printlogo


کد خبر: 218724تاریخ: 1399/2/7 00:00
آیت‌الله ابراهیم امینی بعد از سال‌ها مجاهدت در عرصه تبلیغ معارف دینی و دفاع از ارزش‌های انقلاب در 95 سالگی دار فانی را وداع گفت
رحلت مجاهد پارسا
* پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت آیت‌الله امینی

آیت‌الله امینی از علمای مبارزی که در طول حیات خود با حضور در میدان‌های مختلف به ترویج ارزش‌های دینی و دفاع از آرمان‌های انقلاب اسلامی پرداخت، بعد از تحمل یک دوره بیماری در 95 سالگی به دیدار حق شتافت.
به گزارش «وطن امروز»، آیت‌الله امینی از علمای مبارز قم شامگاه جمعه در 95 سالگی دار فانی را وداع گفت؛ روحانی پارسایی که سراسر عمر پربرکت خویش را وقف ترویج و تبلیغ دین و ارزش‌های انقلاب اسلامی کرد و آمیزه‌ای از پیوند سیاست و اخلاق را به نمایش گذاشت. 
وی تحصیلات خود را تا ششم‌ ابتدایی‌ در یکی‌ از مدارس‌ غیردولتی‌ و شبانه‌ به‌ پایان‌ رساند و همزمان هم در جلسه‌های قرآن که‌ در مساجد تشکیل‌ می‌شد، شرکت‌ می‌کرد تا اینکه فروردین‌ ۱۳۲۱ خورشیدی به حوزه علمیه قم رفت. در همین زمان حضورش در قم بود که روزهای‌ پنجشنبه‌ و جمعه‌ در درس‌ اخلاق‌ امام‌ خمینی(ره) شرکت‌ می‌کرد. 
 
* مبارزه با رژیم پهلوی
آیت‌الله امینی فعالیت سیاسی خود را از سال ۱۳۴۱ خورشیدی شروع کرد؛ یعنی دوره‌ای که نهضت روحانیون به رهبری امام خمینی(ره) برای مبارزه با رژیم پهلوی آغاز شده بود. در همین زمان آیت‌الله امینی در جلسه‌ای‌ محرمانه شرکت کرد که‌ مفاد آن‌ اصلاح‌ حوزه‌ علمیه‌ قم، تبلیغ‌ اسلام، امر به‌ معروف‌ و نهی‌ از منکر و سعی‌ در اجرای‌ احکام‌ سیاسی، اجتماعی‌ و اقتصادی‌ اسلام‌ بود. 
در همین سال‌ها امام خمینی(ره) بازداشت و به ترکیه تبعید شد که آیت‌الله امینی نیز به عنوان رابط میان امام(ره) و برخی علما از طرف عوامل رژیم پهلوی مورد تعقیب واقع شد. بنا به گفته خودش، او در این سال‌ها در دعوت به تشکیل جلسات مشترک، تشویق به اقدامات مناسب، تهیه اطلاعیه‌ها و اقدامات لازم برای آزادی امام(ره) و پیشگیری از تبعید و ادامه زندان و اعدام احتمالی امام(ره)، نقش فعالی داشت.
آیت‌الله امینی در دوران‌ حضور امام‌(ره) در پاریس‌ به‌ دیدار ایشان رفت‌ و جزو ۱۱ فردی بود که‌ پس‌ از ارتحال‌ آیت‌الله العظمی حکیم، اعلامیه مرجعیت‌ امام‌ خمینی‌(ره) را امضا کرد.
 
* فعالیت‌های پس از انقلاب
پس از پیروزی انقلاب اسلامی آیت‌الله امینی نیز مانند دیگر مبارزان خود را آماده خدمت به نظام نوپای جمهوری اسلامی کرد. وی در سال‌های پس از انقلاب اسلامی علاوه بر حضور فعال در اکثر ادوار مجلس خبرگان رهبری، مسؤولیت‌های دیگری نیز بر عهده داشت؛ از جمله نماینده‌ امام‌ در امور استان‌‌های هرمزگان و‌ مازندران، نماینده‌ امام‌ در اجرای‌ فرمان‌ عفو در همدان، ملایر و نهاوند، عضویت‌ در شورای‌ بازنگری‌ قانون‌ اساسی‌ با حکم‌ امام، عضویت‌ در هیأت‌ امنای‌ دانشگاه امام صادق(ع) و مجمع‌ جهانی‌ علوم‌ اسلامی، عضویت‌ در جامعه‌ مدرسین‌ حوزه‌ علمیه‌ قم‌ و امامت جمعه‌ قم. 
 
* زندگی جهادی آیت‌الله امینی
متن زیر،گفت‌وگوی «وطن امروز» با آیت‌الله عباس کعبی در تشریح سلوک فردی و سیاسی آیت‌الله امینی است. آیت‌الله عباس کعبی که عضویت در مجلس خبرگان را در کارنامه فعالیت‌های سیاسی خود دارد بارها از نزدیک با آیت‌الله امینی ارتباط کاری داشته و توصیفات خود از منش و روش ایشان را در این گفت‌وگو بیان می‌دارد:
«آیت‌الله امینی از پیشگامان نهضت انقلاب اسلامی بود. ایشان جزو شاگردان دوره اول دروس حضرت امام خمینی محسوب می‌شوند که با فعالیت‌های خود باعث شد درس امام بعد از درس آیت‌الله العظمی بروجردی پررونق و از سوی طلاب با استقبال مواجه شود. امام خمینی تنها استاد ایشان نبود، بلکه آیت‌الله امینی حظ وافری هم از محضر علامه طباطبایی برده بود. آیت‌الله العظمی گلپایگانی و آیت‌الله العظمی مرعشی‌نجفی از دیگر استوانه‌های حوزه بودند که ایشان سابقه شاگردی و تلمذ پای درس آنها را داراست. 
آیت‌الله امینی قبل از انقلاب و در دوران مبارزه با طاغوت با همکاری برخی دیگر از علما تشکل جامعه مدرسین قم را بنا نهاد؛ تشکلی که بعد از انقلاب نیز با تلاش‌ها و پیگیری‌های چشمگیر ایشان بنای مجددی یافت و تبدیل شد به آنچه که امروز به‌ عنوان جامعه مدرسین حوزه علمیه قم شناخته می‌شود. ایشان در دوره‌هایی نیز ریاست آن را بر عهده داشت. 
آیت‌الله امینی در همه دوره‌های مجلس خبرگان به جز یک مورد استثنایی که آن هم خودشان کاندیدا نشدند حضور فعال داشتند. در واقع باید بگوییم تاسیس، راه‌اندازی و توسعه دبیرخانه مجلس خبرگان مرهون تلاش‌های آیت‌الله امینی است، چرا که ایشان مسؤولیت این دبیرخانه را برعهده داشت و نقش ویژه‌ای را در این عرصه ایفا می‌کرد.
خدمات آیت‌الله امینی منحصر به نمایندگی مردم قم در مجلس خبرگان رهبری نمی‌شود، چراکه ایشان عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز بودند. آیت‌الله امینی در کنار آیت‌الله العظمی جوادی آملی و آیت‌الله استادی برای دوره‌ای نیز منصب امامت جمعه قم را برعهده داشتند. 
آیت‌الله امینی جزو اعضای شورای بازنگری قانون اساسی بود. یادم می‌آید آن زمان ما پیشنهاداتی برای اصلاح قانون اساسی داشتیم که این پیشنهادات را با ایشان در میان گذاشتیم و ایشان نیز با سعه صدر بالایی همه سخنان ما را شنید و اتفاقا این پیشنهادات در مصوبات شورای بازنگری قانون اساسی اثر داشت. 
آیت‌الله امینی به حضور در مناصب سیاسی اکتفا نمی‌کرد و در دوران جنگ نیز با حضور در جبهه‌ها به رزمندگان دلگرمی می‌داد و بنده نیز یک بار در همین فضای جبهه با ایشان دیداری داشتم. آیت‌الله امینی در تمام عرصه‌هایی که حضور می‌یافت بسیار بی‌ادعا به خدمت مشغول می‌شد و به‌عنوان یک شخصیت حوزوی و علمی به خوبی می‌درخشید».  
 
* توصیف آیت‌الله امینی در چند کلمه
«اگر بخواهیم در چند کلمه آیت‌الله امینی را توصیف کنیم باید بگوییم ایشان یک عالم مجاهد، انقلابی، ساده‌زیست، مردم‌دار و جوان‌گرا بودند. جالب است بدانید که آیت‌الله امینی در سنین پایانی عمر نیز برای جوانان کتاب می‌نوشت. ایشان بسیار قلم روان و جوان‌پسندی داشت که کتاب‌های ایشان به زبان‌های عربی، انگلیسی و فرانسوی نیز ترجمه شده است. کتاب‌های ایشان نه‌تنها بعد از انقلاب، بلکه قبل از انقلاب نیز در جوانان و اقبال آنها به دین و انقلاب موثر بود. 
نکته‌ای را که باید اضافه کنم و به آن تاکید داشته باشم شخصیت اخلاقی ایشان بود. ایشان از لحاظ سلوک فردی شخصیتی زاهد و پارسا داشتند و از نمونه‌های برجسته معلمان اخلاق حوزه علمیه قم بودند. نام ایشان را به‌عنوان یک شخصیت اخلاقی باید در کنار نام اشخاصی چون آیت‌الله مشکینی برد که از استوانه‌های اخلاقی حوزه علمیه بودند».
 
* رأی به رهبری حضرت آقا؛ افتخار عمر آیت‌الله امینی
«آیت‌الله امینی در تمام جریانات و التهابات سیاسی سعی می‌کرد نقش انقلابی خود را ایفا کند. بنای ایشان در فتنه‌ها دعوت همگان به وحدت تحت لوای ولایت فقیه و شخص آیت‌الله العظمی خامنه‌ای بود. درباره روابط آیت‌الله امینی و رهبر معظم انقلاب باید بگویم یک رابطه دوست‌داشتنی بین این دو بزرگوار برقرار بود. البته زیربنای نگاه آیت‌الله امینی به مقام معظم رهبری یک نگاه اعتقادی بود. آیت‌الله خامنه‌ای نیز متقابلا به ایشان نگاه ویژه و احترام‌آمیزی داشتند.
آیت‌الله امینی زمانی که مجلس خبرگان به رهبری آیت‌الله خامنه‌ای رای داد عضو هیات‌رئیسه مجلس بود و نقش خاصی را در به رهبری رسیدن آیت‌الله خامنه‌ای بازی کرد. 
بارها در جلسات خصوصی از آیت‌الله امینی شنیدم که می‌فرمود به این انتخابی که برای رهبری ایران کردیم و به آیت‌الله خامنه‌ای رای دادیم افتخار می‌کنم. ایشان تاکید می‌کرد: هرچه گذشت لیاقت بالای آیت‌الله خامنه‌ای در همه عرصه‌ها برای اداره کشور مشخص شد و در همه میدان‌ها درخشندگی خیره‌کننده و بالایی از خود نشان دادند. 
آیت‌الله امینی خدا را به‌خاطر رای به رهبری آیت‌الله خامنه‌ای شکر و سپاس می‌گفت و آن را افتخاری برای خود قلمداد می‌کرد و باید اظهار داشت رابطه ایشان با ولایت فقیه و شخص رهبری واقعا یک رابطه‌ای بود که از عمق جان برمی‌خاست».
***
[پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی رحلت آیت‌الله امینی]
به گزارش «وطن امروز»، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در پیامی درگذشت عالم مجاهد و انقلابی مرحوم آیت‌الله آقای حاج شیخ ابراهیم امینی را تسلیت گفتند. متن پیام رهبر حکیم انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
درگذشت عالم مجاهد و پارسا مرحوم آیت‌الله آقای حاج شیخ ابراهیم امینی رضوان‌الله‌علیه را به حوزه‌ مبارک قم و فضلا و علاقه‌مندان و مستفیدان از آثار قلمی آن مرحوم و بویژه خاندان مکرم ایشان تسلیت عرض می‌کنم. عمر بابرکت این عالم بزرگوار یکسره در راه علم و کسب و نشر معارف اسلامی و نیز مجاهدت سیاسی و اجتماعی و حضور فعال در مناصب رسمی نظام جمهوری اسلامی همچون امامت جمعه و عضویت در مجمع تشخیص مصلحت و مجامع تصمیم‌گیر حوزوی، مصروف گردیده است، همچنانکه سلوک فردی ایشان نمونه‌ چشم‌نوازی از پارسایی و پرهیزکاری و بی‌اعتنایی به جاذبه‌های مادی را مجسم ساخته است. رحمت خدا بر این روحانی انقلابی و صادق و مجاهد باد. از خداوند متعال مغفرت و رضوان الهی برای ایشان مسألت می‌کنم.
سیدعلی خامنه‌ای

Page Generated in 0/0123 sec