حسین انتظامی از شرایط برگزاری جشنواره فیلم فجر و برنامههای سازمان سینمایی در دوران کرونا گفت
رئیس سازمان سینمایی درباره تغییرات مدیریتی، رفتن به عنوان رایزن فرهنگی ایران به وین و برگزاری جشنوارههای امسال صحبت کرد.
به گزارش «وطن امروز»، حسین انتظامی در برنامه «نقد سینما» درباره شایعههای مطرحشده درباره احتمال جدایی خود از سازمان سینمایی صحبت کرد و گفت: در اصل قرار است این اتفاق بیفتد اما به این سرعتی که فکر میکنید، نیست. برنامه این است که سال بعد از کشور بروم و صحبتهایی شده تا رایزن فرهنگی ایران در وین شوم.
وی درباره اینکه آیا این جدایی به معنای تحقق برنامهها و اهدافش در سازمان سینمایی است، اظهار کرد: در این مدت نسبتا برنامههایی که در نظر داشتیم انجام شد، البته هنوز هم این روند ادامه دارد. این را بهتر از من میدانید که دستگاهها به شکل سیستمی کار میکنند، یعنی خیلی تابع و متأثر از فرد نیستند، در نهایت یک فرد میتواند هماهنگیهای بهتری ایجاد کند. سیاستهای کلان سازمان سینمایی تابع سیاستهای کلان وزارت ارشاد است و همه تلاش ما در این سازمان و سایر معاونتهای تخصصی وزارتخانه این است که آن سیاستها را دنبال کنیم.
انتظامی درباره تحقق شعار شفافیت در طول مدت کارش هم اظهار کرد: کرونا اساسا شرایط جدیدی در تولید، تصمیمگیری و اجرا به وجود آورده؛ یک راه این است که ما منفعل باشیم، بگوییم بلایی نازل شده و ما کاملا نسبت به آن منفعلیم، وظیفه دیگری که در عرصه تولید و مدیریت فرهنگی وجود دارد این است که برای این زیست کرونایی طراحیهای اقتضایی کنیم. ما ۵ جشنواره داریم؛ اولینش به عنوان جشنواره جهانی فیلم فجر قرار بود در اردیبهشتماه برگزار شود که آن موقع هنوز شرایط خیلی مشخص نبود و اعلام شد با تاخیر برگزار میشود اما بعد که شرایط سختتر شد رسما اعلام شد برگزاری آن تعطیل و به سال بعد موکول میشود.
وی افزود: جشنوارههای بعدی جشنوارههای فیلمهای کودکان و نوجوانان اصفهان است که اواخر مهرماه و بعد از آن جشنواره فیلم کوتاه تهران، سپس جشنواره مستند «سینماحقیقت» و بعد فیلم فجر برگزار میشود که ابعاد و اهمیت جشنواره فیلم فجر بیشتر از سایرین است. در جلساتی که با ۵ دبیر این جشنوارهها داشتیم، همیشه حرفمان این بوده که با همفکری، کمک و مشورت با فعالان و صنوف، طراحی متناسب با شرایط امروز و اقتضائات سینما داشته باشیم. جشنواره شامل چند بخش است که یکی از آنها به عنوان رقابت، اصل جشنواره را تشکیل میدهد و جشنواره بر آن استوار است، رکن بعدی نمایش است تا هم آثار جدید دیده شود و هم مردم استقبال کنند؛ این موضوع شوری در جشنواره ایجاد میکند حتی آن جشنوارههای تخصصی هم شور لازم را در مخاطب خود ایجاد میکنند.
انتظامی در ادامه با اشاره به دبیری محمدمهدی طباطبایینژاد در جشنواره سیونهم فیلم فجر، درباره جدایی او از سازمان سینمایی گفت: متاسفانه رفتن آقای طباطبایینژاد از سازمان سینمایی صحت دارد. ایشان از صداوسیما به سازمان سینمایی مامور بود و متاسفانه با ادامه ماموریت ایشان موافقت نشد. ما هم البته به صداوسیما پیغام دادیم و گفتیم وقتی شما نیروی خودتان را میخواهید و برایش فراخوان میزنید؛ اگر برایش برنامه دارید، مثلا اگر میخواهید او را به عنوان مدیر شبکه منصوب کنید، اهلا و سهلا ولی اگر فقط میخواهید به آنجا بازگردد و کاری نکند، این نوعی اسراف است. وی درباره اینکه شنیده میشود اختلاف دیدگاهی بین او و طباطبایینژاد وجود داشته، اظهار کرد: برای نخستینبار است این را از شما میشنوم.
او در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه شنیده میشود در بحث فیلم «خانه پدری» و «دیدن این فیلم جرم است» با طباطبایینژاد اختلاف دیدگاه و سلیقه داشته و آن اختلافات باعث رفتن طباطبایینژاد شده است، توضیح داد: شما اهل منطقید. بر فرض صحت هم این حرفها مربوط به چند ماه پیش بوده است، در حالی که ما حالا با این پدیده مواجهیم.
انتظامی درباره ارائه مجوز ساخت به یکی از فعالان مجازی بیان کرد: من بعد از اینکه آن مجوز سروصدا ایجاد کرد، بررسی کردم. به هر حال مجوز از طریق شورای پروانه ساخت ارائه شده است. این شورا شخصیتهای ارزشمندی دارد و ما عملا کار دبیرخانهای آنها را میکنیم. در شورای پروانه ساخت روال این است که براساس شاخصهایی مجوز ارائه میشود. این شاخصها هم اعلام شده است، برای مثال گفتهاند هر کسی سابقه دستیاری کارگردانی، همکاری در گروههای مختلف تولید، تالیفات، تحصیلات مرتبط و... را داشته باشد درخواستش مورد بررسی قرار میگیرد و بر اساس آن شرایط مجوز میگیرد. وقتی من به همکارانم گفتم که این مسیر را بازبینی کنید تا ببینید بدرستی طی شده یا نه متوجه شدیم که بدرستی پیش رفته است. رئیس سازمان سینمایی درباره اینکه آیا فیلمهای تولید شده در سال جاری پاسخگوی برگزاری جشنواره فیلم است، اظهار کرد: آماری که چند روز پیش از همکاران گرفتهام نشان میدهد زمینه برای برگزاری جشنواره وجود دارد، البته برای اینکه جواب قاطع بدهم باید حدود یک ماه دیگر صبر کنیم چون همکاران ما این ایده را دارند که باید به تولید سرعت داده شود که البته ایده درستی است. ما حالا این نگرانی را داریم که کارهای پست پروداکشن به بهمن و اسفند بیفتد که باید به کارها سرعت داد. منطقی این است که جشنواره در همان بهمنماه برگزار شود، یک ایده دیگر این بود که زمان برگزاری را جابهجا کنیم اما جشنواره فیلم فجر به یکی از نمادهای اصلی جشنهای انقلاب تبدیل شده و این دست من و شما نیست که تاریخش را جابهجا کنیم. میشود مقداری زمان سایر جشنوارهها را جابهجا کرد اما انصافا برای جشنواره فیلم فجر نمیشود. یکی از کارکردهای هر جشنوارهای استعدادیابی و دیده شدن است، کما اینکه در یکی دو سال گذشته جوانان چه در عرصه کارگردانی، چه تهیهکنندگی و... بیشتر دیده شدند.