اعتراف دولت به عدم تحقق درآمدهای نفتی
عضو پیشین کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به نرخ تسعیر 11500 تومانی در لایحه بودجه 1400دولت، به تسنیم گفت: نرخ تسعیر ارز شرکت نفت و صندوق توسعه ملی در بودجه 17 هزار تومان است. محمد حسینی درباره افزایش حقوق برای جبران خدمات کارکنان دولت گفت: شاید از نظر ظاهری این مبلغ خوشایند باشد اما به دلیل کاهش قدرت خرید مردم به دلیل بخشهای دیگر بودجه، این نگاه وجود دارد که تبصره 12 بودجه با حکم جدیدی اصلاح شود. وی گفت: مبنای تنظیم بودجه 1400 از بین رفتن تحریمهای نفتی است، زیرا عملکرد 8 ماهه سال جاری نشان میدهد تنها 30 درصد از 55 هزار میلیارد بودجه نفتی پیشبینی شده برای سال 99 تحقق پیدا کرده است. نماینده سابق مجلس گفت: در جزء دوم، بند ب تبصره یک این لایحه، دولت این درخواست را دارد که 70 هزار میلیارد تومان نفت پیشفروش یا اوراق اسلامی منتشر کند و در ادامه گفته است «در صورت عدم تحقق فروش جزء یک (199 هزار میلیارد تومان) اجازه انتشار اوراق داده شود. حسینی ادامه داد: این بند بودجه به این معناست که دولت خود اعتراف میکند اگرچه مبلغی به عنوان درآمد نفتی در نظر گرفته شده اما این عدد محقق نمیشود.
***
لوایح دولت مربوط به معیشت روزمره مردم نیست
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، درباره انتقاد حسن روحانی از مجلس و ادعای بیاهمیتی به لوایح دولت، اظهار داشت: این اظهارنظر رئیسجمهور فرار به جلو بوده و فرافکنی است؛ فرافکنی ضعفها، سوءمدیریتها و ناکارآمدی دولت. احمد نادری ادامه داد: روحانی باید بگوید کدام لایحه معیشتی را به مجلس داده که نمایندگان آن را بررسی نکردهاند و توضیح دهد کدام لایحه مهم را به مجلس داده که مشکلات روز مردم در اثر نامدیریتیها، ناکارآمدیها و سوءمدیریتیها ایجاد شده باشد و مجلس آن را بررسی نکرده است؛ اگر حسن روحانی بتواند این را ثابت کند که یک لایحه معیشتی مرتبط با مشکلات روزمره را به مجلس داده و نمایندگان آن را بررسی نکردهاند، من از نمایندگی مردم تهران استعفا خواهم داد.
***
بودجه ۱۴۰۰ ایرادات زیادی دارد
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی درباره لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، به مهر گفت: بودجهای که دولت به مجلس ارائه کرده، با سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه و بسیاری دیگر از قوانین ما مغایرت دارد. مجلس شورای اسلامی باید در جریان بررسی لایحه بودجه سال آینده، مواردی از بودجه را که با برنامه ششم توسعه و قوانین بالادستی مغایرت دارد، اصلاح کند. حمیدرضا حاجیبابایی با اشاره به تصویب طرح اصلاح ساختار بودجه در مجلس شورای اسلامی، گفت: در صورتی که این مصوبه مجلس از سوی شورای نگهبان تایید و تبدیل به قانون شود، مجلس شورای اسلامی مصر است حتما این قانون در لایحه بودجه سال آینده اعمال شود. وی افزود: متاسفانه بودجه سال ۱۴۰۰ جزو بودجههایی است که ضعف زیادی دارد اما باید سعی کنیم در این زمینه به تفاهم برسیم و بودجهای را مصوب کنیم که واقعی و اثرگذار باشد.
***
عقبماندگی 12500 مگاواتی تولید برق جدید در برنامه ششم
عضو هیأترئیسه کمیسیون انرژی مجلس اظهار داشت: در 10 تا 15 سال آینده اگر مدیریت برق نداشته باشیم که لزوما به معنای کاهش مصرف نیست بلکه مدیریت تولید برق و احداث نیروگاه را شامل میشود، دچار مشکل خواهیم شد. هادی بیگینژاد افزود: در برنامه ششم توسعه باید سالی 5 هزار مگاوات تولید جدید برق انجام میدادیم که این کار را انجام نداده و فقط سالی 2500 مگاوات برق جدید تولید کردهایم و با آنکه باید 25 هزار مگاوات تولید برق جدید در طول برنامه ششم توسعه محقق میکردیم اما فقط 12500 مگاوات برق جدید تولید شده است؛ این در حالی است که مقرر شده از انرژی تجدیدپذیر هم برق تولید کنیم ولی در مجموع 50 درصد عقبماندگی در تولید برق جدید داریم. وی تصریح کرد: سالهای آینده اگر ما در حوزه صنایع جلو برویم دچار بحران خواهیم شد، چرا که با ورود صنایع جدید به کشور و افزایش تولیدات، با افزایش مصرف برق مواجه خواهیم شد.