کد خبر: 218619تاریخ: 1399/2/4 00:00
«وطن امروز» از آخرین وضعیت درمان و کشف داروی «کووید-19» در ایران گزارش میدهد
زمزمههای نویدبخش درمان کرونا
عضو کمیته کشوری پیشگیری از کرونا در گفتوگو با «وطن امروز»: محققان دانشگاه بقیه.. الله آزمایشهای موفقیتآمیزی در زمینه تولید واکسن کرونا داشتهاند
این روزها تمام پژوهشگران و نخبگان علم پزشکی در سراسر دنیا به دنبال ساخت واکسن ویروس کرونا هستند اما همچنان در مرحله آزمون و خطا قرار دارند و تاکنون به نتیجه قابل اتکایی دست نیافتهاند. دکتر مینو محرز، فوقتخصص بیماریهای عفونی با اشاره به آخرین مطالعات انجام شده برای یافتن داروی کرونا گفت: دارویی که تاکنون تا مرحله سوم کارآزمایی بالینی موفقیتآمیز بوده و وارد مرحله چهارم کارآزمایی بالینی شده، داروی ضدویروسی رِمدسیویر است که به صورت آمپول است و امیدواریم نتایج بررسیهایش موفقیتآمیز بوده و بزودی وارد بازار شود. وی درباره آخرین تحقیقات درباره داروی کرونا به ایسنا گفت: امیدواریم بزودی داروهایی که در زمینه کرونا در حال بررسی هستند، نتایج موفق داشته و وارد بازار شوند. وی افزود: رمدسیویر برای یک کمپانی است که برای ویروس ابولا ساخته بود که به چین هم ارائه شد. در حال حاضر در چندین کشور اروپایی و آمریکا خودشان بررسیهایی را انجام دادهاند. این دارو تاکنون توانسته 3 مرحله از 4 مرحله کارآزمایی بالینی را با موفقیت طی کند و چهارمین مرحله آن در حال انجام است و به نظر میآید موثر باشد. محرز ادامه داد: البته تا زمانی که دارو و واکسن وارد بازار شود، مدت زمانی طول خواهد کشید. باید توجه کرد طبق دانش فعلی درباره این ویروس، تنها چیزی که مشخص شده که واقعا در دنیا برای کنترل روند سریع این بیماری و کند کردن آن موثر بوده، فاصلهگذاری اجتماعی و فیزیکی است. بنابراین هنوز باید این موضوعات را رعایت کنیم؛ تا کار ضروری نداریم، از خانه بیرون نرویم، افراد مسن تا حد امکان از خانه خارج نشوند، دستهایمان را به صورت مستمر و مرتب بشوییم و وقتی از خانه خارج میشویم، ماسک بزنیم. محرز با بیان اینکه استفاده از ماسک معمولی و پارچهای هم موثر است و برای محافظت از صورتمان در برابر ترشحات عطسه و سرفه سایرین کافی است، ادامه داد: تنهای چیزی که در دنیا برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری موثر بوده، همین اقدامات بوده است. گفتنی است پیش از این، دکتر محمدرضا شانهساز، رئیس سازمان غذا و دارو نیز در ارتباطی ویدئوکنفرانسی با خبرنگاران، درباره اثر داروی رمدسیویر روی درمان بیماران کرونایی اعلام کرده بود: «این دارو یکی از کاندیداهایی است که احتمال میدهند میتواند در درمان بیماران کرونا موثر باشد که خوشبختانه در زمینه این دارو و برای بررسی اثربخشی آن تعدادی از آن را وارد کردیم و در مرحله انجام مطالعات بالینی قرار دارد». شانهساز همچنین گفته بود: در عین حال یک شرکت دانشبنیان تولیدکننده داخلی برای تولید این محصول اعلام آمادگی و بیان کرده ظرف یک تا 2 ماه میتواند دارو را ارائه دهد اما ما منتظریم تا کمیته علمی، اثربخشی و ایمنی دارو را که در مطالعات بالینی بررسی میشود، تایید کند. در این صورت این دارو هم میتواند یکی از کاندیداهایی باشد که در درمان کرونا موثر است.
* 4 ماه آینده واکسن کرونا ساخته میشود؟
محققان دانشگاه بقیهالله سپاه در حال تست نهایی ساخت واکسن کرونا هستند. عضو کمیته کشوری پیشگیری از کرونا گفت: مراحل نهایی ساخت واکسن کرونا توسط محققان علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله سپاه در حال گذراندن آزمایشهای بالینی است و تا 4 ماه آینده ساخت این واکسن در ایران به تولید انبوه میرسد. محمدرضا محبوبفر در گفتوگو با «وطن امروز» به فعالیتهای شبانهروزی محققان دانشگاه بقیهالله سپاه برای ساخت داروی بیماری «کووید-۱۹» اشاره کرد و افزود: پس از شیوع ویروس کرونا در چین، پژوهشگران کشورهای آمریکا، چین، روسیه و انگلیس برای مقابله با این بیماری خطرناک وارد عمل شدند و با فراخوان نخبگان علوم پزشکی سراسر جهان اقدام به مطالعه و انجام تحقیقات و آزمایشهای اولیه برای درمان آن کردند. در چنین شرایطی و همزمان با تلاش دنیا برای ساخت واکسن کرونا، محققان ایرانی دانشگاه بقیهالله سپاه نیز با انجام تستهای اولیه ساخت واکسن این بیماری به میدان آمدند و با انجام آزمایشهای گوناگون توانستهاند به نتایج موفقیتآمیزی دست یابند. وی خاطرنشان کرد: در تحقیقات اولیه ساخت واکسن کرونا ابتدا باید به مبتلایان این بیماری (بیماران عفونی) پادتن تزریق شود تا در مراحل بعدی نتایج قابل قبولی کسب شود و از نتایج آن مطمئن شوند؛ اینکه انجام چنین آزمایشهایی چه عوارضی را میتواند به همراه داشته باشد. بنابراین در چنین شرایطی با عنایت به انجام آزمایشهای اولیه روی بیماران عفونی مشخص شد این شیوه درمان تاکنون موفقیتآمیز بوده است، البته باید منتظر ماند و دید در نهایت تزریق واکسن که شامل پادتن به بدن بیمار است تا چه اندازه جواب میدهد. عضو انجمن علمی بهداشت محیط ایران گفت: با عنایت به تلاش محققان دانشگاه بقیهالله سپاه و انجام کارهای پژوهشی و تحقیقاتی آنها در عرصه پزشکی و انجام آزمایش نهایی واکسن کرونا، این واکسن اکنون در مراحل تست نهایی است و تا چند ماه آینده گام بسیار مهمی در زمینه تولید داروی «کووید-۱۹» و ساخت واکسن آن در کشور برخواهیم داشت. محبوبفر اظهار داشت: سازمان انتقال خون کشور نیز با فراخوان بهبودیافتگان بیماری «کووید-۱۹» درخواست اهدای پلاسما کرده است، چرا که تزریق پلاسما به بدن بیماران کرونایی توانسته است نتایج قابل توجهی در درمان این بیماری داشته باشد. اقداماتی که در راستای کشف شیوه درمان بیماری کرونا در بیمارستان بقیهالله و مسیح دانشوری انجام شده نیز در مراحل تست نهایی است. در همین ارتباط تزریق پلاسمای خون بهبودیافتگان کرونا به بیماران بسیار نتیجهبخش بوده است. به طور مثال تزریق پلاسمای بهبودیافتگان به بیماران نتیجهبخش بوده تا جایی که 80 درصد آنها بهبود یافتهاند. وی افزود: کشف واکسن چندین مرحله دارد که آمادهسازی آن انجام شده است و اکنون در مرحله آخر تست قرار داریم. در دنیا نیز مراحل تست ابتدایی درمان این بیماری به پایان رسیده است. مراحل چندگانه ساخت واکسن در ایران به پایان رسیده و با موفقیت پشت سر گذاشته است که انشاءالله در 4 ماه آینده در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.
***
[آخرین جزئیات درمان «کووید-19» در ایران؛ «پلاسمادرمانی» تا «فاویپیراویر»]
پلاسمادرمانی یکی از روشهای درمانی کروناست که این روزها در برخی بیمارستانهای کشور مانند بقیهالله و مسیح دانشوری تهران انجام میشود و کسانی که این نوع درمان را دریافت کردهاند، بهبود یافتهاند. دکتر پیام طبرسی، مدیر بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری با اشاره به جزئیات پلاسمادرمانی برای بیماری «کووید-19» و با اشاره به درصد موفقیت این روش درمانی، اظهار کرد: به صورت ضمنی، پاسخ درمانی مناسبی در برخی بیماران دیده شده است، با این حال برای اظهارنظر قطعی باید منتظر جمعبندی و آنالیز نهایی نتایج همه مراکز از طرف سازمان انتقال خون باشیم. عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به هدف از پلاسمادرمانی در بیماری «کووید-19» اظهار کرد: هدف پلاسمادرمانی تزریق پلاسمای حاوی آنتیبادی ضد ویروس به بیمار مبتلایی است که به داروهای معمول جواب نداده است. وی در پاسخ به این سوال که پلاسما به چه بیمارانی تزریق میشود، گفت: تزریق پلاسما در افرادی انجام میشود که بیماری «کووید-۱۹» داشته و به درمانهای معمول جواب ندادهاند، البته این مساله در حال حاضر یک طرح تحقیقاتی است که هنوز نتایج آن استخراج نشده ولی به صورت ضمنی، پاسخ درمانی مناسبی در برخی بیماران دیده میشود. با این حال برای اظهارنظر قطعی باید منتظر جمعبندی و آنالیز نهایی نتایج آن باشیم. عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه طرح پلاسمادرمانی از یک ماه قبل در بیمارستان مسیح دانشوری آغاز شده است، گفت: این طرح تاکنون با یک پاسخ نسبتا خوب همراه بوده، البته پیش از اعلام نتایج جمعبندیشده توسط سازمان انتقال خون، نمیتوان جواب دقیق مطرح کرد، با این حال به عنوان یک پزشک درمانگر میتوانم بگویم در برخی بیماران پاسخ بسیار مناسبی از پلاسمادرمانی گرفته شده است. دکتر طبرسی با تاکید بر اینکه در حال حاضر هیچ دارویی در این باره تاییدیه هیچ دولت و هیچ وزارت بهداشتی را برای درمان کرونا ندارد، تصریح کرد: در تمام سایتها و دستورالعملهای دنیا آمده است «تحت مطالعات بالینی این دارو مجوز دارد». دکتر طبرسی در همین رابطه به 2 داروی معروف فاویپیراویر و رمدسیویر اشاره کرد و با بیان اینکه البته هیچکدام فعلاً مجوز FDA آمریکا و هیچ سازمان جهانی دیگری را درباره درمان بیماری کرونا ندارد، گفت: این دو دارو در درمان کرونا اثربخش بودهاند، البته این داروها در یک مرحله خاص از بیماری چند مرحلهای «کووید-19» اثربخش هستند. این داروها در فاز ویرمیک یعنی روز 7 تا 12 بیماری تاثیرگذار است. به عبارت دیگر در هر مرحله ممکن است یک دارو اثر کند و اینگونه نیست که یک دارو برای تمام مراحل اثربخش باشد. دکتر طبرسی با اشاره به سوال برخی بیماران مبنی بر زمان دقیق مصرف این دارو اظهار کرد: این دارو تنها مختص به بیماران دارای شرایط حاد، تنگی نفس شدید و کسانی است که دچار افت اکسیژن و درگیری ریوی شده و در بیمارستان بستری هستند. بنابراین بیماران دارای علائم خفیف تنها باید در منزل استراحت کنند و ۸۰ تا ۹۰ درصد بدون مصرف هیچ دارویی در منزل بهبود پیدا میکنند.