printlogo


کد خبر: 222283تاریخ: 1399/5/4 00:00
اقدام دیوانه‌وار و غیرقانونی 2 جنگنده آمریکایی علیه هواپیمای مسافری ایرانی در آسمان سوریه وجهی دیگر از چهره غیرانسانی شیطان بزرگ را نشان داد
ضد بشری

گروه سیاسی: شامگاه پنجشنبه پس از چند ماه وقفه کرونایی در پروازهای تهران به بیروت، پرواز ۱۱۵۲ هواپیمایی ماهان با حادثه‌ای عجیب مواجه شد و این هواپیما به دلیل حرکت خطرناک و تهدیدآمیز ۲ جنگنده بر فراز آسمان سوریه مجبور به کاهش سریع ارتفاع شد که در این بین برخی مسافران این پرواز آسیب دیدند. 
به گزارش «وطن امروز»، در حالی که در نخستین ساعات انتشار این خبر و تصاویر ضبط شده از حرکت این جنگنده‌ها توسط خبرنگار صداوسیما، اخبار غیررسمی این حادثه را به رژیم صهیونیستی منتسب می‌کردند، ارتش این رژیم این موضوع را تکذیب کرد. سرانجام در نخستین ساعات بامداد جمعه و پس از فرود این هواپیما در بیروت بود که خلبان هواپیما به آمریکایی بودن هواپیماهای متجاوز اشاره کرد و گفت آنها هنگام هشدار به حفظ فاصله ایمن، خود را آمریکایی معرفی کردند. خبرگزاری رویترز هم در همان لحظات به نقل از ۲ مسؤول آمریکایی اعلام کرد یک جنگنده اف15 این کشور دست به چنین کار غیرقانونی و خطرناکی ‌زده است. رویترز نوشت: یک جنگنده اف15 آمریکایی در مسیر دید هواپیمای مسافری ایرانی قرار گرفت اما این اقدام در فاصله ایمن انجام شد. همچنین «بیل اوربان» سخنگوی فرماندهی مرکزی آمریکا در این باره مدعی شد: یک جنگنده اف۱۵ در ماموریت هوایی همیشگی خود بر فراز پایگاه التنف در سوریه اقدام به بازرسی بصری هواپیمای مسافری ماهان ایران کرد و این اقدام در فاصله‌ای ایمن با هواپیما انجام شد و خلبان جنگنده پس از اطمینان از آن هواپیما فاصله گرفت. 
یکی از مسافران این هواپیما در گفت‌وگویی با باشگاه خبرنگاران جوان در شرح حادثه و لحظات سختی که مسافران پس از کاهش سریع ارتفاع هواپیما تجربه کردند، گفت: همه مسافران شام را خوردند و در حال استراحت بودیم و من می‌دانستم که کمتر از یک ساعت دیگر در فرودگاه بیروت خواهیم نشست. ناگهان احساس کردم زیر پایم خالی شد؛ درست مانند اتوبوسی که در یک دره سقوط می‌کند احساس کردم هواپیما به سرعت در حال سقوط است. هر مسافری که کمربند نبسته بود و همچنین کودکانی که کنار والدین‌شان بودند همگی به مدت کمتر از ۵ ثانیه در هوا معلق شده و محکم به سقف هواپیما کوبیده شدند. 
هواپیمای ایرباس A310 خطوط هوایی ماهان که در ساعات پایانی پنجشنبه دوم مرداد مورد تهدید جنگنده‌های آمریکایی قرار گرفته بود، پس از تخلیه مسافرانش در فرودگاه بیروت، عازم ایران شد و ساعتی بعد در فرودگاه امام خمینی(ره) به زمین نشست. 
 
* توطئه «عملیات سوتر»
از نخستین ساعات پس از این اقدام آمریکایی‌ها، بحث و گمانه‌زنی‌های متعددی پیرامون اهداف این عملیات مطرح شد. از تهدید و تحریک ایران برای واکنش متقابل به اقدام آمریکا تا تلاش برای به مخاطره انداختن امنیت پروازهای ماهان، تنها بخشی از فرضیه‌هایی بود که در رسانه‌های رسمی و شبکه‌های اجتماعی به آنها اشاره شد. با این حال یکی از تحلیل‌ها در این زمینه تلاش هدفمند جنگنده‌های آمریکایی برای به اشتباه انداختن پدافند سوریه و هدف گرفته شدن این هواپیمای مسافری از سوی آنها بود. در همین زمینه، پایگاه خبری «نورنیوز» در گزارشی نوشت: یکی از فرضیات قابل اتکا درباره این اقدام خطرناک جنگنده‌های آمریکایی، قصد آنها برای اجرای«عملیات سوتر» است. اگر چه این فرضیه هنوز قطعی نیست اما با توجه به سابقه چنین رفتاری از سوی جنگنده‌های آمریکایی و صهیونیستی، به نظر می‌رسد جنگنده‌های آمریکایی با خباثت تمام عمدا اقدام به پرواز در نزدیکی هواپیمای مسافری ایران کرده‌اند تا پدافند هوایی سوریه به اشتباه آن را ساقط کند. به بیان دقیق‌تر؛ شواهد امر نشان می‌دهد قصد آمریکایی‌ها پنهان شدن در پشت هواپیمای مسافری یا انجام «عملیات سوتر» بوده است تا پدافند سوریه هواپیمای ایرانی را هدف قرار دهد. این نمونه همان عملیاتی است که جنگنده‌های اسرائیلی درباره هواپیمای ایلیوشین ۲۰ روسی انجام دادند و با فریب سامانه پدافندی سوریه موجب هدف قرار گرفته شدن آن شدند. البته درباره اتفاق شامگاه پنجشنبه، خلبان ایرانی ایرباس ماهان با مهارت، ذکاوت و تصمیم درست در کاهش سریع ارتفاع موجب شد هواپیمای ایرانی هدف پدافند سوریه قرار نگیرد و نقشه شوم آمریکایی‌ها نقش بر آب شود. 
شبکه المیادین در نخستین دقایق پس از حادثه اعلام کرد جنگنده‌ها عمدا در آسمان سوریه به هواپیمای مسافری ایرانی نزدیک شدند تا پدافند هوایی سوریه در تلاش برای ساقط کردن جنگنده‌های متجاوز، هواپیمای ایرانی را هدف قرار دهد اما خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) در خبری اعلام کرد: جنگنده‌های آمریکایی از پایگاه التنف در خاک این کشور به پرواز درآمده و مزاحم پرواز ۱۱۵۲ هواپیمایی ماهان ایران شدند، ضمن اینکه پدافند هوایی سوریه منطقه حادثه را پوشش نمی‌دهد. 
 
* اقدام تروریستی رژیم آمریکا مستلزم اقدام متقابل است
اقدام ارتش تروریست آمریکا در تهدید هواپیمای مسافری ایرانی با واکنش‌های متعددی در میان مقامات کشور مواجه شد. سیدعباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ساعاتی پس از این حادثه در واکنش به مزاحمت جنگنده‌های آمریکایی اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران هیچ حرکت خصمانه‌ای علیه ملت ایران را بی‌پاسخ نخواهد گذاشت و در زمان خود به هر حرکت نابخردانه‌ای واکنش قاطع و مناسب نشان خواهد داد.
وی با اعلام اینکه جزئیات این حادثه در دست بررسی است، از تماس مجید تخت‌روانچی نماینده دائم ایران در سازمان ملل با آنتونیو گوترش دبیرکل این سازمان و ابلاغ این پیام که «چنانچه هر حادثه‌ای در مسیر برگشت برای این هواپیما اتفاق افتد جمهوری اسلامی ایران آمریکا را مسؤول آن خواهد شناخت» خبر داد. روز گذشته نیز محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در صفحه توئیتر خود نوشت: آمریکا به صورت غیرقانونی سرزمین یک کشور دیگر را اشغال می‌کند و سپس پرواز مسافری از پیش برنامه‌ریزی شده را آزار می‌دهد- جان مسافران غیرنظامی بی‌گناه آن را به خطر می‌اندازد- به بهانه اینکه از نیرو‌های اشغالگر خود حفاظت کند، گستاخی برای افزودن بی‌قانونی روی بی‌قانونی. قانون‌شکنان باید قبل از اینکه فاجعه رخ دهد، متوقف شوند. لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیس‌جمهور هم طی یادداشتی این اقدام ارتش آمریکا را زیر پا گذاشتن اصول مسلم حقوق بین‌الملل خواند و افزود: توضیحاتی که تاکنون ارائه شده غیرموجه و فاقد وجه اقناعی است، لذا اقدامات صورت گرفته توسط این جنگنده‌ها موجب مسؤولیت بین‌المللی دولت متبوع آنها بوده و قابلیت تعقیب حقوقی را از جمله در شورای ایکائو و دادگاه دادگستری بین‌المللی به دنبال خواهد داشت. اما عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان نیز در توئیتی با اشاره به اینکه ذات اقدامات حقوقی مستلزم زمان طولانی است از لزوم اقدامات متقابل در مواجهه با این حادثه خبر داد. 
***
اقدام آمریکا تهدید صلح بین‌الملل بود 
عباس مقتدایی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفت‌وگو با «وطن امروز» با بیان اینکه رفتار ایالات متحده مغایر همه قوانین بین‌الملل در امور هواپیمایی بود، گفت: این اقدام هیچ مبنای اخلاقی و انسانی ندارد و نقض حقوق بشر محسوب می‌شود. بر اساس اساسنامه و پروتکل سازمان بین‌المللی هواپیمایی (ایکائو) این اقدام کاملا خلاف قانون بوده است. وی با اشاره به اینکه این اقدام دولت آمریکا که منجر به ارعاب و ایجاد وحشت در مسافران یک هواپیمای مسافری شد ناقض قوانین بین‌المللی است، افزود: قطعا جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک حق مسلم از همه مجامع بین‌المللی این موضوع را پیگیری خواهد کرد. این اقدام آمریکا صرفا تهدید جان انسان‌ها نیست، بلکه تهدید صلح بین‌الملل است و به همین خاطر دبیر کل سازمان ملل باید به سرعت به این موضوع واکنش نشان دهد و با توجه به جایگاه و مسؤولیت خاصی که در حفظ صلح و امنیت بین‌المللی دارد نسبت به تنبیه ایالات متحده آمریکا اقدام کند. مقتدایی افزود: سال‌هاست آمریکا مبنای رفتار خود در برابر جمهوری اسلامی ایران را بر اساس آزاررسانی پی‌ریزی کرده است و در این مساله هیچ قاعده اخلاقی و بین‌المللی را رعایت نمی‌کند. وی با بیان اینکه اقداماتی از این دست نشانه استیصال آمریکاست، ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران قدرت پاسخگویی به این رفتار آمریکا را در بالاترین سطح دارد ولی سعی می‌کند در واکنش‌های متقابل خود قواعد و نزاکت بین‌المللی را رعایت کند. عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در پایان با اشاره به اینکه این کمیسیون بررسی ابعاد کامل این اقدام آمریکا را وظیفه خود می‌داند، گفت: اقدامات لازم برای پیگیری حقوقی و قانونی این اقدام غیرانسانی و غیراخلاقی آمریکا را انجام خواهیم داد. 

Page Generated in 0/0070 sec