گزارش «وطن امروز» از جبههبندی جدید در جنگ یمن که میتواند در تعیین سرنوشت نبرد تأثیرگذار باشد
* هزاران نفر از مردم تعز در مخالفت با حضور ائتلاف سعودی تظاهرات کردند
* عربستان سعودی آخرین تقلای خود برای ممانعت از شکست در برابر مقاومت یمن را با افزایش اختیارات احزاب نزدیک به ترکیه در مأرب انجام داد
گروه بینالملل: پیروزیهای مقاومت یمن در استان مأرب علیه متجاوزان سعودی، حکومت عربستان را به معامله با امارات و مزدوران آن در جنوب کشانده و آنها درصددند پس از از دست دادن مأرب، جایگاه سیاسی خود را در قالب «دولت برآمده از توافق ریاض» برای منصور هادی در جنوب یمن فراهم کنند. در این بین تحرکات جریانهای اخوانی در مأرب نیز این گمانه را تقویت کرده است که احتمالا سعودیها در صددند از ظرفیت نظامی ترکیه در برابر مقاومت یمن بهرهبرداری کنند. به نظر میرسد سعودیها با این اقدام در بلندمدت به دنبال اهداف شومی نظیر تجزیه یمن هستند که با توجه به قدرت مقاومت یمن در نبردهای اخیر این هدف عملی نخواهد شد.
* تظاهرات گسترده یمنیها در مخالفت با حضور ائتلاف سعودی
به گزارش «وطن امروز»، ساکنان استان تعز یمن در محکومیت حضور نظامی ائتلاف سعودی در این استان در جنوب غربی یمن دست به تظاهرات زدند. بنا بر این گزارش، تظاهرات یمنیهای ساکن تعز با وجود تدابیر شدید امنیتی انجام شده است. معترضان در خیابان «جمال عبدالناصر» در مرکز شهر تعز، خیمه نصب کردند و با سر دادن شعارهایی مخالفت خود را با حضور نظامی ائتلاف سعودی در کشورشان نشان دادند. تظاهراتکنندگان با سر دادن شعارهایی خواستار خروج ائتلاف سعودی از تعز و دیگر مناطق یمن شدند. در حال حاضر نیروهای ائتلاف سعودی در بخشهایی از استان مأرب در شمال یمن و همچنین مناطقی در جنوب یمن از جمله استانهای تعز و ابین حضور دارند.
* فرار منصورهادی به جنوب
عربستان سعودی ششم فروردین سال ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی و با کمک و چراغ سبز آمریکا، حملات گستردهای را علیه یمن، فقیرترین کشور عربی آغاز کرد تا «عبدربه منصور هادی» سیاستمدار یمنی وابسته به خود را در این کشور به قدرت برساند اما علاوه بر شکستهای مکرری که در این 6 سال از مقاومت یمن خورده است، شاهد شکاف و از بین رفتن ائتلافی است که با همکاری امارات و برخی دیگر از کشورهای عربی برای تجاوز به یمن ترتیب داده بود. بر این اساس منصور هادی و نیروهای تحت حمایت عربستان در استان مأرب در شمال یمن مستقر شدند و نظامیان تحت حمایت امارات در استانهای جنوبی نظیر عدن و جزیره سقطری با نام شورای انتقالی جنوب استقرار یافتند. در این بین نیروهای مقاومت یمن از جمله انصارالله، کمیتههای مردمی و ارتش یمن در جبهههای مختلف علیه متجاوزان سعودی و اماراتی مقاومت کردند و در یک سال گذشته به پیروزیهای قابل توجهی دست یافتند که منجر به آزادسازی مناطق مهمی در این کشور شده است. در حال حاضر نیز نبرد اصلی مقاومت یمن با متجاوزان سعودی در استان مأرب (مهمترین پایگاه نظامی- سیاسی منصور هادی و عربستان در یمن) وارد مراحل نهایی شده و احتمال آزادسازی این استان از سوی مقاومت یمن در هفتههای پیش رو بسیار زیاد است. از این رو عربستان سعودی در تلاش است مقر جدیدی برای منصور هادی در مناطق جنوبی تحت اشغال اماراتیها ایجاد کند. البته این تغییر و تحول در بعد منطقهای نیز قابل تامل است و در چارچوب توافقات اخیر ترکیه و عربستان برآورد میشود.
* حزب الاصلاح یمن و بازی به نفع ترکیه
پیروزیهای مقاومت یمن در برابر دشمن متجاوز در استان مأرب سبب شده حزب اخوانی الاصلاح که ستون فقرات نظامی- سیاسی دولت منصور هادی محسوب میشود، در پی تشکیل یک شورای معارضان باشد. در همین رابطه وبگاه الخبر الیمنی، به نقل از منابع مطلع در یمن نوشت حزب اخوانی الاصلاح که قدرتمندترین تشکل سیاسی درون دولت منصور هادی محسوب میشود، در پی آن است تا به همراه افرادی که از دولت هادی کنار گذاشته شدهاند و افرادی که به جناح «قطر- ترکیه» وابسته هستند، یک شورای معارضان تشکیل دهد. این شورا پس از تشکیل درصدد خواهد بود جای دولت منصور هادی را در مناطق تحت کنترل حزب الاصلاح به دست گیرد. به گفته این منابع، «عبدالعزیز جباری» معاون سابق نخستوزیر دولت مستعفی، «احمد المیسری» وزیر کشور دولت مستعفی، «صالح الجبوانی» وزیر حملونقل سابق، «محمد صالح بن عدیو» استاندار شبوه و «رمزی محروس» استاندار سقطری، عضو این شورا هستند. علاوه بر این شخصیتهای سیاسی مطرح که به طور عمده به جریان قطر - ترکیه وابسته هستند، فرماندهان نظامی و رهبران برخی قبایل نیز در این شورا حضور خواهند داشت و به گفته منابع یمنی، پس از تشکیل دولت مدنظر ریاض و پایان مذاکرات دولت هادی و شورای انتقالی جنوب، این شورا نیز کار خود را آغاز خواهد کرد. بنا بر این گزارش، هدف حزب الاصلاح از تشکیل این شورا این است که در گفتوگوها و مذاکرات آتی بتواند با قدرت ظاهر شود و مقابل خواستههای شورای انتقالی جنوب که همسو با امارات است، بایستد. این اقدام در حالی صورت میگیرد که از میزان اعتماد کشورهای غربی به دولت منصور هادی به طور قابل توجهی کاسته شده است. تحرکات سیاسی اخوانیهای حزب الاصلاح همچنین در شرایطی است که شهر مأرب به عنوان مرکز اخوانیهای یمن، در آستانه سقوط به دست ارتش و انصارالله یمن قرار دارد و مشخص نیست سرنوشت حزب الاصلاح پس از آزادسازی این شهر چه خواهد شد.
* تداوم جنگ قدرت میان ریاض و ابوظبی
در سایه تداوم جنگ قدرت میان متحدان عربستان و امارات در جنوب یمن، یک تیپ وابسته به امارات از دستور عقبنشینی از استان جنوبی «أبین» تمرد کرد. تیپ 11 صاعقه تحت فرمان شورای انتقالی جنوب وابسته به امارات، از دستور عقبنشینی از أبین سر باز زد. فرمانده این تیپ اعلام کرد تلاشهای سعودیها برای اجرای توافق ریاض را رد میکند. این تمرد از دستور عقبنشینی از أبین در حالی است که عربستان سعودی از آغاز فعالیت کمیتههای میدانی هماهنگی برای عقبنشینی متقابل نیروهای شورای انتقالی و عبدربه منصور هادی از این استان که نزدیک به یک سال است شاهد درگیری میان ۲طرف است، خبر میدهد. این تیپ طی بیانیهای از زبان «اکرم الحنشی» فرمانده آن مدعی شد هرگونه عقبنشینی به منزله نادیده گرفتن حق آزادی و استقلال مردم جنوب یمن است و آنچه از عقبنشینیهای متقابل گفته میشود، تنها شایعه است. این در حالی است که عربستان سعودی نیز در حال اعمال فشار بر شورای انتقالی با هدف اجبار نیروهای تیپ ۱۱ صاعقه به عقبنشینی است. توافق ریاض، توافق عربستان و امارات برای تقسیم قدرت در عدن و پایان دادن به درگیری نواب یکدیگر در جنوب یمن است که پنجم اکتبر (مهرماه گذشته) میان متحدان آنان در ریاض امضا شد. از مهمترین بندهای توافق ریاض استقرار دولت منصور هادی در شهر عدن در مدت 7 هفته از زمان امضای آن، استقرار نیروهای نظامی زیر نظر وزارتخانههای کشور و دفاع، مقابله مشترک با مقاومت یمن زیر نظر ائتلاف سعودی، تشکیل یک کمیته نظارت بر توافق ریاض با نظارت عربستان و تعیین ۱۲ وزیر از شورای انتقالی جنوب (متحد امارات) در دولت آینده از مجموع ۲۴ وزیر کابینه است.
***
[حوثی: برچسب تروریسم ابزاری برای پوشش جنایتهای آمریکاست]
با وجود جنایات جنگی انجام شده از سوی عربستان در یمن، ایالات متحده همچنان با تحریم مقامات مقاومت و دولت نجات ملی یمن به حمایت از عربستان میپردازد. در همین ارتباط «محمد علی الحوثی» عضو شورای عالی سیاسی یمن در توئیتی نوشت: «اصطلاح تروریسمی که آمریکا برای برچسب زدن به دیگران استفاده میکند، پوششی برای اقدامات تروریستی خودش است. اینکه آمریکا به ملتها یا کشورها برچسب تروریسم میزند به صورت قانونی جرم است و هیچ توجیهی برای آن برای جلوگیری از فعالیت شرکتها یا تردد افرادی که آمریکا آنها را تروریست نامیده در خاک کشورهایی که قانون آمریکا را به رسمیت نمیشناسند و اساسا قانون خودشان را دارند، وجود ندارد». وی در توئیت دیگری ادامه داد: «دولت ترامپ نهتنها کسانی را که یمنیها، عراقیها و... را قتلعام کردند مجازات یا در فهرست تروریسم خود قرار نداد، بلکه از مجازات یا تروریست خواندن کسانی که در قتل جورج فلوید آمریکایی دست داشتند و به دلیل این جنایت اعتراضاتی شکل گرفت، مخالفت کرد... و این تایید میکند فهرست تروریستی آمریکا، خود تروریسم است». خزانهداری آمریکا شامگاه پنجشنبه 5 نفر مرتبط با دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی انصارالله یمن را تحریم کرد.