گروه بینالملل: امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه در شرایطی قصد دارد هفته آینده به لبنان سفر کند که علاوه بر اظهارات و اقدامات اخیرش در راستای اسلامهراسی و توهین به ارزشهای مسلمانان، در رابطه با ثبات لبنان نیز عملکرد منفی داشته است. جدا از اینکه نقشه اقتصادی او برای لبنان که پس از انفجار بیروت طرح شد، هیچ منفعتی برای لبنانیها نداشته، مداخلات سیاسی اخیر مکرون در روند تشکیل دولت حتی منجر به تداوم خلأ قدرت و پایدار ماندن وضعیت بیدولتی در لبنان شده است.
* انتقاد رسانههای فرانسه از سفر مکرون به لبنان
به گزارش «وطن امروز»، رئیسجمهوری فرانسه 22 و 23 دسامبر (2 و 3 دی) به لبنان سفر میکند. این سفر در حالی انجام خواهد شد که نقشه اقتصادی امانوئل مکرون برای لبنان که پس از انفجار بیروت طرح شد، تاکنون ماحصلی برای لبنانیها نداشته است؛ نقشه راهی که به واقع نوعی دخالت آشکار در امور لبنان و مغایر با اهداف مذاکرات لبنانی- لبنانی است. از این رو سفر مجدد مکرون به لبنان بویژه پس از حمایتش از توهین به ساحت مقدس پیامبر اکرم(ص) با انتقاداتی از سوی رسانهها مواجه شده است. روزنامه فرانسوی فیگارو اخیرا در گزارشی نوشت: با گذشت 4 ماه از اقدام مکرون، همه امور به بنبست رسیده است. ۲ نخستوزیر متوالی برای تشکیل دولت جدید لبنان انتخاب شدند. پس از استعفای دولت «حسان دیاب» که هنوز ریاست دولت پیشبرد امور را برعهده دارد، «مصطفی ادیب» و «سعد حریری» هر دو علنا طرح ابتکاری فرانسه را تایید کردند اما نفر اول در کمتر از یک ماه از قدرت کنار رفت و دومی با وجود گذشت بیش از یک ماه از مامور شدن به تشکیل کابینه، هنوز دولتش را تشکیل نداده است.
سعد حریری، رئیس جریان المستقبل و سیاستمدار تحت حمایت فرانسه که بیستودوم اکتبر گذشته (یکم آبانماه) به عنوان مأمور تشکیل دولت جدید لبنان انتخاب شد، تا امروز موفق نشده است کابینه خود را نهایی و نام خود را به عنوان نخستوزیر جدید این کشور تثبیت کند. واقعیت این است که هر روز بر میزان بحران اقتصادی و اجتماعی لبنان افزوده میشود و این کشور همچنان خود را اسیر دخالتهایی میبیند که مغایر با امنیت ملی آن است.
* توهم مکرون درباره لبنان
نحوه مواجهه مکرون با لبنان این گزاره را در ذهن تداعی میکند که رئیسجمهور فرانسه همچنان در توهم حکومت فرانسه بر لبنان به سر میبرد و آن را بخشی از مستعمره فرانسه قلمداد میکند اما آنچه در لبنان 2020 شاهد هستیم این است که معادلات برآمده از قدرت در لبنان تغییر ماهیت و شکل داده و اینطور نیست که همانند دهههای ابتدایی پس از جنگ دوم جهانی فرانسه بتواند به تنهایی اقدام خاص و مؤثری درباره آن انجام دهد و قطعا رفتارهای استعماری در قبال لبنان با شکست روبهرو خواهد شد. از سوی دیگر، فرانسه همچنان با حمایت از جریان مارونی لبنان سعی دارد ساختار مطلوب و مدنظر خود را در این کشور شکل دهد. یکی از مهمترین پیامدهای اقدامات بیجای فرانسه در لبنان، ناامن شدن لبنان به دلیل کارشکنی در مسیر تشکیل دولت و ایجاد مشکل در خدماترسانی به مردم است. این امر هم با نادیده گرفتن جایگاه حزبالله و مقاومت لبنان در معادلات امنیتی و سیاسی این کشور رخ میدهد. ولی آنچه مسلم است اینکه حزبالله و مقاومت واقعیتی عینی، قوی و مؤثر در معادلات لبنان است و نمیشود این نقش و حضور را نادیده گرفت و تضعیف کرد.