محدودیتهای کرونایی برای فعالیت سالنهای سینما از ایران تا هالیوود بحرانساز شده است
یکی از مهمترین تبعات شیوع کرونا در جهان، اثرگذاری منفی آن بر فعالیت سالنهای سینما بود؛ مسألهای که نه فقط در ایران بلکه در سراسر جهان تبدیل به یک بحران بزرگ شده است. در چند روز اخیر بحثهایی درباره فعالیت سینماها تا ساعت 18 مطرح بود که بسیاری از سالنداران و پخشکنندگان سینما به مخالفت با آن پرداختند.
وضعیت آنقدر وخیم شده که مالک یکی از پردیسهای سینمایی تهران در گفتوگو با یکی از رسانهها از این گفته که «بخشی از سینما را تغییر کاربری داده است و قصد دارد در تئاتر سرمایهگذاری کند که البته آن هم هنوز تعطیل است. با این وضعیت دیگر نمیتوان ادامه داد. اگر سینما تا عید امسال بازگشایی نشود، کل سالنها را تخریب و به رستوران تبدیل میکنند!» چند روز پیش نیز مرتضی شایسته، دبیر شورای صنفی نمایش عنوان کرد اعضای این شورا نسبت به ساعت تعیین شده از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا برای فعالیت سینماها معترضند.
این بحران البته فقط مربوط به سینمای ایران نیست و بر اساس آنچه ورایتی گزارش کرده، رئیس انجمن سینماداران آمریکا گفته آنها همین حالا به کمک نیاز دارند، چون با باز نگهداشتن سالنهای سینماها ضرر میکنند.
«سالنهای زنجیرهای سینما در آمریکا نمیتوانند منتظر ورود جو بایدن به کاخ سفید بمانند و همین حالا به کمک نیاز دارند»؛ این پیغامی است که جان فیتین، رئیس انجمن مالکان سالنهای سینمای ملی آمریکا اخیرا داده و به نیابت از سینماهایی که سازمانش را تشکیل میدهند به دولت هشدار داده است. او گفت: کنگره باید در نخستین فرصت لایحه «صحنههایمان را نجات دهید» را تصویب کند. این تلاشی ۲ حزبی برای اهدای میلیاردها دلار کمک مالی به مکانهای برگزاری کنسرتها و سالنهای سینما است که ضربههای عظیمی از قرنطینههای مرتبط با «کووید-۱۹» خوردهاند. فیتین افزود: اگر این لایحه تصویب نشود، صنعت نمایش دچار موجی نابودکننده از ورشکستگی و انحلال شرکتها میشود. زمان بسیار مهم است و در جلساتی که بین نوامبر و به قدرت رسیدن بایدن در ژانویه برگزار میشود، دوباره خواستار تصویب آن خواهیم شد. حتی با وجود اینکه این لایحه هم از سوی جمهوریخواهان و هم دموکراتها مورد حمایت قرار گرفته، تصویب آن ممکن است سخت باشد. دلیلش این است که این لایحه بخشی از یک لایحه بزرگتر است که هنوز ۲ حزب بر سر جزئیات آن مشغول بحث هستند و موضعشان به هیچ وجه به یکدیگر نزدیک نشده است. فیتین گفت: ما امیدوار هستیم که از این ایده پشتیبانی بیشتری شود. ما خواستار یک برنامه کمکی ۱۵ میلیارد دلاری برای کسبوکارهایی هستیم که به خاطر بحران کرونا ضربه بزرگی خوردهاند. این شامل صحنههای نمایش، کنسرتها و سالنهای سینما میشود. او اضافه کرد: تحت این قانون، اگر شما در سال ۲۰۱۹ مشغول کار بودید و وضعتان خوب بود و بعد در سال ۲۰۲۰ تعطیل شدید یا بشدت تحت تاثیر قرار گرفتید، میتوانید مقداری کمتر از نصف سودتان در سال ۲۰۱۹ کمک مالی دریافت کنید. به گفته او، این مبلغ میتواند نقدینگی کوتاهمدت مورد نیاز شرکتها را تامین کند تا به آن سوی پاندمی برسند. فیتین اضافه کرد: حتی با وجود اینکه در ۴۸ ایالت اجازه افتتاح دریافت کردهایم، بدون مجموعهای قابل توجه از فیلمهای بزرگ و با توجه به اینکه مردم هنوز نگران ویروس هستند، سودهایمان نابود شده است. ما با باز نگهداشتن کسبوکارمان ضرر میکنیم. این وضعیت برای خیلی از شرکتها مرگ یا زندگی است.