printlogo


کد خبر: 222372تاریخ: 1399/5/6 00:00
«وطن‌امروز» آخرین گزارش بانک مرکزی از شاخص‌های پولی را بررسی کرد
حمله پول به اقتصاد
حجم پول طی 12 ماه اخیر 62 درصد و طی 3 ماه ابتدایی سال جاری 17 درصد افزایش یافته است

حمید کمار*: گزارش بانک مرکزی از تحولات شاخص‌های پولی کشور تا پایان خرداد‌ماه سال جاری روز گذشته منتشر شد. چنانکه انتظار می‌رفت، شاخص پول با سرعت بسیار زیادی نسبت به سایر شاخص‌های مالی افزایش داشته است. رشد 70 درصدی سپرده‌های دیداری و همچنین رشد 62‌درصدی پول طی یک سال گذشته، نشان از تغییر رفتار پولی مردم در این مدت دارد. در واقع بسیاری از مردم برای در امان نگه داشتن سرمایه خود، اقدام به انتقال سرمایه‌های خود از سپرده‌های غیردیداری به سپرده‌های دیداری و تبدیل آن به پول برای مصرف در تقاضاهای سرمایه‌ای کرده‌اند. 

***
خلاصه گزارش بانک مرکزی
پس از تشدید فشار تورمی در ماه‌های گذشته، بسیاری از کارشناسان منتظر انتشار گزارش بانک مرکزی بودند تا از وضعیت شاخص‌های پولی در ماه‌های اخیر آگاه شوند. 
حجم پایه پولی در پایان خرداد به 38۴ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان رسیده که نسبت به اسفندماه سال گذشته 6/8 درصد و در 12 ماه منتهی به خرداد‌ماه امسال 6/39 درصد رشد داشته است. 
میزان نقدینگی نیز در پایان خرداد‌ماه با 5/7 درصد افزایش نسبت به اسفند‌ماه 98 و 2/34 درصد رشد نسبت به خرداد‌ماه 98 به 2 هزار و 657 هزار و 170 میلیارد تومان رسیده است. 
از این میزان سهم شبه‌پول 2 هزار و 155 هزار و 120 میلیارد تومان و سهم ‌پول 502 هزار و 50 میلیارد تومان پول بوده است. در یک سال منتهی به خرداد‌ماه 99، شبه‌پول 1/29 درصد و پول 5/61  درصد رشد داشته است. 
علت رشد شدید و کم‌نظیر حجم پول در یک سال منتهی به خرداد‌ماه امسال، افزایش بی‌سابقه سپرده‌های دیداری است به‌ طوری که رشد سپرده دیداری در 12 ماه منتهی به خرداد ماه سال جاری 4/70 درصد بوده است. 
در مجموع حجم سپرده‌های دیداری از رقم 260 هزار و 650 میلیارد تومان به 444 هزار و 250 میلیارد تومان رسیده است که از این میزان 397 هزار و 250 میلیارد تومان سپرده جاری، 9 هزار و 750 میلیارد تومان خالص چک‌ها و 37 هزار و 250 میلیارد تومان را سایر تشکیل می‌دهد. 
 
***
افزایش سهم پول و سرعت گردش نقدینگی
چنانکه انتظار می‌رفت، شاخص پول با سرعت بسیار زیادی نسبت به سایر شاخص‌های مالی افزایش داشته است. رشد شدید شاخص‌های بازار سرمایه، مسکن، ارز، خودرو و... بسیاری از کارشناسان را به این باور رسانده بود که حجم پول در ماه‌های اخیر افزایش یافته است. این فرضیه با انتشار گزارش شاخص‌های پولی بهار 99 در نهایت تایید شد. رشد 70 درصدی سپرده‌های دیداری و همچنین رشد 62 درصدی پول طی یک سال گذشته، نشان از تغییر رفتار پولی مردم در این مدت دارد. در واقع بسیاری از مردم برای در امان نگه داشتن سرمایه خود، اقدام به انتقال سرمایه‌های خود از سپرده‌های غیردیداری به سپرده‌های دیداری و تبدیل آن به پول برای مصرف در تقاضاهای سرمایه‌ای کرده‌اند. شواهد زیادی برای درک این واقعیت وجود دارد. تشکیل صف‌های طویل برای ورود به بورس، عطش زیاد مردم برای خرید خودرو در پیش‌ثبت‌نام‌های شرکت‌های خودروسازی و هیجان برای خرید طلا و ارز از جمله برخی شواهد تمایل مردم به خرید بیشتر و افزایش سرعت گردش نقدینگی است. 
روند تورم پیش‌نگر (نقطه به نقطه) هم نشان می‌دهد مردم بویژه پس از رونق گرفتن بازارهای مختلف از جمله بورس، برای در امان نگه داشتن سرمایه‌های خود از گزند تورم افسارگسیخته، اقدام به خارج کردن سرمایه‌های خود از حساب‌های بلند‌مدت به حساب‌های کوتاه‌مدت و در نهایت تقاضاهای سرمایه‌ای کرده‌اند. این وضعیت باعث شده تورم پیش‌نگر که تا پایان سال 98 در مسیر نزولی بود، از ابتدای سال جاری روندی صعودی به خود بگیرد. صعود تورم پیش‌نگر چنان ادامه یافت که این شاخص از شاخص تورم یک ساله هم فراتر رفت به طوری که تورم نقطه به نقطه در تیر‌ماه معادل 9/26 درصد بود در حالی که تورم 12 ماه منتهی به پایان تیر‌ماه معادل 4/26 درصد بود. پیشی گرفتن تورم نقطه به نقطه از تورم 12 ماهه به معنای بازگشت موج تورمی جدید است. صعودی شدن شاخص 12 ماهه تورم اما خبر خوبی برای مدیران بانک مرکزی نیست. اوایل خرداد‌ماه بود که بانک مرکزی با صدور یک اطلاعیه، سیاست جدید مدیریت پولی خود را با عنوان «چارچوب هدفگذاری تورم» معرفی و در آن اعلام کرد سعی دارد با اجرای عملیات بازار باز تا پایان سال جاری تورم را به 22 درصد برساند. 
پس از بروز موج جدید تورم در ماه‌های گذشته و تلاطم شدید بازارهای مختلف اعم از بورس، سکه، ارز، مسکن و... بانک مرکزی تلاش کرد با سیاست‌هایی همچون گواهی سپرده یورویی، اوراق ودیعه، افزایش نرخ سود سپرده بانکی و... از حجم و سرعت نقدینگی در گردش بکاهد. با این حال باید منتظر ماند و دید آیا برنامه‌های بانک مرکزی برای مهار نقدینگی راه به جایی خواهد برد یا اینکه کشور دوباره با موج جدید تورم روبه‌رو خواهد شد.
 
 
* روزنامه‌نگار

Page Generated in 0/0049 sec