printlogo


کد خبر: 227782تاریخ: 1399/9/19 00:00
دور دنیا

سیطره 75 درصدی چین و آمریکا بر بازار تسلیحات
موسسه تحقیق درباره صلح استکهلم (سیپری) در گزارشی اعلام کرد: شرکت‌های چینی و آمریکایی در سال ۲۰۱۹ سلطه اصلی را بر بازار تسلیحات جهان داشته و بیش از ۷۵ درصد فروش اسلحه را انجام داده‌اند. بر اساس این گزارش، از ۲۵ شرکت بزرگ فعال در بازار تسلیحاتی جهان در سال ۲۰۱۹، ۱۲ شرکت آمریکایی بودند که ۶۱درصد فروش تسلیحات و ادوات نظامی را انجام دادند، حال آنکه سهم شرکت‌های چینی در این زمینه 7/15 درصد بوده است. سیپری می‌گوید 4 شرکت چینی برای نخستین‌بار وارد این فهرست شده‌اند. فروش تسلیحات توسط این ۲۵ شرکت تسلیحاتی بزرگ جهان با 5/8 درصد رشد به ۳۶۱ میلیارد دلار رسیده است. ۲ شرکت روسی «آلماز آنتی» با قرار گرفتن در رده پانزدهم و «یونایتد شیپ‌بیلدینگ» در رده بیست‌‌و‌پنجم، وارد لیست ۲۵ شرکت بزرگ تسلیحاتی جهان شده‌اند. سیپری می‌گوید فروش این شرکت‌ها در سال ۲۰۱۹ نسبت به سال پیش از آن کاهش نشان می‌دهد ولی 4 درصد کل فروش تسلیحات جهان را به خود اختصاص داده‌اند. فروش تسلیحات توسط سومین شرکت روسی یعنی یونایتد ایرکرافت، حدود 3/1 میلیارد دلار افت کرد و به همین دلیل از فهرست ۲۵ شرکت برتر تسلیحاتی جهان در سال ۲۰۱۹ خارج شده است. ۵ شرکت برتر فهرست سپیری جملگی شرکت‌های آمریکایی هستند که عبارتند از: لاکهید مارتین، بوئینگ، نورثروپ گرومان، ریتئون و جنرال دینامیکز. شرکت‌های چینی آویک، سی‌ای‌تی‌سی و نورینکو در رده‌های ششم، هشتم و نهم قرار دارند. بر اساس این گزارش، شرکت بریتانیایی «بی ‌آ ای» در رده هفتم است. به گفته سیپری، ایالات‌متحده آمریکا دهه‌هاست بر بازار تسلیحاتی جهان سلطه دارد ولی شرکت‌های چینی در سال ۲۰۱۹ توانستند فروش خود را 5 درصد افزایش دهند. بر اساس این گزارش، یک شرکت خاورمیانه‌ای برای نخستین‌بار توانسته است وارد فهرست ۲۵ کمپانی برتر تسلیحاتی شود. این شرکت «ای‌دی‌جی‌ای» نام داشته و متعلق به امارات عربی متحده است که وارد این فهرست شده است. این شرکت در سال ۲۰۱۹ از ادغام ۲۵ موسسه دفاعی شکل گرفت. موسسه تحقیق درباره صلح استکهلم سال ۱۹۶۶ با مصوبه پارلمان سوئد راه‌اندازی شد و از آن زمان هزینه‌های نظامی و فروش تسلیحات در جهان را رصد می‌کند.
***
تخریب مسجد امام حسین(ع) در منطقه شیعه‌نشین العوامیه عربستان
دور جدید فشارهای آل‌سعود علیه شیعیان عربستان با صدور فرمان تخریب مسجد مشهور امام حسین(ع) در منطقه شیعه‌نشین العوامیه آغاز شد. 
ماموران امنیتی آل‌سعود مسجد امام حسین(ع) در الزاره واقع در جنوب منطقه العوامیه را بعد از آنکه از صبح دیروز آن را بدون هشدار قبلی محاصره کرده بودند، تخریب کردند. این اقدام جدید مسؤولان عربستان را تنها می‌توان یک هجمه نژادی کینه‌توزانه در مقابل هر کس که صدای خود را علیه آل‌سعود بلند کند، تلقی کرد، بویژه که این مسجد مکانی بود که شهید «نمر باقر النمر» در آن امامت جماعت نمازگزاران را برعهده داشت و آنها را به راه حق هدایت می‌کرد. منابع از داخل این منطقه اعلام کردند این اقدام مرتبط با موج تخریب‌هایی است که مسؤولان از چند ماه قبل با بهانه گسترش مسیر و توسعه عمرانی منطقه و رشد اقتصاد القطیف و سراسر منطقه شرقیه آغاز کردند. منابع تاکید کردند هدف اصلی این طرح ناپدید کردن و از بین بردن هر آن چیزی است که مربوط به شهید نمر و جنبش سیاسی مسالمت‌آمیز وی بوده است. این اقدام جدا از بیرون کردن ساکنان از محله المسوره در العوامیه و تخریب کامل آن در ۲ سال قبل نیست. 
نمر باقر النمر، عالم شیعه عربستانی در پی اعتراضات شیعیان عربستان در سال ۲۰۱۲ بازداشت شد و ۱۶ اکتبر ۲۰۱۵ دادگاه جنایی عربستان سعودی وی را به دلیل «اقدام علیه امنیت ملی و محاربه»، به «اعدام با شمشیر و به صلیب کشیده شدن در انظار عمومی» محکوم کرد و ۲ ژانویه ۲۰۱۶ اعدام شد. اعدام او سبب واکنش گسترده منفی در منطقه و سازمان‌های مستقل بین‌المللی شد. 
 
* خشم مردم عربستان از تخریب مسجد شیعیان در العوامیه
کاربران شبکه‌های اجتماعی عربستان سعودی و سایر کشورهای اسلامی خشم خود را از تخریب مسجد امام حسین(ع) در العوامیه توسط آل‌سعود ابراز کردند. کاربران شبکه‌های اجتماعی خواستار جلوگیری از استمرار جنایات آل‌سعود علیه شیعیان این کشور شده و اعلام کردند این مسجد که شیخ نمر در آن سخنرانی می‌کرد، همان مسجدی است که تاج و تخت سلمان و پسرش را به لرزه درآورده بود. کاربران تاکید کردند تا وقتی طاغوتیان به سرزمین حرمین و مقدسات آن بی‌حرمتی کنند، شعله انقلاب شیخ نمر باقر النمر که توسط آل‌سعود اعدام شد، خاموش نمی‌شود. آنان افزودند تخریب این مسجد نه سیاسی، بلکه عقیدتی است، چراکه رژیم آل‌سعود یک رژیم تکفیری است و مساجد شیعیان را مسجد نمی‌داند.
***
سفر فرمانده ارتش هند به امارات و عربستان
فرمانده ارتش هند برای انجام سفری منطقه‌ای عازم عربستان و امارات شده است. ژنرال مانوج ماکوند ناراوانی، فرمانده ارتش هند، در یک سفر 4 روزه عازم عربستان و امارات شده است. به نوشته نیشن، این سفر ژنرال مانوج نشانه‌ای از تعهد دهلی‌نو به تقویت روابط بین هند با کشورهای حوزه خلیج‌فارس است. بر اساس این گزارش، فرمانده ارتش هند در ریاض علاوه بر دیدار با مقام‌های سعودی در کالج دفاعی ملی عربستان سخنرانی و در سفر به امارات هم راه‌های تقویت روابط دفاعی ۲ کشور را بررسی خواهد کرد. عربستان و امارات میزبان ۹ میلیون تبعه هندی در منطقه هستند و رابطه دهلی با این ۲ کشور از اهمیت زیادی برخوردار است. 

Page Generated in 0/0077 sec