گروه اقتصادی: عدم مدیریت در توزیع و تامین نهادههای دامی برای مرغداران باز هم باعث به وجود آمدن رکورد جدید در قیمتها شد و بهای هر شانه تخممرغ دیروز به 45 هزار تومان رسید. به گزارش «وطن امروز»، گویا بیتدبیری و ضعف مدیریت در تامین و کنترل قیمت محصولات پرمصرف پایانی ندارد؛ یک روز بهای کره و محصولات لبنی افزایش مییابد و روز دیگر قیمت گوشت و مرغ و کالاهای اساسی. دیروز رسانهها خبر از افزایش قیمت هر شانه تخممرغ به 45 هزار تومان دادند. باشگاه خبرنگاران در گزارشی میدانی قیمت هر شانه تخممرغ را بین 43 تا 49 هزار تومان مخابره کرد. البته بررسیها نشان میدهد قیمت تخممرغ اساسا قاعده خاصی را دنبال نمیکند و فروشندگان به هر قیمتی که میخواهند آن را عرضه میکنند. برای مثال در فروشگاههای اینترنتی این کالا تا شانهای 65 هزار تومان هم فروخته میشود. در همین رابطه، ناصر نبیپور، سخنگوی اتحادیه مرغداران گفت: قیمت تمام شده هر کیلو تخممرغ هماکنون 15هزار و 500 تومان است اما پشتیبانی امور دام، سازمان حمایت و وزارت جهاد کشاورزی بر توزیع تخممرغ با نرخ مصوب همچنان اصرار میورزند و در مقابل قرار است ۱۰۰ درصد نهاده دامی را با نرخ مصوب در اختیار مرغداران قرار دهند. سخنگوی اتحادیه سراسری مرغداران میهن در واکنش به افزایش قیمت تخممرغ گفت: طی روزهای گذشته روند توزیع نهادههای دامی بهبود یافته و بازار رو به تعادل است. مرغداران هر کیلوگرم تخممرغ را با نرخ مصوب ۱۲ هزار تومان تحویل میادین میوه و ترهبار میدهند و در میادین قیمت برای مصرفکننده نهایی حدود ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان است. وی ادامه داد: در مواقعی که قیمت تخممرغ کاهش مییابد، مغازهداران این نرخ را اعمال نمیکنند، چرا که در بهار زمانی که قیمت هر کیلو تخممرغ ۶ هزار تومان معادل هر شانه ۲ کیلویی ۱۲ هزار تومان بود، مغازهداران با نرخ ۲۴ تا ۲۵ هزار تومان میفروختند که این امر نشان از سودجویی مغازهداران است. نبیپور با انتقاد از بالا بودن قیمت نهادههای تولید بیان کرد: قیمت کنونی متیونین از ۲۱ تا ۲۲ هزار تومان به ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان و مکمل به ۳۰ هزار تومان رسیده است، همچنین قیمت کارتن و شانه لحظهای افزایش مییابد. این مقام مسؤول ادامه داد: قیمت نهادههایی که شامل سهمیه نیست، لحظهای افزایش مییابد که در نرخ تمامشده تولید اثرگذار است. بر اساس این گزارش، باز هم تامین نکردن نهادههای دامی از سوی دولت و با قیمت مصوب تبدیل به معضلی برای تولیدکنندهها و در نهایت افزایش قیمت مواد غذایی برای مصرفکننده شده است. به نظر میرسد دولت از سیاستهای اشتباهی برای تامین نهادههای دامی تولیدکنندهها تبعیت میکند، چرا که این موضوع ماههاست در کشور مطرح است و نهتنها رفع نشده، بلکه تشدید نیز شده است. در این شرایط دولتیها باید هر چه سریعتر نسبت به تامین نهادههای دامی با نرخ مصوب اقدام جدی کنند یا اجازه دهند تولیدکنندهها تمام نهادهها را با نرخ آزاد تهیه کنند. تامین بخشی از نهاده دامی به شکل آزاد و بخشی به صورت مصوب، موجب چندنرخی شدن تخممرغ در بازار و در نهایت دلالبازی و سودجویی شده است که شاهد این وضعیت در بازار هستیم.
* عدم تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی
با کاهش ارزش ریال و افزایش نرخ ارز به دلیل عملکرد غلط بانک مرکزی، این بانک با هدف کنترل نرخ ارز، تصمیم به مدیریت ارز تجارت خارجی گرفت. این تصمیم به دلیل ایجاد محدودیتهای زیاد، روند تجارت کشور را با کندی مواجه کرد. همچنین بانک مرکزی در حالی به بهانه مدیریت منابع ارزی، ارز ترجیحی واردات نهاده به عنوان یکی از اساسیترین کالاهای مورد نیاز کشور را کاهش داد که طبق آمارهای تفصیلی واردات کالایی، واردات کالاهای غیرضروری مانند بذر زینتی، موز، دارچین و شفتالو در ۵ ماه نخست امسال چند برابر شده است. در این باره نایبرئیس کمیسیون انرژی مجلس با انتقاد از نقش بانک مرکزی در رسوب کالاهای اساسی در گمرکات که منجر به افزایش قیمتها شده است، گفت: از آنجا که تنها مقداری از 4 میلیون تن کالای رسوب شده در گمرکات بتازگی ترخیص شده است، باید عملکرد بانک مرکزی را دلیل اصلی رسوب چند میلیون تنی کالاهای اساسی همچون خوراک دام، گندم، برنج، حبوبات و... در گمرکات دانست، چرا که واردکنندگان به دنبال قول و تعهد بانک مرکزی این کالاها را با ارز 4200 تومانی وارد کردهاند اما بانک مرکزی ارز آنها را نمیدهد. احمد مرادی ادامه داد: به دنبال پیگیریهای انجام شده بخشی از کالاها ترخیص شدند اما همین ترخیص اندک با اعتراض بانک مرکزی روبهرو شد، چرا که معتقدند این کار بدون هماهنگی آنها انجام شده است، هر چند اعتراض آنها غیرمنطقی و غیرقانونی است. وی بیان کرد: با آنکه کالاهای بسیاری وارد کشور شدند و این اتفاق میتوانست منجر به کاهش قیمتها شود اما بانک مرکزی با جلوگیری از ترخیص کالاها سبب گرانی قیمت آنها شد. نایبرئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برخی کالاها سریعالفساد هستند، به همین دلیل گمرکات قول دادهاند بدون هماهنگی با بانک مرکزی هر چه سریعتر آنها را ترخیص کنند، افزود: عدم ترخیص کالاهای دپو شده در گمرکات خسارات بسیاری برای کشور به همراه دارد.
***
مرکز آمار، تورم آذرماه را اعلام کرد
[تورم سالانه 5/30 درصد و نقطه به نقطه 8/44 درصد]
مرکز آمار ایران روز گذشته گزارش تورم آذرماه را منتشر کرد. طبق اعلام مرکز آمار، نرخ تورم سالانه آذرماه ١٣٩٩ برای خانوارهای کشور به 5/30 درصد رسید که نسبت به ماه قبل 5/1 واحد درصد افزایش نشان میدهد. همچنین نرخ تورم نقطهای در آذرماه ١٣٩٩ به عدد 8/44 درصد رسید، یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین 8/44 درصد بیشتر از آذر ١٣٩٨ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند. علاوه بر این نرخ تورم ماهانه در آذرماه سال جاری به 2 درصد رسید که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل 2/3 واحد درصد کاهش داشته است.
***
[گرانیای که قابل مدیریت بود]
شهریورماه ناصر نبیپور، رئیس هیاتمدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران گفته بود: اگر دولت در تامین خوراک دام و طیور راهکار اساسی درنظر نگیرد «تخممرغ به کیلویی ۲۳ هزار تومان و هر شانه ۵۰ هزار تومان هم خواهد رسید»؛ اتفاقی که دیروز محقق شد.