گروه اقتصادی: عواملی همچون انحصار، عدم تخصیص ارز و توزیع نامناسب نهادههای دامی موجب افزایش قیمت خوراک دام و طیور و به دنبال آن افزایش قیمت مرغ در بازار شده است. به گزارش «وطن امروز»، قیمت هر کیلو مرغ در میدانهای میوه و ترهبار به 17500 تومان و در بازار آزاد به 20 هزار تومان رسیده است. با توجه به تبعات اقتصادی ناشی از شیوع کرونا و کاهش مصرف مرغ در سراسر کشور، این اتفاق عجیب است. ریشهیابی دلایل گرانی مرغ ما را به عاملی غیر از افزایش تقاضا در بازار میرساند؛ مشکلی به نام تامین نهادههای دامی. بر این اساس قیمت مرغ به عوامل مختلفی از جمله بالا رفتن نرخ ارز که موجب بالا رفتن هزینههای مرغداری میشود و همچنین افزایش قیمت خوراک دام وابسته است. عواملی همچون انحصار در واردات، عرضه نهادههای دامی وارد شده با ارز دولتی در بازار آزاد، تامین عمده نهادههای مورد نیاز کشور از طریق واردات و وابستگی شدید این نهادهها به قیمت ارز و تاخیر در واردات که موجب کمبود عرضه میشود، موجب افزایش قیمت خوراک دام میشود.
* ارز به نهادههای دامی میرسد؟
از آنجا که گوشت مرغ نقش پررنگی در سبد غذایی خانوارهای ایرانی دارد، نهادههای دامی که غذای دام و طیور هستند نیز جزو کالاهای استراتژیک محسوب میشوند و دولت برای واردات این اقلام ارز دولتی اختصاص میدهد اما بعضا به بهانه کمبود ارز، تخصیص ارز این نهادهها با مشکل مواجه میشود. در این راستا وزیر جهاد کشاورزی 29 تیرماه 99 در جلسهای که با اعضای اتاق تعاون ایران داشت، با اشاره به موضوع کمبود ارز برای واردات این نهادهها گفت: این موضوع را در جلسه هیأت دولت مطرح کردم و ضرورت تأمین سبزی و صیفی و داروهای دامی به سمع و نظر رئیسجمهور رسید، در نتیجه در دولت تصویب شد ارز مورد نیاز این بخش به سرعت تامین شده و مشکلات این بخش مرتفع شود. ۲ روز پس از اظهارنظر وزیر جهاد کشاورزی، جواد ساداتینژاد، نماینده مردم کاشان در مجلس بر عزم مجلس برای پیگیری تخصیص ارز واردات نهادههای دامی تاکید کرد و با اشاره به اینکه در زمینه تخصیص ارز واردات نهادههای کشاورزی و دامی نواقصی در عملکرد وزارتخانههای جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی وجود دارد، ادامه داد: مقرر شد کمیته دام و طیور کمیسیون کشاورزی بر واردات نهادههای دامی تا رفع کامل مشکلات نظارت داشته باشد. نماینده مردم کاشان در مجلس با تاکید بر اینکه وزارت جهاد کشاورزی باید در تکمیل ذخایر استراتژیک خود سرعت بیشتر به خرج دهد و میزان ثبت سفارش واردات نهادههای دامی و کشاورزی را به دقت رصد کند، عنوان کرد: اطلاعات واردات نهادههای دامی و کشاورزی باید به صورت مرتب به ۲ کمیته مربوطه یعنی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی و همچنین کمیسیون محیطزیست مجلس اعلام شود تا با ابزارهای خود نظارت لازم را داشته باشند.
وی با بیان اینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت باید موضوع امنیت غذایی را در اولویت خود قرار دهد، تصریح کرد: مقرر شد بانک مرکزی در تخصیص ارز واردات نهادههای دامی و کشاورزی سرعت عمل بیشتری داشته باشد و ارز در اختیار واردکنندگان این حوزه قرار دهد. جلال محمودزاده، نایبرئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس نیز با اشاره به این موضوع که ذخایر استراتژیک در پشتیبانی امور دام بسیار پایین است و به جای اینکه ما 6 ماه ذخیره داشته باشیم در نهایت برای 20 روز ذخایر داریم، درباره بیتوجهی دولت به تخصیص ارز برای واردات این نهادهها گفت: برای تامین نهادههای دامی یک میلیارد و 400 میلیون دلار در 4 ماه گذشته نیاز بوده است که تنها دولت 400 میلیون دلار به این موضوع اختصاص داده است. همچنین سید صادق طباطبایینژاد، عضو هیأت رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس ضمن انتقاد به نحوه تخصیص ارز دولتی بیان داشت: برخی نمایندگان معتقدند ارز دولتی به مبدا یعنی واردکننده نهادههای دامی داده نشود، بلکه به تولیدکننده مرغ، وقت کشتار داده شود که این از طرفی باعث میشود گردشکار نهادهها متوقف بر تخصیص ارز نباشد و همچنین از طرف دیگر سبب میشود نهادهها به صورت آزاد در دسترس تولیدکنندگان باشد.
* ارز دولتی در جیب دلالان
ناصر نبیپور، رئیس هیأتمدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران هم چندی پیش با انتقاد از دلالبازی در بازار نهادههای دامی گفت: در حال حاضر قیمت تخم مرغ با احتساب ارز ٤٢٠٠ تومانی برای نهادهها ١٤ هزار و ٢٠٠ تومان است، این در حالی است که نهادهها نیز با ارز ٤٢٠٠ تومانی به دست تولیدکننده نمیرسد. این مقام مسؤول درباره طرح تحویل نهاده خام به کارخانجات خوراک و تحویل دان آماده به تولیدکننده نیز افزود: در این زمینه تجربیات خوبی وجود ندارد و برخی کارخانجات باعث بدبینی تولیدکنندگان شدهاند، به همین دلیل مرغدار برای خرید به آنها مراجعه نمیکند. اگر قرار است این طرح اجرا شود، باید زیر نظر خود تشکلها باشد.
برای حل این موضوع دولت اقدام به راهاندازی سامانه بازارگاه نهادههای کشاورزی کرد اما این سامانه از همان ابتدا مورد انتقاد استفادهکنندگان از آن قرار گرفت. در همین راستا مهدی نهاوندی، عضو هیأتمدیره اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور گفت: سامانه «بازارگاه نهادههای کشاورزی» با اهداف مشخص، طراحی و اجرا شد اما بزرگترین مشکل این سامانه این است که بدون مشورت ذینفعان و دستاندرکاران این بخش، طراحی و اجرا شد. نهاوندی اضافه کرد: یکی از اهداف اصلی طراحی سامانه «بازارگاه» اتوماسیون فرآیند و کاهش زمان و هزینه چرخه توزیع کالا تا دامداریها و مراکز تولید بوده اما اکنون این اتفاق در بازارگاه انجام نمیشود و زمانبر است.
* وجود نقص در سامانه بازارگاه مورد تایید دولتیهاست
در این باره امید گیلانپور، معاون توسعه صنایع تبدیلی و کسب و کارهای کشاورزی وزیر جهاد کشاورزی گفت: در اینکه این سامانه ایرادهایی دارد شکی وجود ندارد اما همه ایرادها نباید به این سامانه منتسب شود. آن چیزی که اصلاح شده است تحت آزمایشهای امنیت شبکه قرار دارد، بنابراین نمیتوان زمان دقیقی را برای اصلاح سامانه بازارگاه اعلام کرد. وی ادامه داد: اما در آن بخشهایی که ما باید الگوی فرآیندها را اصلاح و برای آن برنامهنویسی میکردیم، انجام دادیم و بخش زیادی از این ایرادها، بزودی برطرف خواهد شد. این در حالی است که هنوز مشکل این سامانه برطرف نشده است. در این راستا دیروز عباس حاجیزاده، دبیر اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران هم درباره پابرجا بودن مشکلات سامانه بازارگاه گفت: وجود نهادههای دامی با نرخ آزاد در بازار مهر تاییدی بر اشکالات اساسی سامانه بازارگاه در طراحی و نحوه اجرای آن و همچنین تاکید و اصرار بر اجرای یک طرح دارای اشکال است. وی گفت: در شرایطی که حتی یک کیلو نهاده دامی بدون تایید و دریافت حواله عرضه از سوی دستگاههای ذیربط امکان خروج از گمرک یا انبار کارخانه تولیدی را ندارد شاهد فروش نهادههای دامی با نرخ آزاد در بازار هستیم که این امر بدرستی نشان میدهد ساختار سامانه بازارگاه از طراحی تا اجرا با اشکالات جدی مواجه است. دبیر اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران تصریح کرد: بیش از یک سال است که مسؤولان ذیربط در طراحی و اجرای سامانه بازارگاه وعده رفع اشکالات این سامانه با مشورت و همفکری ذینفعان را دادهاند اما در عمل هیچ اتفاقی رخ نداده است. حاجیزاده عدم بررسی سوابق خریداران نهادههای دامی در سامانه بازارگاه را یکی دیگر از مشکلات مهم این سامانه دانست و خاطرنشان کرد: یکی دیگر از اشکالات اساسی سامانه بازارگاه این است که خریداران معرفی شده در سامانه بازارگاه در برخی موارد با گذشت چندین روز اقدام به خرید نکردهاند؛ این امر نشان میدهد افراد معرفی شده به عنوان خریدار نهادههای دامی در سامانه بازارگاه در واقع نیازی به نهادههای دامی نداشتهاند. وی بیان کرد: 100 درصد نهادههای دامی که در بازار با نرخ آزاد خرید و فروش میشود با حواله وزارت جهادکشاورزی بارگیری شده است و سوال ما از مسؤولان ذیربط این است: چرا کالایی که باید بر اساس نیاز واحد تولیدی در بازار عرضه شده باشد سر از بازار آزاد درمیآورد؟ حاجیزاده تاکید کرد: مشکلات مطرح شده علاوه بر اشکالات تکنیکی و نرمافزاری سامانه بازارگاه است و متولیان امر کاملا نسبت به ایرادات متعدد این سیستم اطلاع دارند. متاسفانه با توجه به استراتژیک بودن این نهادهها و تاثیر مهم آن بر امنیت غذایی، دولت عزمی برای ساماندهی به سامانه بازارگاه ندارد.
***
[تنها 9 شرکت حق واردات نهادههای دامی دارند]
انحصار در واردات [یکی از عوامل افزایش قیمت نهادههای دامی] مورد انتقاد کارشناسان این حوزه قرار گرفته است. کارشناسان همواره ضمن مخالفت با این انحصارات، خواستار رفع آنها و ایجاد رقابت در این فضا بودهاند. نایبرئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در این باره گفت: در حال حاضر 9 شرکت کار واردات نهادههای دامی را انجام میدهند و برخی از این شرکتها محمولههای خود را در پایانهها نگه میدارند تا عرضه و تقاضا به هم بریزد و محمولههای خود را با قیمتهای بالاتر بفروشند. وی تصریح کرد: این انحصار در واردات باعث شده برخی با قیمتها بازی کنند و باعث رشد قیمت گوشت و مرغ در کشور شوند. جلال محمودزاده افزود: اگر در واردات نهادههای دامی با ایجاد تعاونی رقابت ایجاد کنیم، میتوانیم برخی مشکلات را که امروز گریبان واردات این محصولات را گرفته است، حلوفصل کنیم. نماینده مهاباد در مجلس اضافه کرد: یکی از راهکارهایی که میتوان از آن طریق بحث انحصار در واردات نهادههای دامی را ریشهکن کرد، این است که به خود مرغداران و دامداران اجازه واردات نهادههای دامی داده شود تا خود آنها مستقیم و بیواسطه نهادهها را وارد کنند. وارد کردن نهادههای دامی توسط مرغداران و دامداران پیشنهادی است که از سوی کارشناسان برای سامان دادن اوضاع مطرح میشود اما با فشار دلالان و واردکنندگان این اقدام هنوز عملی نشده است.