سخنگوی کاخ سفید دیروز از سند 234 صفحهای شامل قسم و شهادت افراد به عنوان دلیلی بر تأیید سخنان ترامپ درباره تقلب در انتخابات رونمایی کرد
روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز در واکنش به سخنان سخنگوی کاخ سفید از قول مقامات ۴۵ ایالت اظهارات کمپین ترامپ را رد کرد
گروه بینالملل: فضای سیاسی و اجتماعی آمریکا 9 روز بعد از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری همچنان ملتهب است. در یک سوی ماجرا دموکراتها هستند که نامزدشان- جو بایدن- توسط رسانههای آمریکایی به عنوان پیروز انتخابات معرفی شده و در سوی دیگر دونالد ترامپ قرار دارد که همچنان معتقد است در این انتخابات تقلب سیستماتیک روی داده، اگرنه وی برنده انتخابات شده بود.
دیروز از نگاه کمپین ترامپ روزی پربار بود، چرا که پس از آنکه ترامپ وعده داد اسناد مهمی را افشا میکند، سخنگوی کاخ سفید از 234 صفحه اسنادی رونمایی کرد که به گفته او شهادت افرادی است که به چشم خود تخلفات دموکراتها را دیدهاند. این نشان میدهد مهمترین سند کمپین ترامپ برای تقلب در انتخابات تا امروز «قسم» و «مشاهدات افراد» است. البته ستاد ترامپ پیش از این از باگ اساسی در نرمافزار شمارش آرا در چند ایالت و افشاگری درباره وجود تعداد قابل توجهی آرای مردگان در لیست افراد رای داده به بایدن گفته بود؛ هر چه باشد نشانهای است از مصمم بودن ترامپ بر سر تغییر نتیجه انتخابات آمریکا.
* کاخ سفید: برای اثبات تقلب، ۲۳۴ صفحه مدرک داریم
ترامپ در 9 روزی که از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا میگذرد، بارها نشانههایی را که از نگاه او دلیلی برای تقلب گسترده و سیستماتیک است، منتشر کرده. ترامپ در این مدت روزانه دهها توئیت درباره اعتقاد خود به تقلب منتشر کرده و وعده داده افشاگریهای بیشتری هم بکند.
وی در پیامی توئیتری اعلام کرد در برنامه «شان هنینی» فاکسنیوز حقایقی درباره تقلب انتخاباتی منتشر میکند.
اندکی از توئیت ترامپ نگذشته بود که کیلی مک انانی، سخنگوی کاخ سفید در مصاحبه با فاکسنیوز، سندی ۲۳۴ صفحهای را در دستش تکان داد و گفت: این هم مدرک موثق از تقلب انتخاباتی دموکراتها. وی در مصاحبه با شان هنینی، مجری معروف این شبکه، در حالی که سندی مکتوب در دست داشت، گفت: همچنان هیاهوی «شواهد کجاست» را میشنویم. اینجاست، ۲۳۴ صفحه از شهادتهایی که افراد برای آن قسم خوردهاند. وی ادامه داد: اینها افراد واقعی و اتهامات واقعی هستند که به شکل رسمی امضا شدهاند و این اتهامات را در بین مسائل دیگر مطرح میکنند. هنوز مشخص نیست دفترچه اتهامات انتخاباتی که کارزار ترامپ از آن حرف میزند، شامل چه مواردی است.
* پاسخ رسانهای دموکراتها به سخنگوی کاخ سفید
ترامپ اگر چه کار حقوقی درباره انتخابات را شروع کرده و به سرانجام آن نیز امیدوار است اما در سوی دیگر ماجرا دموکراتها هم امید زیادی به اعلام نامزد خود به عنوان پیروز نهایی دارند و با کمک رسانههای خود تلاش میکنند ورق این جدال حقوقی را به سود بایدن برگردانند. در همین ارتباط روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز در مصاحبه با مقامات 45 ایالت مختلف از جمله ایالتهای کلیدی که ستاد ترامپ در آنها شکایت وجود تقلب گسترده انتخاباتی را مطرح کرده، از قول آنها نوشت: هیچ موردی از چنین اقداماتی مشاهده نشده است.
این روزنامه گزارش داد در روزهای گذشته با مقامات ارشد انتخاباتی در سراسر آمریکا تماس داشته و از آنها درباره وجود شواهد و مدارکی در تایید ادعای تقلب گسترده پرسیده است. به نوشته نیویورکتایمز، مقامات ۴۵ ایالت گفتند در هیچ یک از این ایالتها گزارشی درباره وجود تقلب گسترده یا مسائلی از این دست مشاهده نشده است.
* بایدن: روند انتقال قدرت بخوبی در حال انجام است
با وجود ادامه تنش میان ترامپ و دموکراتها بر سر نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و آغاز رسمی پیگیریهای حقوقی توسط ترامپ، جو بایدن، نامزد حزب دموکرات که بنا بر اعلام رسانههای آمریکایی برنده انتخابات ریاستجمهوری آمریکاست، گفت دوره انتقال ریاستجمهوری بخوبی در حال انجام است. وی گفت: به سران جهان میگویم آمریکا بار دیگر از نو بازگشته است. بایدن اضافه کرد: عدم پذیرش پیروزی ما در انتخابات توسط دولت کنونی، چیزی را درباره اقدامات ما تغییر نمیدهد و ما روند انتقال قدرت را آغاز کردهایم. وی گفت: با سران 6 کشور جهان گفتوگو داشتم و خوشامدگویی گرم و واقعی از آنها دریافت کردم. بایدن ادامه داد: حتی اگر رئیسجمهور کنونی پیروزی من را میپذیرفت، باز هم کارهایی را که در حال حاضر انجام میدهیم را در پیش میگرفتم. وی در ادامه سخنانش با اشاره به این موضوع که جمهوریخواهان بزودی به پیروزی وی اذعان خواهند کرد، خطاب به دونالد ترامپ گفت: آقای رئیسجمهور منتظر صحبت کردن با شما هستم.
بایدن همچنین در واکنش به پیامهای توئیتری ترامپ گفت: «صراحتا میگویم این مایه شرمساری و خجالت است. چطور میتوانم بگویم، تنها چیزی که میتوانم بگویم این است که فکر میکنم این کمکی به میراث رئیسجمهور نمیکند». جو بایدن سپس ادامه داد: «در نهایت همانطور که میدانید، همه چیز در ۲۰ ژانویه به ثمر خواهد نشست».
* منظور بایدن چیست؟
هنوز معلوم نیست منظور بایدن از آغاز روند قدرت دقیقا چیست، چه آنکه وقتی ترامپ از پذیرش نتیجه سر باز زده و درگیریهای حقوقی را آغاز کرده است، یعنی اینکه دولت وی نیز حاضر به همکاری با تیم انتقال قدرت بایدن نشده است.
ترامپ و تیمش نه فقط تاکنون تماسی با بایدن و تیمش نداشتهاند بلکه روز دوشنبه واشنگتنپست گزارش داد امیلی مورفی، مسؤول اداره خدمات عمومی دولت ترامپ از امضای نامهای خودداری کرده که اجازه میدهد تیم بایدن کار خود را به طور رسمی آغاز کند. فرآیند انتقال قدرت در کاخ سفید تا زمانی که مسؤول خدمات عمومی دولت آمریکا بایدن را به عنوان رئیسجمهور منتخب تشخیص ندهد، نمیتواند شروع شود. اینکه چه شرایطی لازم است تا مسؤول خدمات عمومی نامزد پیروز را شناسایی کند، از نظر قانونی مشخص نیست و ابهام دارد. این در حالی است که تیم بایدن برای جلب همکاری و به دست گرفتن قدرت لازم دارد به بودجه فدرال و فضای بیشتر در ادارات فدرال و نیز به آژانسها و گزارشهای دولتی دسترسی داشته باشد. به نوشته واشنگتنپست، این اداره، آژانسی تقریبا کماهمیت و مسؤول ساختمانهای فدرال محسوب میشود و نقش چندانی در روند انتقال قدرت به یک رئیسجمهور جدید در آمریکا ندارد و کارش امضای نامههای گردش مالی، دادن دسترسی به مقامات دولتی و دادن فضای اداری و تجهیزات به تیم دولت منتخب است اما این اقدامات به معنای تایید پیروزی رئیسجمهور منتخب از سوی دولت فدرال است.
یکی از مقامات ارشد دولت آمریکا که خواست نامش فاش نشود به واشنگتنپست گفته: در حال حاضر هیچ یک از مقامات این اداره قرار نیست مقابل ترامپ در موضوع انتقال قدرت قرار بگیرند. او همچنین پیشبینی کرد به مسؤولان این اداره گفته شود نباید با تیم بایدن وارد مذاکره شوند. تاخیر در روند انتقال هم اثرات نمادین و هم عملی خواهد داشت. با اعلام برنده انتخابات، مدیر اداره خدمات عمومی سیستمهای رایانهای و پول برای پرداخت حقوق و حمایت اداری به منظور تشکیل دولت جدید را که امسال معادل 9/9 میلیون دلار است، در اختیار تیم جدید قرار میدهد.
* التهاب در پنتاگون
عزل توئیتری مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا توسط ترامپ همچنان از معماهای دوره ریاستجمهوری او است که شاید روزی از آن رازگشایی شود. هر چه باشد اما حالا پنتاگون یکی از ملتهبترین ایام تاریخ خود را میگذراند، چه آنکه بر اساس آنچه بلومبرگ گزارش داده بعد از عزل اسپر، چند نفر از مقامات پنتاگون از جمله ژنرال جوزف کرنان معاون وزیر دفاع در امور امنیت و اطلاعات از سمت خود کنارهگیری کردهاند. این خبرگزاری اعلام کرد دلایل کنارهگیری کرنان از سمت خود اعلام نشده است. نشریه پولیتیکو نیز در گزارشی اعلام کرد ۳ نفر ار مقامات ارشد وزارت دفاع آمریکا استعفای خود را ارائه دادهاند. بر اساس گزارش این نشریه، دستیار وزیر دفاع در امور سیاسی، دستیار وزیر دفاع در امور امنیت و دستیار وزیر دفاع در امور اطلاعات استعفای خود را ارائه دادهاند. رئیسجمهور آمریکا بعد از عزل اسپر در پیامی توئیتری با اشاره به برکناری اسپر، گفت کریستوفر میلر، مدیر مرکز ملی مبارزه با تروریسم وظایف وی را برعهده خواهد گرفت. شبکه خبری سیانان نیز روز سهشنبه گزارش داد دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا ۳ مقام ارشد دیگر از جمله رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) را تا پیش از پایان دولتش برکنار خواهد کرد.
* سناتور آمریکایی: ترامپ بازنده و متوهم است
سناتورهای آمریکایی این روزها بسته به وابستگی جناحی خود ماموریت دشواری در حمایت از کاندیدای خود و انتقاد از کاندیدای رقیب بر عهده گرفتهاند. در میان جمهوریخواهان کمتر سناتوری همچنان از رویکرد ترامپ دفاع میکند. در اردوگاه دموکراتها اما انگار اوضاع برعکس است و تقریبا همه سناتورهای دموکرات در انتقاد از رفتار ترامپ متفقالقولند. در همین ارتباط یکی از شدیدترین انتقادات دموکراتها از ترامپ را کریس مورفی، سناتور دموکرات ایالت کانکتیکت انجام داد که در سخنانی حرفهای دونالد ترامپ درباره تقلب در انتخابات را رد کرد. وی گفت: رئیسجمهور متوهم است. هیچگونه تقلبی در آرا وجود ندارد. وی باخته است. مردم آمریکا با حاشیه بسیار بزرگی «جو بایدن» را به عنوان رئیسجمهور انتخاب کردند و این توهم ترامپ یک نمایش جانبی نیست بلکه تهاجم به دموکراسی ما است. سناتور آمریکایی اضافه کرد: یک همهگیری توهمی وجود دارد که از کاخ سفید در حال انتشار است و تمام حزب جمهوریخواه را پس از این انتخابات تحت تاثیر قرار داده است. این موضوع خطری واقعی برای این کشور است. ترامپ انتخابات را نبرده است. تمام همکاران من این را میدانند.
* اروپا به دنبال توافقی جدید با آمریکا
۴ سال ریاستجمهوری ترامپ یکی از سختترین دورههای روابط آمریکا و اروپا بعد از جنگ دوم جهانی بود. دولت ترامپ معتقد بود آمریکا به گاو شیرده اروپا تبدیل شده و اروپاییها بدون آنکه هزینهاش را بپردازند از آمریکا به عنوان عاملی برای تامین امنیت خود استفاده میکنند. اروپاییها هم البته استدلالهای خود را داشتند و معتقد بودند آمریکا بیش از آنها از روابط تجاری با اروپاییها سود برده است. هر چه بود اروپاییها بیشترین استقبال را از روی کارآمدن بایدن انجام دادند و حالا آنگونه که وزیر خارجه آلمان گفته است به دنبال توافقی جدید با آمریکا هستند. در همین ارتباط هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان در مصاحبهای گفت: ریاستجمهوری جو بایدن در آمریکا فرصتی برای حصول توافقی جدید میان کشورهای ۲ سوی آتلانتیک خواهد بود. وزیر خارجه آلمان در مصاحبه با آسوشیتدپرس با اشاره به برآورد رسانهها از پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا گفت: پیروزی جو بایدن یک معنی خاص دارد: فرصتهای جدیدی برای شراکتهای فراسوی آتلانتیک.
ماس اضافه کرد: ما نیاز به نوعی توافق جدید در همکاری کشورهای ۲ سوی آتلانتیک داریم؛ اساس این همکاری با پاسخدهی به چالشهای بینالمللی با راهحلهای بینالمللی باشد نه با سیاست اول آمریکا یا اول اروپا. ماس که از سال ۲۰۱۸ رئیس دستگاه دیپلماسی آلمان است، گفت روابط با آمریکا طی ۴ سال گذشته اغلب یکجانبه بوده است. وی گفت: تصمیمها توسط دولت آمریکا یا در کاخ سفید گرفته میشد، بعد جلوی ما گذاشته میشد و ما باید با آنها کنار میآمدیم. این آن نوع همکاری که ما خواستار آن بودیم و هستیم، نیست. ماس گفت امیدوار است دولت جو بایدن، آمریکا را به یک بازیگر فعال در صحنه جهانی تبدیل کند و برای رفع چالشهای جهانی مانند تغییرات جوی، مهاجرت و همهگیری کرونا با کشورهای دیگر همراه شود. او گفت: ما در اروپا باید یاد بگیریم مسؤولیتهای بیشتری بر عهده بگیریم. از نظر من، ایالات متحده دیگر آنطور که ما در گذشته انتظار داشتیم، نقش پلیس دنیا را بر عهده نخواهد گرفت.
***
[۷۰ درصد جمهوریخواهان انتخابات را منصفانه و آزاد نمیدانند]
نظرسنجی جدید پلیتیکو- مورنینگ کانسالت حاکی است 70 درصد طرفداران حزب جمهوریخواه آمریکا معتقد نیستند جو بایدن در یک انتخابات آزاد و منصفانه به پیروزی رسیده است. در نظرسنجی دیگری که قبلا و پیش از روز انتخابات انجام شده بود، تنها 35 درصد جمهوریخواهان گفته بودند احساس میکنند انتخابات منصفانه و آزاد نخواهد بود. جمهوریخواهان در این نظرسنجی نگرانی عمیق خود را نسبت به همگرایی انتخابات بویژه در ایالتهای سرنوشتساز و مهم مثل پنسیلوانیا اعلام کردهاند. مشروح نظرسنجی به این شرح است.