printlogo


کد خبر: 227869تاریخ: 1399/9/20 00:00
آیت‌الله محمد یزدی، فقیه مبارز و انقلابی، ملازم امام و یار رهبری روز گذشته دعوت حق را لبیک گفت
امین‌ امامین

گروه سیاسی: آیت‌الله حاج شیخ محمد یزدی، رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و عضو مجلس خبرگان رهبری روز گذشته دار فانی را وداع گفت. به گزارش «وطن امروز»، آیت‌الله یزدی از مبارزان باسابقه قبل از انقلاب و از یاران دیرین امام و رهبری در ۸۹ سالگی دعوت حق را لبیک گفت. او از شاگردان برجسته امام خمینی(ره) و آیت‌الله العظمی بروجردی(ره) بود که در درس‌هاى فقه و اصول امام خمینى‌(ره) شرکت داشت. آیت‌الله یزدی از همراهان استوار و ثابت‌قدم مبارزات انقلابی امام خمینى(ره) علیه ظلم و فساد و کفر و استکبار بود و از وی تالیفات زیادی در علوم دینی و فقهی به یادگار مانده است. 
روز گذشته همچنین مراسم تشییع و خاکسپاری آیت‌الله یزدی با رعایت پروتکل‌های بهداشتی و با حضور مراجع تقلید، علما و شخصیت‌های برجسته حوزوی و عموم مردم برگزار شد. آیات شب‌زنده‌دار، حسینی‌بوشهری، مقتدایی، اعرافی، عبداللهی، کعبی، اراکی، غروی، بهشتی، طبسی، فقیهی و مسؤولان و شخصیت‌های حوزوی در این مراسم حضور داشتند. 
همچنین نمایندگانی از سوی دفتر مقام معظم رهبری، بیوت مراجع تقلید، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، شورای نگهبان و مجلس خبرگان رهبری در این مراسم حاضر بودند. پیکر حضرت آیت‌الله یزدی پس از تشییع و اقامه نماز توسط آیت‌الله العظمی جعفر سبحانی در حرم کریمه اهل‌بیت(ع) به خاک سپرده شد. 
 
* فعالیت‌های انقلابی
آشنایی آیت‌الله یزدی با مسائل سیاسی و شکل‌گیری شخصیت سیاسی وی، به سال‌های ابتدایی ورود به قم و آشنایی با حرکت ضدطاغوتی فداییان اسلام، به رهبری شهیدان نواب صفوی، واحدی و دیگر فداییان اسلام و مطالعه نخستین کتاب منتشر شده توسط آنان (حکومت اسلامی) بازمی‌گردد و با شرکت در جلسات آنان، بر این آگاهی می‌افزود. اما وی از ارشادات مستقیم و غیرمستقیم امام خمینی، بیشترین تأثیر را پذیرفت. ارتباط آیت‌الله یزدی با امام خمینی(ره)، به سال‌های شرکت در بحث اصول امام در مسجد سلماسی قم بازمی‌گردد. وی و دیگر شاگردان بارز امام، بعد از پایان یافتن درس، گرد شمع نورانی امام حلقه می‌زدند و ضمن پرسش و پاسخ‌های علمی، به مسائل سیاسی نیز می‌پرداختند و امام نیز به وظایف افراد، در بخش‌های مختلف سیاسی اشاره و مبانی سیاسی خود را برای ایشان تبیین می‌کردند. آیت‌الله یزدی با تأثر از رهنمودهای مستمر امام خمینی، معتقد بود در ایام تبلیغی محرم، صفر، فاطمیه و ماه مبارک رمضان، باید ضمن بیان معارف دینی، مسائل سیاسی نیز بیان شود تا پرده از مفاسد حکومت پهلوی برداشته شود. از این‌رو، در ایام تبلیغ، علیه حکومت ستمشاهی پهلوی به سخنرانی می‌پرداخت و از امام خمینی به عنوان تنها رهبر نجات‌دهنده مردم از زیر سلطه طاغوت، یاد می‌کرد. 
 
* تقدیر امام خمینی از آیت‌الله یزدی
آیت‌الله یزدی در پی افشاگری‌ها و رهبری حرکت‌های ضدرژیم ستمشاهی، بارها در قم، اهواز، چالوس، خمین و کرمانشاه بازداشت و در زندان‌های قزل قلعه تهران، کرمانشاه و بوشهر، زندانی شد و بارها نیز به شهرهای دوردست و بد آب و هوا تبعید شد. کنگان، بوشهر، اسلام‌آباد غرب و رودبار گیلان، از شهرهایی بودند که آیت‌الله یزدی در آنها به حالت تبعید زندگی کرد. 
ممنوع‌المنبری، زندانی شدن و تبعید، هیچ‌کدام نتوانست او را از راهی که در پیش گرفته بود، باز دارد. 
امام خمینی که خود به نجف اشرف تبعید شده بود، از برنامه‌های مبارزاتی آیت‌الله یزدی آگاهی داشت و به‌صورت شفاهی و گاهی با ارسال نامه، وی را تشویق به استقامت و امر به پایداری می‌کرد. امام در خرداد ۱۳۵۷ شمسی خطاب به آیت‌الله یزدی چنین نوشت: «پس از اهدای سلام و تحیت، مرقوم شریف واصل، سلامت و سعادت جنابعالی را از خداوند تعالی خواستارم. بحمدالله تعالی، شما پیشتازان نهضت اسلامی، به وظایف خطیر خود عمل کرده و می‌کنید و مایه سرفرازی حوزه‌های علمیه هستید و قطع عذر کسانی که در این موقع خطیر یا با سکوت از زیر بار مسؤولیت شانه خالی کرده یا علاوه بر آن، امر به سکوت هم می‌کنند، نموده‌اید. هنیئا لکم». امام خمینی(ره) در قسمتی دیگر از نامه خود خطاب به آیت‌الله یزدی می‌نویسد: پایداری فضلای محترم حوزه علمیه قم و صبر بر شدائد طبقه جوان، موجب کمال امیدواری به بقای عظمت آنهاست. قیام مردان حق از اعصار قبل از اسلام و از بدو اسلام، توأم با مشکلات عظیمه بوده است که گرفتاری‌های شما آقایان محترم و فشارهای دستگاه جبار، در قبال آنها سهل است. مع ذلک، با ملاحظه ظروف و مشکلات داخل و خارج، باید از این پایداری تشکر کنم...».
 
* معتمد امامین انقلاب
به گزارس رسا نیوز، آیت‌الله یزدی تا پیروزی انقلاب اسلامی همواره با کوشش و تحمل زحمات طاقت‌فرسا در کنار عالمان و مردم ظلم‌ستیز ایران، رسالت الهی خویش را به بهترین شکل انجام داد و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز همچون سربازی فداکار، خالصانه یار ولایت فقیه بود و در این راستا، مسؤولیت‌های فراوانی را از طرف امام خمینی پذیرا شد و بعد از رحلت امام نیز مناصب متعددی را به فرمان  حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای برعهده گرفت. پیشینه فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی آیت‌الله یزدی، نشان از اعتقاد راسخ و باور محکم وی نسبت به لزوم تحقق حکومت اسلامی و ایجاد نظام اسلامی است. او در عمل نیز بر این باور صحه گذاشته، از هیچ کوششی در راه پیشبرد اهداف مقدس نظام جمهوری اسلامی دریغ نکرد و همواره بار مسؤولیت‌های گوناگونی را به دوش کشید تا جایی که امام خمینی او را متعهد به انقلاب و دردآشنای اسلام و انقلاب معرفی کرد؛ همان‌طور که در حکم انتصاب وی به عضویت فقهای شورای نگهبان چنین آمده است: «جنابعالی را که از افراد متدین، مورد وثوق و دردآشنای اسلام و انقلاب می‌باشید، به‌عنوان یکی از فقهای شورای نگهبان منصوب می‌نمایم». 
ورود امام خمینی به قم در سال ۱۳۵۷ شمسی و سکونت در منزل آیت‌الله یزدی، نشان از عمق اعتماد امام نسبت به او و گویای قرب و منزلت ویژه وی نزد امام است و این، جایگاهی بس بزرگ است که نصیب هر کس نمی‌شود. آیت‌الله یزدی سال 68 با حکم رهبر حکیم انقلاب به عنوان رئیس قوه ‌قضائیه منصوب شد. پس از 10 سال ریاست وی بر قوه قضائیه، با حکم رهبر معظم انقلاب به عنوان عضو فقهای شورای نگهبان منصوب شد و تا 9 آبان سال جاری این سمت را برعهده داشت که به دلیل کهولت سن و بیماری در این تاریخ از این سمت استعفا کرد. 
 
* مناصب پس از انقلاب اسلامی
برخی از مناصب آیت‌الله یزدی بعد از انقلاب عبارتند از:
۱- مدیریت استقبال از امام خمینی در سال ۱۳۵۷
۲- مسؤول دفتر امام در قم در سال ۱۳۵۷
۳- رئیس دادگاه انقلاب اسلامی قم 
۴- نمایندگی مجلس شورای اسلامی (دوره‌های اول و دوم)
۵- عضو فقهای شورای نگهبان 
۶- امام جمعه موقت شیراز، بعد از شهادت آیت‌الله دستغیب
۷- نماینده مجلس خبرگان رهبری (دوره دوم) از استان تهران 
۸- عضو هیات بررسی پیش‌نویس قانون اساسی
۹- نمایندگی امام برای حل مشکلات سیاسی و اجتماعی برخی شهرها
۱۰- رئیس قوه قضائیه
۱۱- امام جمعه موقت تهران
۱۲- عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم
۱۳- رئیس مجلس خبرگان رهبری
۱۴- رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم
***
پیام تسلیت رهبر انقلاب اسلامی در پی درگذشت آیت‌الله یزدی
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در پیامی درگذشت عالم مجاهد و پارسا آیت‌الله حاج‌شیخ محمد یزدی را تسلیت گفتند.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری، متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
درگذشت عالم مجاهد و پارسا آیت‌الله آقای حاج‌شیخ محمد یزدی رضوان‌الله‌علیه را به حوزه‌ علمیه‌ معظم قم و مراجع عظام و علمای عالی‌مقام و جامعه‌ محترم مدرسین و به شاگردان و دوستان و ارادتمندان آن مرحوم و به‌ طور ویژه به خاندان گرامی و فرزندان مکرم ایشان تسلیت عرض می‌کنم. سوابق انقلابی و مبارزات دوران طاغوت در کنار حضور پیوسته و همیشگی در همه‌ دوران‌های انقلاب و اشتغال به مسؤولیت‌های بزرگ در اداره‌ کشور همچون ریاست قوه‌ قضائیه و عضویت در شورای نگهبان و مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی، و در کنار فعالیت علمی و فقهی، شخصیتی جامع و اثرگذار از این عالم جلیل پدید آورده بود. ایمان راسخ به مبانی انقلاب و استقامت در این راه و غیرت دینی و انقلابی، نشانه‌های بارز دیگری از این شخصیت مکرم بود. امید است این وزن سنگین ذخیره‌ معنوی مایه‌ علو درجات ایشان باشد. از خداوند متعال رحمت و مغفرت و رضوان الهی را برای آن مرحوم مسألت می‌کنم.
سیدعلی خامنه‌ای/ ۱۹ آذر ۱۳۹۹

***

پیام تسلیت سران 3 قوه در پی رحلت آیت‌الله یزدی

سران ۳ قوه با صدور پیام‌هایی، رحلت آیت‌الله یزدی را تسلیت گفتند. آیت‌الله سید‌ابراهیم رئیسی، رئیس قوه ‌قضائیه در پیام تسلیت خود تصریح کرد: آیت‌الله یزدی به عنوان نخستین رئیس قوه‌ قضائیه بعد از بازنگری قانون اساسی، خدماتی ارزشمند و ماندگار بر جا گذاشت. مرحوم یزدی که رسالت فقیه را علاوه بر درس و بحث، حضور فعال در مناسبات و مسائل مهم روز می‌دانست، با وجود ریاست بر تشکل ریشه‌دار جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و شورای عالی حوزه‌های علمیه کشور، یکی از چهره‌های تاثیرگذار در عرصه‌های سیاسی کشور و یکی از استوانه‌های استوار و قابل اتکا در دفاع از رکن ولایت فقیه و مقام ولایت بود و از بذل هیچ هزینه‌ای برای دفاع از انقلاب اسلامی دریغ نکرد تا جایی که آماج حمله‌های بدخواهان انقلاب قرار گرفت. 
در بخش دیگری از این پیام آمده است: این عالم عامل، به عنوان نخستین رئیس قوه‌قضائیه بعد از بازنگری قانون اساسی در مدت 10 سال تلاش و خدمت مستمر به دستگاه قضا خدماتی ارزشمند و ماندگار بر جا گذاشت که نتیجه آن شکل‌گیری و قوام ساختار قوه‌ قضائیه بود. 
رئیس مجلس شورای اسلامی نیز با صدور پیامی در گذشت آیت‌الله یزدی را تسلیت گفت. 
در متن پیام محمدباقر قالیباف آمده است: آیت‌الله یزدی از شخصیت‌های مورد اعتماد و وثوق حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری بودند و در مسؤولیت‌های متعدد و خطیر با اخلاص و دلسوزی به انجام امور اهتمام داشتند که کارنامه درخشان ایشان در سمت‌های متعدد از جمله ریاست شورای عالی جامعه مدرسین، دبیری جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ریاست و نمایندگی مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی، ریاست قوه ‌قضائیه و عضویت در شورای نگهبان، بیانگر شایستگی ایشان در خدمتگزاری به نظام جمهوری اسلامی و ملت شریف ایران است.
همچنین در پیام تسلیت حسن روحانی، رئیس‌جمهور نیز آمده است: این عالم مجاهد و انقلابی که از سابقون نهضت امام خمینی بود، در تمام مراحل حساس و خطیر نظام اسلامی نقش‌آفرین بود و با حضور مؤثر در سنگرهای مختلف خدمتگزاری از جمله مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری، قوه‌ قضائیه و شورای نگهبان، عمر شریف خود را در دفاع و صیانت از آرمان‌های نظام اسلامی سپری کرد و خدمات ارزشمندی به یادگار گذاشت که یقینا در خاطر مردم قدرشناس ایران باقی خواهد ماند.

Page Generated in 0/0084 sec