کمیته روابط خارجی پارلمان انگلیس در گزارشی مداخلهجویانه خواستار بررسیهای لازم برای تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شد
گروه سیاسی: با روی کار آمدن جو بایدن در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا کشورهای اروپایی دور جدیدی از فشارها علیه ایران را در دستور کار قرار دادند. به گزارش «وطن امروز»، پس از انتخابات آمریکا و محرز شدن پیروزی جو بایدن در این انتخابات، کشورهای اروپایی دور جدید فشارها علیه ایران را آغاز کردند. در آخرین این اقدامات، کمیته روابط خارجی پارلمان انگلیس بتازگی گزارشی را در اختیار دولت بوریس جانسون، نخستوزیر این کشور قرار داده که در آن با طرح ادعاهایی علیه ایران، خواستار بررسیهای لازم برای تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شده است. به نوشته روزنامه گاردین، همچنین در بخشی از این گزارش آمده است: رویکرد دولت انگلیس برای آزادی زندانیان دوتابعیتی ایرانی- انگلیسی محبوس در ایران کارساز نبوده و از دولت خواسته است بازداشت این افراد دوتابعیتی را گروگانگیری بداند. در گزارش این کمیته از وزارت خارجه انگلیس خواسته شد رویکرد خود را برای مذاکره به منظور آزادی زندانیان دوتابعیتی تغییر دهد و از جمله با فشار بر حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، پیششرط رعایت آنچه اصول حقوق بشری خوانده را برای عادیسازی روابط با تهران در این مذاکرات بگنجاند.
کمیته روابط خارجی پارلمان انگلیس در گزارش خود به این موضوعات بسنده نکرده و در حالی که برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در سال 2015 به تصویب شورای امنیت سازمان ملل که انگلیس نیز خود یکی از اعضای آن است، رسید، به دولت توصیه کرده است این توافق باید به طور مجدد مورد مذاکره قرار گیرد و حتی شروطی برای محدود کردن برنامه موشکی بالستیک ایران به آن افزوده شود. این اعضای پارلمان انگلیس همچنین در اظهار نظرهای مداخلهجویانه خود از دولت کشورشان خواستهاند بیش از گذشته به موضوع سیاستهای منطقهای ایران رسیدگی کند و باید با ایالات متحده و متحدانش در خلیجفارس به منظور تدوین یک استراتژی مشترک همکاری کند. آنها در ادامه این گزارش تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا برای خروج یکجانبه از برجام و اعمال فشار حداکثری بر ایران را رد و تاکید کردهاند اختلاف در چگونگی پرداختن به موضوع هستهای، بویژه بین ایالات متحده و گروه E3 (انگلیس، فرانسه و آلمان)، منافع لندن را تأمین نکرده است، بلکه خروج آمریکا از برجام باعث شد ایران برای تعامل با غرب انگیزهای نداشته باشد و به روسیه و چین این فرصت را داده تا برنامههای خود را در خاورمیانه دنبال کنند.
اعضای کمیته روابط خارجی پارلمان انگلیس در گزارش خود خاطرنشان کردهاند در نبود یک رهبری درست و همکاری چندجانبه، این خطر وجود دارد که ایران برای بهبود وضعیت اقتصادی خود بیشتر به سمت روسیه برود و این چیزی است که برای ایران از نظر سیاسی کمهزینهتر خواهد بود.
اقدام پارلمان انگلیس صرفا با واکنش توئیتری سفیر ایران در لندن مواجه شد. روز گذشته حمید بعیدینژاد در رشته توئیتهایی با اشاره به گزارش کمیتهای در پارلمان انگلیس درباره ایران نوشت: گزارش کمیتهای در پارلمان انگلیس پیرامون ایران، مصوبه و جمعبندی پارلمان انگلیس نیست و به مصوبه پارلمان هم تبدیل نخواهد شد. این گزارش در جمع بسیار محدودی با رهیافتی کاملا خصمانه و بر مبنای تحلیل و توصیههای صهیونیستها و منافقین برای آخرین تاثیرگذاریها بر تحولات آینده تهیه شده است.
وی ادامه داد: «تام توگندهات» هماهنگکننده این گزارش، بلندگوی منافقین و جریانهای برانداز است. سفیر کشورمان در انگلیس تاکید کرد این گزارش هیچگونه مشروعیت و ارزشی ندارد و سفارت ایران در یادداشتی رسمی به وزارت خارجه انگلیس، تهیه چنین گزارشی از سوی برخی نمایندگان افراطی مجلس انگلیس را شدیدا محکوم کرده است.
* اروپا در قامت پلیس بد
اقدام پارلمان انگلیس علیه امنیت ملی ایران در حالی است که کشورهای اروپایی چند روز پس از پیروزی بایدن در انتخابات ریاستجمهوری با صدور بیانیهای با تاکید بر اینکه کشورهای اروپایی همواره به تعهدات خود در برجام عمل کردهاند(!) خواستار بازگشت ایران به تعهدات هستهای خود شدند.
در بیانیه ۳ کشور انگلستان، فرانسه و آلمان آمده است: همواره صراحت داشتهایم که از خروج آمریکا از برجام و احیای تحریمها متأسفیم. ما تحریمها را به نحو پیشبینیشده در برجام رفع کرده و مضاف بر آن از طریق ایجاد ساز و کار مالی اینستکس، تلاشهایی اضافی جهت مجاز کردن تجارت مشروع با ایران به کار بستهایم. بهرغم این تلاشهای مبتنی بر حسن نیت، ایران اکنون یک سال و نیم است مرتکب اقدامات متعددی در نقض جدی تعهدات هستهای خود شده است. ما کماکان بشدت از اقدامات ایران که در حال تهی کردن توافق از مزایای اصلی آن در زمینه منع اشاعه است، نگرانیم.
در واقع تروئیکای اروپا با رصد تحولات اخیر پیرامون برجام و بحثهای پردامنهای که در فضای داخلی آمریکا نسبت به بازگشت دولت بایدن به برجام در جریان است و در شرایطی که دولت دوازدهم برای بازگشت آمریکا به برجام شروط معین و مشخصی گذاشته است، تلاش میکند با فشار تعهدات برجامی ایران را به نقطه اولیه بازگرداند تا شروط ایران را خنثی و شرایط را برای امتیازگیری بایدن از کشورمان مهیا کند.
این در حالی است که طبق شروط ایران باید تکلیف قاعده عجیب و غریب حقوقی اسنپبک و همچنین خسارت مالی ایران از خروج آمریکا از برجام و همچنین تحریمهایی که پس از خروج از توافق توسط دولت آمریکا وضع شده روشن شود.
کشورهای اروپایی پس از ماجرای اعدام روحالله زم نیز در اقدامی مداخلهجویانه اعدام این جاسوس توسط دستگاه قضایی را محکوم کردند.
روز شنبه پس از انتشار خبر اجرای حکم اعدام روحالله زم، مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز، اتحادیه اروپایی با انتشار بیانیهای ضمن محکوم کردن این اقدام و وارد کردن تشکیک نسبت به بررسی پرونده این متهم امنیتی، از لزوم لغو احکام اعدام سخن به میان آورد. دولت فرانسه نیز که سالیان زیادی میزبان زم و فعالیتهای ضدامنیتی او بود، در بیانیهای جداگانه نوشت: فرانسه با قویترین عبارات ممکن این نقض فاحش آزادی بیان و آزادی مطبوعات در ایران را محکوم میکند. این یک اقدام وحشیانه و غیرقابل قبول است که با تعهدات بینالمللی این کشور مغایرت دارد. بیانیه دولتهای اروپایی درباره پرونده زم را در حالی میتوان مصداق بارز و روشنی از مداخله در امور داخلی و قضایی کشور به حساب آورد که آنها 3 هفته پیش پس از ترور دانشمند هستهای و دفاعی کشورمان تمایلی برای محکوم کردن این اقدام از خود نشان ندادند.