یگان پهپادی ارتش یمن یکشنبه شب در عملیاتی فرودگاه ابها در استان عسیر عربستان سعودی را هدف حمله قرار داد
گروه بینالملل: حمله شامگاه یکشنبه یگان پهپادی یمن به فرودگاه بینالمللی ابها در استان عسیر در جنوب شبه جزیره عربستان علاوه بر اینکه توان بالای رزمی این یگان را به رخ پدافند شکست خورده سعودی کشاند، پیامهای مهمی را به ائتلاف سعودی مخابره کرد. این حمله که نخستین حمله هوایی به عربستان پس از صدور مجوز برای هواپیماهای صهیونیستی به منظور عبور از آسمان عربستان بود، ثابت کرد مقاومت در برابر اقدامات خباثتآلود سعودیها و حامیان آمریکایی و صهیونیست آن با جدیت تمام خواهد ایستاد. چه اینکه اذعان ضمنی سعودیها به ناتوانی در برابر پهپادهای یمنی هم احتمالا تاثیر قابل توجهی بر معادلات محور سازش و در راس آن تحولات مربوط به توافق عادیسازی روابط امارات و رژیم صهیونیستی خواهد گذاشت. در کنار این موارد اقدامات حقوقی دولت نجات ملی یمن در عرصه بینالمللی نیز موید بلوغ چندوجهی انصارالله و دولت نجات ملی یمن در حفظ حقوق یمنیهاست.
* توان پهپادی یمن در هدف قرار دادن مراکز حساس
به گزارش «وطن امروز»، ارتش یمن یکشنبهشب از حمله پهپادی گسترده به اماکن حساس در فرودگاه بینالمللی «ابها» در جنوب عربستان خبر داد. «یحیی سریع» سخنگوی فرمانده نیروهای مسلح یمن اعلام کرد یگان پهپادی یمن با چندین پهپاد، مواضع نظامی و اهداف حساس فرودگاه بینالمللی ابها را هدف قرار داد که اهداف این حمله به دقت محقق شد. سخنگوی ارتش یمن به تلفات این حملات اشارهای نکرد. وی اعلام کرد این حملات در پاسخ به حملات هوایی مکرر از سوی ائتلاف متجاوز عربی به شهرهای یمن انجام شد. خبرنگار المیادین گزارش داد حمله به فرودگاه سعودی ابها دستکم با 8 فروند پهپاد انجام شده است. بر اساس این گزارش، در این حمله مرکز فرماندهی و نیز مرکز کنترل پرواز هواپیما در این فرودگاه هدف حمله پهپادی قرار گرفت. خبرگزاری عربستان سعودی (واس) با اذعان به شکست این کشور در قبال حملات انصارالله، تنها به رهگیری و ساقط کردن یک فروند پهپاد اشاره کرد.
* اذعان سعودیها به عدم توانایی در رهگیری پهپادهای یمنی
همزمان با اعلام حملات پهپادی گسترده یمن به جنوب عربستان، ائتلاف سعودی تنها یک پهپاد را در آسمان جنوب عربستان رهگیری و منهدم کرد. ساعاتی پس از این حمله، ائتلاف عربی ضد یمن به رهبری عربستان سعودی مدعی شد یک فروند پهپاد یمنی را رهگیری و ساقط کرده است. شبکه العربیه به نقل از «ترکی المالکی» سخنگوی این ائتلاف در ادعایی غیرواقعبینانه مدعی شد انصارالله این پهپادها را به سمت عربستان سعودی فرستاده بود تا به مناطق مسکونی حمله کند. این ائتلاف مدعی شد دولت نجات ملی یمن همچنان به «هدف قرار دادن غیرنظامیان» ادامه میدهد و این ائتلاف در صدد است تواناییهای نظامی این دولت را تضعیف و نابود کند. ادعای ائتلاف سعودی در حالی مطرح میشود که ارتش یمن از زبان سخنگوی خود از عملیات دقیق پهپادی به مراکز نظامی و حساس عربستان سعودی در فرودگاه ابها خبر داده است.
* تسلط ارتش یمن بر یک منطقه مهم در مأرب
علاوه بر حملات پهپادی انجامشده از سوی یگان پهپادی ارتش یمن، در صحنه میدانی هم نیروی زمینی ارتش و کمیتههای مردمی یمن در عملیاتی موفق به تسلط بر منطقهای شدند که محل عبور به سمت آخرین شهر باقیمانده به مأرب از سمت جنوب آن است. این نیروها موفق به تسلط بر منطقه «الصداره» یعنی محل عبور به سمت «الجوبه» آخرین شهر باقیمانده از جنوب تا شهر مأرب شدند. با وجود تلاش نیروهای وابسته به ائتلاف سعودی برای جلوگیری از پیشروی ارتش یمن به سمت الجوبه، نیروهای مردمی یمن به پیشروی در این منطقه ادامه دادند. در همین حال خبرهایی مبنی بر درخواست حزب «الاصلاح» (نزدیک به دولت مستعفی) از قطر برای میانجیگری نزد صنعا با هدف توقف عملیات مأرب به گوش میرسد. همزمان با پیشرویهای ارتش یمن به سمت مأرب، «محمدعلی الحوثی» رئیس کمیته عالی انقلاب یمن در توئیتر خود ضمن قدردانی از نظامیان و شیوخ و... به خاطر دستاوردهای اخیر، نوشت: «هر کسی در خانهاش [بماند و در آن] را ببندد در امان است». (عبارتی که پیامبر(ص) هنگام فتح مکه استفاده کرد.) الحوثی با انتشار توئیتی اعلام کرد، حامیان ائتلاف در صورتی که در نبرد شرکت نکنند، در امان خواهند بود. استان مأرب در مرکز یمن قرار داد و قلب یمن خوانده میشود. این استان شمال و جنوب یمن را به یکدیگر متصل میکند و از اهمیت بالایی برخوردار است.
* اقدامات حقوقی صنعا علیه متجاوزان
وزیر خارجه یمن از برنامه کشورش برای شکایت به شورای امنیت درباره اقدامات دولتهای متجاوز برای تغییر هویت کشور یمن با تصرف اراضی آن خبر داد. «هشام شرف» وزیر خارجه دولت نجات ملی یمن گفت ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان سعودی با تصرف اراضی یمن در مناطق تحت اشغال خود به دنبال تغییر هویت آنجاست. شرف در دیدار با «عبدالعزیز بنحبتور» نخستوزیر دولت نجات ملی یمن گفت: «تلاشهایی در سطوح متعدد و با هماهنگی کشورهای دوست و همکار صنعا به کار گرفته شده است تا گزارشی از اقدامات غیرقانونی کشورهای متجاوز علیه یمن در مناطق تحت اشغال آنها در یمن به شورای امنیت ارائه شود که از آن جمله، ایجاد پایگاههای نظامی امارات در جزیره سقطری در جنوب یمن است». وی تاکید کرد: «وزارت خارجه یمن به اطلاع طرفهای ذیربط در محافل بینالمللی از جمله شورای امنیت خواهد رساند که صنعا مجبور خواهد شد بر اساس قاعده مقابله به مثل به تجاوز کشورهای متجاوز با قدرت زور پاسخ دهد». شرف گفت: «ما به آنها خواهیم گفت دیگر هیچ تعهدی در برابر جامعه بینالمللی نداریم، زیرا همین جامعه بینالمللی همواره فقط مقامات صنعا را دعوت به آرامش و خویشتنداری و اتخاذ رویکرد صلح کرده است». عربستان و امارات مدتی است از طریق اسکان دادن افرادی غیریمنی در جزیره سقطری که بخشی از یمن محسوب میشود، به دنبال تغییر بافت جمعیتی آنجا هستند. امارات در ساحل غربی یمن مراکز آموزش نیروهای خارجی آفریقایی و عربی تاسیس کرده است که هنوز هم نقش این شبهنظامیان و مکان استفاده از آنها که در داخل یمن یا خارج یمن باشد، مشخص نیست.
***
[یگان پهپادی یمن به کجا حمله کرد؟]
فرودگاه ابها در شهر ابها مرکز فرمانداری استان عسیر در جنوب عربستان سعودی و در نزدیکی دریای سرخ و تنگه بابالمندب واقع شده است. این فرودگاه بینالمللی که تا پیش از حملات موشکی و پهپادی یمن به آن یکی از فرودگاههای پرتردد سعودی محسوب میشد، پروازهای مستقیمی به کشورهای مختلف در شمال آفریقا از جمله مصر و جنوب غرب آسیا داشت. نیروهای یمنی پیش از این در سال 2019 چندین مرتبه با حملات موشکی به این فرودگاه امنیت آن را زیر سوال بردند و خساراتی جدی به آن وارد کردند. حوثیها بارها اعلام کردهاند اهدافشان در عربستان و امارات عربی متحده است و حملات موشکی و پهپادی به فرودگاههای غیرنظامی و زیرساختهای نفتی در عربستان سعودی و همچنین ریاض (پایتخت) انجام شده است.
***
پیام حمله پهپادی یمن به صهیونیستها
حسن هانیزاده*: حمله پهپادی ارتش یمن به فرودگاه بینالمللی «ابها» در استان «عسیر» را میتوان از چند زاویه مورد بررسی قرار داد. در بعد داخلی این حمله پاسخی به حملات سعودیهاست که در هفته گذشته برخی مراکز فرهنگی و تجمعات مردمی یمن را مورد هدف قرار داده و تعدادی از کودکان و زنان بیگناه را به شهادت رساندند. از سوی دیگر این حمله در داخل یمن بار دیگر قدرت بومی و توان تکنولوژیک ارتش و انصارالله را به رخ کشید. در بعد منطقهای هم این حمله با توجه به واکنش ضعیف سعودیها در رهگیری پهپادهای یمنی، ثابت کرد آسمان سعودی به هیچوجه امن نخواهد بود و با توجه به مجوزی که اخیرا سعودیها برای پرواز هواپیماهای اسرائیلی و اماراتی برای پرواز از آسمان عربستان صادر کردهاند، نشان میدهد در آینده شاهد حوادث به مراتب مهمتر و هزینهبرتری برای عربستان، امارات و رژیم صهیونیستی خواهیم بود. از سوی دیگر انتخاب فرودگاه عسیر برای حمله پهپادی هم در مقطع زمانی فعلی انتخاب هوشمندانهای بود. این استان در جغرافیای جنوبی عربستان و یکی از نقاط نزدیک عربستان با تنگه بابالمندب در دریای سرخ است. از آنجا که اماراتیها در توافقی که با رژیم صهیونیستی برقرار کردند با اهداف امنیتی به دنبال این هستند همکاریهایی را با این رژیم در جنوب یمن، جزیره سقطری و بابالمندب داشته باشند و از آنجا که بازشدن پای صهیونیستها به تنگه بابالمندب در تضاد با امنیت ملی یمنیهاست، لذا این حمله هشدارهای جدی برای سعودی، امارات و اسرائیل دارد. علاوه بر این موارد باید گفت در صحنه نبرد میدانی و به معنای دیگر روی زمین هم انصارالله و نیروهای انقلابی یمن در کنار ارتش این کشور پیشرویهای قابل توجهی داشتند که از زمان آغاز حمله ائتلاف سعودی به یمن در سال 2015 تاکنون بیسابقه بوده است. توازن نظامی که انصارالله در بیش از 5 سال گذشته در ۲ بعد نیروی زمینی و هوایی در برابر سعودیها برقرار کرده است، به واقع به معنای شکست ائتلافی است که تاکنون بالغ بر 350 میلیارد دلار در جنگ یمن هزینه کرده و عایدی جز سرافکندگی و شکست نداشته است. از این رو میتوان گفت انصارالله و ارتش یمن در حال حاضر دست برتر را در صحنه یمن دارند و این امر منجر به محبوبیت بالای مردمی آنها شده است؛ محبوبیتی که افزایش اعتماد به نفس یمنیها و افزایش قدرت ملی آنها برای پیروزی در جنگ و امید به بازپسگیری سرزمینهای از دست رفتهشان در دهههای گذشته را در پی دارد.
* کارشناس مسائل مقاومت