وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن باور به اینکه حوزه فرهنگ و هنر در ایام کرونایی آسیبهای زیادی متحمل شد، از برگزاری همه رویدادهای فرهنگی- هنری همانند تمام جشنوارههای فجر امسال و نمایشگاه کتاب مجازی در ماههای آینده خبر میدهد و معتقد است همه این برنامهها میتواند به صورت تلفیقی از امکانات حضوری و فضای مجازی برگزار شود. به گزارش «وطن امروز»، در شرایطی که بحثهای بسیاری در ارتباط با برگزاری یا عدم برگزاری جشنوارهها بویژه جشنواره فیلم فجر در سال جاری مطرح است، وزیر ارشاد در گفتوگو با ایسنا، آب پاکی را روی دست همه ریخته و از این گفته که همه جشنوارهها امسال برگزار خواهد شد. عباس صالحی امکان برگزاری جشنوارههای فرهنگی و هنری را در ۲ قالب حضوری و آنلاین عنوان میکند و میگوید: تلاشمان این است تا آنجا که میتوانیم این ۲ فضا را با هم تلفیق کنیم. به هر حال شرایط کرونایی با وجود تمام محدودیتها و آسیبهایی که داشته است، فرصتهایی را نیز فراهم کرد که ما میتوانیم از آنها در برگزاری جشنوارههای پیشرو استفاده کنیم.
صالحی در این گفتوگو درباره وضعیتی که به واسطه شیوع بیماری کرونا در سال جاری برای رویدادها و فعالیتهای فرهنگی پیشآمده، گفت: «به دنبال تعطیلی اجتماعات یا به حداقل رساندن آنها و با در نظر گرفتن این نکته که ویژگی اصلی فعالیتهای فرهنگی و هنری در هر جامعهای زیست اجتماعی این فعالیتها است، حوزه فرهنگ و هنر آسیبهای بسیار شدیدی را در این ایام متحمل شد. مقایسه آمار فروش ۶ ماه نخست سال ۹۹ با سال گذشته بخوبی بیانگر میزان خسارتهای واردشده به این حوزه است. به عنوان مثال در حوزه سینما در شش ماه نخست سال ۹۸ بیش از ۱۸۰ میلیارد فروش داشتیم اما در ۶ ماه نخست سال ۹۹، این آمار به ۵ میلیارد تومان رسید. در حوزه هنرهای نمایشی نیز با بیش از ۸۰ درصد کاهش اجرا روبهرو بودهایم که آن ۲۰ درصدی هم که اجرا داشتند با مخاطبان بسیار کمی به علل گوناگون از جمله ضرورت فاصلهگذاری در سالنها و... مواجه شدند. در حوزه موسیقی نیز شرایط به همین صورت بوده است. از سوی دیگر با توجه به اینکه به طور کلی زیست اجتماعی مردم با فاصلهگذاری همراه شده است، کاهش مخاطبان حتی در شرایطی که سینماها نیز باز شده بود، همچنان وجود داشت. در واقع میتوان گفت در این مدت مخاطبان حوزه فرهنگ و هنر بشدت کاهش یافت.
با اینکه تمام این موارد شرایط سختی را برای حوزه فرهنگ و هنر ایجاد کرد اما جریان فرهنگ و هنر همچنان زنده است، چرا که نَفَس اصحاب این عرصه به فرهنگ و هنر وابسته است؛ افرادی که به این حوزه به عنوان یک شغل نگاه نمیکنند و هنر زندگی و حیات آنها است.
در حوزه جشنوارهها ۲ قالب حضوری و آنلاین را در نظر داریم و تلاشمان این است تا آنجا که میتوانیم این ۲ فضا را با هم تلفیق کنیم؛ اتفاقی که در جشنوارههای موسیقی جوان و کودک و نوجوان اصفهان و موسیقی نواحی و... شاهد آن بودیم. به هر حال شرایط کرونایی با وجود تمام محدودیتها و آسیبهایی که داشته است، فرصتهایی را نیز فراهم کرد که ما میتوانیم از آنها در برگزاری جشنوارههای پیشرو استفاده کنیم. به عنوان مثال درست است که جشنواره کودک و نوجوان اصفهان به دلیل شرایط برگزاری نسبت به سال گذشته از شور و هیجان کمتری برخوردار بود اما برگزاری آنلاین جشنواره باعث شد دیگر صرفا مختص به کودکان اصفهان نباشد و کل کودکان ایران را شامل شود. بر همین اساس با توجه به اینکه دوره تراکم جشنوارهها را در پیش داریم، به سمت ترکیب فضای حضوری و آنلاین حرکت میکنیم که تجربه جدیدی در حوزه فرهنگ و هنر محسوب میشود و قطعا تجربه جدید و خوبی خواهد بود. بنابراین تمام برنامههای وزارت فرهنگ و ارشاد در سال ۹۸، در سال ۹۹ نیز برگزار میشود و حتی «نمایشگاه کتاب» که امکان برگزاری آن در اردیبهشتماه فراهم نشد نیز آذرماه امسال به صورت مجازی برگزار میشود».