به بهانه تصمیمات جنجالی و متناقض هلند و فرانسه درباره پایان فصل جاری لیگ فوتبال و تعیین قهرمان
سئولنشینان ۳ سناریو برای پایان دادن به لیگ نوزدهم در پیش رو دارند و باید دید مانند کدام یک از ۳ کشور آلمان، هلند یا فرانسه برای پایان دادن به لیگ عمل خواهند کرد، البته در پیش گرفتن روش هر کدام از این کشورها میتواند تبعات مختلفی را برای تصمیمگیرندگان فوتبال ایران داشته باشد.
روز جمعه باشگاه ماشینسازی اعلام کرد مخالف برگزاری ادامه لیگ نوزدهم است و به جمع ۱۲ تیم مخالف دیگر پیوست و نظر به لغو لیگ برتر داد تا تنها ۳ تیم فولاد، پرسپولیس و صنعت نفت آبادان راضی به برگزاری ۹ هفته باقیمانده از فصل ۹۹-۹۸ لیگ برتر فوتبال ایران باشند. با این حال، اکنون سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال ۳ سناریو برای مشخص کردن تکلیف لیگ نوزدهم دارند و باید دید شبیه کدام لیگ اروپایی از بین ۳ لیگ آلمان، فرانسه و هلند رفتار میکنند.
* لیگ نافرجام
تئوری نخست سازمان لیگ میتواند برگرفته از اردویژه (لیگ فوتبال هلند) باشد؛ لیگی که با اعلام فدراسیون فوتبال هلند ناتمام باقی ماند و نه سقوطکنندهای داشت و نه قهرمانی! تصمیمی که باعث شد بسیاری از تیمهای این کشور به فدراسیون فوتبالشان اعتراض کنند و آن را نوعی بیعدالتی بدانند. نافرجام ماندن اردویژه باعث شد جام حذفی فوتبال این کشور که تنها فینال آن بین ۲ تیم فاینورد و اوترخت مانده بود هم ناتمام بماند و آژاکس به عنوان تیم صدرنشین جواز حضور در لیگ قهرمانان اروپا را کسب کند؛ اتفاقی که اگر بخواهد در لیگ ایران بیفتد، تیمهای پرسپولیس، سپاهان، استقلال و تراکتور باید قید جام حذفی را بزنند و سرخابیهای پایتخت به همراه طلاییپوشان زایندهرود و قرمزهای آذربایجان را راهیافتگان به لیگ قهرمانان آسیای فصل بعد دانست. همچنین تیمهای پیکان و شاهین شهرداری بوشهر از سقوط فرار میکنند و یک فصل دیگر برای بقا در بالاترین سطح فوتبال ایران وقت دارند.
* پایانی پرحاشیه و کمطرفدار
اما مسؤولان سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال اگر بخواهند از کشور فرانسه و لیگ یک این کشور پیروی کنند، باید پرسپولیس را مانند پاریسنژرمن که اختلافی ۱۰ امتیازی با سایر رقیبان خود دارد قهرمان اعلام کنند و ۳ تیم سپاهان، استقلال و تراکتور را راهیافته به آسیا بدانند. همچنین ۲ تیم پیکان و شاهین شهرداری بوشهر در این سناریو، سقوطکنندههای لیگ نوزدهم لقب خواهند گرفت و تیمهای گلگهر، سایپا و پارسجنوبیجم از سقوط فرار خواهند کرد.
طبیعتا این تصمیم میتواند اعتراض تیمهایی از جمله شهرخودرو که شانس آسیایی شدن را دارد، در پی داشته باشد و همچنین ۲ تیم سقوطکننده یعنی شاهین بوشهر و پیکان هم به صف معترضان خواهند پیوست. همچنین تیمهای مس رفسنجان و مس کرمان به عنوان تیمهای اول و دوم لیگ آزادگان به لیگ برتر بازخواهند گشت.
* پیگیری لیگ با ورزشگاههای سوت و کور
با اعلام تازه فدراسیون فوتبال آلمان قرار است بوندس لیگا از تاریخ ۲۷ اردیبهشت در ورزشگاههای خالی از تماشاگر برگزار شود. لیگ برتر انگلیس هم قرار است از چنین روندی پیروی کند. در این بین اگر سئولنشینان بخواهند لیگ برتر را بر خلاف میل باطنی ۱۳ تیم شرکتکننده در آن ادامه دهند، به احتمال زیاد بازیها در ورزشگاههای بدون تماشاگر برگزار خواهد شد و بسیاری از تیمها در برخی مسائل اقتصادی مانند بلیتفروشی و تبلیغات محیطی ضرر خواهند کرد.
باید دید با گذشت زمان و مشخص شدن موضع فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا، فدراسیون فوتبال ایران و سازمان لیگ کدام یک از ۳ سناریوی بالا را برای سرنوشت لیگ نوزدهم انتخاب خواهند کرد و به چه شیوهای به این لیگ پایان خواهند داد.
* گمانهزنیهای جدید و تمرینات زیرزمینی تیمها!
اهالی فوتبال و دوستداران این رشته ورزشی مشتاقانه منتظر اعلام تصمیم ستاد ملی مبارزه با کرونا هستند. از مدتها پیش اعلام شده بود روز 15 اردیبهشت درباره وضعیت باشگاههای ورزشی و از سرگیری تمرینات تیمهای فوتبال تصمیمگیری خواهد شد. در فاصله یک روز به زمان این تصمیمگیری، شاهد اوجگیری گمانهزنیهای رسانهای برای آغاز تمرینات و مسابقات لیگ برتر فوتبال هستیم. در حالی که هنوز هیچ تصمیمی از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا در بخش ورزش اتخاذ نشده، برخی رسانهها تاریخهای متفاوتی را برای شروع مسابقات لیگ برتر اعلام کردهاند. برخی مدعی هستند از نیمه خرداد 99 رقابتها از سر گرفته خواهد شد. شاید به دلیل همین گمانهزنیهاست که شایعاتی از چند تیم لیگ برتری از جمله نساجی مازندران و گل گهرسیرجان پیرامون برگزاری تمریناتشان به گوش میرسد. یا تیم پیکان تهران مخفیانه تمرینات گروهی خود را از سر گرفت که در نهایت با تذکر مسؤولان مربوط این تمرینات دوباره تعطیل شد. اکنون همه منتظرند ببینند ستاد ملی مقابله با کرونا در ورزش چه تصمیمی برای فوتبال خواهد گرفت. شنیدهها حکایت از این دارد که اهالی ستاد ملی مقابله با کرونا در ورزش نیز از اتخاذ تصمیم صریح درباره ورزش و بویژه فوتبال هراس دارند، هر چند برای درگذشت بیش از 6 هزار نفر از هموطنانمان به خاطر ویروس منحوس کرونا این ستاد تحت فشار نبوده اما اگر یکی از اهالی فوتبال دچار این بیماری شود، در آن صورت تبعات و بازتابهای گستردهای در سطح جامعه دارد و به همین دلیل هم مسؤولان کمی دست به عصا هستند. ستاد ملی مقابله با کرونا در ورزش تمرینات و مسابقات فوتبال را تعطیل کرد و اکنون نیز این ستاد است که باید دستور بازگشایی و از سرگیری رقابتها را بدهد و ادامه یا تعطیلی مسابقات لیگ با شرایط موجود از دست مسؤولان سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال هم خارج است.
***
[معاون کل وزارت بهداشت: تکلیف آغاز لیگ برتر فوتبال هنوز مشخص نیست]
در همین حال معاون کل وزارت بهداشت گفت: تکلیف آغاز لیگ برتر فوتبال هنوز مشخص نیست و برای شروع تمرینها یا برگزاری مسابقهها در آینده تصمیمگیری میشود. ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت در نشست خبری دیروز خود که به صورت مجازی برگزار شد، درباره تصمیمگیری برای فعالیتها در اماکن ورزشی گفت: پروتکلهایی درباره اماکن ورزشی آماده شده است. برای ورزشهای انفرادی شرایط آسانتر خواهد بود. مشکل اصلی ما درباره ورزشهای دسته جمعی، رختکنها و دوشهاست. اگر ورزشکار در محیط هم رعایت کند، وقتی به رختکن وارد میشود، تراکم بیشتر است و عامل اصلی انتقال ویروس هم از طریق سطح تماس است. به طور مثال خود استخر با توجه به کلری که زده میشود، خطری ندارد اما در اطراف استخر و رختکنها و دوشها احتمال انتقال ویروس وجود دارد. وی افزود: اماکن ورزشی خصوصی گاهی ورودی تنگ دارند که منجر به ایجاد تراکم جمعیت میشود. اکنون پروتکلها برای اماکن ورزشی مربوط به مناطق سفید است و به مناطق قرمز فکر نمیکنیم. تکلیف آغاز لیگ برتر فوتبال هنوز مشخص نیست و برای شروع تمرینها یا برگزاری مسابقهها در آینده تصمیمگیری میشود.