شرایط این روزهای اقتصاد ایران در وضعیت هشدار قرار گرفته است، دلار 22 هزار تومانی، پراید 90 میلیون تومانی و سکه 10 میلیون تومانی، تنها بخشی از علائم این وضعیت هشدار است.
حال در این وضعیت، بسیاری از اقتصاددانانی که حامی سیاستهای اقتصادی حسن روحانی بودند، سکوت کردهاند.اصلیترین حمایت اقتصاددانان از حسن روحانی به ارسال نامه 163 کارشناس اقتصاد بازمیگردد. این اقتصاددانان که از اغلب نحلههای فکری بودند، ضمن حمایت از حسن روحانی، دلایل خود برای حمایت از وی در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری را اعلام کردند. در آن نامه خطاب به مردم، نسبت به روی کار آمدن دولت اصولگرا هشدار داده شده بود، چرا که به اعتقاد این اقتصاددانان، با پیروزی نامزد اصولگرا، تورم در کشور بالا میرفت. این اقتصاددانان همچنین ویژگیهایی برای دولت روحانی نام برده بودند و عملکرد دولتهای نهم و دهم را مخرب نامیده بودند. در آن نامه آمده بود: «مردم عزیز! شما بخوبی واقفید به دلیل مدیریت نادرست و به کارگیری سیاستهای مخرب در دولتهای نهم و دهم، اقتصاد ایران مسیر تخریب و اضمحلال در پیش گرفت. بخشی از میراث آن دوره، بیثباتی در فضای کسبوکار، بحران بازارهای اقتصادی، تحریمهای ظالمانه دولتهای غربی، فساد گسترده، تورم، رکود، بیکاری فراگیر و زمینگیر شدن بنگاههای اقتصادی بر همگان مشهود بود. بخشی از خسارتها نیز بتدریج و برای نسلهای آینده آشکار خواهد شد». این اقتصاددانان، مهمترین کارکرد دولت یازدهم را «متوقف کردن روندهای تشدیدکننده فقر و فلاکت که میراث دولت قبلی بود» عنوان کرده بودند.
این افراد، سایر دستاوردهای دولت روحانی را چنین فهرست کرده بودند:
• کاهش سالانه ۳۰ میلیارد دلار هزینه مبادله ناشی از سیاستهای تنشآفرین دولت قبلی
• پیامدهای مثبت برآمده از مذاکرات برجام برای فضای کسبوکار
• کاهش نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار واردات قاچاق به کشور
• کاستن نیمی از وابستگی کشور به واردات محصولات کشاورزی
• مثبت شدن تراز تجاری کشور پس از نزدیک به 4 دهه
• و کنترل جدی و مؤثر تورم
۱۶۳ اقتصاددان مذکور در نامه خود دلایل رأی دادن به حسن روحانی در انتخابات سال ۱۳۹۶ را اینگونه شرح داده بودند که اگر روحانی رأی نیاورد، دولتی همچون دولتهای نهم و دهم روی کار خواهد آمد که «زمینه رشد فساد گسترده و بیسابقه اقتصادی را در مقیاسهای خانمانبرانداز فراهم میکند که هزینههای آن به صورت رشد تورم، رکود گسترده و عمیق، فقر و نابرابری متجلی خواهد شد؛ در حالی که تداوم دولت آقای روحانی با نظارت موشکافانه رقبای سیاسی ایشان همراه خواهد بود و مانع از تحقق فساد در مقیاسهای ذکر شده خواهد شد».
این اقتصاددانان حتی به تحلیل سیاست خارجی نیز روی آورده و مدعی شده بودند «اگر در دولت دوازدهم رقبای اصلی آقای روحانی، دولت را به دست گیرند، بهانه کافی را به دشمنان اصلی کشورمان- یعنی محافظهکاران در ایالات متحده آمریکا و رژیم صهیونیستی- خواهد داد تا ائتلاف جدیدی را با امنیتیسازی مجدد کشورمان در سطح بینالمللی تشکیل دهند. چنین وضعیتی بیگمان هزینههای بس سنگینی را متوجه رفاه عموم مردم و بویژه گروههای کمدرآمد و محروم جامعه خواهد کرد». از اصلیترین امضاکنندگان این نامه میتوان به لطفعلی بخشی، سیدجلال توتونچی، محسن رنانی، عباس شاکری و رضا نصر اشاره کرد.