گام اول را مجلس برداشت؛ نمایندگان در پاسخ به ترور شهید محسن فخریزاده ۲ فوریت طرح مربوط به فعالیتهای هسته ای را تصویب کردند
گروه سیاسی: ماه گذشته نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها را با قید یک فوریت به تصویب رساندند. هدف از این طرح متوازن ساختن تعهدات و تکالیف کشورمان در برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به برجام بود که پس از خروج دولت آمریکا از توافق، تعهدات طرفین در برجام توازن خود را از دست داده است و کفه پرداخت هزینههای توافق و انجام سطح بالای تعهدات، یکطرفه به سمت ایران سنگینی میکند.
به گزارش «وطن امروز»، ترور ناجوانمردانه شهید محسن فخریزاده، دانشمند هستهای و دفاعی کشورمان در این میان باعث شد بهارستان در جهت خواست و مطالبه عمومی با جدیت بیشتری به سمت اجرایی کردن این طرح برود تا پاسخ مناسبی به این اقدام تروریستی که با هدف ضربه زدن و کند کردن پیشرفت برنامه هستهای کشورمان انجام شد داده باشد.
بر این اساس، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز گذشته (یکشنبه 9 آذر) ۲ فوریت این طرح- اقدام راهبردی برای لغو تحریمها- را تصویب کردند. از 246 نماینده حاضر در صحن علنی، 232 رای مثبت، پاسخ وکلای ملت به شهادت محسن فخریزاده بود.
این طرح از آن جهت مهم است که میتواند برنامه هستهای کشورمان را از لحاظ ظرفیت فنی شامل میزان و سطح غنیسازی (از جمله غنیسازی 20 درصد) و همچنین تجدیدنظر در اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و بازرسیهای فراپروتکلی در چارچوب اقدامات شفافیتساز روی ریل بازگشت به مسیر اقتدارآفرین گذشته قرار دهد.
جزئیات طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها شامل 9 ماده میشود. این طرح در مقدمه خود به پیشینه برجام پرداخته و به هدف توافق هستهای در پذیرش حق غنیسازی و رفع کامل تحریمها اشاره کرده است، سپس به نقض برجام توسط دولت اوباما و خروج ترامپ از توافق هستهای و همچنین تعلل و عمل نکردن به هیچ یک از تعهدات یازدهگانهای که تروئیکای اروپا ۱۵ تیرماه سال ۹۷ با انتشار بیانیه رسمی برای بهرهمندی ایران از منافع اقتصادی برجام پذیرفته بود، میپردازد.
در بخش پایانی مقدمه این طرح ضمن یادآوری 5 گام کاهش تعهد هستهای با دستور شورای عالی امنیت ملی کشور، میخوانیم: مجلس شورای اسلامی در چارچوب «گامهای کاهش تعهدات هستهای» و «نامه رئیسجمهور ایران به کشورهای اروپایی»، در پاسخ به روند اقدامات خصمانه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران و همراهی کشورهای اروپایی با آن، از جمله تشدید ظالمانه و بیوقفه تحریمها علیه ملت ایران، اقدام تروریستی علیه سردار شهید حاجقاسم سلیمانی، اقدام خرابکارانه در تاسیسات نطنز و در نهایت تلاش غیرقانونی آمریکا برای بازگشت قطعنامههای ۱۶۹۶ (۲۰۰۶)، ۱۷۳۷ (۲۰۰۶)، ۱۷۴۷ (۲۰۰۷)، ۱۸۰۳ (۲۰۰۸)، ۱۸۳۵ (۲۰۰۸) و ۱۹۲۹ (۲۰۱۰) شورای امنیت سازمان ملل و نیز تلاش آمریکا برای افزایش ریسک و ایجاد فضای عدم اطمینان برای کشورها، شرکتها و بانکهای خارجی به منظور همکاری با ایران در زمینه برنامه هستهای و تسلیحات متعارف از طریق صدور دستور اجرایی و تهدید به اعمال تحریمهای ثانویه، طرح زیر را با عنوان «طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» به تصویب میرساند:
ماده ۱- سازمان انرژی اتمی ایران موظف است ظرف مدت ۲ ماه پس از تصویب این قانون، سالانه به میزان حداقل ۱۲۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰ درصد در تاسیسات شهید علیمحمدی فردو تولید و در داخل کشور ذخیره کند و نیز نیازهای صلحآمیز صنایع کشور به اورانیوم با غنای بالای ۲۰ درصد را به طور کامل و بدون تأخیر تأمین کند.
ماده ۲- در جهت تحقق ظرفیت یکصدونود هزار سو غنیسازی، سازمان انرژی اتمی ایران مکلف است پس از تصویب این قانون، ظرفیت غنیسازی و تولید اورانیوم غنیسازی شده را با سطح غنای متناسب هر یک از مصارف صلحآمیز کشور، به میزان ماهانه حداقل ۵۰۰ کیلوگرم افزایش دهد و نسبت به نگهداری و انباشت مواد غنیشده در کشور و مصرف معین حجم مذکور اورانیوم غنیسازی شده، اقدام کند.
ماده ۳- برای تحقق هدف مندرج در ماده ۲، سازمان انرژی اتمی موظف است ظرف مدت ۳ ماه عملیات نصب، تزریق گاز، غنیسازی و ذخیرهسازی مواد را تا درجه غنای مناسب، با حداقل ۱۰۰۰ عدد ماشین IR-m2 در بخش زیرزمینی تاسیسات شهید احمدیروشن نطنز آغاز کند. همچنین سازمان انرژی اتمی مکلف است در همین بازه زمانی، هر گونه عملیات غنیسازی و تحقیق و توسعه با ماشینهای IR-6 را به تاسیسات شهید علیمحمدی فردو منتقل کرده و عملیات غنیسازی را با حداقل ۱۶۴ ماشین از این نوع آغاز نموده و آن را تا انتهای سال ۱۳۹۹ به ۱۰۰۰ ماشین توسعه بدهد.
ماده ۴- سازمان انرژی اتمی موظف است نسبت به بهرهبرداری از کارخانه تولید اورانیوم فلزی در اصفهان طی ۵ ماه از تصویب این قانون اقدام کند.
ماده ۵- سازمان انرژی اتمی ایران وظیفه دارد رآکتور ۴۰ مگاواتی آب سنگین اراک را که به موجب برجام در حال بازطراحی و بهینهسازی است، ظرف مدت ۴ ماه از تاریخ تصویب این قانون با برنامه زمانبندی معین از طریق احیای قلب رآکتور به شرایط قبل از برجام برگرداند. همچنین همزمان با عملیات بهینهسازی و راهاندازی رآکتور ۴۰ مگاواتی آب سنگین اراک، نسبت به طراحی و ساخت یک رآکتور آب سنگین ۴۰ مگاواتی جدید با هدف تولید رادیو ایزوتوپهای بیمارستانی با جدول زمانبندی اقدام کند. جدول زمانبندی این موضوع باید ظرف یک ماه به اطلاع مجلس برسد.
ماده ۶- دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است بر اساس بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام، ظرف مدت ۲ ماه از تصویب این قانون، دسترسیهای نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی بر اساس برجام را متوقف کند.
ماده ۷- دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است پس از ۳ ماه از تصویب این قانون، گزارش دقیق اقدامات انجامشده از جانب طرفهای برجامی در زمینه بازگشت به اجرای تعهداتشان وفق برجام و رفع کلیه تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران را به مجلس شورای اسلامی ارائه کند. چنانچه تا آن تاریخ روابط بانکی ایران در اروپا و و میزان خرید نفت آنها از ایران به شرایط عادی و رضایتبخش بازنگشته باشد، دولت مکلف است اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف نماید و چنانچه طرفهای مقابل برجام به اجرای تعهدات خود در برجام بازگشته باشند، دولت مکلف است پیشنهاد اقدام متقابل ایران در بازگشت به تعهدات برجامی را به مجلس ارائه کند. این پیشنهاد ظرف مدت حداکثر یک ماه در مجلس تصمیمگیری خواهد شد.
ماده ۸- چنانچه اعضای ۱+۴ نسبت به اجرای تعهدات خود و رفع تحریمهای هستهای، نظامی، حقوق بشری و... علیه جمهوری اسلامی ایران اقدام کنند، دولت موظف است گزارش دقیق اقدامات انجامشده و نیز پیشنهاد اقدام متقابل جمهوری اسلامی ایران در جهت بازگشت به تعهدات را به مجلس ارائه دهد. این پیشنهاد ظرف مدت یک ماه به همراه گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، جهت تصمیمگیری در صحن مجلس بررسی میشود.
ماده ۹- مستنکفین از اجرای این قانون به تناسب، امتناع یا ممانعت از اجرا به طبقات ۴ تا ۷ مجازات تعزیری قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ محکوم میشوند.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی پیش از آغاز جلسه علنی دیروز، در نشستی غیرعلنی به بررسی ابعاد ترور شهید فخریزاده پرداختند تا برای واکنش مناسب نیز تصمیماتی اتخاذ کنند. بعد از نشست غیرعلنی روز گذشته، رئیس مجلس شورای اسلامی با تشریح جزئیاتی از این جلسه تصریح کرد: دشمن جنایتکار پشیمان نمیشود مگر با واکنشی قوی، که هم در مقابل خطاهای احتمالی آینده دشمن بازدارندگی ایجاد کند و هم بابت این جنایات از آنها انتقام بگیرد. محمدباقر قالیباف اظهار داشت: در همین راستا علاوه بر انتقام بازدارنده از عاملان و آمران شهادت شهید فخریزاده، وظیفه همه قوا و سازمانها و نهادهای مربوط است که تهدید این ضایعه اسفناک را به فرصتی برای قوی شدن در عرصههای مختلف اقتصادی، امنیتی، دفاعی و هستهای تبدیل کنند و همچنین از فرستادن هر گونه سیگنال ضعف یا اعتماد به سیستم سیاسی آمریکا پرهیز کنند. رئیس مجلس در ادامه با اشاره به واکنشی که مجلس به این ترور خواهد داشت، گفت: مجلس در حدود وظایف و اختیار خود، فوریت طرحی را در 13 آبان تصویب کرد و در همین جلسه غیرعلنی امروز صبح مجلس همان طرح مورد بحث قرار گرفت و انشاءالله همین هفته این طرح نهایی خواهد شد.
وی افزود: این طرح باعث تقویت صنعت و دستاوردهای عملی دانشمندان هستهای میشود و زمینه عبور از تحریمها را برای ایران ایجاد میکند. این قانون در کنار واکنشهای دیگر دستگاههای مرتبط علاوه بر احیای صنعت هستهای ایران، باعث بازدارندگی در مقابل دشمن و امنیت خاطر مردم میشود. همچنین به دشمن نشان میدهد محاسباتش کاملا غلط بوده است و تا به تعهداتی که یکطرفه در رفع تحریمها زیر پا گذاشته عمل نکند، ایران نیز به تعهداتش عمل نخواهد کرد. همچنین سخنگوی هیأترئیسه مجلس هم در همین راستا از تشکیل جلسه فوقالعاده مجلس برای تصمیمگیری درباره اقدام متقابل در راستای ترور شهید فخریزاده خبر داد.
محمدحسین فرهنگی، سخنگوی هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی در حاشیه نشست علنی پارلمان با اشاره به جزئیات جلسه غیرعلنی دیروز مجلس گفت: مقرر شد طرحی که در کمیسیون امنیت ملی مجلس در حال بررسی است هر چه سریعتر نهایی شده و گزارش آن به صحن علنی مجلس ارائه شود.