بامداد دیروز رسانهها از تشکیل دولت مشترک با حضور منصور هادی و شورای انتقالی جنوب خبر دادند
گروه بینالملل: تشکیل دولت مشترک متشکل از نیروهای تحت حمایت عربستان به ریاست منصور هادی و نیروهای تحت حمایت امارات به ریاست شورای انتقالی جنوب، هر چند به عنوان گامی در راستای اجرای توافق 2019 ریاض تلقی میشود اما واقعیت امر این است که این اتفاق نه از سر قدرت و تسلط متجاوزان بر اوضاع که نشانه واقعی استیصال و شکستهای مکرری است که در ماههای اخیر از سوی مقاومت یمن متحمل شدند و آنها را ناچار به اتحاد شکننده کرده است. در این بین با توجه به اینکه شورای انتقالی جنوب به نسبت منصور هادی دست بالا را داشت و با در نظر گرفتن اختلافات جاری 2 طرف، انتظار میرود این دولت عمر چندانی نداشته باشد.
به گزارش «وطن امروز»، شامگاه جمعه دولت مستعفی یمن در بیانیهای اعلام کرد در راستای توافقنامه ریاض میان این دولت (نیروهای وابسته به سعودی) و شورای انتقالی جنوب یمن (نیروهای وابسته به امارات) دولت مشترکی میان استانهای شمالی و جنوبی این کشور تشکیل شد. طبق این بیانیه، این دولت متشکل از ۲۴ وزیر بوده و به ریاست معین عبدالملک تشکیل شده است. طبق این گزارش، تعداد وزارتخانههای متعلق به دولت مستعفی و شورای انتقالی جنوب مساوی است و ۱۲ وزیر از استانهای شمالی و ۱۲ وزیر دیگر از استانهای جنوبی انتخاب شدهاند و از ۱۲ سهم جنوب 5 وزیر به نمایندگی از شورای انتقالی جنوب مورد حمایت امارات حضور دارند. در بیانیه دولت مستعفی یمن همچنین آمده است که دولت جدید در راستای توافقنامه ریاض که میان شورای انتقالی جنوب و دولت عبد ربه منصور هادی، رئیسجمهوری مستعفی یمن در تاریخ پنجم نوامبر سال ۲۰۱۹ در ریاض به امضا رسیده بود، تشکیل شده است. دولت هادی (مورد حمایت عربستان سعودی) و شورای انتقالی جنوب (وابسته به امارات) از ابتدای تابستان سال گذشته وارد یک دور درگیری و جنگ شدند که در نتیجه آن، شورای انتقالی شهر عدن و پس از آن استانهای «شبوه» و «ابین» و ماه پیش نیز استان «سقطری» را به اشغال خود درآورد. عربستان سعودی برای پایان دادن به این درگیریها در جنوب یمن، توافق ریاض را پیشنهاد داد که یکی از مفاد آن تشکیل دولت ائتلافی میان طرفین درگیر بود.
* ائتلافی از سر اجبار
نکته قابل تامل در ارتباط با تشکیل دولت مشترک یا به عبارت دقیقتر دولت اماراتی- سعودی که در بخشهای جنوبی یمن مستقر خواهد بود، این است که این اقدام نه از سر قدرت که نشاندهنده موقعیت ضعیف ائتلاف عربی در یمن است. با توجه به اختلافات جدی بین نیروهای تحت حمایت امارات و عربستان در یمن که در ۲ سال اخیر شدت گرفته است، تنها دلیلی که میتوان برای تشکیل دولت مشترک لحاظ کرد، شکستهای مکرر عربستان و استیصال آن در شمال و جنوب یمن است. نگاهی به معادلات میدانی در صحنه نبرد مقاومت یمن با مزدوران و نیروهای متجاوز سعودی- اماراتی این واقعیت را اثبات میکند. طی یک ماه اخیر مقاومت یمن در رشته عملیاتهای موفقیتآمیز در مناطق شمالی و مرکزی یمن توانست پیشرویهای قابل توجهی را در استان مأرب (مهمترین و اصلیترین پایگاه نیروهای متجاوز سعودی و منصور هادی در یمن) داشته باشد و همین امر منجر به این شد که سعودیها با وجود شکست سیاسی توافق ریاض که در یک سال گذشته مسکوت مانده بود، با دادن امتیازاتی به اماراتیها به دنبال ایجاد یک پایگاه جدید برای منصور هادی و حفظ وجهه خود باشند. به بیان سادهتر با حتمی شدن فتح مأرب از سوی مقاومت یمن و خروج منصور هادی از این استان، عربستانیها ضمن فرار به جلو به دنبال کتمان شکست هستند. از این منظر به نظر میرسد دولت مذکور عمر طولانی نخواهد داشت و در روزها و هفتههای آتی اخبار مربوط به بروز شکاف در این توافق اجباری رسانهای خواهد شد.
* واکنشها به تشکیل دولت مشترک سعودی- اماراتی در یمن
«محمد علی الحوثی» رئیس کمیته عالی انقلاب یمن و عضو ارشد انصارالله در واکنش به تشکیل دولت مشترک منصور هادی با شورای انتقالی جنوب در توئیتر خود نوشت: «در ترکیب دولت تشکیل شده، شرکای ناسازگار وجود دارد و سرانجام آن شکست است». وزارت خارجه عربستان اما در بیانیهای از تشکیل دولت مشترک توسط شورای انتقالی جنوب و دولت مستعفی یمن استقبال کرد. احمد حافظ، سخنگوی وزارت خارجه مصر نیز از تشکیل دولت مشترک میان شمال و جنوب یمن استقبال کرد.
* تجمع اعتراضآمیز در صنعا علیه تداوم محاصره سوختی یمن
شرکت نفت یمن تجمع اعتراضآمیزی در مقابل دفتر سازمان ملل در صنعا سازماندهی کرد. در این تجمع اعتراضآمیز عمار الأضرعی، مدیر اجرایی شرکت نفت یمن حضور داشت. در همین راستا عصام المتوکل، سخنگوی رسمی شرکت نفت یمن نیز تاکید کرد ائتلاف متجاوز عربی همچنان کشتیهای حامل نفت از جمله کشتی «بندج فکتوری» را به مدت 8 ماه و نیم توقیف کرده و حدود 5 میلیون و ۵۰۰ هزار دلار خسارت وارد کرده است. وی در ادامه افزود سازمان ملل قادر به اجرای توافقنامه سوئد نیست و در تجاوز و حمله به یمن و محاصره ملت این کشور مشارکت دارد. عصام المتوکل خواستار گشایش فرودگاه بینالمللی صنعا و بندر الحدیده شد و از آزادگان جهان و سازمانهای جامعه مدنی خواست همچنان در برابر بیعدالتی به مردم یمن در نتیجه تجاوز و توقیف کشتیهای مشتقات نفتی که در معرض آنها قرار دارند، ایستادگی کنند.