کد خبر: 224967تاریخ: 1399/7/8 00:00
گزارش «وطن امروز» از طرح حفظ و حراست از منابع طبیعی
راه سندسازی برای زمینخواری مسدود شد
رئیس سازمان ثبت اسناد: بیش از ۴۰ درصد از اراضی ملی و طبیعی در طرح کاداستر طی ۶ ماه اخیر تثبیت شد
اواخر دیماه سال گذشته معاون ثبت اسناد از تحت پوشش قرار گرفتن بیش از ۵۰ میلیون هکتار از اراضی منابع طبیعی در طرح کاداستر خبر داد که جنگلها و بیشهزارها در اولویت آن بود؛ حالا بعد از چند ماه بیش از 40 درصد اراضی ملی و طبیعی کشور تثبیت شده است. به گزارش «وطن امروز»، هر ساله بخش زیادی از زمینهای ملی و طبیعی کشور با تعدی و نفوذ رانتبازان تصرف میشد و یکی از شاخههای متورم پروندهای در قوه قضائیه را به خود اختصاص میداد اما حالا اهتمام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور باعث شده فرآیند تثبیت اسناد ملی و طبیعی کشور با شیبی فزاینده اتفاق بیفتد. تا سالها پیش زمینها به صورت منگولهدار و دفترچههای قدیمی صادر میشد و امکان تخلف و سوءاستفاده از اراضی ملی و طبیعی بسیار بود اما با تصویب طرح سند مالکیت کاداستری در مجلس و اهتمام به اجرای آن، حالا بخش زیادی از زمینها حراستشده است. صدور سند مالکیت کاداستری در قالب طرح کاداستر و به دلیل بالا بودن ضریب امنیت این سیستم و سرعت در پاسخگویی به مراجعان ثبتی اجرا شده است. کاداستر، سیستم مدیریت الکترونیکی املاک است که با مکانیزه کردن خدمات ثبتی، ثبت سنتی را به سمت ثبت نوین هدایت میکند. حدنگار (کاداستر) فهرست مرتبشده اطلاعات مربوط به قطعات زمین است که مشخصههای زمین مانند اندازه، کاربری، مشخصات رقومی، ثبتی یا حقوقی به نقشه بزرگ مقیاس اضافه شده است. با توجه به تعاریف اولیه از کاداستر میتوان فهمید که اجرای قانون کاداستر یعنی تهیه دقیق مشخصات زمین، ملک و ثبت کامل مشخصات مالکان در سندهای مشخص موسوم به سند تکبرگ که میتواند در کاهش جرائم مربوط به امور ملکی مانند سندسازی، تصرفات غیرمجاز، فروش مال غیر و... موثر باشد. یکی از پروندههای مشهوری که بر اساس ثبت و تقسیم غیرقانونی اتفاق افتاد و ضرورت راهاندازی سامانه کاداستر را جدی کرد، موضوع زمینهای کلاک لواسان بود. منطقه کلاک زمینهای کشاورزی داشت که در یک جریان فساد تبدیل به یک شهرک جهت ویلاسازی شد. ساختوساز در منطقه کلاک که در مجاورت سد لتیان قرار دارد موجب تهدید آب شرب تهرانیها شده بود که اخیرا با دستور رئیس قوهقضائیه، هر گونه ساختوساز در این منطقه ممنوع شده و پرونده بازگردانی زمینها به وضعیت اصیل خود در دست پیگیری است؛ زمینهایی که اگر در سامانه کاداستر ثبت شده بود، امکان تغییر کاربری آن وجود نداشت.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک در چهارمین همایش سراسری مدیران ستادی و استانی این سازمان گفت: یکی از طرحهای تحولی در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، اجرای طرح کاداستر است؛ این طرح از آثاری برخوردار است که اجرای آن برای کشور لازم و ضروری است. خداییان با اشاره به آثار اجرای طرح کاداستر افزود: یکی از آثار آن امکان مدیریت زمین و مسکن در کشور است که با تثبیت هر قطعه از زمین در سامانه طرح کاداستر و بارگذاری کلیه اطلاعات حقوقی ملک و ذخیره آن در بانک جامع املاک، امکان مدیریت زمین و تصمیمگیری در آن فراهم میشود و به زمین و مسکن در کشور سامان میدهد، لذا مسؤولان میتوانند از این بانک جامع به فراخور نیاز کشور استفاده بهینه کنند. وی ادامه داد: همچنین این طرح موجب امنیت در کشور میشود، چرا که بسیاری از اختلافات در این زمینه اختلافات مرزی است، چون حدود مشخص نیست و گاهی چند روستا به خاطر اختلافات ملکی به مشکل برمیخوردند، لذا اجرای این طرح موجب جلوگیری از دستدرازی سودجویان به اراضی ملی و منابع طبیعی میشود. رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در ادامه گفت: در بسیاری موارد افرادی به حریم دریاچهها، رودخانهها، راهها، راهآهن و خطوط برق فشار قوی تجاوز میکنند که باید با طرح دعوی نسبت به تخریب این مستحدثات اقدام شود که اینها زیانآور است، در حالی که اگر محدوده مشخص شود کمتر شاهد چنین ساختوسازهایی خواهیم بود. وی تاکید کرد: بیشتر پروندهها در دستگاه قضایی مربوط به زمین و مسکن است بنابراین اجرای این طرح از تشکیل این پروندهها جلوگیری میکند. خداییان افزود: بیش از ٩٠ درصد اراضی کشور متعلق به دستگاههای اجرایی و دولتی است، لذا میطلبد این دستگاهها همکاری بیشتری داشته باشند.
وی ادامه داد: وزارتخانههای راهوشهرسازی، نیرو، نفت و آموزشوپرورش باید جدیت بیشتری در مستند کردن اراضی دولتی داشته باشند. رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: در رابطه با اراضی ملی و طبیعی بیش از ٤٠ درصد از اراضی را تثبیت کردیم که بیشترین تثبیت اراضی ملی در سال گذشته بویژه ٦ ماهه اخیر بوده است. خداییان گفت: طبق قانون جامع حدنگار مصوب شد از سال ٩٤ تا ٩٩ باید اجرای طرح کاداستر به اتمام برسد اما متاسفانه اجرای طرح در گذشته با مشکلاتی از جمله کمبود اعتبار، کمبود نیرو و عدم همکاری دستگاههای اجرایی مواجه شده بود و همین عوامل موجب شد این طرح در مهلت قانونی به اتمام نرسد. رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در ادامه تاکید کرد: بر همین اساس با مدیریت جدید در قوهقضائیه اجرای این طرح در دستور کار قرار گرفت لذا در کمتر از 2 سال اقدامات خوبی انجام شد. خداییان تصریح کرد: بخشی از اجرای این طرح مربوط به اراضی زراعی است، بنابراین ما شرایطی را فراهم کردیم تا با کمترین هزینه، حدود دقیق املاکی که مشخص نیست، تعیین شود.