دست بالای مقاومت یمن در نبرد با ائتلاف سعودی آمریکاییها برای نجات آلسعود از باتلاق یمن دست به تدابیر جدیدی بزنند
برخی رسانهها از تشکیل اتاق عملیات مشترک آمریکا و انگلیس در فرودگاه الغیضه در استان المهره یمن خبر دادند
گروه بینالملل: جنگ یمن وارد مراحل حساس و سرنوشتساز خود شده است. دست بالای مقاومت یمن در نبرد با ائتلاف سعودی طی چند هفته پیش سبب شد آمریکاییها برای نجات آلسعود از باتلاق یمن دست به تدابیر جدیدی بزنند. دیروز «محمد علی الحوثی» از نامهنگاری آمریکا با مقاومت یمن گفت و همزمان رسانههای منطقه از فعالیت نظامی محرمانه آمریکا و انگلیس و تشکیل اتاق عملیات مشترک در یمن خبر دادند.
* پیام محرمانه آمریکا به انصارالله
رئیس کمیته عالی انقلاب یمن با انتشار توئیتی در صفحه شخصی خود از پیام محرمانه آمریکاییها به انصارالله یمن خبر داد. به گزارش «وطن امروز» محمد علی الحوثی در توئیتر خود نوشت: آمریکاییها از طریق میانجیها برای ما پیام فرستادهاند و گفتهاند اگر ما با صلح موافق نباشیم صلحی در کار نخواهد بود، حتی اگر عربستان سعودی به آن راضی باشد. الحوثی در این توئیت از هشتگ «#حصار_امریکا_قاتل_شعب_الیمن» (محاصره آمریکا قاتل ملت یمن است) استفاده کرده است. وی در توئیت دیگری با همان هشتگ نوشته، سفیر آمریکا تهدید به فروپاشی ریال یمن در برابر ارزهای دیگر کرده و این خود دلیلی است بر اینکه محاصره آمریکا قاتل ملت یمن است. الحوثی در ادامه نوشت: در مارس ۲۰۲۰ دولت «دونالد ترامپ» به همراه سعودی و امارات تصمیم به جلوگیری از کمکها به یمن گرفتند و این در حالی است که بر اساس قانون بینالملل، آنها مسؤول کامل ارائه کمک هستند، زیرا به یمن به عنوان یک کشور مستقل و دارای حاکمیت حمله و آن را محاصره کردهاند. در همین حال محمد عبدالسلام، سخنگوی دولت نجات یمن در صنعا در واکنش به برخی خبرها درباره طرح صلح گفت: هرگونه طرح و رویکردی که متوقف کردن تجاوز و لغو محاصره یمن را مدنظر قرار ندهد، محکوم به شکست است. وی همچنین در توئیتی نوشت: بیاعتنایی سازمان ملل متحد به محاصره تحمیلی یمن، قابل فهم نیست، آن هم در حالی که محاصره روی دیگر تجاوز است.
* اتاق عملیات مشترک آمریکا و انگلیس در یمن
همزمان با انتشار خبر پیام محرمانه آمریکاییها به انصارالله یمن، پایگاه «الخبر الیمنی» از تشکیل اتاق عملیات مشترک و ائتلاف آمریکا، عربستان سعودی و انگلیس در استان «المهره» در شرق یمن خبر داد. در ادامه گزارش مذکور آمده، این نشاندهنده تلاش کشورهای یادشده برای تثبیت واقعیتی جدید قبل از آغاز هر روند صلحی در یمن است تا تضمین کند که متحدان آنها در منطقه به دستاوردهای جنگ 6 ساله علیه یمن دست پیدا کردهاند. الخبر الیمنی به نقل از منابع قبیلهای نوشت، این اتاق عملیات در فرودگاه «الغیضه» یعنی محل حضور نیروهای آمریکایی و انگلیسی تشکیل شده، فرودگاهی که عربستان سعودی از سال ۲۰۱۸ آن را به پایگاه نظامی تبدیل کرده است. در ادامه این گزارش آمده، اقدام مذکور نشاندهنده چراغ سبز بینالمللی به سعودی برای اشغال المهره در مجاورت دریای عرب است؛ جایی که ریاض چندین دهه است تلاش میکند از طریق ایجاد کانالی دریایی، دریای عرب را به عربستان سعودی متصل کند و در نتیجه آن صادرات نفت از طریق دریای عرب جایگزینی برای استفاده از تنگه هرمز شود.
* نقشه آمریکا برای شرق یمن
الخبر الیمنی سپس مینویسد این اقدام در پی تحرکات انگلیسی- آمریکایی در ۲ سطح نظامی و سیاسی صورت میگیرد که با اعزام نیروهای آمریکایی و اجرای مانورهای نظامی در سواحل این استان یمن آغاز شد و سفر «دیوید شنکر» معاون وزیر خارجه آمریکا به عمان و عربستان سعودی نیز با آن همراه شد تا با اعمال فشار، طرفهای یمنی (قبایل و جمعیت بومی ساکن این مناطق که همسو با عربستان هستند) را به کاهش عکسالعمل در قبال تحرکات اخیر در مهمترین منطقه راهبردی یمن وادار کنند.
ایالات متحده پیش از آنکه بخواهد در استان المهره، با احداث یک پایگاه نظامی مرتبط با پایگاه نظامی مرکزی خود در جزیره «سقطری» - در چارچوب طرح بیرون کشیدن نیروهایش از سومالی و استقرار آنها در اراضی یمن و به طور مشخص در سقطری- حضور نظامی یابد، سعودیها را برای اشغال این استان پشتیبانی و حمایت کرد. در کنار همه اینها باید به ادعای اخیر انگلیس مبنی بر حمله به یک کشتیاش در سواحل المهره نیز اشاره کرد، با اینکه این منطقه تحت تسلط نیروهای سعودی است. چندی قبل منابع آگاه از تحرکات آمریکا در استان «المهره» در شرق یمن خبر داده بودند. در حال حاضر نیروهای سعودی در این استان حضور دارند و کنترل گذرگاههای آن با کشور عمان را در اختیار دارند اما مخالفت قبایل المهره با اشغالگران تا حد زیادی از اجرای طرح سعودی در این استان که متکی بر اشغال کامل آن و گسترش خط لوله نفتی تا ساحل دریای عرب است، جلوگیری کرده است. تاکنون واشنگتن بهانه و توجیهی برای اشغال این استان در کنار نیروهای سعودی برای ارائه به یمنیها و افکار عمومی جهان نیافته است؛ استانی که از نظر مساحت بزرگترین استان کشور یمن محسوب میشود. ضمن اینکه انتظار میرود قبایل المهره یمن که تاکنون مقابل توسعهطلبیهای سعودیها ایستادهاند در مقابل آمریکا نیز بایستند.
* حضور عربستان در المهره
عربستان سعودی از اواسط سال ۲۰۱۸ رسما وارد المهره در شرق یمن شد، حال آنکه این استان از دایره جنگ و درگیری به دور بود اما سعودیها نیروهای زیادی را در تعدادی از پایگاهها و تأسیسات مهم اقتصادی این استان مستقر کرده و احداث جاده مواصلاتی این استان به عربستان را آغاز کردند. این اقدامات سعودیها با اعتراضات شدید قبایل یمنی همراه شد به طوری که بهمن سال گذشته به درگیری مسلحانه شدید بین قبایل المهره با ارتش سعودی و عناصر دولت هادی کشیده شد. نهاد دیدهبان حقوق بشر فروردین گذشته در گزارشی اعلام کرد اقدامات سعودیها علیه ساکنان استان المهره «هولناک» است. این اقدامات شامل بازداشتهای خودسرانه و شکنجه و ربایش میشود و نیروهای سعودی بازداشتشدگان را با خود به داخل خاک عربستان منتقل میکنند. پیشتر «احمد بلحاف» مسؤول روابط خارجی در کمیته تحصنکنندگان قبایل المهره گفته بود: هدف تحرکات نظامی سعودی، تسلط کامل بر ورودیهای خشکی و دریایی در استان المهره است تا مقدمهای برای پروژه خط لوله نفتی باشد که عربستان در تلاش است از طریق بندر «النشطون» المهره آن را به دریای عرب بکشد. همچنین سعودی با محاصره اقتصادی و نیازمند کردن دائمی این ملت به ریاض، دنبال تسلیم کردن آنهاست. وی افزود: عربستان سعودی استان امن المهره را به پادگان نظامی تبدیل و در آن ۳۳ اردوگاه تأسیس کرده، همچنین شبهنظامیان وابسته به خود را در این استان سازماندهی کرده است. در حال حاضر در المهره بیش از ۱۸۰ تانک، دهها خودروی نظامی و بیش از ۲۰۰۰ نظامی سعودی که بیشتر آنها در فرودگاه الغیضه هستند، وجود دارد. همچنین زندانهای مخفی سعودی در فرودگاه الغیضه، کاخ ریاستجمهوری و دیگر پایگاهها وجود دارد.
***
[اهمیت المهره و سقطری در جغرافیای منطقه]
با توجه به پیروزهای مقاومت یمن در استانهای مرکزی، به نظر میرسد در یک سال گذشته آمریکا با تمرکز بر پروژههای اشغالگرانه در استانهای حضرموت و المهره در چارچوب تامین منافع رژیم صهیونیستی در منطقه که ستونهای آن با ایجاد پایگاه اطلاعاتی در جزایر «سقطری» و «میون» آشکار شده است، سعی در تجزیه یمن به نفع عربستان و اسرائیل دارد. نکته قابل توجه در ارتباط با این مناطق، موقعیت استراتژیک و مهم آنها در جغرافیای منطقه است. استان المهره بزرگترین استان یمن و هممرز با عمان و حضرموت نیز همجوار با المهره و در خط ساحلی خلیج عدن است. از سوی دیگر جزیره سقطری که از آن به مجمعالجزایر سقطری نیز یاد میشود، علاوه بر ویژگیهای منحصر به فرد توریستی، به عنوان یک منطقه راهبردی در خلیج عدن و دریای عرب شناخته میشود. در حال حاضر و در دوره تجاوز ائتلاف سعودی- اماراتی به یمن، این منطقه در کنترل نیروهای موسوم به شورای انتقالی جنوب وابسته به امارات قرار گرفته و اخیرا اخبار غیررسمی از همکاری نظامی - امنیتی رژیم صهیونیستی با امارات در این جزایر مخابره شده است. البته در این بین نیروهای بومی سقطری با انجام تظاهرات و بعضا عملیاتهای محدود مخالفت خود را با اشغالگری اعلام کردهاند.