با توجه به حذف ارز دولتی اکثر کالاهای پرمصرف، تقویت تولید داخلی تنها راه عبور از التهاباتی مانند اتفاقات اخیر بازار کره است
گروه اقتصادی: پس از شکست سیاست تجاری دولت در زمینه تامین کره با واردات و ارز 4200 تومانی که منجر به ضربه جدی به تولید این کالا شد، به نظر میرسد تنها راه موجود سرمایهگذاری در تولید این کالا برای آینده است. به گزارش «وطن امروز»، با تشدید تحریمهای مالی و در راستای صیانت از ذخیره ارزی کشور، بانک مرکزی و دولت تصمیم به انتقال بخش قابل توجهی از کالاهای مصرفی از گروه یک (تخصیص ارز 4200 تومانی) به گروه ۲ (تخصیص ارز نیمایی) گرفته است. این یعنی در آینده نزدیک شاهد افزایش قیمت اکثر کالاهای وارداتی که پیش از این به آنها ارز 4200 تومانی تخصیص پیدا میکرد خواهیم بود. این موضوع با توجه به حساسیت و میزان تقاضای این کالاها میتواند در معیشت مردم تاثیرگذار باشد. برای مثال کره با توجه به گستردگی مصرفی که داشت طی هفتههای اخیر بسیار خبرساز شد تا جایی که خبر سهمیهبندی شدن آن نیز در برخی فروشگاههای زنجیرهای مطرح شد. آنچه عیان است واردات این کالاها با ارز 4200 تومانی دیگر میسر نیست و از سوی دیگر واردات آنها با ارز نیمایی (حدود 22 هزار تومان) مساوی با افزایش قیمت 5 برابری آنها خواهد بود. به عقیده کارشناسان و طبق اصول اقتصاد مقاومتی، اولویت شرایط کنونی تقویت توان تولید داخل است. برای مثال در همین موضوع کره تا پیش از واردات افسارگسیخته دولت امکان تولید کره وجود داشت و در شرایط کنونی هم تولیدکنندگان داخلی میتوانند با قیمتی به مراتب پایینتر از قیمت واردات با ارز نیمایی اقدام به تولید کره کنند. پیش از این سیدمحمدرضا بنیطبا، مدیر روابط عمومی انجمن صنایع فرآوردههای لبنی ایران در گفتوگو با «وطن امروز»، اظهار داشته بود: با توجه به اینکه دولت سال 98 کره را از اولویت اول تخصیص ارز به اولویت دوم منتقل کرد، دیگر ارز 4200 به این کالا داده نمیشود. از همین رو واردات کره با ارز نیمایی یا آزاد، بهصرفه نیست و بسیار گرانتر از کره تولید داخل تمام میشود، بنابراین تقریبا تمام شرکتها در حال تولید کره هستند. همین الان به اندازه مصرف 5-4 ماه کره در انبارهای شرکتهای تولیدکننده وجود دارد اما به دلیل آنکه مجوزهای مربوط به قیمت آن را از سازمان حمایت و ستاد تنظیم بازار دریافت نکردهاند، از عرضه کره به بازار خودداری میکنند. با این حال برخی دیگر از تولیدکنندگان، اقدام به عرضه کره با نرخ جدید بر اساس سازوکار تعیینشده در آییننامه قیمتگذاری محصولات ساخت داخل کردهاند. طبق این آییننامه محصولاتی که از منابع عمومی کشور استفاده نکردهاند، مشمول فرمول قیمتگذاری این آییننامه میشوند. بنابراین کره 100 گرمی که اکنون با قیمت 8 هزار تومان در بازار وجود دارد، همان کره تولید داخل است که برخی شرکتهای تولیدکننده تصمیم به عرضه آن در بازار با قیمت حاصل از این آییننامه گرفتهاند. این شرکتها با هدف آنکه سهم خود از بازار را از دست ندهند، منتظر اعلام قیمت سازمان حمایت نشدهاند. در واقع چون بازار کره و به طور کل بازار محصولات لبنی، بر خلاف بازار خودرو یک بازار رقابتی است، هیچ تولیدکنندهای نمیتواند قیمت غیرواقعی اعلام کرده و سود نجومی ببرد. اگر بخواهیم به طور ریشهای به موضوع نگاه کنیم، اصل و اساس ماجرا به دخالت دولت و نظام تصمیمگیری در بازار و برهم خوردن نظام عرضه و تقاضا بازمیگردد. بر این اساس نکته قابل توجه اینجاست که قیمت تولیدکننده داخلی تا حدودی از قیمت واردات با ارز دولتی بیشتر است. اینطور که پیداست کره 8000 تومانی موجود در بازار تولید داخل است و اگر بخواهد بر اساس ارز نیمایی قیمتگذاری شود ارزش آن به مراتب بالاتر خواهد بود.
* قیمت هر کیلو کره وارداتی با ارز نیمایی ۱۵۰ هزارتومان
عضو هیأتمدیره انجمن صنایع فرآوردههای لبنی با اشاره به اینکه کره از گروه کالاهای مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی خارج شده و اگر کسی قصد واردات کره داشته باشد باید از ارز نیمایی استفاده کند، گفت: باید در این بخش بر تولیدات داخل تکیه کنیم. بر اساس مصوبه چربی ستاد تنظیم بازار، قیمت هر قالب ۱۰۰ گرمی کره ۸۰۰۰ تومان خواهد شد.
محمد فربد با بیان اینکه سال ۱۳۹۷ آخرین سالی بود که ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کره تخصیص پیدا کرد و حدود ۴۵ هزار تن کره در آن سال و ابتدای سال گذشته وارد شد، اظهار کرد: این ۴۵ هزار تن از آن زمان تاکنون و تا پایان شهریور امسال توزیع شده و خواهد شد.
وی ادامه داد: البته تعداد زیادی از کارخانهها چند ماهی است تعطیل شدهاند، زیرا دیگر کره وارداتی نداشتند و ارز جدیدی هم برای واردات تخصیص نیافت اما موجودی انبار یک شرکت تا پایان شهریور کفاف نیاز مصرفی بخشی از بازار را با همان قیمت قدیم خواهد داد و بعد از آن باید بر تولید داخلی تکیه کنیم.
عضو هیأتمدیره انجمن صنایع فرآوردههای لبنی با اشاره به اینکه کلا کره از گروه کالاهای مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی خارج شده است، گفت: اگر کسی قصد واردات کره داشته باشد باید از ارز نیمایی استفاده کند که امروز قیمت دلار آن ۲۱ هزار و ۳۰۰ تومان است. همچنین قیمت کرهای که با ارز نیمایی وارد میشود کیلویی ۱۵۰ هزار تومان خواهد بود و هر قالب ۱۰۰ گرمی آن حداقل با قیمت ۱۵ هزار تومان عرضه خواهد شد.
به گفته فربد، برخی شرکتها با وجود آنکه کره وارداتیشان به اتمام رسیده بود و با وجود ضرر و زیان، به منظور جلوگیری از حذف در بازار، مبادرت به عرضه کره ۴۵۰۰ تومانی کردند، در حالی که میتوانستند آن را بین ۶۵۰۰ تا ۸۰۰۰ تومان هم عرضه کنند.
* هر قالب کره ۱۰۰ گرمی ۸۰۰۰ تومان خواهد شد
به گفته وی، بر اساس مصوبه چربی ستاد تنظیم بازار، قیمت هر قالب ۱۰۰ گرمی کره ۸۰۰۰ تومان خواهد شد که این رقم نیز بر اساس قیمت روز چربی، سودی عاید شرکتها نمیکند.
فربد خاطرنشان کرد: اگر کسی بخواهد سود قانونی به دست آورد باید هر قالب کره را به قیمت ۱۰ هزار تومان به فروش برساند اما به دلیل اینکه تغییر نرخ برای کارخانهها و مصرفکننده مشکلاتی ایجاد میکند، کارخانهها با همان قیمت ۸۰۰۰ تومان تولیدات خود را به فروش میرسانند.
* اگر ارز ۴۲۰۰ تومانی علوفه قطع شود، کره گران میشود
وی در پاسخ به این سوال که آیا امکان افزایش قیمت کره تولید داخل وجود دارد یا خیر، گفت: در حال حاضر برای واردات علوفه دامی ارز ۴۲۰۰ تومانی تخصیص داده میشود که اگر این ارز تغییر کند یا حذف شود، به تبع آن قیمت شیرخام افزایش خواهد یافت و تحت تاثیر افزایش قیمت شیر خام طبیعتا قیمت کره هم تغییر خواهد کرد.