آمارهای تکاندهنده معاون کل وزارت بهداشت از وضعیت ابتلا به کرونا در کشور:
کل کشور در وضعیت قرمز قرار دارد
با آنکه تا هفتههای پیش خیلی از مناطق کشور به دلیل عدم شیوع کرونا سفید اعلام میشد اما اخیرا معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرده است: دیگر رنگبندی کرونایی معنایی ندارد، نارنجی و زرد نداریم، کل کشور در وضعیت قرمز قرار دارد. به گزارش «وطن امروز»، آمار بستریشدگان، مرگومیر و مبتلایان به ویروس کرونا در کشور مدتی است افزایشی شده است؛ افزایش آماری که کادر پزشکی را بیش از همه نگران کرده، چرا که این احتمال وجود دارد فصل پاییز و زمستان ویروس کرونا در کنار آنفلوآنزا فعالتر و باعث مراجعه فراوان بیماران ویروسی بدحال به بیمارستانها شود. از طرفی با توجه به مواجه بودن کل کشور با ویروس کرونا و قرار گرفتن تمام استانها در وضعیت قرمز، خبرهای ناخوشایندی از سوی جامعه پزشکی در صورت بیتوجهی مردم به پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاریهای اجتماعی به گوش میرسد. پیشبینیها حکایت از آن دارد که کرونا با توجه به سازگاری با سرما در فصول سرد سال، فعالتر بوده و برای همهگیری کمین کرده است. تا جایی که معاون کل وزارت بهداشت در این باره گفته است در صورت ادامه این روند، آمار کشتههای کرونا به ۴۵ هزار نفر هم خواهد رسید. وی با بیان اینکه انفجار کرونایی در برخی شهرها اتفاق افتاده است، افزود: در شهر تبریز از زیر ۴۰ بستری روزانه به ۱۶۰ بستری رسیدهایم و در قم نیز از ۱۰ بستری روزانه به ۱۶۰ بستری رسیدهایم. ایرج حریرچی یادآوری کرد: در صورت استفاده ۹۵ درصدی از ماسک و کاهش ۵۰ درصدی ترددها، میزان ابتلا و مرگومیر کاهش خواهد یافت.
معاون کل وزارت بهداشت در ادامه نسبت به شیوع موج سوم کرونا در کشور هشدار داد و گفت: تهران از نظر پخش و انتشار بیماری وضعیت مناسبی ندارد. حریرچی اظهار داشت: برخی استانها نیز وضعیت مناسبی ندارند و بیماری بدون هیچ ملاحظهای منتظر غفلت ما است. وی ادامه داد: تجمع در مکانهای مختلف برابر با افزایش دوباره است و جامعهای هوشمند است که تجمعات غیرضروری را به صفر برساند، بنابراین تاکید میشود هر نوع تجمعی موجب افزایش مبتلایان به کرونا میشود. وی افزود: کاهش میزان مرگومیر در بیمارستانها نشان میدهد کادر درمانی عملکرد خوبی دارد اما افزایش میزان مراجعات به بیمارستانها گویای افزایش شیوع کرونا و رسیدن به موج سوم کرونا است. معاون کل وزارت بهداشت گفت: تهران از لحاظ رعایت پروتکلهای بهداشتی یکی از ضعیفترین نقاط کشور است.
* افزایش موارد ابتلا و بستری
گواه هشدارهای معاون وزیر بهداشت نسبت به احتمال افزایش مرگومیر و بستریهای کرونا در روزهای آینده، آمار دیروز سخنگوی وزارت بهداشت از صعود دوباره مبتلایان روزانه کرونا و مرگ ۱۴۴ تن طی 24 ساعت بود. دکتر سیماسادات لاری تصریح کرد: بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۳۰۴۹ بیمار جدید مبتلا به «کووید-19» در کشور شناسایی شدند که ۱۵۹۳ نفر از آنها بستری شدند. به گفته وی، مجموع بیماران «کووید-19» در کشور به ۴۱۶ هزار و ۱۹۸ نفر رسید. سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته ۱۴۴ بیمار «کووید-19» جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۲۳ هزار و ۹۵۲ نفر رسید، اظهار کرد: خوشبختانه تاکنون ۳۵۵ هزار و ۵۰۵ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. لاری افزود: ۳۸۶۹ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-19» در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. وی ضمن بیان اینکه تاکنون 3 میلیون و ۶۹۱ هزار و ۳۹۹ آزمایش تشخیص «کووید-19» در کشور انجام شده است، عنوان کرد: بر اساس آخرین اطلاعات کرونا در کشور، استانهای تهران، مازندران، گیلان، قم، اصفهان، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی، کرمان، خراسان شمالی، سمنان، یزد، زنجان و قزوین در وضعیت قرمز قرار دارند.
* آمار فوتیهای کرونا در تهران 2 برابر شد
آمار مرگومیر بیماران کرونایی پایتختنشین در حالی طی چند روز اخیر 2 برابر شده است که مسؤولان بروز چنین فاجعهای را ناشی از بیتوجهی برخیها نسبت به توصیههای بهداشتی و نرفتن به سفر در روزهای تعطیل ماه جاری میدانند و معتقدند آثار منفی بازگشایی مدارس و دانشگاهها نیز در هفتههای آینده خود را نشان میدهد. هر چند طی چند روز اخیر آمار مبتلایان به این بیماری کشنده در سراسر دنیا با سیر صعودی همراه بوده است اما عضو شورای شهر تهران نسبت به تصمیمگیریهای مدیریتی بدون توجه به روند فاجعهآمیز کرونا در کشور واکنش نشان داده و معتقد است تصمیمات غیرکارشناسانه، فاجعهبار خواهد بود. مجید فراهانی در پستی توئیتری که تصویر آن را در اینستاگرام خود نیز منتشر کرده نسبت به تصمیمات مربوط به کرونا در تهران انتقاد کرد. وی نوشته است: بر اساس آمار، ظرف 10 روز اخیر تعداد فوتیهای ناشی از کرونا فقط در شهر تهران ۲ برابر شده است. عجیب آنکه شرایط دورکاری در استان تهران لغو شد و مدارس همچنان محل انتقال ویروس است؛ تصمیمگیری مدیران بدون توجه به روندها فاجعه میآفریند.
همچنین ستاد مرکزی مدیریت بحران سازمان نظام پزشکی نیز در بیانیهای درباره خطر موجهای بعدی کرونا و آنفلوآنزا مواردی را متذکر شده است. ستاد مرکزی مدیریت بحران سازمان نظام پزشکی در بیانیهای آورده است: «در شرایطی که پاندمی کرونا ویروس و بیماری «کووید-۱۹» در سراسر جهان و نیز در کشور ما، یک مخاطره جدی حیات بشریت بهحساب میآید، با نزدیک شدن به آغاز پاییز، نگرانی جامعه پزشکی و مردم ایران از بابت خطر اپیدمی آنفلوآنزا به یک مسأله حاد و مبرم تبدیل شده است. اکنون پزشکان در سراسر جهان، نگران همزمان شدن و همراهی اپیدمی فصلی آنفلوآنزا و پاندمی «کووید-۱۹» هستند. از آنجایی که نشانههای بالینی آنفلوآنزا شبیه نشانههای شایع «کووید-۱۹» است، نشانهها و علائم آنفلوآنزا میتواند با ایجاد مشکل در تشخیص و از طریق مبتلایانی که بیماری آنها تشخیص داده نشده و تحت قرنطینه و اجرای دستورالعملهای مربوط قرار نگرفتهاند، خطر گسترش و سرایت بیماری «کووید-۱۹» را افزایش دهد. از سوی دیگر، هر گاه شخصی با آلودگی توسط هر کدام از ویروسها دچار «آنفلوآنزا» یا «کووید-۱۹» شود، تا اندازهای تضعیف و گرفتار خواهد شد که بهسادگی میزبان مساعدی برای ویروس دیگر باشد. آنچه مسلم است اینکه ابتلای همزمان به هر ۲ ویروس میتواند پیشآگهی بالینی بدتری داشته باشد و بویژه در افراد مسن و دارای بیمارییهای زمینهای و نیز کودکان به نتایج ناگواری منجر شود.
* تعداد مبتلایان به کرونا در جهان از مرز ۳۰ میلیون نفر گذشت
از طرفی برآوردهای آماری از سراسر جهان نشان میدهد فقط ۲ روز طول کشید تا با افزوده شدن یک میلیون نفر دیگر به کل افراد مبتلا به ویروس کرونا، شمار مبتلایان از 30 میلیون نفر عبور کند. برآوردهای وبگاه «ورلدامتر» نشان میدهد تعداد کسانی که در جهان به ویروس «کووید-۱۹» مبتلا شدهاند بامداد پنجشنبه از ۳۰ میلیون نفر فراتر رفته است. بر این اساس تا لحظه نگارش این خبر ۳۰,۰۰۰,۳۴۳ نفر در سراسر جهان به این ویروس مبتلا شدهاند و ۹۴۴,۲۱۰ نفر نیز بر اثر آن جان خود را از دست دادهاند. در مقابل اما ۲۱,۷۶۸,۰۹۳ نفر از بند این بیماری رهایی پیدا کرده و سلامت خود را به دست آوردهاند. در میان کشورهای آلوده به این ویروس، ایالاتمتحده آمریکا با حدود 6 میلیون و 800 هزار نفر، بیشترین شمار مبتلایان را در جهان دارد. این در حالی است که «تدروس آدهانوم» مدیرکل سازمان جهانی بهداشت چندی پیش در جلسهای درباره این بیماری در یکی از دفاتر سازمان ملل در ژنو گفته بود: «در حال حاضر سلاح جادویی وجود ندارد و شاید هیچ وقت وجود نداشته باشد».
* فرهنگ استفاده از ماسک، کرونا را از پا درمیآورد
با توجه به اینکه تاکنون درمانی برای کرونا در دنیا پیدا نشده است، کارشناسان بهداشت تاکید دارند خودمراقبتی، استفاده از ماسک و رعایت اصول بهداشتی بهترین راهکار برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری است. عضو ستاد ملی مقابله با کرونا در این باره گفت: نهادینه شدن فرهنگ استفاده از ماسک و مواد ضدعفونیکننده در محیطهای کاری، تفریحی، خرید و... باعث میشود در فصل سرما کرونا را از پا درآوریم. مسعود مردانی افزود: رعایت اصول بهداشتی در کشور توسط همه افراد جامعه باید به صورت یک فرهنگ درآید، زیرا ویروس کرونا بسیار خطرناک است و رفتارهای متفاوتی را با علائم مختلف از خود بروز میدهد؛ اگر مردم موارد را به طور کامل رعایت کنند، در ۶ ماه دوم امسال میتوانیم آن را شکست دهیم. وی اظهار داشت: پایان کرونا به نوع رفتار مردم بستگی دارد، از همه افراد جامعه میخواهیم به توصیههای بهداشتی توجه خاصی کنند، بویژه در مکانهای پر رفتوآمد و شلوغ از ماسک استفاده کرده و فاصله اجتماعی را رعایت کنند.
***
[آغاز موج سوم کرونا در تهران]
موج سوم کرونا در تهران و برخی استانهای کشور در حالی شکل گرفته است که فرمانده ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران تاکید میکند برای کنترل رشد فزاینده این بیماری خطرناک و کشنده نیاز به انجام مداخلات جدیتر در تهران است. دکترعلیرضا زالی با بیان این مطلب که در 3 هفته اخیر برای نخستینبار تعداد موارد جدید بستری از مرز ۷۰۰ نفر گذشته است، گفت: تحلیل آمار و وضعیت بیماری کرونا در تهران حاکی از این است که موج سوم در تهران شکل گرفته است. با توجه به اینکه تهران یکی از اپی سنترهای مهم اپیدمیولوژیک این بیماری در کشور است، نیازمند انجام مداخلات جدیتر در سطح شهر و استان تهران هستیم تا رشد فزاینده بیماری کنترل شود. فرمانده ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونای پایتخت، برای مقابله با رشد فزاینده بیماری در تهران، تمدید و تکرار محدودیتهای اعمال شده را در این هفته ضروری برشمرد. دکتر زالی به حجم بالای سفرهای درونشهری و استفاده از ناوگان حملونقل عمومی در تهران اشاره کرد و افزود: به طور متوسط روزانه ۹۵۰ هزار نفر از مترو و یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از ناوگان اتوبوسرانی تهران استفاده میکنند. فرمانده ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران کاهش دلایل سفرهای درونشهری را یکی از تمهیدات مهم پیشگیرانه عنوان کرد و بازگشایی مدارس، بازگشایی برخی مشاغل آموزشی و تعلیق حضور یکسوم کارکنان را از جمله دلایل افزایش حجم این سفرهای درونشهری در پایتخت برشمرد که باید مورد توجه قرار گیرد. دکتر زالی تاکید کرد: باید مصادیق حضور افراد در سطح شهر کاهش یابد و در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری نیاز داریم که تمام دستگاههای دولتی و غیردولتی خدمات خود را به صورت الکترونیک ارائه دهند.