گروه بینالملل: باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، روز دوشنبه با صدور یک حکم اجرایی ۱۱ تن از مقامات روسیه، کریمه و اوکراین را به علت «دست داشتن در اوضاع اوکراین» تحریم کرد.طبق این حکم، همه داراییهای این افراد در داخل آمریکا یا داراییهایی که از این به بعد به آمریکا منتقل شود» بلوکه میشود. این فرمان همچنین ممنوعیت سفر این افراد به آمریکا را نیز دربردارد. این تحریمها پس از آن وضع شد که حدود ۹۷ درصد از رایدهندگان در همهپرسی ۱۶ مارس (۲۵ اسفند) در منطقه خودمختار کریمه به جدایی این منطقه از اوکراین و پیوستن آن به روسیه، رای مثبت دادند. وضع تحریمهای آمریکایی ضد مقامات روسیه خشم سایر مقامهای این کشور را نیز برانگیخته است و یلنا میزولینا، عضو دومای روسیه این تحریمها را «نقض گستاخانه« حقوق خود به عنوان یک شهروند و سیاستمدار خواند. ولادیسلاو سورکوف، مشاور ارشد ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه نیز گفت قرار گرفتن نام وی در فهرست تحریمهای آمریکا افتخاری بزرگ برای او است. دیمتری روگوزین، معاون نخست وزیر روسیه نیز به شیوهای طنزآمیز به این مساله واکنش نشان داد. روگوزین در پیامی در صفحه توئیتر خود نوشت وی با این تحریمها در نهایت توانست شهرت جهانی بیاید. اتحادیه اروپایی نیز ۲۱ نفر از جمله ۳ فرمانده ارشد روس، نخستوزیر کریمه، نایبرئیس دوما و چند مقام ارشد دیگر را در فهرست تحریمهای خود قرار داده است.در همین حال رئیس شورای فدراسیون (مجلس علیای) روسیه و معاون سابق نخستوزیر این کشور وضع تحریمهای آمریکا ضد مقامهای دولتی روسیه را محکوم کرد. والنتینا ماتویونکو که خود جزو افراد تحریم شده است به خبرگزاری اینترفاکس گفت تحریمهای کاخ سفید علیه وی و ۱۰ نفر دیگر از مقامهای روسیه، کریمه و اوکراین یک تصمیم «بیسابقه» بود که مشابه آن حتی در دوران جنگ سرد نیز اتخاذ نشده بود. ماتویونکو افزود: «این یک باجخواهی سیاسی است. دولت آمریکا میداند که من هیچگونه حساب بانکی، دارایی یا اموالی در خارج از کشور ندارم». وی تاکید کرد: «من همواره از منافع ملی روسیه دفاع کردهام نه از منافع ژئوپلتیک غرب و به این کار نیز ادامه خواهم داد. هیچکس نمیتواند ما را مرعوب کند».
تحریم تو خالی
فردای روز شکست بزرگ آمریکا در اوکراین، مراسم آتشبازی تحریمها دوباره در کاخ سفید
برپا شد. روسیه شبهجزیره کریمه را با یک همهپرسی دموکراتیک از اوکراین پس گرفته و اوباما میداند که تمام رهبران غرب و غربگرا چشمشان بهعنوان سردمدار بزرگ به اوست تا زخم بزرگ شکست از کرملین را التیام بخشد اما بهنظر میرسد «تحریم» تنها تیر ترکش روزهای افول غرب و آمریکا باشد. البته اگر این تیر به خرس بزرگ سیبری کارگر باشد، اوباما و شرکای اروپاییاش در حالی میخواهند با «تحریم» مقامات کلیدی روس، قدرتنمایی کنند که افکار عمومی جهانی بههیچ عنوان واکنشی بدین نرمی را متناسب با کنش قدرتمندانه و حتی سخت (نظامی) مسکو در کریمه و مرزهای اوکراین نمیبینند. روسیه با فتح توأمان نظامی و مردمی کریمه، عملا مکانیزم جدایی نیمه روسی اوکراین را فعال کرده است و در همان حال هم برتری استراتژیک خود در دریای سیاه را مقابل ناتو تثبیت کرده و هم با بستن شاهراه گاز صادراتی به اروپا از طریق اوکراین گلوی اتحادیه اروپا را فشرده است. این حقیقت که سهم واردات اتحادیه اروپا از روسیه (12 درصد کل واردات اتحادیه) تقریبا 2 برابر سهم صادراتشان به این غول شرقی (7 درصد) است، کاملا گویای چربش اقتصاد کرملین بر بروکسل و لندن است، ضمن اینکه بخش اصلی واردات اروپا را گاز روسیه تشکیل میدهد، مادهای حیاتی و استراتژیک برای اروپاییها که فقدان یا افزایش بهایش میتواند بحرانی بزرگ را به بحرانهای فعلی قاره سبز بیفزاید. مسئله دیگر بر باد رفتن نظامهای تحریمهای قبلی غرب به رهبری آمریکا علیه دیگر کشورها بویژه ایران است، بهطوری که تحریم روسیه عملا بهمعنای تحریم ایران خواهد بود و میدانیم منفی در منفی مثبت خواهد شد. تحریم مسکو یعنی حکم به فروپاشی اتحاد مصلحتی که روسها و حتی چینیها و هندیها و دیگر اعضای بریکز (برزیل، آفریقای جنوبی و حتی ترکیه) در ماجرای تحریم ایران با غرب داشتند. در کوتاهمدت نیز تحریم روسیه به مثابه تنهاگذاشتن مسکو برای پیداکردن یک شریک تازه است و چه شریکی طبیعیتر، استراتژیکتر و نزدیکتر از تهران؟
پوتین: غرب از خط قرمز عبور کرده
همچنین پوتین دیروز در دوما درباره کریمه سخنرانی کرد و از پارلمان این کشور خواست الحاق «کریمه» به روسیه را بپذیرد. او هشدارداد غرب از خط قرمزهای روسیه عبور کرده و از تلاشها برای گسترش مرزهای ناتو تا همسایگی روسیه انتقاد کرد و گفت: «اوکراین از عضویت در ناتو صحبت میکند و این بدان معنا بود که بزودی کشتیهای ناتو در «سواستوپل» مستقر شوند». مرد اول کرملین با اشاره به همهپرسی صورت گرفته در «کریمه»، گفت نتایج کاملا روشن بود: «مردم کریمه میخواهند بخشی از روسیه باشند و از نظر ما کریمه بخشی جداییناپذیر از روسیه است».ولادیمیر پوتین عهدنامه تجدید اتحاد شبهجزیره کریمه به روسیه را به همراه رهبران این منطقه در کاخ کرملین به امضا رساند. پس از آن مقامات پارلمان روسیه (دوما) و شورای فدراسیون (سنا) نیز این عهدنامه را امضا کردند. رئیسجمهور روسیه همچنین بعدازظهر دیروز طی سخنرانی در کاخ کرملین مسکو اعلام کرد روابط با مردم برادر اوکراین همواره از اولویتهای روسیه خواهد بود. رئیسجمهور روسیه با اشاره به اینکه بسیاری از افراد به قدرت رسیده در اوکراین وابسته به رادیکالها و ملیگرایان تندرو هستند، گفت: «در حال حاضر حکومت قانونی در اوکراین وجود ندارد و اکنون نمیتوان با کسی در این کشور گفتوگو کرد. با این حال روابط برادرانه با مردم اوکراین یکی از جهات کلیدی روسیه بوده و در آینده نیز از اولویتهای کشور ما خواهد بود».