اعمال محدودیتهای گسترده و برخی تعطیلیها منجر به کاهش چشمگیر آمار ابتلا و مرگ و میر کرونایی شده است
گروه اجتماعی: اعمال محدودیتهای تعطیلی باعث کاهش شدید میزان ابتلا و مرگ و میر ناشی از ویروس «کووید-۱۹» شده است؛ یک اتفاق خوب و امیدبخش.
به گزارش «وطن امروز»، بررسی آمارهای کرونایی نشان میدهد از همان اوایل مهرماه نشانههای بحرانی شدن اوضاع کرونا در کشور بروز کرد و به همین علت مسؤولان وزارت بهداشت و برخی کارشناسان ستاد ملی مقابله با کرونا زنگ خطر را به صدا درآوردند و کمیته علمی مقابله با کرونا بنا به گفته مینو محرز درخواست تعطیلی سراسری را ارائه داد.
مرگومیر روزانه کرونا قبل از 4 مهرماه زیر 200 نفر بود اما در این روز وزارت بهداشت اعلام کرد تعداد قربانیان روزانه به 207 رسیده است. 10 و 13 مهرماه نیز مرگ 211 نفر اعلام شد و از 20 مهرماه دیگر مرگ روزانه زیر 200 نفر ثبت نشد.
شوک واقعی از 28 مهرماه وارد شد؛ برای نخستینبار آمار مرگومیر به بالای 300 نفر رسید. مرگ روزانه 337 نفر همه را نگران کرد و هیچ کس پیشبینی این تعداد قربانی روزانه را نمیکرد. دولت به جای بررسی پیشنهاد تعطیلی سراسری یا حداقل تعطیلی تهران بحرانزده، فقط اقدام به اعمال برخی محدودیتهای پراکنده میکرد. مثلا اعلام جریمه افرادی که در خیابان ماسک نمیزنند موجب تمسخر بسیاری از مردم در فضای مجازی شد و دولت در نهایت به جریمه صاحبان خودرویی که ماسک نمیزنند، قناعت کرد. وضعیت قرمز پایتخت موجب شد فرمانده مقابله با کرونای تهران درخواست تعطیلی یک هفتهای تهران را بدهد. فقط در تهران 70 نفر در روز به خاطر ابتلا به کرونا فوت میکردند اما دولت سیاست اجباری شدن ماسک و محدودیت فعالیت مشاغل گروه 3 و 4 را اجرایی کرد. 23 مهرماه دولت تصمیم گرفت سفر به تهران، کرج، مشهد، اصفهان و ارومیه ممنوع شود و 13 آبانماه سفر به بیش از 80 شهر ممنوع شد. کارشناسان این محدودیتها را لازم اما ناکافی میدانستند و دولت همچنان بر عدم تعطیلیها اصرار داشت. این در حالی است که حتی خود حسن روحانی در 28 مهرماه اعلام کرد اگر تعداد کشتههای کرونا از 250 به 300 نفر در روز برسد به معنای آژیر خطر است اما حتی وقتی تعداد کشتهها به بیش از 300 نفر رسید هم دولتیها همچنان با تعطیلی مخالفت کردند. سرانجام 7 آبان اعلام شد تعداد مرگومیر کرونا به 415 نفر رسیده تا کشور وارد شوکی بزرگ شود و دیگر به دولتیها ثابت شد که موج کرونا به مرحله بحران رسیده اما حتی این زنگ خطر هم گوش برخی دولتیها را شنوا نکرد. دولت بعد از فشار رسانهها و انتقادات بسیار ستاد مقابله با کرونا تصمیم گرفت باز هم محدودیتهای محدود مانند محدودیت فعالیت اصناف از ساعت 18 را به تصویب برساند اما تعداد کشتهها بیشتر و بیشتر میشد. مرگومیر روزانه بیش از 400 نفر از 11 آبان تثبیت شد و این روند تا آذرماه ادامه یافت.
سرانجام با فشار رسانهها و توصیه اکید کارشناسان و متخصصان، دولت تصمیم گرفت محدودیتها و تعطیلی نصفه و نیمه را از اول آذرماه اعمال کند. طبق این محدودیتها، مشاغل گروه 2 نیز باید تعطیل میشدند و سفر از مناطق قرمز و به مناطق قرمز ممنوع میشد. همچنین ممنوعیت تردد شبانه از ساعت 21 نیز اعمال شد، چرا که وزارت بهداشت 51 درصد عامل ابتلا به کرونا را دورهمیها میدانست. با توجه به اینکه محدودیتهای شدید ۲ هفتهای بود، آثار این تصمیم از 15 آذرماه مشخص شد و همانطور که از آمارهای وزارت بهداشت مشخص است روند نزولی مرگومیر روزانه 16 آذرماه آغاز شد به طوری که تعداد قربانیان از 483 نفر (4 آذرماه) به 153 نفر در سوم دیماه رسید. تاثیر شگفتانگیز محدودیتها به سرعت خود را نشان داد و مشخص شد اگر دولت تعلل را کنار میگذاشت کاهش آمار قربانیان کرونا زودتر محقق میشد. تعداد مرگومیرهای نیمه دوم آذرماه بین 17۵ تا 29۵ نفر بود؛ در حالی که در نیمه اول آذرماه تعداد کشتهها بین ۳۲۱ تا 48۲ نفر بود. اگر دولت به توصیههای وزارت بهداشت عمل میکرد و محدودیتهای شدید از ابتدای آبانماه آغاز میشد قطعا شاهد بحران افزایش آمار ابتلا و مرگ و میر بر اثر کرونا نبودیم.
آبانماه 12 هزار و 677 نفر به علت ابتلا به کرونا فوت کرد. کمترین تعداد مرگومیر روزانه کرونا در آبانماه 296 نفر (4 آبان) و بیشترین تعداد مرگومیر 26 آبانماه 486 نفر به ثبت رسید.
همچنین آذرماه تعداد قربانیان کرونا در ایران 9298 نفر ثبت شده که بیش از 3 هزار نفر کمتر از آبانماه است، این در حالی است که در نیمه اول آذرماه تعداد کشتههای کرونایی همچنان بیش از 400 نفر بود و اثر ۲ هفته محدودیتها نشان میدهد محدودیتهای گسترده و تعطیلیها باید زودتر اعمال میشد. در همین ارتباط اقبال شاکری، نماینده مردم تهران در مجلس به «وطن امروز» گفت: شخص رئیسجمهور باید پاسخگو باشد، چراکه سیاستهای ناکارآمد دولت موجب این اتفاق شده است.
* دولت کمتوجه بود
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه زمانی که پیک همهگیری کرونا در کشور به اوج رسیده بود، دولت به تاکید کارشناسان بهداشت، نمایندگان مجلس و کادر پزشکی به ایجاد محدودیت توجهی نکرد، گفت: دولت در بحث جلوگیری از شیوع گسترده ویروس کرونا و ممانعت از رشد آمار مرگومیر ناشی از آن کمتوجه بود و تازه زمانی که این بیماری به اوج خود رسید و آمار فوتیها حدود 500 نفر در روز شد، محدودیتهای سفت و سخت را آن هم با فشار جامعه پزشکی اعمال کرد.
دکتر ملک فاضلی در گفتوگو با «وطن امروز» به کاهش آمار بستریشدگان، جانباختگان و مبتلایان به کرونا در چند هفته اخیر اشاره کرد و اظهار داشت: سیر نزولی آمارها در این زمینه بیانگر تاثیرگذاری مثبت ایجاد محدودیتهای 2 هفتهای بود که نتیجه مطلوب آن را شاهدیم. وی با بیان اینکه تاکنون درمانی اساسی برای کرونا در دنیا به دست نیامده است و تنها راه علاج این بیماری مرگبار فقط پیشگیری و رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاریهای اجتماعی است، گفت: از آنجایی که ساخت واکسن کرونا زمانبر است و ریشهکنی آن نیز ماهها طول میکشد، بنابراین دولت باید در یک بازه زمانی چندماهه (در زمان شیوع ویروس) قبل از تولید واکسن و در زمان پیک بیماری با راهکارهای کارشناسانه و اصولی مانع از ابتلای گسترده مردم به بیماری و مرگومیر آنها شود.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با شیوع اپیدمی کرونا در جهان، تمام کشورها ابتدا اقدام به اعمال محدودیت ترددها و ممانعت از خیلی از فعالیتهای صنفی کردند و با این راهکار تا حدودی توانستند شهروندان را از تیررس این بیماری دور کنند اما در ایران هر چند مسیر اعمال محدودیتها در پیش گرفته شد اما این محدودیتها مستمر و سفت و سخت نبود، به طوری که دولت در زمان شیوع گسترده ویروس کرونا، اقتصاد و معیشت را در اولویت قرار داد و سلامت در مراحل بعدی قرار گرفت. این موضوع باعث شد آمار مرگومیر مبتلایان به کرونا و بستریشدگان ماهها صعودی باشد. فاضلی اضافه کرد: وزارت بهداشت متولی سلامت جامعه است و دولت باید به خواستههای مسؤولان بهداشتی و کارشناسان این حوزه برای جلوگیری از شیوع ویرس کرونا پاسخ دهد اما به رغم تاکید فراوان کارشناسان وزارت بهداشت، ستاد ملی مقابله با کرونا و جامعه پزشکی بر ایجاد محدودیتها با هدف کاهش آمار مرگومیر و بستریشدگان کرونا، تا زمانی که بیماری به اوج خود نرسید دولت اقدام به اعمال محدودیت نکرد.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی فروکشکردن بیماری کرونا در حدود یک ماه اخیر را ناشی از اعمال محدودیت 2 هفتهای عنوان کرد و افزود: دولت باید در ماههای قبل از اوج بحران، محدودیتها را اعمال میکرد تا کرونا به این شکل جان هموطنانمان را نمیگرفت، چرا که نباید معیار سلامت را با هیچ چیزی سنجید و مرگ حتی یک نفر به دلیل ابتلای به کرونا نیز زیاد است. فاضلی افزود: دولت نباید به هیچوجه در واردات واکسن کرونا تا زمان تولید داخل آن تعلل کند و فرصتها را از دست بدهد، چرا که اطمینانی به کاهش آمارهای مرگومیر بیماری «کووید-19» نیست و احتمال دارد در هفتهها و ماههای آینده این آمارها باز هم صعودی شود. با این وجود دولت باید علاوه بر تداوم محدودیتها تلاش خود را برای واردات ویروس کرونا مضاعف کند و از طرفی مردم نیز پروتکلهای بهداشتی را همچنان سفت و سخت رعایت کنند.
***
[دولت برای واردات واکسن کرونا یک لحظه هم نباید درنگ کند]
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه برای جلوگیری از مرگومیر ناشی از بیماری «کووید-19» باید تلاش همهجانبه شود تا به هر شکل ممکن واکس کرونا یا در داخل تولید یا واردات آن به کشور در دستور کار قرار گیرد، به «وطن امروز» گفت: اهمیت دادن به حفظ سلامت هموطنان اولویت مسؤولان باید باشد، در چنین شرایطی نسبت به هماهنگیهای لازم بیندستگاهی برای تهیه واکسن کرونا نباید یک لحظه درنگ شود. این موضوع البته مورد تاکید مسؤولان وزارت بهداشت و درمان، نمایندگان مجلس و کادر پزشکی است تا در نخستین فرصت واکسن کرونا در دسترس قرار گیرد. همایون سامهیحبختآبادی با بیان اینکه تهیه واکسن کرونای خارجی و چگونگی ورود آن به کشور پکیج بزرگی است که باید شرایط آن مهیا شود، تصریح کرد: بحث تحریمها از یک طرف، موضوع قیمت و تامین اعتبار از طرف دیگر، در کنار برخورداری از ابزار مراقبت از آن تا رسیدن به کشور از جمله مشکلاتی است که دستیابی به واکسن کرونا را برای ما سخت کرده است. با این وجود اگر بانک مرکزی به افراد یا شرکتهای معتبری که ادعای توان رایزنی و واردات واکسن کرونا را دارند ارز پرداخت کند، این امکان وجود دارد که واکسن کرونا وارد کشور شود. وی خاطرنشان کرد: البته برخی از کشورهای تولیدکننده واکسن کرونا حتی نمیخواهند درباره میزان آنتیبادی، سطح کیفیت و عوارض آن تحقیق شود که این موضوع نیز یکی از مشکلات تهیه واکسن است. در چنین شرایطی تمرکز و توجه بر تولید داخل واکسن کرونا ضروری است. سامهیحبختآبادی گفت: البته تاکنون در این مسیر گامهای بلندی برداشته شده است اما تزریق این واکسن باید همه استانداردهای لازم را داشته باشد. وی در ادامه اضافه کرد: دانشمندان ایرانی طی چند ماه اخیر توانستهاند در مسیر تولید این واکسن گام خوبی بردارند. البته در تهیه و تولید واکسن کرونا ملاک کیفیت و تاثیرپذیری آن است که این نوع واکسن باید ابتدا تست بالینی شود و اثربخشی و امنیت آن بخوبی مشخص شود. عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، واردات واکسن کرونا را ضرورتی اجتنابناپذیر دانست و گفت: این کالای بهداشتی حتی به صورت اندک هم باید وارد شود و بانک مرکزی و دستاندرکاران باید زمینه واردات آن را مهیا کنند و کمبود اعتبار را بهانه عدم واردات نکنند، چرا که اکنون خیلی از هموطنان کشور با مرگ دستوپنجه نرم میکنند، بنابراین واردات آن حتی به صورت محدود نیز ضرورتی اجتنابناپذیر است.