایتبخش مردم دارد، گفت: همکاری مردم با اجرای طرح فاصلهگذاری هوشمند موجب کاهش روند گسترش بیماری در برخی استانها و ایجاد روند ثابت در دیگر استانها شده است. رئیسجمهور اظهار داشت: این وضعیت بر اساس برآورد دستگاهها و کمیتههای ستاد ملی مقابله با کرونا حاصل همراهی و رعایت پروتکلهای بهداشتی توسط صاحبان کسبوکارها و کسبه در هفته گذشته بوده و البته بر اساس آمار ذکر شده، بخش قابل ملاحظهای از مردم ضمن رعایت دستورالعملهای بهداشتی به شکل مطلوبی به شعار «در خانه بمانیم» متعهد بوده و جز برای امور ضروری از خانه خارج نشدند. کماکان از ملت عزیز و شریف میخواهم به این اصول پایبند بوده و نسبت به رعایت توصیههای بهداشتی توجه داشته باشند. رئیسجمهور خاطرنشان کرد: دستگاههای ذیربط میتوانند بر اساس این برآوردها در گام بعدی شرایط مدنظر برای بازفعالیت کسبوکارهای با ریسک متوسط را برای تصویب به ستاد ملی مقابله با کرونا ارائه کنند. در این راستا مقرر شده وزارت بهداشت و درمان با همکاری کمیته امنیتی و اجتماعی ستاد ملی مقابله با کرونا شرایط شروع به کار کسبوکارهای با ریسک متوسط را بررسی و آن را به ستاد ملی ارائه کند. روحانی افزود: وزارت بهداشت و درمان همچنین مأموریت دارد بر اساس معیارهای تعریف شده و پذیرفته شده جهانی، استانها و شهرهای کشور را نسبت به شرایط شیوع بیماری در 3 وضعیت مشخص تقسیمبندی کرده و در هفتههای آتی پروتکلهای مرتبط با آنها را که با معیارهای مشخص تعریف شدهاند اجرا کند.
* امکان پیک مجدد کرونا
احسان مصطفوی، رئیس بیماریهای نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور گفت: در روزهای اول فروردین شاهد سیر نزولی بیماری در کشور بودیم که در ادامه یک مقدار سیر صعودی پیدا کرد اما بعد از آن دوباره سیر نزولی بیماری را شاهد هستیم. وی افزود: روزهای اول تا یک ماه روی اکثر موارد بیماری در بیمارستانها آزمایش انجام میشد اما از هفته اول فروردین موارد مشکوک سرپایی نیز مورد آزمایش قرار گرفتند. مصطفوی با عنوان این مطلب که امکان پیک مجدد بیماری کرونا در کشور وجود دارد، گفت: اگر همین مداخلات در پیش گرفته شده را نادیده بگیریم، امکان دارد دوباره قله بیماری کرونا در کشور ایجاد شود. همراهی مردم، شرط اول جلوگیری از پیک مجدد کروناست. مصطفوی ادامه داد: در بحث انتقال بیماریهای عفونی، عدد میزان مسری بودن بیماری از فردی به افراد دیگر مهم است که در «کووید-۱۹» این عدد در ایران چیزی حدود 2/2 درصد است که اگر با رعایت بهداشت فردی و ملاحظات فاصلهگذاری اجتماعی به زیر یک برسد، میتوانیم بگوییم بیماری تا حدود زیادی کنترل شده است. وی گفت: از اتفاقات خوب این است که با رعایت ملاحظات بهداشتی بسیاری از بیماریهای واگیر دیگر مثل آنفلوآنزا هم کنترل شده است. عضو کمیته کشوری اپیدیمولوژی «کووید-۱۹» به نقش محوری انستیتو پاستور در کنترل بیماریهایی مثل طاعون، سل و آبله در کشور اشاره کرد و افزود: سعی و مجاهدت و دستاورد مجموعه وزارت بهداشت و شبکه آزمایشگاهی کشور و متخصصان انستیتو پاستور میتواند در تشخیص بیماریهای تازه و احتمالی دیگر مورد استفاده واقع شود.
وی میزان کشندگی ویروس کرونا را حدود 5/6 درصد دانست و افزود: ایران، رتبه سوم بهبودیافتگان را در جهان دارد. عضو کمیته کشوری اپیدیمولوژی «کووید-۱۹» در توضیح علت اینکه ایران در رتبه هشتم دنیا قرار دارد، گفت: علت قرار گرفتن در رتبه هشتم جمعیت زیاد کشور ما است و اگر رتبهبندی بیماران کرونایی را بر اساس میلیون نفر انجام دهیم، ایران در رتبه ۳۶ قرار دارد و افراد بهبودیافته از بیماری کرونا نقطه قوت ایران است.
***
[بستری ۳۵۵ مورد جدید کرونا در تهران]
طی ۲۴ ساعت ۳۵۵ مورد جدید کرونا مثبت در بخشهای عادی بیمارستانهای تهران بستری شدند. علیرضا زالی شامگاه جمعه در جمع تعدادی از خبرنگاران در ستاد فرماندهی عملیات مدیریت بیماری کرونا طی سخنانی گفت: در ۲۴ ساعت گذشته ۳۵۵ مورد جدید مبتلا به کرونا در بخشهای عادی و ۸۵ بیمار جدید در بخشهای ویژه بستری شدند. رئیس ستاد فرماندهی عملیات مدیریت بیماری کرونای استان تهران افزود: همچنین در مجموع بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاههای استان تهران طی ۲۴ ساعت ۵۵۲ نفر ترخیص شده و برای ادامه درمان و پیگیری مورد توجه قرار خواهند گرفت. وی تصریح کرد: فضای نقاهتگاهی تهران در اختیار این عزیزان بهبودیافته قرار دارد اما اگر بخواهند در منزل حضور یابند نیز باید به گونهای عمل کنند تا اهالی خانه را مبتلا نکنند. وی گفت: در حال حاضر بسیاری از تختهای نقاهتگاهی تهران خالی است، در حالی که لازم است افراد بهبود یافته در نقاهتگاهها حضور یابند تا افراد خانواده دچار مشکل نشوند و به افراد شاغل اداری نیز 2 هفته مرخصی داده میشود که دچار مشکل نشوند. رئیس ستاد فرماندهی عملیات مدیریت بیماری کرونای استان تهران مشاغل را به 2 دسته کمخطر و پرخطر تقسیم کرد و گفت: تکلیف مشاغل پرخطر معلوم است و بسیاری از اینها محل اجتماع هستند اما اماکنی مانند بازار تهران و بازارهای مسقف خرید نیز کمافیالسابق تعطیل خواهند بود و بازگشایی نمیشوند. بیشترین میزان سرایت در حملونقل عمومی است و ما نگران این امر هستیم.