دولت در اعمال جرایم کرونایی موفق بوده اما در تصمیمگیری، اجرا و نظارت بر محدودیتها مشکلات اساسی دارد
دولت ۳ روز بعد از آغاز محدودیتهای جدید کرونایی هنوز فکری به حال توزیع مطبوعات در شهرستانها نکرده است
حمیدرضا یزدانفرحی: ۳ روز پس از آغاز محدودیتهای جدید و شدید کرونایی همچنان آشفتگی در مدیریت کرونا را در کشور شاهد هستیم و دولت نشان داده غیر از دریافت جرایم رنگارنگ نمیتواند برنامهریزی همهجانبه کند.
به گزارش «وطن امروز»، محدودیتهای جدید کرونا از اول آذر در سراسر کشور آغاز شد و شهرهای قرمز از ساعت 21 تا 4 صبح خلوت شدهاند اما همچنان ترافیک در شهرهای بزرگ ادامه دارد و روزهای اخیر هیچ شباهتی به روزهای تعطیل ندارد. بسیاری از کارشناسان و مسؤولان وزارت بهداشت خواهان تعطیلی سراسری بودند اما دولت زیر بار تعطیلی نرفته و در عین حال نتوانسته متناسب با این مخالفت، بسیاری از سوالات را جواب دهد. به عنوان مثال دولت از یک طرف مطبوعات را جزو شغلهای استثنا محسوب کرده و از طرف دیگر ساعت کاری کارکنان روزنامهها را به رسمیت نمیشناسد و عملا باید مطبوعاتچیها قبل از ساعت 21 کار خود را تعطیل کنند؛ در حالی که بسیاری از روزنامهنگاران بعد از این ساعت همچنان مشغول به کار هستند.
جالب اینکه دولت هیچ برنامهریزیای درباره توزیع روزنامه در شهرستانها نداشته تا اوج آشفتگی و بیتدبیری در تصمیمات را شاهد باشیم.
دیروز اعلام شد ناوگان توزیع روزنامهها و نشریات در استانها از دوشنبهشب 3 آذر به دلیل عدم هماهنگی برای تردد بینشهری تعطیل است و از امروز روزنامهها فقط در تهران توزیع خواهد شد!
سیدجلال موسوی که خدمات توزیع بینشهری را برای تمام شرکتهای توزیع مطبوعات انجام میدهد، در نامهای به این شرکتها نوشته که پلیس راهور همکاری لازم را برای تردد خودروهای حمل نشریات انجام نداده و پیگیریها از وزارت کشور، وزارت ارشاد، پلیس و اتاق اصناف به جایی نرسیده و مجبور به این تصمیم شده است! این به معنای بیتدبیری محض در مقابله با کروناست و اگر در دیگر بخشها نیز چنین تدابیری وجود داشته باشد نباید امید چندانی به شکست کرونا داشته باشیم.
در این میان دولت همچنان به سیاست محدودیتهای شدید به جای تعطیلی اصرار دارد و به جریمه، بیش از سایر طرحهای مقابله با کرونا توجه میکند. به عبارت بهتر دولت به جای مقابله با کرونا عملا به جریمه متخلفان کرونایی بیشتر اهمیت میدهد.
در جدیدترین اقدام قرار است برای ردیابی بیماران کرونایی، بزودی همراه داشتن کارت ملی اجباری شود.
به گزارش «وطن امروز»، طبق تصمیم ستاد ملی کرونا، ارائه خدمات غیردرمانی به بیماران کرونایی که قرنطینه را رعایت نمیکنند ممنوع است و برای کسانی که بیماری آنها اثبات شود و قرنطینه را رعایت نکنند جریمه در نظر گرفته شده است.
تاکنون بیمارانی که تست آنها مثبت میشد ردیابی نشده و میتوانستند در سطح جامعه حضور یابند اما قرار است برای ردیابی بیماران کرونایی که علائمی ندارند، سامانهای به کار گرفته شود که در آن لیست کروناییها هر روز بهروزرسانی میشود.
سیدحسین ذوالفقاری، رئیس کمیته اجتماعی - انتظامی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره راهکارهای شناسایی بیماران کرونایی که در سطح شهر حضور دارند، گفت: در جلسه امروز ۲ موضوع بررسی شد، یکی موضوع همراه داشتن کارت ملی توسط شهروندان در سراسر کشور با هدف کنترل هوشمند کسانی که احتمالا دارای بیماری کرونا هستند و تست مثبت داشتهاند. این کار در چند روز اخیر در حملونقل ریلی و هوایی انجام شد و در بین مسافران ریلی، در ۲ روز گذشته 44 نفر از این طریق شناسایی شدند و ورودشان منع شد و در حملونقل هوایی هم از ورود 4 نفر به هواپیما جلوگیری شد.
وی افزود: در طرح همراه داشتن کارت ملی، با استفاده از یک اپلیکیشن در کمتر از یک ثانیه، فردی که به اداره، بانک یا سوپر مارکت مراجعه میکند، به محض دیده شدن کارت ملی به وسیله موبایل مشخص میشود که تست او مثبت است یا نه. همه افراد طبق قانون مکلف هستند کارت ملی را همراه داشته باشند و این پیشنهاد به ستاد ملی ارائه میشود و در صورت تصویب، همه مکلف هستند کارت ملی را همراه داشته باشند.
رئیس کمیته اجتماعی انتظامی ستاد ملی مقابله با کرونا اظهار داشت: موضوع بعدی نیز طرح مشارکت مردم در مدیریت بیماری کرونا بویژه در امر رسیدگی به افراد آسیبپذیر و همچنین در حوزه آموزش و تامین دارو و کمک به بیماران است که مباحث آن نهایی شده و برای اجرا ابلاغ میشود.
ذوالفقاری در پاسخ به این سوال که در صورت تصویب این طرح، کسی که کارت ملی نداشته باشد جریمه یا مجازات خواهد شد؟ گفت: به کسی که کارت ملی با خود همراه نداشته باشد، خدمتی داده نمیشود. کسانی که آزمایش داده و نتیجه آن مثبت شده، در سامانه به مدت ۲ هفته ثبت هستند و بعد از این مدت، از قرنطینه خارج میشوند و نامشان هم در سیستم نخواهد بود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به اجرای طرح تعطیلی و محدودیتها، هنوز هستند برخی مغازهها که فعالیت میکنند، تصریح کرد: طبق گزارشات مبنی بر اجرای این طرح در ۲ روز گذشته، به طور میانگین بیش از 85 درصد رعایت شده و همچنین تردد خودروها به میزان 39 درصد به نسبت مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته و بیش از 11 هزار خودرو جریمه شدهاند؛ اعم از جریمههای یک میلیونی، 500 هزار و 200 هزار تومانی. همچنین 230 هزار مورد به خودروها تذکر داده شده و 93 هزار خودرو عودت داده شدهاند، بیش از 100 هزار پیامک نیز ارسال شده و در حوزه اصناف 69769 مورد تذکر داده شده و 77397 مورد پلمب انجام شده است. درباره مشاغلی که رعایت نمیکنند هم نظارتها تقویت میشود و با این دسته اندک، برخورد قانونی خواهد شد. از مردم عزیزمان هم تشکر میکنیم که در اجرای این طرح همکاری خوبی داشتند و امیدواریم با توجه به شرایط بیماری، همکاریها بیشتر شود.
رئیس کمیته اجتماعی - انتظامی ستاد ملی مقابله با کرونا در پاسخ به سوال تسنیم مبنی بر اینکه امکان تمدید یا تقلیل محدودیتها و تعطیلیها وجود دارد؟ بیان کرد: عنوان این طرح، طرح هوشمند محدودیتهاست و تا زمانی که وضعیت یک شهر قرمز است، مقررات شهر قرمز اعمال میشود، اگر وضعیت یک شهر نارنجی شد محدودیتها به سطح محدودیتهای نارنجی تقلیل مییابد و اگر وضعیت شهری زرد شد، مقررات شهر زرد برای آن اعمال میشود و اگر وضعیت شهری هم سفید شد، محدودیتی وجود ندارد.
ذوالفقاری ادامه داد: امیدواریم شهرها در ۲ هفته آینده وضعیت بهتری یابند و از 89 شهری که یک ماه قبل دارای وضعیت قرمز بودند، الان 20 شهر با وضعیت قرمز مانده و در روزهای آینده وضع بهتری خواهند داشت. تاکید داریم که هم مسؤولان شهرها و هم مردم همکاری کرده و رعایت کنند تا هر چه زودتر محدودیتها کاهش یافته و برداشته شود. راهحل برداشته شدن محدودیتها، رعایت و بهبود شرایط هر شهر است و در این طرح، شهرها مبنا قرار گرفتهاند.
همچنین عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتوگو با «وطن امروز» گفت: بگیر و ببندها و جریمه خودروها و افراد بدون ماسک یا الزام مردم به همراه داشتن کارت ملی هر چند برای مقابله با افراد سهلانگار و تخطیکنندگان از پروتکلهای بهداشتی اقدامی درست است اما چنین رویکردی باید در شرایط قرنطینه کلی و تعطیلی قطعی شهر انجام شود، چرا که اکنون خیلیها هستند که به ناچار برای امرار معاش از خانه بیرون میآیند و شاید توان خرید هر روزه ماسک برای خود یا اعضای خانوادهشان را هم نداشته باشند، بنابراین دولت ابتدا باید زیرساختهای لازم جهت اجرای محدودیتها برای مقابله با کرونا را فراهم و بعدا سختگیری میکرد. دکتر ملک فاضلی گفت: محدودیتهای شبانه تاثیر چندانی بر کاهش زنجیره انتقال ویروس کرونا ندارد، چرا که شبها معمولا مردم برای استراحت در خانههایشان میمانند و اینکه مغازهها باید از ساعت 9 شب فعالیت نداشته باشند نیز راهکار درستی برای حل مشکل شیوع گسترده کرونا که روزانه بیش از 450 نفر را به کام مرگ فرو میبرد نیست. وی خاطرنشان کرد: کرونا فعلا درمان ندارد و دستیابی به واکسن این بیماری نیز زمانبر است، در چنین شرایطی مردم نباید نسبت به پیشگیری یا رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاریهای اجتماعی بیتوجه باشند، چرا که بیتوجهی به دستورالعملهای مقابله با کرونا به منزله استقبال از مرگ است.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با بیان اینکه محدودیتهای کرونایی باید به طور کامل اجرا شود تا زنجیره انتقال ویروس قطع شود، اظهارداشت: اعمال محدودیتهای نصفه و نیمه برای کاهش میزان ابتلا و مرگومیر چارهساز نیست، چرا که میزان شیوع و ابتلا به این بیماری اکنون در کشور بسیار بالاست.
ملکی خاطرنشان کرد: دولت تاکید دارد مردم در خانههایشان بمانند تا ویروس کرونا در جامعه کمتر بچرخد و مردم کمتر به این ویروس آلوده شوند، در حالی که باید دولت ابتدا معیشت مردم را تامین و ثبات شغلی آنها را تضمین کند، در چنین شرایطی نباید انتظار داشت که کسی از خانه بیرون نیاید.
* شناسایی بدون ماسکها برای جریمه کلید خورد
رئیس پلیس پایتخت از شناسایی تصویر افراد فاقد ماسک و جریمه آنان خبر داد. سردار حسین رحیمی در جمع خبرنگاران درباره رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی کسبه و صنوف گفت: پس از اجرای طرح محدودیتهای جدید کرونایی در پایتخت - که از اول آذرماه انجام شد - بخشهای مختلف پلیس نیز پای کار آمدند. یکی از این بخشها پلیس اماکن ما بود که با هماهنگی صنوف و اتحادیهها اقدامات قابل توجهی انجام داد به طوری که که بالغ بر ۹۵ درصد از کسبه تهران به منظور رعایت پروتکلهای بهداشتی و اجرای مصوبه، مغازههای خود را بستهاند و حدود ۹۰ تیم از پلیس اماکن نیز بر اصناف نظارت دارند. به گفته رئیس پلیس پایتخت، تنها صنوف دسته اول در ۲ هفته اعلامشده برای تعطیلات سراسری در تهران مجاز به فعالیت هستند و فعالیت دیگر واحدها غیرقانونی است. وی با بیان اینکه در حوزه ترافیکی نیز مردم همکاری خوبی داشتند، گفت: برابر آمارهای ما، ترددهای شهری هم روزانه حدود ۵۰ درصد و در طول شب و ساعات محدودیت نیز بیش از ۷۰ درصد کاهش داشته است. همچنین سفر به استانهای شمالی نیز حدود ۹۰ درصد کاهش داشته است. رحیمی با تاکید بر اینکه استفاده از ماسک از در منزل برای تمام شهروندان الزامی است، گفت: برابر مصوبه، افرادی که فاقد ماسک باشند توسط دوربینهای نظارتی و دوربینهای البسه پلیس شناسایی و جریمه خواهند شد. در ۲ روز گذشته نیز بیش از ۲ هزار و ۶۰۰ شهروند فاقد ماسک از سوی دوربینهای پلیس مورد شناسایی قرار گرفتهاند که این افراد به نهادهای مربوط معرفی خواهند شد و سازوکار جریمه آنان مشخص خواهد شد. همچنین بیش از ۱۳۴ هزار تذکر لسانی هم به شهروندان فاقد ماسک ارائه شده است. رئیس پلیس پایتخت درباره جریمه خودروهای با سرنشین فاقد ماسک نیز گفت: خودروهای تکسرنشین جریمه نخواهند شد ولی خودروهایی که علاوه بر راننده، فرد دیگری نیز در آن باشد مشمول جریمه میشوند.
***
[نقره داغ ۵ هزار راننده در طرح ممنوعیت تردد کرونایی در جادهها]
رئیس پلیس راهور ناجا از اعمال قانون ۵ هزار راننده در طرح ممنوعیت تردد کرونایی در جادهها خبر داد. سردار سیدکمال هادیانفر درباره اعمال محدودیتهای تردد در مسیرهای بیناستانی و اقدامات پلیس راهور در این زمینه اظهار داشت: بلافاصله بعد از ابلاغ ستاد ملی مقابله با کرونا، عوامل پلیس راهور در ساعت 24 بامداد 30 آبانماه در هزار و 181 نقطه اعم از ورودیها و خروجیهای شهرهای قرمز و نارنجی استقرار یافتند. رئیس پلیس راهور ناجا با بیان اینکه در ۲ روز اول اجرای طرح، در تمام محورها شاهد کاهش تردد بودیم، تصریح کرد: طی 48 ساعت به 156 هزار وسیله نقلیه تذکر دادیم که رانندگان 110 هزار وسیله نقلیه به این تذکرات تمکین کرده و به مبدأ خود بازگشتند. وی با اشاره به این مطلب که پلیس در این طرح با تمام توان خود در ورودیها و خروجیهای شهرها با تذکر، انجام وظیفه میکند، افزود: بر اساس مصوبات ابلاغی به پلیس راهور، در شهرها نیز دوربینها فعال هستند و از ساعت 21 تا ۴ صبح اعمال قانون میکنند. رئیس پلیس راهور ناجا اعلام کرد: ۷ هزار نفر از پرسنل پلیس در شهرها و مسیرهای بینشهری این مأموریت خطیر را در کنار کادر بهداشت و سلامت کشور انجام میدهند و خوشبختانه تاکنون هیچ گزارشی از تنش رانندگان و پلیس به ما واصل نشده و مردم نهایت همکاری را با پلیس دارند. سردار هادیانفر خاطرنشان کرد: تمام تلاش ما این است که در کنار کادر بهداشت و سلامت جلوی شیوع این بیماری را بگیریم و جرائم صورتگرفته نیز اقل ممکن بوده است. رئیس پلیس راهور ناجا اعلام کرد: تاکنون حدود ۵ هزار جریمه در کشور ثبت شده و تلاش بر این است که با تذکرات و پیامکها اقدامات خود را انجام داده و شاهد کمترین جریمه در این رابطه باشیم.