جلسه اضطراری ستاد ملی مبارزه با کرونا برای بازگشت محدودیتها امروز با حضور رئیسجمهور برگزار میشود
اسدالله خسروی*: آژیر قرمز کرونا پنجشنبه گذشته با مرگ 221 نفر طی یک روز درحالی به صدا درآمد که رؤسای بیمارستانها اکنون از افزایش میزان مراجعه بیماران کرونایی به مراکز درمانی و کمبود تخت بیمارستانی برای بستری مبتلایان خبر میدهند.
به گزارش «وطن امروز»، رکوردزنی پیاپی آمار مرگومیر و مبتلایان ویروس سرکش کرونا، مسؤولان بهداشتی و شخص رئیسجمهور را وادار به تشکیل جلسه اضطراری کرده است؛ جلسهای که نشان از شکست برنامههای قبلی دولت و تصمیمگیریهای ضعیفی دارد که نتیجهاش رفع محدودیتها و بازگشایی مشاغل و... بود. بازگشاییها در زمانی انجام شد که کرونا درحال فروکش بود و اعمال محدودیتها منجر به قطع تدریجی زنجیره این ویروس قاتل در کشور شده بود. اکنون که طی یک ماه اخیر کرونا با حدت و شدت بالایی در حال گرفتن جان شهروندان است، مسؤولان با بازگشت به عقب، درصددند با مداخلات جدیتری همچون «بازگشت احتمالی محدودیتها، کاهش فعالیت ادارات و لغو طرح ترافیک» اقدامات ضربتی را به کار گیرند. در همین باره، مشاور وزیر بهداشت در گفتوگو با «وطن امروز» گفت: متأسفانه آمار مبتلایان، فوتیها و افراد نیازمند بستری طی 2 هفته اخیر به صورت صعودی رو به افزایش بوده و نگرانیهایی را برای همه ایجاد کرده است تا تصمیمگیران برای جلوگیری از شیوع گستردهتر این ویروس و کاهش مرگومیر ناشی از آن برنامههای پیشگیرانه را جدیتر دنبال کنند. علیرضا وهابزاده با بیان اینکه وزیر بهداشت در جلسه چهارشنبه گذشته ستاد ملی مقابله با کرونا پیشنهادهایی نظیر لغو طرح ترافیک برای 2 هفته، عدم برگزاری کنکور و ادامه فعالیت ادارات با ظرفیت کم را ارائه کرد، گفت: روز شنبه (امروز) در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا که قرار است با ریاست شخص رئیسجمهور برگزار شود تصمیمات جدی گرفته میشود که احتمال بازگشت محدودیتها در مناطق قرمز و ایجاد پروتکلهای جدید در مناطق زرد و سفید دور از ذهن نیست، چرا که کرونا اکنون با شتاب زیادی در حال شیوع در سراسر کشور بویژه تهران است.
* به آمارها توجه کنید، مرگومیر وحشتناک است!
در حالی که روز پنجشنبه آمار فوتیهای ناشی از «کووید-19» دوباره رکورد زد و به ۲۲۱ مورد رسید، دیروز سخنگوی وزارت بهداشت از شناسایی 2 هزار و ۲۶۲ بیمار جدید مبتلا به «کووید- 19» در کشور خبر داد و گفت: از روز پنجشنبه تا ظهر جمعه و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 2 هزار و ۲۶۲ بیمار کرونایی جدید در کشور شناسایی شدند که یکهزار و ۴۵۵ نفر از آنها بستری شدند تا مجموع بیماران «کووید- 19» در کشور به ۲۵۲ هزار و ۷۲۰ نفر برسد. سیماسادات لاری ادامه داد: متأسفانه در 24 ساعت گذشته ۱۴۲ بیمار «کووید- 19» جان خود را از دست دادند و مجموع تعداد جانباختگان این بیماری به ۱۲ هزار و ۴۴۷ نفر رسید. به گفته سخنگوی وزارت بهداشت، ۳۳۱۹ نفر از بیماران مبتلا به «کووید- 19» در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
* بازگشت دوباره محدودیتها
بنا به این گزارش، با توجه به روند رو به افزایش موارد ابتلا و فوتیهای کرونا در کشور، موضوع قرنطینه و ایجاد محدودیتهای شغلی و...، دوباره مورد توجه قرار گرفته است، به طوری که در استان البرز، محدودیتها برای یک هفته دیگر تمدید شده است، ضمن اینکه در سایر استانهای قرمز کرونایی، محدودیتها تشدید شده است. در تهران نیز شهرداری تصمیم گرفت برای ۱۰ روز، مجموعههای ورزشی خود را تعطیل اعلام کند. قاسم جانبابایی، معاون درمان وزارت بهداشت، نسبت به روند افزایشی موارد ابتلا و مرگومیر کرونایی در 3 هفته اخیر ابراز نگرانی کرد و گفت: در حالی که در اردیبهشت ۹۹ تعداد مبتلایان به کرونا در سطح کشور به حداقل رسید اما اکنون مراجعات سرپایی و بستری و بیماران بدحال افزایش چشمگیری دارد. افزایش مجدد آمار کرونا در کشور علاوه بر اینکه با مشکلات عدیدهای همراه است، یک خطر دیگر نیز به دنبال دارد و آن، خسته شدن تیمهای بهداشتی و درمانی است که در جنگ با این بیماری، تلاش میکنند. از سوی دیگر وزیر بهداشت بر لغو طرح ترافیک تاکید دارد و همسو با وی، یک عضو مجمع نمایندگان تهران در مجلس شورای اسلامی نیز گفته است که نمایندگان تهران بر لزوم لغو طرح ترافیک تاکید داشته و به دنبال اجرایی شدن آن هستند تا مردم کمتر از وسایل حملونقل عمومی استفاده کنند. اقبال شاکری معتقد است: مجمع نمایندگان تهران در آخرین جلسه با شهردار تهران بر لزوم لغو طرح ترافیک تاکید داشت و همچنان به دنبال اجرایی شدن آن است، چون با این کار استفاده مردم از خودروهای شخصی افزایش پیدا کرده و به تبع آن استفاده از وسایل حملونقل عمومی همچون مترو و اتوبوس کمتر میشود. نتیجه رعایت بهتر پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی، کاهش موارد ابتلا به کروناست.
* توزیع ماسک و مواد بهداشتی رایگان
توجه دستگاه قضا به سلامت کارکنان و ارباب رجوع موجب شده است تا رئیس قوهقضائیه دستور دهد در استانهای با وضعیت قرمز، ماسک و مواد بهداشتی رایگان در اختیار مراجعهکنندگان و مردم قرار گیرد. آیتالله ابراهیم رئیسی گفته است: در شرایط کرونا حفظ جان همکاران و مردمی که با دادگستری و سازمانهای تابعه در ارتباط هستند، یک ضرورت قطعی است. رئیس قوهقضائیه گفت: باید تمام اقدامات و تمهیدات انجام شود؛ به نحوی که هم جان همکاران و هم ارباب رجوع در امان باشد؛ لذا استفاده از ماسک و مواد ضدعفونیکننده و رعایت شیوهنامههای بهداشتی مورد تأکید است.
* خبرنگار
***
رگ غیرت «مسؤولیت اجتماعی» ما باد نمیکند؟
میکائیل دیانی*: بیایید به چند سال قبل بازگردیم؛ به حادثه دلخراش برخورد قطار تبریز، در این حادثه ۴۷ نفر جان باختند، کمی بعدتر حادثه کشتی سانچی، آنجا 30 ایرانی جان خود را از دست دادند، در حادثه ساختمان پلاسکو 22 نفر جان خود را از دست دادند، اوایل سال 96، خبر ریزش معدن یورت جامعه را شوکه کرد و در آن حادثه ۴۳ معدنچی جان باختند، اواخر سال 96 هواپیمای یاسوج سقوط کرد و 65 نفر جان باختند، همین 2سال پیش بود که اتوبوس دانشجویان دانشگاه آزاد در واحد علوم و تحقیقات واژگون شد و در پی آن ۱۰ نفر از دانشجویان دانشگاه جان باختند. به خاطر دارید در تمام این حادثهها اینستاگرام را سیاهپوش میکردید؟! «ایران تسلیت!» و سیاهپوش کردن این نقشه بزرگ در صفحات مجازیتان کمترین کاری بود که انجام میدادید و سینه چاک کردن از اینکه «چرا چنین شد؟» و «استعفا، استعفا» و... که دیگر بعد از این، حادثهها طبیعی بود. اما حالا چرا هیچ واکنشی نداریم؟! چرا ساکتیم؟ ما در این وضعیت کرونایی مسؤولیتی نداریم؟ بگذارید ربط آن چند مثال بالا را به وضعیت این روزها دقیقتر بیان کنم. در
24 ساعت منتهی به پنجشنبه، ۲۲۱ نفر از هموطنانمان بر اثر کرونا جان خود را از دست دادند، این تعداد یعنی چیزی حدود 5 برابر حادثه قطار تبریز، 10 برابر حادثه پلاسکو، 5/3 برابر حادثه هواپیمای یاسوج، 5 برابر حادثه معدن یورت، 20 برابر حادثه دانشگاه آزاد، یعنی ۶ اتوبوس! یعنی ۵۰ سواری! و... آیا اینجا رگ غیرت مسؤولیت اجتماعی ما باد نمیکند که به یکدیگر تلنگر بزنیم؟ بخشی از تقصیر جان باختن این 221 نفر متوجه ماست، مایی که بدون رعایت مسائل بهداشتی، بدون ماسک، بدون فاصلهگذاری اجتماعی و بدون توجه به هشدارها همچنان بر همان رفتار و منش گذشتهمان عمل میکنیم و انگار نه انگار در مواجهه با غول انسانکش کرونا هستیم! بدون اینکه توجه کنیم این مسأله چقدر خطرناک است همچنان به عروسی میرویم، جشن دورهمی میگیریم، سفر میرویم و این رفتار پرخطر را ادامه میدهیم. مایی که امروز بیتفاوت به این همه هشدار، با کرونا سادهانگارانه مواجه میشویم و انگار درباره مهریه صحبت میکنیم که «کی داده؟ کی گرفته؟» آیا حق این را داریم که فردا روزی درباره فلان حادثه هم پروفایلمان را روبان سیاه بزنیم و بگوییم «ایران تسلیت!». کمی به خودمان بیاییم و سلامت خودمان، خانوادهمان و جامعهمان برایمان مهم باشد!
پی نوشت: اینکه نوشتم نافی نقدهایمان به رفتار دولتمردان نیست که چرا محدودیتها را برداشتهاند یا در برابر کرونا سادهسازی کردهاند و... این تنها تلنگری است به خودمان، به من و توی ایرانی!
* روزنامهنگار
***
نامه حمایتی وزیر اسبق پس از گلایههای وزیر بهداشت
کامران باقریلنکرانی خطاب به نمکی: شما در مقابل کرونا تنها نیستید
وزیر اسبق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نامهای خطاب به نمکی نوشت: شما تنها نیستید. من هم چون شما از برخی اساتید و معتمدان مسؤولان ارشد گلهمندم. به گزارش «وطن امروز»، کامران باقریلنکرانی پس از گلایههایی که دکتر نمکی در رسانه ملی مطرح کرد، در نامهای خطاب به سعید نمکی نوشت: بیانات اخیر جنابعالی را درباره طغیان بیماری «کووید-۱۹» و تنها ماندن وزارت بهداشت در عرصه اجرایی مقابله با این جهانگیری و در دوگانهکاذب اقتصاد و سلامت خواندم. به نوبه خود وظیفه خود میدانم از تلاشهای جنابعالی و همه کارکنان نظام سلامت در این عرصه قدردانی کنم، هر چند که خود نیز خدمتگزاری در بین هزاران خدمتگزاران نظام سلامتم. نظام سلامت چه در عرصه نیروی انسانی و چه در عرصه مالی بزرگترین خسارتها را در این جهانگیری دید اما لحظهای در اقدامات خود درنگ نکرد. بسی جای تاسف است که از این سرمایه اجتماعی که در این چند ماه با ایثار و از خودگذشتگی مدافعان سلامت فراهم آمد نه به نحوه شایستهای تقدیر شد و نه از این ظرفیت بدرستی استفاده گردید.
سلامت مردم بیش از اینکه با تلاشهای درمانی و حتی پیشگیرانه وزارت بهداشت مرتبط باشد، تحت تاثیر فرآیندهای بین بخشی و عوامل اجتماعی است. در سند مهم سیاستهای کلی سلامت بر پیوست سلامت در طرحهای کلان تاکید شده است. بیتوجهی به این حکم مهم رهبر فرزانه انقلاب و اقداماتی که سلامت را متاثر کرده ولی مجری و طراح آن وزارت بهداشت نیست، خسارات زیادی را به بار میآورد.
درباره دوگانهسازی اشتباه اقتصاد یا سلامت؛ تجربیات جهانی و مطالعات کشور ما نشان داده است که میتوان بین راهاندازی چرخ اقتصاد و حفظ سلامت مردم جمع کرد ولی شرط مهم آن تصمیمات آگاهانه نه سلیقهای و استفاده از مدلهای شناخته شده در پیشبینی و آیندهپژوهی و پایش و اصلاح مداوم است. گلهمندم که از مستندات علمی موجود نیز در تصمیمات اجرایی کشور کمتر استفاده شده و برخی از تصمیمات بدون توجه به شواهد ملی یا تجربیات بینالمللی اتخاذ میشود. من هم چون شما از برخی اساتید کشور که معتمد مسؤولان ارشد اجرایی کشور بودند و آدرس غلط در ایمنی عمومی داده یا در استفاده از روشهای سادهای چون ماسک و فاصلهگذاری اجتماعی ایجاد تردید کردند و باعث تاخیر در بسیاری از تصمیمهای اساسی شدند، گلهمندم.
بدانید شما تنها نیستید. سرمایه بزرگی از کارکنان و کارشناسان نظام سلامت هستند که میتوانند در طراحیها و تحلیلها و اقدامات اجرایی روزآمد، بازاریابی اجتماعی و آموزش عمومی اثرگذار باشند. این سرمایه را به میدان بیاورید. بزرگترین اصلاحات نظام سلامت و تاسیس نظام شبکه و مراقبتهای اولیه بهداشتی در جمهوری اسلامی ایران، در اوج جنگ تحمیلی با همدلی دولت و مجلس و با پیگیری بزرگانی که به آن باور داشتند انجام شد.
اکنون که سلامت، کانون توجهات جامعه است و سرمایه اجتماعی آن در بالاترین حد خود در سالهای اخیر قرار دارد، باید فراتر از روزمرگی به اصلاحات عمیق این نظام با تاکید بر نظام ارجاع، اصلاح ساختار، نظام پرداخت و سایر امور مهمی که در سند سیاستهای کلی سلامت به روشنی ذکر شده، فکر کرد و از این فرصت تاریخی بهترین بهره را برد.
******
جهاد مسجدیها در منطقه قرمز
عباس اسماعیلگل: با شیوع ویروس کرونا در کشور از اسفندماه سال گذشته به علت جلوگیری از شیوع این ویروس، بسیاری از مساجد کشور به طور کامل بسته شد اما برخی متولیان مساجد از همان روزهای اول شیوع کرونا نه تنها درهای مساجد را نبستند بلکه با ارائه انواع خدمات جهادگرانه به جنگ تمامعیار با ویروس کرونا رفتند. ضمن احترام به کسانی که این روزها برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، اقدام به بستن مساجد کردهاند، مساجد شهر اهواز نه تنها این روزها بسته نشده که حتی به شکل هدفمند فعالتر هم شده است.
در ایام کرونایی هر چه از اجتماعات دوری کنیم، برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا بسیار ضروری و مفید است اما این روزها جوانان مسجدی شهر اهواز این تهدید را به فرصت تبدیل کردهاند و فعالیتهای جهادگرانه این جوانان زمانی از اهمیت بیشتری برخوردار شده که یادآور شویم این روزها شهر اهواز به یکی از شهرهای پرخطر و قرمز کرونایی بدل شده است و جهادگرانی که به وسط میدان آمدهاند به معنای واقعی جان خود را کف دستشان گرفتهاند و به جنگ تمامعیار با کرونا آمدهاند.
تنها جوانان مسجد جوادالائمه اهواز نیستند که در اهواز با باز گذاشتن درهای مسجد، به امور جهادی خود مشغولند، بلکه پیش از این جهادگران مسجد امام خمینی(ره) در منطقه محروم حصیرآباد اهواز پیشقدم شده بودند و مسلما جهادگران مساجد دیگر شهر اهواز و استان خوزستان هم این روزها پای کار آمدهاند که نام بردن از همه این مسجدیها در این گزارش نمیگنجد.
جوانان جهادگر و مسجدی اهواز که این روزها شهرشان یکی از پرخطرترین شهرها به لحاظ شیوع ویروس کروناست، خدمات متفاوت و متنوعی را به مردم مناطق محروم اهواز ارائه میدهند؛ از آموزش نکات بهداشتی و ایمنی درباره پیشگیری از کرونا به مردم محل گرفته تا توزیع بروشورهای مربوط از اقدامات فرهنگی جهادگران مسجدی است که در کنار این اقدامات و با کمک خیران، برخی لوازم بهداشتی را به طور روزانه به نمازگزاران و اهالی محل اهدا میکنند و به معنای واقعی مسجد را در شرایط سخت کرونایی اهواز به خانه امن مردم و پشتیبان آنان تبدیل کردهاند.
اما فعالیت جهادگرانه جوانان مسجد صرفا به اینگونه خدمات و فعالیتها منتهی نمیشود و این روزها با کمکهای مردمی نسبت به خرید دستگاههای پمپ مواد ضدعفونیکننده اقدام کرده و کوچهها و خیابانهای اطراف مسجد و همچنین اماکن و معابر عمومی را ضدعفونی میکنند که این اقدام توسط مسجدیهای سراسر کشور به صورت مقطعی انجام میشود اما جوانان اهوازی با توجه به محرومیتها و عدم امکانات مالی در استان خوزستان این کار را به سختی به سرانجام میرسانند.
از سوی دیگر از آنجا که شهر اهواز به نسبت شهرهای بزرگ کشور از مناطق محروم بیشتری برخوردار است، بسیاری از مردم این مناطق توانایی خرید ماسک، دستکش و مواد ضدعفونیکننده را ندارند که جهادگران این شهر بخش عمدهای از تمرکز خود را به رفع این معضل اختصاص دادهاند و با راهاندازی کارگاههایی نسبت به تولید ماسک و دستکش به صورت شبانهروزی اقدام میکنند و این اقلام را روزانه به بسیاری از مردم محله اهدا میکنند اما متاسفانه با توجه به شرایط قرمز شهر اهواز خیلی مواقع خدمات گسترده جهادگرانه مسجدیها هم پاسخگوی نیازهای اساسی مردم برای مقابله با ویروس کرونا نیست و خیلی مواقع متولیان مسجد به خاطر کمبودها در مقابل مردمی که برای دریافت خدمات به مسجد رجوع میکنند، ابراز شرمندگی میکنند که اینجا میطلبد مسؤولان استان خوزستان و شهر اهواز هم کاملا جهادگرانه دوشادوش مسجدیها به یاری مردم بیایند.
در نتیجه اگر بگوییم این روزها مساجد شهرهای مختلف استان خوزستان به نوعی به سنگری برای مقابله با ویروس کرونا تبدیل شدهاند، اغراق نکردهایم و سایر مساجد کشور هم این روزها میتوانند با کمک خیران محلههای خود و با اضافه شدن کاربریهای بهداشتی و درمانی در خط مقدم مبارزه با ویروس کرونا نقشآفرینی کنند، منتها این امر مستلزم حضور افرادی دغدغهمند و آتش به اختیار است که امیدواریم این حرکت خودجوش و جهادگرانه جوانان مساجد اهواز به سراسر کشور تسری یابد و مساجد به عنوان بازویی برای مراکز بهداشت و درمان کشور در کنار مردم همچنان خدمترسانی کنند.
همانطور که پیش از این اشاره شد، مسجد جوادالائمه(ع) شهر اهواز یکی از همین پایگاههای جهادگرانه فعال در استان خوزستان است که جوانانش این روزها فداکارانه وسط میدان جهاد آمدهاند. در ادامه با حجتالاسلام علی داریوند، مسؤول قرارگاه جهادی شهید اسماعیل فرجوانی اهواز درباره شرایط سخت فعالیتهای جهادگران این مسجد صحبت شده است.
* برپایی کارگاه ماسک در خانه مادر شهید
حجتالاسلام علی داریوند ابتدا درباره مسجد جوادالائمه(ع) گفت: این مسجد میراثدار انسانهای بزرگی مثل شهید حاجاسماعیل فرجوانی، فرمانده گردان کربلای لشکر ولیعصر(عج) است و اینکه بچههای مسجد جوادالائمه(ع) در روزهای حساس کرونایی با تمام توان مشغول جهاد هستند صرفا از برکت شهدای مسجد نشأت میگیرد. وی ادامه داد: در همان روزهای اول شیوع کرونا بلافاصله برای مقابله با این ویروس برنامهریزی کردیم و از آنجا که گروه جهادی مسجد چند سال مشغول طرحهای محرومیتزدایی بوده است، بسیج نیروهای جوان جهادی در این شرایط کار سختی نبود و مسجد را به مهمترین پایگاه هر محله برای مبارزه با کرونا بدل کردیم. اولین موردی که فراهم کردیم، اقلام ضدعفونی بود. از روزهای اول، خیابانهای محله، همه معابر و حتی مشاعات آپارتمانها را ضدعفونی کردیم.
داریوند تصریح کرد: پس از آنکه اقلامی مثل ماسک، دستکش و وسایل ضدعفونی کمیاب شد، از داروخانههای محله که پیگیری میکردیم، میگفتند کمبود اقلام بهداشتی داریم. چند نفر از بچههای مسجد داوطلب شدند که پیگیر اقلام بهداشتی برای رسیدن به دست داروخانهها و توزیع در محل شوند.
مسؤول قرارگاه جهادی شهید اسماعیل فرجوانی در ادامه به برپایی کارگاه ماسک اشاره کرد و گفت: مادر شهید صادقی، از شهدای مسجد جوادالائمه، چند سالی است منزلش را تبدیل به کارگاه دوخت ملزومات حجاب کرده است که با شیوع ویروس کرونا و با همکاری جهادگران مسجد، این کارگاه به تولید ماسک تغییر کاربری داد و روزانه بیش از هزار ماسک در همین کارگاه تولید میشود. وی گفت: در ادامعه فعالیتهایمان سعی کردیم به بیمارستانها هم کمکرسانی کنیم و در حوزه پرستاری کمک کنیم اما با توجه به اینکه رویکرد مسؤولان احتیاط بود، تصمیم بر این شد که فعلا فقط به پشتیبانی ورود کنیم و به فعالیتهایی چون تهیه و توزیع بستههای میوه به طور روزانه بین بیماران و کارکنان بیمارستان رازی و اهدای بستههای معیشتی به خانوادههای نیازمند بسنده کردیم.
این جهادگر در پایان گفت: از روزهای آغاز مبارزه حق با کفر در صدر اسلام تاکنون، مسجد پایگاه اجتماعی مسلمانان بوده و به نوعی قدیمیترین سنگر مبارزه محسوب میشود. در روزهای قرنطینه که سنگر مسجد، از برپایی فریضه پر از معنویت نماز جماعت باز مانده، قابهای دیگری از مبارزه به تصویر کشیده شد. ثمره شور، عشق و اخلاص مسجدیها در روزهای همدلی بود که مساجد را در سراسر کشور به پایگاههای مبارزه با کرونا بدل کرد. مسجد جوادالائمه(ع) اهواز تنها یک نمونه از همین سنگرهاست.