printlogo


کد خبر: 218822تاریخ: 1399/2/9 00:00
شواهد از تکمیل ظرفیت ذخیره‌سازی نفت در آینده نزدیک خبر می‌دهد
سر به زیری دوباره نفت

گروه اقتصادی: شواهد موجود در بازار از احتمال تکرار دوباره روزهای سیاه نفت خبر می‌دهد؛ ظرفیت ذخیره‌سازی نفت جهان طبق پیش‌بینی‌ها تا کمتر از یک ماه آینده به پایان خواهد رسید و با وجود شروع روند اجرایی توافق اوپک مبنی بر کاهش 10 میلیون بشکه‌ای از اول ماه می (12 اردیبهشت) باز هم کارشناسان یک روند نزولی را در بازار نفت پیش‌بینی می‌کنند. 
به گزارش «وطن امروز»، قیمت نفت وست‌تگزاس یا اصطلاحا نفت آمریکا پس از سقوط تاریخی و رسیدن به منفی 37 دلار در هفته جاری، روند صعودی به خود گرفت و تا 12 دلار پیشروی کرد. اصلی‌ترین دلیل آن سقوط تاریخی، رسیدن موعد سررسید پیش‌خرید این کالا بود، آن هم در حالی که خریداران اولیه هیچ مشتری‌ای نداشتند و از سوی دیگر هزینه حمل‌و‌نقل نفت آمریکا که در منطقه کویری است تا مرزهای آبی این کشور بسیار زیاد است و اساسا برای خریداران اولیه آن به صرفه نبود که نفت را از این منطقه خارج کنند.
اما این کاهش قیمت نفت تاثیر خود را بر بازارهای نفتی دیگر هم گذاشت تا حدی که قیمت سبد اوپک هم به زیر 15 دلار و نفت سنگین کشورمان به کمتر از 12 دلار رسید. 
 
* ظرفیت ذخیره‌سازی‌های نفت جهان یک ماه دیگر تکمیل می‌شود
به گزارش بلومبرگ، برآورد تحلیلگران بانک آمریکایی گلدمن ساکس نشان می‌دهد ظرفیت ذخیره‌سازی‌های جهانی نفت خام 4-3 هفته آینده به مرحله تکمیل شدن می‌رسد و لازمه رهایی از این شرایط، کاهش حدود ۲۰ درصد از عرضه جهانی نفت خام است. تحلیلگران گلدمن از جمله «جف کوری» ۲۴آوریل (پنجم اردیبهشت‌ماه) اعلام کردند جهان به مرحله اوج همه‌گیری ویروس کرونا رسیده و پس از آن شاهد آغاز بازگشت توازن خواهیم بود اما احتمال دارد 4 تا 8 هفته به طول بینجامد تا تقاضا در بازار کالاها به پایین‌ترین سطح ممکن برسد. با ذخیره‌سازی بی‌سابقه نفت خام، ظرفیت ذخیره‌سازی جهان در طول 3 تا 4 هفته آینده پر می‌شود. هنگامی که دیگر جایی برای ذخیره‌سازی باقی نماند، شرکت‌های حفاری مجبور می‌شوند عرضه را به حدی کاهش دهند که با ضعف ایجادشده در تقاضا همخوانی داشته باشد. گلدمن ساکس برآورد می‌کند کاهش تقاضا در اواسط ماه مه حدود ۱۸ میلیون بشکه در روز باشد. کوری در این باره گفت: این مسأله سبب ایجاد نوسان‌های شدید در تولید خواهد شد و تا زمانی که عرضه و تقاضا یکسان شود، بازار بیشتر نزولی خواهد بود.
انواع کاهش تولید اجباری شامل کاهش عرضه حدود روزانه ۱۰ میلیون بشکه‌ای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش، موسوم به اوپک پلاس، به‌ سرعت قابل احیا نیست، به این معنا که بازار جهانی نفت ممکن است تا ماه ژوئن با کمبود تقاضا روبه‌رو شود اما احتمالا قیمت‌ها تا اواسط سال ۲۰۲۱، هنگامی که احتمال محدود شدن دوباره بازار وجود دارد، آرام‌آرام بهبود پیدا می‌کند.
 
* نشانه‌های سقوط
آنطور که رویترز گزارش داده است، در معاملات روز یکشنبه، قیمت‌های نفت در حالی سقوط کرد که نشانه‌هایی از پر شدن سریع انبارهای ذخیره نفت جهان دیده می‌شود و به نظر می‌رسد کاهش تولید با کاهش شدید تقاضای جهانی هماهنگ نیست.
این هفته میزان ذخایر نفت انبارهای آمریکا به 6/518 میلیون بشکه افزایش یافت و به بالاترین سطح تاریخ خود (۵۳۵ میلیون بشکه در سال ۲۰۱۷) نزدیک شد. از سوی دیگر میزان ذخایر شناور (دریایی) نفت خام هم به رکورد تاریخی ۱۶۰ میلیون بشکه رسید. تا صبح دیروز به وقت ایران، قیمت پیش‌خرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچ‌مارک بین‌المللی قیمت نفت، 54/3 درصد یا ۷۶ سنت کاهش یافت و به 68/20 دلار رسید. قیمت پیش‌خرید هر بشکه نفت خام نیمه‌سنگین تگزاس غرب آمریکا، دبلیوتی‌آی، 39/11 درصد یا 93/1 دلار سقوط کرد و به 01/15 دلار رسید.
 
* ذخایر چین هم پر شد
چین در 3 ماهه نخست امسال به جای کاهش واردات نفت، رقم ورودی به مخازن راهبردی را تقریبا 2 برابر کرده است؛ در حالی که حتی مخازن نفتی آمریکا هم در حال پر شدن است، این اقدام از توانایی منحصر به فرد این کشور خبر می‌دهد. با توجه به اینکه شیوع ویروس کرونا مصرف داخلی نفت در چین را کاهش داده است، این کشور به جای کاهش واردات، در 3 ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال 2019، ذخیره‌سازی نفت خام را تقریبا 2 برابر کرده است. چین آمارهای رسمی مقدار ورودی به ذخایر راهبردی و تجاری‌اش را منتشر نمی‌کند اما می‌توان با تفریق مقدار نفت خام پالایش شده پالایشگاه‌ها از مجموع نفت در دسترس هم از واردات و هم تولید داخلی، رقمی برآورد کرد. بر اساس آمارهای گمرک چین، این کشور در 3 ماهه نخست امسال روزانه 2/10 میلیون بشکه نفت وارد کرده است. با توجه به اینکه مجموع نفت در دسترس در این 3ماهه 94/13 میلیون بشکه در روز بوده، تولید داخلی هم 74/3 میلیون بشکه در روز بوده است.  همچنین ظرفیت پالایشگاه‌ها برای 3 ماهه نخست امسال در چین معادل 96/11 میلیون بشکه در روز بوده است و این بدان معناست که 98/1 میلیون بشکه نفت در روز توسط پالایشگاه‌ها پالایش نشده است. انجام محاسبات مشابه برای 3 ماهه نخست سال گذشته، واردات 83/9 میلیون بشکه در روز، تولید داخلی 84/3 میلیون بشکه در روز و پالایش 6/12 میلیون بشکه در روز توسط پالایشگاه‌ها را نشان می‌دهد. در این میان 07/1 میلیون بشکه در روز باقی می‌ماند. این ارقام نشان می‌دهد چین تقریبا ورود نفت به ذخایر خود را در 3 ماهه نخست 2020، دو برابر کرده است. چین این اقدام را با هدف مدیریت خسارات وارده بر مصرف ناشی از شیوع ویروس کرونا که بیشتر این کشور را در نوعی قرنطینه فرو برد، انجام داده است که این گزارش نشان می‌دهد این ذخایر هم رو به پایان است.
 

Page Generated in 0/0075 sec