مداح اهلبیت درباره اظهارنظر اخیر نخستوزیر پاکستان مبنی بر اینکه رهبران شیعه و مردمان این کشور در عزاداریهای امسال باید مراجع تقلید و مردمان ایران را الگوی خود قرار دهند، گفت: در ابتدا باید به این نکته اشاره کنم که مردمان کشورهای مسلمان همیشه به حس و حال عزاداری ایرانیها برای امام حسین(ع) غبطه میخورند و طی سالیان اخیر و با گذشت زمان، بسیاری از رسم و رسومات عزاداریهای ما در فرهنگ عزاداریهایشان رسوخ کرده است. بهلول حبیبی زنجانی افزود: اینکه روسای سایر کشورهای اسلامی درباره نحوه عزاداریهای ماه محرم در دوران کرونا ما را الگو قرار دهند، موضوع عجیبی نیست، ناگفته نماند این مساله تاحدودی از تلاش بینالمللی چند ساله مداحان و واعظان در ترویج فرهنگ عاشورایی نشأت میگیرد که همین موفقیتها از برکات توسل به اهلبیت(ع) است. این مداح اهلبیت(ع) درباره تجربه شخصی خود از مداحی در سایر کشورها گفت: بنده در کشورهای اسلامی و غیراسلامی مختلفی اعم از روسیه، ازبکستان، ترکیه، آذربایجان و... افتخار مداحی برای اهلبیت(ع) داشتهام که این مداحیها همیشه از چند جنبه مورد اهمیت بوده است. وی ادامه داد: معمولا در مراسمهایی که در خارج از کشور برگزار میشود و مداحان مختلف ایرانی در آنجا حضور پیدا میکنند، بخش عمدهای از مستمعین را ایرانیهای مقیم آن کشورها تشکیل میدهند که با مداحی مداحان، خاطرات عزاداری در ماههای محرم و صفر برایشان زنده میشود و در کشور غریب، یک حال و هوایی تازه میکنند. حبیبیزنجانی در ادمه خاطرنشان کرد: معمولا یک بخشی از مستمعان مداحیهای ما در مراسمهای خارج از کشور، مردم اهل سنت یا غیرمسلمان آن کشورها هستند که این اتفاق برایشان از چند وجه قابل تامل است؛ از یک سو تماشای شور و اشتیاق عزاداران حسینی برایشان یک علامت سوال بزرگ به وجود میآورد که معمولا پس از مراسم با بحث و تبادل نظر با شیعیان همزبان و هموطن خود، تشنه کسب اطلاعات بیشتر درباره اهلبیت(ع) میشوند و چه بسا بسیاری از این افراد با رفت و آمد در چنین مراسمهایی در نهایت مسلمان و شیعه میشوند. این شاعر آیینی که سالها در حسینیه اعظم زنجان و تکیههای مختلف کشور به شعرخوانی و مدیحهسرایی پرداخته است، درباره شرایط برپایی مراسمهای عزاداری امسال گفت: درباره نحوه عزاداری در ایام کرونا هیچ کس نباید جلوتر از رهبر معظم انقلاب حرکت کند؛ وقتی ایشان رسما اعلام میکنند در این باره به دستورالعملهای ستاد ملی مبارزه با کرونا عمل میکنند، جامعه مداحان کشور هم بدون شک از بیانات ایشان پیروی میکنند.
وی گفت: امسال هم تمام مراسمهای عزاداری حسینیه اعظم زنجان با رعایت نکات بهداشتی و طبق دستورالعملهای ستاد ملی مبارزه با کرونا برگزار میشود که شامل عزاداری در فضای باز و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی خواهد بود. همچنین درباره نذورات هم باید گفت که تا آنجا که میشود تمام تلاشمان را میکنیم با ادامه روند «کمک مومنانه» در کشور این نذورات را به دست نیازمندان برسانیم.
حبیبیزنجانی در پایان درباره پویش بینالمللی «غدیرخم» که در فضای مجازی به راه انداخته بود، گفت: در ابتدا قصد داشتیم این پویش را با همکاری جامعهالمصطفی و با حضور شاعران، مداحان و اندیشمندان کشورهای مختلف در زنجان برگزار کنیم که با شیوع ویروس کرونا، برپایی فیزیکی این پویش لغو شد. به همین خاطر این پویش بزرگ را با جدیت بالا در فضای مجازی برپا کردیم که شاعران و اندیشمندانی از کشورهایی چون هند، روسیه، فرانسه، انگلیس و... در این پویش به شعرخوانی و مدحسرایی حضرت علی(ع) پرداختند.
جواد شیخاکبری، مدیر شبکه قرآن و دبیر شورای معارف سیما درباره برنامههای محرم سیما در سال جاری گفت: در بحث محرم با یک سنت چند صدساله عزاداری مردم و دلبستگی شدید آنها به امام حسین(ع) مواجهیم. امسال به دلیل شرایط خاص کرونا با محدودیتهایی مواجه هستیم و آنچه برای ما مهم است این است که طبق ملاحظات ستاد ملی کرونا حرکت کنیم و جمعبندی ما این بود که محوریت کار بر اساس دستورالعمل ابلاغی آنها باشد.
شیخاکبری اضافه کرد: در این دستورالعمل برای صداوسیما هم راهکاری مصوب شد. ما باید در بحث فرهنگسازی و اطلاعرسانی درباره مفاد این دستورالعمل کار کنیم که مردم و هیاتها نسبت به آن آگاه شوند تا آنچه برگزار میشود بر اساس این دستورالعمل باشد. ستاد ملی کرونا این رسالت را بر عهده صداوسیما گذاشته است. از امروز شبکههای سیما به طور متمرکز روی این دستورالعمل کار میکنند و آثاری موشنگرافیک ساخته شده است که نمایش این آثار تا ابتدای محرم برقرار خواهد بود.
وی همچنین با اشاره به کلیدواژههایی که در برنامهها محور قرار میگیرد، گفت: ما ۲ کلیدواژه محتوایی «صبر» و «ثبات قدم» را داریم که بر اساس تاکید رهبر انقلاب در روز عید قربان انتخاب شده است. نکته بعدی که به صورت ویژه برای آن برنامهریزی شده، توجه به نذورات معنوی در ماه محرم است که این هم از محورهای برنامهسازی در این ایام است و بر اساس آن پویش «نذر حسین(ع)» را راهاندازی میکنیم که با همکاری سازمان تبلیغات اسلامی طراحی شده است. همچنین پویش «هر خانه یک حسینیه» هم راهاندازی خواهد شد.
* رسالت محرمی تلویزیون با ابلاغ ستاد ملی کرونا
مدیر شبکه قرآن و معارف سیما با اشاره به رویکرد کلی شبکههای سیما تصریح کرد: قرار است تمام خانههای ایرانیان به یک حسینیه تبدیل شود که جزئیات آن بیان میشود.
وی در ادامه با اشاره به جریان تحریف عنوان کرد: یکی از محورهایی که رسانههای بیگانه روی آن تمرکز کردهاند و از ماههای قبل روی آن برنامهریزی میکنند این است که به بهانه کرونا مراسم محرم را تحتالشعاع قرار دهند و نسبت به آن شبههافکنی کنند که یکی از محورهای کاری شبکهها شبههزدایی است.
شیخاکبری گفت: امسال برنامهریزی تلویزیون نسبت به سالهای قبل متفاوت است. مهمترین برنامه ما «حسینیه تلویزیونی ایران» است که از ساعت ۱۷ عصر تا حدود یک بامداد تمام شبکههای سیما یک جدول پخش مجازی دارند که هر شبکهای راس ساعتی یک هیأت تلویزیونی را روی آنتن دارد که شامل مداحی و سخنرانی میشود و هر آنچه در هیأتها رخ میدهد در این هیأت مجازی هم اتفاق میافتد، البته با توجه به این شرایط مجازی نوع سخنرانی و مداحی تا حدی متفاوت است. اگر مردم به هر دلیلی نتوانستند از خانه بیرون بیایند میتوانند از این هیأتها استفاده کنند.
وی افزود: ما بهدنبال این هستیم که یک کانال تلویزیونی به نام کانال «شمس» با عنوان کامل شورای معارف سیما که روزی ۳ ساعت برنامه دارد، راهاندازی شود.
دبیر شورای معارف سیما تأکید کرد: پویش «هر خانه یک حسینیه» هم نیاز به فرهنگسازی دارد و این محتوایی که در بستر فضای مجازی فراهم میشود به گونهای است که هر کسی در هر ساعتی که خواست از روضه یا محتواهای اینچنینی استفاده کند، بتواند از آن بهره ببرد.
شیخاکبری همچنین اظهار کرد: امسال از ظرفیت مداحان جوان و همچنین کارشناسانی که شاید چهره تلویزیونی نبودهاند استفاده میکنیم و برنامهریزی شده است نوعی تنوع به برنامههای سیما داده شود.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره برنامهسازی از کربلا نیز اظهار کرد: گفتوگوهایی با یکی، دو شبکه عراقی داشتهایم که پخش زیارت «وارث» را از آنجا خواهیم داشت. امیدواریم بتوانیم در قاب تصویر کربلا را داشته باشیم. برخی برنامهسازان پیگیر هستند و تیمهایی را هم اعزام کردهایم.