printlogo


کد خبر: 228001تاریخ: 1399/9/24 00:00
وعده وزیر بهداشت درباره واکسن کرونای ایرانی
ایران بهار ۱۴۰۰ واکسینه می‌شود
دکتر سعید نمکی: نمی‌گذاریم ملت ایران موش آزمایشگاهی واکسن کرونای خارجی شود

گروه اجتماعی: این روزها خبرهای خوبی از ساخت واکسن ایرانی کرونا به گوش می‌رسد و وزیر بهداشت وعده داده تا بهار این واکسن استراتژیک به دست مردم برسد.
به گزارش «وطن ‌امروز»، با وجود ساخت واکسن‌های کرونای آمریکایی و انگلیسی، ویروس کرونا همچنان در دنیا می‌تازد. از طرفی با توجه به تحریم‌ها علیه ایران و ناتوانی دولت در دیپلماسی، ساخت واکسن در کشورمان اجتناب‌ناپذیر است؛ به همین علت دانشمندان ایرانی از همان روزهای نخست شیوع کرونا دست به کار شده‌اند و حالا خبرهای خوبی از ساخت واکسن به گوش می‌رسد. سعید نمکی، وزیر بهداشت دیروز در جریان سفر به خراسان جنوبی وعده‌ای داد که تحقق آن سخت و در عین حال شدنی به نظر می‌رسد: «واکسن کرونا را تولید می‌کنیم و تا بهار سال آینده این واکسن را در ایران خواهیم داشت. بنده به عنوان وزیر بهداشت اجازه نمی‌دهم هموطنم گروه هدف تست واکسن شود». وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه ما راهی جز اینکه خلاف رویه‌های گذشته عمل کنیم، نداریم، خاطرنشان کرد: موثرترین واکسن دنیا را برای این کشور تامین می‌کنیم؛ روزهای آینده این خبر خوش را خواهیم داد که این واکسن از معتبرترین منابع وارد می‌شود.
نمکی با بیان اینکه واکسن پدیده‌ای نیست که بشریت را از کرونا نجات دهد؛ هر چند تاثیرگذار است اما تمام داستان نیست، تصریح کرد: از مردم می‌خواهیم کمک کنند امسال یلدا را به شیوه‌ای متفاوت برگزار کنیم، نمی‌دانیم در پیک جدید چه هجمه جدیدی را خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه سخن‌های زیادی درباره واکسن شنیده‌ شده است، افزود: هر گونه ساده‌انگاری و عادی‌انگاری، شرایط‌مان را در زمستان سخت می‌کند و باید شب یلدای سال جاری را به گونه‌ای متفاوت با دیگر سال‌ها ببینیم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه تمام تلاش ما این است که مردم این سرزمین حسرت نداشتن امکاناتی را که دیگران دارند نخورند، تصریح کرد: به دنبال این هستیم که با نگاه اعتقادی، ملی و مردم‌سالاری دینی، ملت شریف ایران به آنچه درخور ‌شأن آنهاست، دست یابند.
نمکی با بیان اینکه واکسن کرونا را تولید می‌کنیم و تا بهار سال آینده این واکسن را در ایران خواهیم داشت، یادآور شد: نمی‌گذاریم ملت ایران موش آزمایشگاهی هیچ جریانی(برای آزمایش واکسن کرونای خارجی)  شود و نمی‌گذاریم غیرت ملی این سرزمین پایمال برخی فزون‌خواهی‌های دیگران شود.
 
* تزریق نخستین واکسن ایرانی؛ هفته اول دی
ابتدای هفته جاری مسؤولان ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) اعلام کردند آزمایش انسانی واکسن ایرانی کرونا از هفته اول دی‌ماه آغاز می‌شود و معاون کل وزیر بهداشت نیز دیروز این موضوع را تایید کرد. ایرج حریرچی در این باره گفت: با تلاش مضاعف دانشمندان ایرانی در تولید واکسن کرونا، یکی از این واکسن‌ها مجوز کمیته ملی اخلاق و پژوهش را برای ورود به فاز تست انسانی دریافت کرده و ۲ یا ۳ واکسن دیگر هم تا اواخر دی‌ماه این مجوز را دریافت خواهند کرد. 
وی با بیان اینکه واکسن ایرانی کرونا از اول دی‌ماه تزریق می‌شود، اظهار داشت: خط تولید این واکسن‌ها همزمان با آزمایش روی نمونه انسانی و اثبات اثربخشی کامل در حال راه‌‌اندازی است و با تایید معیارهای بالینی و علمی به تولید انبوه می‌رسد. 
وی درباره خرید ۲۰ میلیون دوز واکسن کرونا از شرکت‌های خارجی تا نیمه دوم اسفند ۹۹ اظهار داشت: خرید از کشورهای خارجی از طریق کواکس قطعی شده و با شرکت‌های مختلف تولید واکسن از 2 راه خرید مستقیم یا تولید مشترک واکسن در ایران در حال رایزنی هستیم، اگر چه با «آپارتاید تحریمی» از سوی کشورهای غربی مواجه  و در انتقال ارز با مشکل جدی روبه‌رو هستیم. 
حریرچی درباره کیفیت واکسن داخلی در رقابت با نوع خارجی اظهار داشت: ما برای تولید واکسن داخلی از تکنولوژی‌های متفاوت مبتنی بر MRNA، ویروس ضعیف شده و ویروس منتقل شده ژنتیکی بر روی یک ویروس دیگر استفاده می‌کنیم. هر کدام از واکسن‌های ما مشابه نوع خارجی است و اثربخشی آن هم قابل مقایسه با نوع خارجی خواهد بود. 
 
* اعلام فراخوان داوطلبی
قرار است هفته آینده فراخوان برای داوطلبان تست واکسن کرونای ایرانی داده شود اما مسؤولان ستاد اجرایی فرمان امام و بنیاد برکت اعلام کرده‌اند مدیران و کارکنان این نهادها از جمله داوطلبان تست واکسن خواهند بود. 
مینو محرز، عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا در این باره گفت: فراخوان داوطلبان تست انسانی واکسن کرونای ایرانی از هفته آینده داده می‌‌شود و امیدواریم در دی‌ماه تزریق برای تست انسانی این واکسن آغاز شود. 
وی افزود: فراخوانی صادر می‌‌شود که داوطلبان تزریق واکسن کرونای ایرانی مراجعه کنند؛ از بین داوطلبان، تعدادی که برای تست لازم داریم انتخاب می‌‌شوند و آزمایش‌‌های لازم از آنها گرفته می‌‌شود تا تزریق واکسن کرونا روی آنها شروع شود. 
محرز با بیان اینکه داوطلبان تست انسانی واکسن کرونا نباید سابقه ابتلا به این بیماری را داشته باشند، تصریح کرد: علت این امر این است که در افراد با سابقه ابتلا به کرونا آنتی‌‌بادی وجود دارد؛ ما برای تزریق واکسن، افرادی را می‌‌خواهیم که میزان آنتی‌‌بادی آنها را پس از تزریق بررسی کنیم؛ وقتی فردی از قبل آنتی‌‌بادی داشته باشد نمی‌‌توان میزان تأثیر واکسن را بررسی کرد. 
عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره عوارض تزریق این واکسن متذکر شد: این واکسن ایرانی کرونا، ویروس ضعیف‌شده است و خطر مرگ در پی ندارد و اگر عوارضی نیز داشته باشد، خفیف خواهد بود. محرز در پاسخ به این سوال که «در صورت وارد کردن واکسن کرونای خارجی، چگونه از بی‌‌عارضه و سالم بودن این واکسن اطمینان حاصل خواهیم کرد؟» گفت: در صورت واردات واکسن خارجی، فرصتی برای تست کردن آن روی تعداد محدود، قبل از تزریق همگانی وجود ندارد، از سوی دیگر برای واردات این واکسن، پول پرداخت می‌‌شود، بنابراین واکسنی که وارد کشور می‌‌شود باید حداقل تأیید سازمان جهانی بهداشت را داشته باشد تا پس از وارد کردن و تأیید سازمان غذا و دارو به افراد تزریق شود. وی متذکر شد: در حال حاضر در جهان ۳ سازمان شامل سازمان جهانی بهداشت (WHO)، سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا (FDA) و آژانس دارویی در اتحادیه اروپایی  (‌EMA) برای تأیید فرآورده‌‌های بیولوژیک وجود دارد که واکسن‌‌ها باید تأییدیه آنها را داشته باشد. این محقق پروژه تولید واکسن کرونای ایرانی تأکید کرد: روند واکسن کرونای ایرانی در سازمان جهانی بهداشت به ثبت رسیده است و پس از اینکه تست و تأیید شد باید مورد تأیید سازمان غذا و داروی کشور خودمان نیز قرار بگیرد.
***
[واکسن ایرانی بیش از ۳ ماه ایمنی در بدن ایجاد  می‌کند]
سخنگوی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت درباره داوطلبان واکسن کرونای ایرانی گفت: در مرحله اول چند ده نفر داوطلب تزریق واکسن کرونا هستند و در مرحله دوم نیز صدها نفر اعلام آمادگی برای تزریق این واکسن کرده‌اند. دکتر کیانوش جهانپور در گفت‌وگو با «وطن امروز»، با بیان اینکه در مرحله نخست تزریق واکسن کرونای ایرانی، داوطلب کافی در کشور وجود دارد، اظهار داشت: فراخوان برای تزریق گسترده این نوع واکسن در مراحل بعدی داده می‌شود. وی درباره مدت زمان ایجاد ایمنی واکسن کرونای ایرانی گفت: هر چند نه در ایران و نه در کشورهای مدعی سازنده این نوع واکسن، تایید نهایی درباره زمان ایمنی واکسن کرونا مشخص نشده است اما با توجه به آزمایش‌های حیوانی و مطالعات انجام‌شده، پیش‌بینی می‌شود بر اساس مدل‌سازی، ایمنی واکسن کرونای ایرانی بیش از 3 ماه باشد. جهانپور اضافه کرد: از آنجا که ایمنی کامل واکسن کرونا در دنیا فعلا قطعی نشده است، بنابراین پیش‌بینی می‌شود ایمنی چندماهه که اعلام می‌شود به معنای آنتی‌بادی باشد یا ایمنی سلول دوام بیشتری داشته باشد ولی به هر حال واکسن‌ کرونای ایرانی چون آزمایش روی فاز حیوانی را گذرانده و توانسته است ایمنی نسبتا مطلوب چندماهه ایجاد کند، بی‌تردید در مطالعات انسانی می‌توان امیدوار بود که ایمنی این واکسن 3 ماهه و شاید هم بیشتر باشد.

Page Generated in 0/0201 sec