printlogo


کد خبر: 218930تاریخ: 1399/2/11 00:00
کارشناسان صنایع فضایی دنیا از پیشرفت‌های صنایع فضایی ایران اظهار حیرت می‌کنند
شگفتانه نور!

گروه سیاسی: یک هفته از پرتاب ماهواره نور توسط ایران می‌گذرد. هر چند در ابتدا مقامات و کارشناسان غربی در تایید خبر پرتاب ماهواره تعلل کردند و سپس کارایی ماهواره را زیر سوال بردند، با این حال گویا یک هفته زمان لازم بود تا کارشناسان مستقل تایید کنند ماهواره نور به صورت منظم در حال انجام فعالیت‌هایی است که برایش تعریف شده است. 
به گزارش «وطن امروز»، روز گذشته یک ستاره‌شناس هلندی درباره ویژگی‌های ماهواره نور اطلاعات قابل توجهی ارائه کرد. مارکو لانگبروک به طور منظم اجسام جالب فضایی را از شهر خود در لایدن هلند رهگیری می‌کند. او بر اساس تلسکوپ‌های پیشرفته ماهواره‌های مخفی جاسوسی را به طور منظم زیر نظر دارد و از سفینه‌ها عکس‌هایی با پیکسل بالا می‌گیرد. به دلیل اقدامات تخصصی لانگبروک در زمینه رصد سیارک‌ها و سفینه‌ها و ماهواره‌ها، یک سنگواره فضایی نیز به نامش به ثبت رسیده است. 
لانگبروک در گفت‌وگو با اشپیگل درباره ماهواره نور اظهار داشت: وقتی به اطلاعات این ماهواره دقیق‌تر بنگریم، هیچ نشانه‌ای نمی‌بینیم که این ماهواره بی‌هدف در فضا در گردش باشد. او می‌گوید، برخلاف ادعای آمریکایی‌ها «ما تغییر و نوسانی در سیگنال‌ها نمی‌بینیم؛ بنابراین شروع فعالیت آن یک موفقیت بوده است». وی در پاسخ به این سوال که ماهواره «نور» در مدار خود در ۴۳۰ کیلومتری زمین قرار است چه کار کند، گفت: ایرانی‌ها گفته‌اند این یک «ماهواره چندمنظوره» است. احتمال داده می‌شود «نور» یک دوربین در عرشه خود دارد؛ امری که هنوز اثبات نشده است.
لانگبروک می‌گوید این ماهواره هر 4 روز یک بار از یک نقطه ثابت روی زمین گذر می‌کند، هرچند موقعیت خورشیدی‌اش همیشه ثابت نیست. نسبت‌های متفاوت روشنایی بر آن می‌تواند مقایسه عکس‌های گرفته شده را دشوار کند. شیب مسیر ماهواره افشا می‌کند که ماهواره «نور» میان۶۰ درجه شمالی و ۶۰ درجه جنوبی زمین را دور می‌زند. او می‌گوید، میان هر یک از مدارهای ماهواره‌ها حدود ۲۰ درجه عرضی قرار دارد که فاصله آن با خط استوا ۲۲۲۰ کیلومتر است. احتمالا این ماهواره داده‌های جمع‌آوری شده خود را از ورای محدوده ارضی ایران به زمین ارسال می‌کند. یک پایگاه زمینی در تبریز مستقر است که داده‌ها را دریافت می‌کند.
ستاره‌شناس هلندی در گفت‌وگوی خود با اشپیگل همچنین خاطرنشان کرد: حتی اگر تکنیک ساده‌ای در ماهواره نور به کار رفته باشد، این ماهواره می‌تواند بخوبی از پس وظایفش برآید. اگر کسی بخواهد فقط عکس بگیرد، همین اندازه دستگاه برایش کافی است. 
هفته‌نامه اشپیگل در بخش دیگری از گزارش خود درباره ماهواره نور نوشت: اهمیت استراتژیک پرتاب ماهواره نور بیشتر متوجه موشک حامل آن است. سپاه پاسداران گفته است در حال ساخت موشکی است که نیروی رانشی آن صرفا با سوخت جامد باشد. این‌گونه موشک‌های دوربرد هم سریعند و هم اینکه پیش از پرتاب نیازی به تانک کردن به کمک خودروهای سوخت ندارند یعنی می‌توانند توسط لانچرهای متحرک حمل شوند. از سوی دیگر، این موشک‌ها ارزش نظامی بالایی دارند.
اشپیگل تولید موشک‌هایی با سوخت جامد را یکی از مهم‌ترین دستاوردهای سپاه پاسداران معرفی می‌کند. اما سوخت جامد چیست که این درجه از اهمیت را در صنایع نظامی دارد و ایران چگونه به آن دست یافت؟
شهید حسن طهرانی‌مقدم مبتکر دستیابی به فناوری «سوخت جامد موشک» برای ایران است؛ توانمندی استراتژیکی که دستیابی به آن قدرت نظامی یک کشور را به صورت چشمگیری افزایش می‌دهد. وقتی یک موشک به سوخت جامد مجهز می‌شود چند قابلیت ویژه نسبت به سوخت مایع پیدا می‌کند، یکی اینکه سرعت آن به طرز چشمگیری افزایش پیدا می‌کند، دوم پایداری بیشتری در طول پرواز پیدا می‌کند که باعث دقت در هدفگیری می‌شود و  سوم اینکه موشک‌های با سوخت جامد را می‌توان برای چند سال در انبار نگه داشت اما موشک‌های سوخت مایع این قابلیت را ندارد و بعد از یک زمان مشخص باید سوخت آنها تعویض شود. ایده دستیابی به این مزیت استراتژیک از سال 65 از سوی شهید حسن طهرانی‌مقدم پیگیری شد تا اینکه با تلاش‌های وی و تیم موشکی‌اش این آرزو محقق شد و صنعت موشکی ایران جهش جدی یافت. 
اعتراف کارشناسان صنایع موشکی و فضایی در گفت‌وگو با شبکه‌های خبری مختلف جهان به قدرت‌نمایی ایران در پرتاب ماهواره نور از زمان انتشار این خبر تاکنون، پروژه منفعلانه آمریکا در انکار دستاوردهای این موفقیت را با شکست مواجه کرده است. 
در همین راستا می‌توان برای نمونه به اظهارات «فابین هینز»، تحلیلگر مرکز «جیمز مارتین» موسسه بین‌المللی «میدلبری» در آمریکا اشاره کرد که در گفت‌وگو با «الجزیره» اظهار داشت:  پیشران محرکه جدید (موتور موشک) که مورد استفاده قرار گرفت، بسیار پیشرفته است. وی در ادامه خاطرنشان کرد: فناوری موشکی ایران به طور باورنکردنی پیشرفت کرده است. میزان دستاوردهای فناوری ایرانی‌ها بسیار شگفت‌انگیز است. هینز گفت: پیام ایرانی‌ها این است که با قابلیت‌های فناوری خود می‌توانند کارهای بسیار بیشتری انجام دهند. یک تحلیلگر دیگر نیز که مایل به افشای نام خود نبود در مصاحبه با الجزیره گفت: پرتاب این ماهواره این پیام را ارسال می‌کند که سپاه توانست پس از اجرای موفق برنامه، اسرار برنامه خود را حفظ کند. با این دستاورد، ایران اساساً معادلات ژئوپلیتیک را به سطحی جدید ارتقا داده است. این تحلیلگر افزود: در حالی که مقامات و رسانه‌های غربی در تلاشند بر جنبه نظامی این ماهواره تاکید کنند، خوب است به این نکته اشاره کنیم که فناوری فضایی بر اساس علوم پایه مانند ریاضیات، فیزیک و شیمی ساخته شده است. با توجه به کاربردهای چندگانه آن، این دستاورد می‌تواند  باعث پیشرفت صنایع غیرنظامی مانند کشاورزی، خودرو و ارتباطات نیز شود.
الجزیره همچنین آورده است: پرتاب ماهواره نور همچنین زنگ خطر را در تل‌آویو به صدا درآورد. وزارت خارجه اسرائیل این اقدام را بشدت محکوم کرد و خواستار تحریم‌های جدید علیه ایران شد. فرانسه، آلمان و انگلیس نیز ابراز نگرانی کردند اما روسیه تاکید کرد که پرتاب نور هیچ یک از قطعنامه‌های سازمان ملل را نقض نکرده است.
این شبکه خبری همچنین تصریح کرد: پرتاب موفقیت‌آمیز ماهواره نور توسط ایران در حالی انجام شد که این کشور درگیر شیوع ویروس کروناست و اقتصاد آن نیز به دلیل تحریم‌های آمریکا سخت تحت فشار است. الجزیره در ادامه به نقل از مایکل المان، کارشناس عدم اشاعه در موسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک گزارش داد: اگرچه کشورهای غربی به رهبری آمریکا، ایران را به استفاده از برنامه فضایی‌اش به عنوان پوششی برای برنامه موشک‌های بالستیک خود متهم می‌کنند اما پرتاب ماهواره اخیر توسط ایران، یک آزمایش موشک بالستیک بین‌قاره‌ای محسوب نمی‌شود.
سکوت و انکار کاخ سفید
موفقیت سپاه پاسداران در پرتاب موفقیت‌آمیز ماهواره نور به فضا آمریکایی‌ها را شوکه کرد. اولین نکته مهم در پرتاب این ماهواره، دست برتر سپاه در حفظ اطلاعات فرآیند تولید، ساخت و پرتاب این ماهواره بود که به قول سردار حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه به صورت «چراغ خاموش» انجام شد. همین توانایی بالا در حفظ اطلاعات این عملیات، موجب شد آمریکایی‌ها تا ساعت‌ها پس از انتشار خبر پرتاب ماهواره نور در موضع انفعال و سردرگمی باشند. 
به مرور که ابعاد تازه‌ای از فناوری‌های پیشرفته به کار رفته در این ماهواره اطلاع‌رسانی شد و کارشناسان بین‌المللی به آثار و نتایج مهم موفقیت سپاه در پرتاب این ماهواره اعتراف کردند، آمریکایی‌ها سعی کردند راهبرد «انکار» را در برابر این دستاورد مهم جمهوری اسلامی در دستور کار قرار دهند. آمریکایی‌ها براساس این راهبرد تلاش کردند وانمود کنند امر مهمی رخ نداده و پرتاب ماهواره نور نشان از دستاورد خاصی برای جمهوری اسلامی ایران نیست. 
بر اساس همین راهبرد منفعلانه آمریکا در انکار دستاوردهای مهم پرتاب ماهواره نور بود که ژنرال ریموند، فرمانده جدید نیروی فضایی آمریکا  ادعا کرد ماهواره نور چیزی جز «یک دوربین معلق در فضا» نیست و «امکان ندارد بتواند اطلاعاتی به زمین ارسال کند»؛ ادعایی که اظهارات کارشناسان فضایی واهی بودن آن را به وضوح نشان می‌دهد. 

Page Generated in 0/0082 sec