عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در گفتوگو با «وطنامروز»: دولت در بازگشایی مدارس دچار سردرگمی شده است
محسن جندقی: امروز مدارس سراسر کشور در حالی بازگشایی میشود که موج شیوع کرونا همچنان مناطق زیادی را در برگرفته و دوگانه اصرار دولت و تردید جامعه سلامت را شاهد هستیم. به گزارش «وطن امروز»، امروز مدارس کشور بازگشایی خواهد شد و طبق برنامه قرار است دانشآموزان مناطق سبز کرونا به صورت حضوری و با رعایت پروتکلهای بهداشتی در کلاسهایی حاضر شوند که وزارت آموزشوپرورش مدعی است تمام توصیههای بهداشتی رعایت شده است. بیبرنامگی و ناهماهنگی در بازگشایی مدارس تا جایی است که هنوز معلوم نیست امروز چه گروهی از دانشآموزان باید به مدرسه بروند، چرا که قرار است دانشآموزان از طریق پیامک مسؤولان مدارس متوجه رفتن به کلاسهای درس شوند.
در این باره محسن حاجیمیرزایی، وزیر آموزشوپرورش گفت: ما ۲ اولویت بسیار مهم داریم که هر تصمیمی تحت این دو اولویت است؛ اولی، سلامت است و هیچ تصمیمی نخواهیم گرفت، مگر اینکه سلامت در آن لحاظ شود و اولویت دوم، تداوم آموزش است. وی اضافه کرد: عنوان شده است تفاوت معناداری بین وضعیتهای مختلف سفید، زرد و قرمز نیست و میگویند حتی از وضعیت سفید بیشتر نگران هستیم چون عدم رعایت پروتکلها موجب میشود این مناطق به سرعت تبدیل به منطقه زرد و قرمز شود و بر همین اساس باید همه مناطق را مناطق پرخطر دانست و رعایت پروتکلها را در نظر گرفت، پس باید در تمام مناطق کشور، یک پروتکل رعایت شود. وی به رعایت پروتکل سلامت در آموزشوپرورش اشاره کرد و افزود: از جمله این موارد میتوان به رعایت فاصله یک متری بین دانشآموزان در کلاس درس، افزایش نیافتن زمان کلاس درس بیشتر از 35 دقیقه، توقف فعالیتهای ورزشی و برنامه صبحگاهی مدارس، تفاوت در زمان تردد دانشآموزان به مدرسه، ضدعفونی مدارس و استفاده از ماسک توسط معلمان و دانشآموزان اشاره کرد؛ هر جا بتوانیم این پروتکلها را رعایت کنیم، کلاسها را دایر خواهیم کرد. حاجیمیرزایی با بیان اینکه بر این اساس همه مدارس را در 15 شهریور بازگشایی میکنیم، گفت: مدرسهای که امکان رعایت پروتکل را دارد، به شکل طبیعی هر روز دایر خواهد بود و اگر کلاس پرجمعیت باشد ۲ گروه میشود که 8-7 درصد کلاسها خیلی پرجمعیت است و ممکن است ۳ گروه شود.
وی ادامه داد: قرار نیست دانشآموزان در مدرسه بازی کنند و در زنگ تفریح نیز دانشآموزان هر کلاس جداجدا به حیاط میروند و همه با هم نمیروند؛ ضمن اینکه تأکید شده است بر تهویه مدارس نظارت شود و پنجرهها باز باشد.
وزیر آموزشوپرورش درباره آموزش از طرق مختلف به دانشآموزان گفت: چند امکان را پیشبینی کردهایم؛ اولویت ما حضوری است اما پیشبینی کردهایم برنامه تلویزیونی هم از شنبه 15 شهریور آغاز شود؛ در هر روز حدود 22 ساعت برنامه از شبکههای تلویزیونی پخش میشود؛ نسخه جدید «شاد» هم امروز رونمایی شد که قابلیتهای جدیدی دارد.
وی درباره اینترنت «شاد» اظهار کرد: خوشبختانه با دستور رئیسجمهور استفاده از سامانه «شاد» رایگان شد و کمکی به مجموعه آموزشوپرورش و معلمان است که کار را بهتر انجام دهند. حاجیمیرزایی با بیان اینکه محتوای دروس از پایههای اول تا دوازدهم فیلمبرداری شده و روی شاد بارگذاری شده است، اضافه کرد: معلمان میتوانند تدریسهای خود را به اشتراک بگذارند و دانشآموزان میتوانند تدریسهای بهتر را ببینند. وی ادامه داد: ممکن است کسی دسترسی به «شاد» نداشته باشد یعنی وسیله ارتباطی نداشته باشد؛ اگر ندارد، نیاز نیست که بخرد و نگران نباشد؛ آموزش از طریق تلویزیون یا توزیع بسته آموزشی انجام میشود. وی افزود: آن چیزی که در حال حاضر در تلویزیون و «شاد» عرضه میشود، روشهای آموزش است و الزام نیست همه استفاده کنند، بلکه هر کدام را ترجیح میدهند استفاده کنند. ما مسیر را برای معلمان باز گذاشتیم. وزیر آموزشوپرورش درباره عدم استفاده مدارس غیردولتی از «شاد» اظهار کرد: مدارس غیردولتی تعهداتی به خانوادهها دارند و چون در سال گذشته سامانه «شاد» با محدودیت مواجه بود به نرمافزارهای دیگر مراجعه کردند اما به مسؤولان مدارس غیردولتی توصیه میکنیم از این ظرفیت استفاده کنند.
* همه چی آرومه؟
طی چند روز اخیر شاهد اعلام تصمیماتی در وزارت آموزشوپرورش بودیم که با شیوهنامه ابلاغی این وزارتخانه برای بازگشایی مدارس مغایرتهایی داشت؛ در این شیوهنامه اعلام شده بود که آموزش دانشآموزان در مناطق قرمز به طور کامل غیرحضوری، در مناطق زرد نیمهحضوری و در مناطق سفید حضوری و عادی خواهد بود اما در آخرین اظهارات مسؤولان بر حضور دانشآموزان در تمام مدارس در روز ۱۵ شهریورماه تاکید شد. بررسی تصمیمات آموزشوپرورش نشان میدهد که به احتمال زیاد شاهد سرگردان شدن اولیای دانشآموزان خواهیم شد. حضور یا عدم حضور، برگزاری متنوع کلاسها و نبود یکپارچگی در آموزش موجب شده پیشبینی سرگردانی دانشآموزان و اولیای آنها کار سختی نباشد. برای درک بهتر این موضوع اظهارات چند مسؤول درباره جزئیات تدریس در سال تحصیلی جدید را مرور میکنیم.
آموزشوپرورش از خانوادههایی که در مناطق زرد و قرمز هستند خواسته در این چند روز با مدرسه فرزندشان در تماس باشند و از آنها کسب اطلاع کنند که در صورت گروهبندی، چگونه و چه روزهایی به مدرسه بروند. تا جایی که روز گذشته رئیس مرکز هماهنگی حوزه وزارتی آموزشوپرورش اعلام کرد که خانوادهها صبح روز شنبه قبل از حرکت به سمت مدرسه، با معلم یا مدرسه فرزندشان تماس بگیرند و کسب اطلاع کنند که به مدرسه بروند یا خیر. این در حالی است که وزیر آموزشوپرورش دیروز در گفتوگو با تسنیم گفت: نیازی به تماس با مدرسه نیست و همه دانشآموزان به مدرسه بروند. وی افزود: بازگشایی مدارس مغایر با مصوبات ستاد ملی کرونا نیست و خانوادهها هفته اول فرصت دارند شرایط مدارس را بررسی کنند. ضمنا دریافت رضایتنامه از خانوادهها برای حضور فیزیکی دانشآموزان تخلف است. حاجیمیرزایی در ادامه افزود: زنگ ۷۵ دقیقهای به ۳۵ دقیقه کاهش یافته و زمان حضور دانشآموزان از ساعات ۸ تا ۱۰ است.
از سویی به گفته رضوان حکیمزاده، معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزشوپرورش وضعیت بازگشایی مدارس در دوره ابتدایی اینگونه است: مناطق سفید عمدتا مناطق کمجمعیت هستند. مدارسی در روستاها، مناطق عشایری و دوردست داریم که عمدتا زیر ۵۰ دانشآموز دارند و اینها با رعایت پروتکلهای بهداشتی آموزشها را به صورت حضوری دریافت میکنند؛ با توجه به اینکه ممکن است در بسیاری از این مناطق زیرساختهای فناوری نیز وجود نداشته باشد.
وی ادامه داد: در مناطق زرد آموزشهای ما ترکیبی خواهد بود و آموزش مجازی و حضوری توامان دنبال میشود. در مناطق قرمز آموزشها عمدتا بر بستر مجازی خواهد بود.
وی افزود: برای کلاساولیها برنامههای خاصی داریم. اگر وضعیت منطقه قرمز باشد کلاسی به آن معنا که تعداد زیادی دانشآموز در آن حضور داشته باشند نخواهیم داشت اما اینکه هر دو یا ۳ دانشآموز همراه خانواده بیایند و معلمشان را بشناسند لازم است. برای آموزش ترکیبی در وضعیت زرد، اختیاراتی را به شورای مدارس دادیم که بتوانند با مشارکت خانوادهها درباره روال آموزش تصمیمگیری کنند. معلمان میتوانند برخی فعالیتها را در فضای مجازی و برخی را به صورت حضوری انجام دهند.
علیرضا کمرهای، معاون آموزش متوسطه وزارت آموزشوپرورش نیز گفت: با توجه به دستورالعمل ارسالی، مدیران مدارس نباید دغدغهای برای بازگشایی مدارس داشته باشند. در مناطق سفید یک برنامه عادی مانند سنوات گذشته وجود دارد و از فضای مجازی به عنوان رسانه مکمل استفاده میشود. وی افزود: در شرایط قرمز از ظرفیتهای آموزش تلویزیونی و آموزش مجازی استفاده میشود. در شرایط قرمز، ساعت حضور دانشآموزان در مدرسه مجازی کمتر است. ساعت عادی حضور دانشآموز در یک کلاس ۷۵ تا ۹۰ دقیقه است که در فضای مجازی در پایه اول ابتدایی ۲۵ دقیقه، در سایر پایههای ابتدایی ۳۰ دقیقه و سایر مقاطع ۳۵ دقیقه است.
کمرهای افزود: اگر وضعیت زرد باشد بنا به شرایط و تصمیم شورای مدرسه میتوانند کلاسها را بهصورت نیمهحضوری در مدارس دایر کنند. در شرایط زرد آموزش به صورت ترکیبی است، یعنی همان وضعیت سفید را با یک تفاوت اجرا میکنیم؛ به این شکل که فاصله دانشآموزان در کلاس درس باید یک متر باشد و در مدارس پرتراکم بر اساس متراژ کلاس درس، شرایط متفاوت است و دانشآموزان گروهبندی شده و هر گروه در یک روزهایی به مدرسه میروند.
* آیا دولت مسؤولیت میپذیرد؟
خیلیها از اصرار دولت مبنی بر بازگشایی مدارس در شگفتی هستند، چرا که ماههای پایانی سال تحصیلی گذشته بدون برگزاری کلاسها گذشت و به هر صورت سال تحصیلی به اتمام رسید اما با وجود موج دوم کرونا، اصرار دولت به حضور دانشآموزان در کلاسهای درس و افزایش ریسک شیوع موج جدید کرونا عجیب به نظر میرسد.
رئیس فراکسیون فرهنگیان مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه باید وزیر آموزشوپرورش با هماهنگی ستاد ملی مبارزه با کرونا برنامه نهایی بازگشایی مدارس را اعلام کند، گفت باید ستاد مبارزه با کرونا به صورت واضح و شفاف مسؤولیت حفظ سلامت دانشآموزان، فرهنگیان و خانوادههای آنها را برعهده گیرد.
حمیدرضا حاجیبابایی همچنین درباره حضور فیزیکی دانشآموزان در مدارس کشور به ایسنا گفت: در این باره مرجع تصمیمگیری ستاد ملی مبارزه با کروناست که باید ورود جدی داشته باشد و موضع خود را با رعایت تمام جوانب، سلامت دانشآموزان و فرهنگیان و لزوم پیشگیری از وقفه آموزشی به صورت شفاف و روشن اعلام کند. آموزشوپرورش نیز موظف به رعایت نظرات ستاد کروناست، لذا از ستاد مبارزه با کرونای کشور درخواست دارم با توجه به ابهامات و بلاتکلیفیهای موجود و در راستای تعیینتکلیف مردم، در اسرع وقت ورود جدی کرده و حتی در صورت نیاز وضعیت دانشآموزان را به صورت استانی و منطقهای مشخص کند.
* وزارت بهداشت چه میگوید
وزارت بهداشت در مواجهه با این موضوع با احتیاط برخورد میکند و سیاست صریحی را اعلام نمیکند. وزارت بهداشت موافقت خود را با بازگشایی مدارس اعلام کرده اما تاکید میکند باید پروتکلها رعایت شود. در این بین هیچ تضمینی وجود ندارد که اگر پروتکلها رعایت نشود با مسببان برخورد شود.
در یک اقدام عجیب برخی مدارس از اولیای دانشآموزان تعهد میگیرند در صورت ابتلای دانشآموز به کرونا، مدرسه هیچ مسؤولیتی ندارد! این مدارس اولیا را مجبور به امضای این تعهدنامه میکنند در حالی که وزارت آموزشوپرورش اعلام کرده حضور دانشآموزان الزامآور است. این تعهدنامههای مشکوک در حالی است که به نظر میرسد دولت نمیخواهد مسؤولیت تصمیمی را که خود گرفته بر عهده بگیرد.
از طرفی جامعه سلامت اعتقاد دارد اصرار دولت به بازگشایی مدارس میتواند کانونهای بحران جدیدی به وجود آورد.
***
[سردرگمی دولت در بازگشایی مدارس]
عضو کمیسیون آموزش مجلس گفت: دولت در تصمیمگیری برای بازگشایی مدارس دچار سردرگمی عجیبی شده است، زیرا نهتنها بستر لازم را برای آموزش از راه دور فراهم نکرده است بلکه بیم بروز موجهای بعدی کرونا در پی بازگشایی مدارس را دارد.
احمد نادری در گفتوگو با «وطن امروز»، با بیان اینکه بازگشایی زودهنگام مدارس و سکوت ستاد ملی مقابله با کرونا نسبت به بیبرنامگی وزارت آموزشوپرورش در این زمینه معنادار است، گفت: کشور اکنون در شرایط سخت کرونایی قرار دارد و خیلی از شهرها وضعیت مطلوبی ندارند، از طرفی مسؤولان بهداشتی احتمال موج سوم کرونا را در هفتههای آینده پیشبینی میکنند، بنابراین بازگشایی مدارس اقدامی غیرکارشناسانه است و تبعات سختی را به دنبال دارد. وی به اظهارات ضدو نقیض مسؤولان آموزشوپرورش اشاره کرد و افزود: با وجود اینکه اعلام شده است از شنبه(امروز) مدرسهها باز میشود اما مدیرکل حوزه ریاست این وزارتخانه میگوید والدین منتظر تماس مسؤولان مدرسه باشند که این ناهمگونیها نشان از بیتدبیری و تنزلزل در دولت دارد. نادری گفت: اگر دولت میخواهد مقتدرانه مدارس را افتتاح کند، رئیسجمهور همچون سالهای گذشته امروز زنگ بازگشایی مدارس را به صدا درآورد. وی به فشردگی جمعیت دانشآموزان در مدارس خیلی از شهرستانها اشاره کرد و گفت: برخی مدارس 600 نفر دانشآموز دارند؛ این مدارس فقط یکی، دو واحد سرویس دستشویی دارند و کلاسها آنقدر فشردهاند که هیچ تضمینی برای عدم سرایت ویروس کرونا نیست. عضو کمیسیون آموزش مجلس همچنین به ضعف آموزش از راه دور در کشور اشاره کرد و افزود: دولت 3 ماه فرصت داشت تا زیرساختهای آموزش از راه دور را برای دانشآموزان فراهم کند اما اکنون مشاهده میشود که حدود 3 میلیون و 500 هزار دانشآموز به این فناوری دسترسی ندارند.