printlogo


کد خبر: 228810تاریخ: 1399/10/11 00:00
ائتلاف سعودی در یمن در آستانه فروپاشی

مهدی گرگانی: سعودی که 5 سال و 9 ماه قبل (6 فروردین 94) با تطمیع برخی کشورهای عربی نبرد همه‌جانبه‌ای را برای مقابله با انقلاب مردم یمن به رهبری نیروهای انصارالله آغاز کرد، پس از گذشت این همه سال، نه‌تنها هیچ دستاوردی نداشته، بلکه با صرف میلیاردها دلار در باتلاقی گرفتار شده است که خروج از آن، هیچ چشم‌اندازی برای ولیعهد کودن و بلندپرواز سعودی ندارد. 
تنها دستاورد ائتلاف سعودی تاکنون، کشتار مردم بیگناه، زنان و کودکان یمنی بوده است که بنا به گزارش سازمان ملل تاکنون بیش از 223 هزار انسان را قربانی طمع صدامک در منطقه کرده است. 
در حالی ‌که سعودی برای جنایات خود، چراغ سبز و حمایت کشورهای غربی را هم دارد اما طی چند ماه گذشته پیروزی‌های نیروهای انصارالله بیش از پیش ائتلاف سعودی را در معرض شکست کامل قرار داده است. 
یک- خارج شدن ارتش و کمیته‌های یمنی از لاک دفاعی که بعد از حمله دقیق و حساب شده این کشور به تاسیسات نفتی آرامکو در سال 2019 در عمق عربستان آغاز شد، خسارات گسترده‌ای به زیرساخت‌های نفتی این کشور وارد کرده و به لحاظ حیثیتی نیز برای ریاض بسیار گران تمام شده است. این حمله کاری نشان داد ارتش یمن اعتماد به نفس لازم برای جنگیدن با دشمن در زمین خود را به دست آورده و به لحاظ تسلیحاتی نیز توانمندی موشکی و پهپادی نیروهای انصارالله را به رخ ائتلاف کشید. 
از آن زمان تاکنون، موجی از حملات ارتش و کمیته‌های مردمی یمن به اهداف متنوع در خاک عربستان انجام شده که باعث تحلیل رفتن و گیج شدن قوای ائتلاف سعودی شده است. 
در جبهه داخلی نیز نیروهای انصارالله موفق شدند پیشروی‌های چشمگیری به دست آورند. نیروهای انصارلله سال 2020 پس از آزادسازی استان «جوف» در شرق که با عربستان نیز هم‌مرز است، عملیات گسترده‌ای را در شمال و جنوب استان «مأرب» آغاز کرده‌اند و با تصرف پایگاه «ماس» در آستانه ورود به شهر استراتژیک مأرب قرار دارند. 
«طالب حسنی» روزنامه‌نگار و نویسنده یمنی می‌گوید ارتش اکنون به آستانه شهر مأرب رسیده و شاید طی هفته‌های آینده بتواند کنترل کل شهر را به دست گیرد و به تبع آن تغییر بزرگی در صحنه نظامی ایجاد کند و به حضور سعودی‌ها در شرق و این ۲ استان که از نظر نظامی و سیاسی، مناطق بسیار مهمی به شمار می‌روند، پایان دهد. 
تصرف مأرب به همراه بازپس‌گیری استان جوف ضربه سنگینی بر پیکره ائتلاف سعودی وارد خواهد کرد و کفه ترازو را به سود انصارالله سنگین‌تر خواهد کرد. با تصرف این دو استان، شبه‌نظامیان و مزدوران وابسته به منصور هادی، سعودی و امارات مجبور خواهند شد به استان‌های جنوب شرقی یمن نقل مکان کنند که این امر اوضاع را برای ریاض و ابوظبی بیش از پیش دشوار و پیچیده‌ خواهد کرد. 
آل سعود و آل‌نهیان در حالی که در جبهه مشترکی در جنگ یمن قرار دارند اما رقابت و اختلافات زیادی نیز با یکدیگر دارند. در جنوب یمن امارات عربی متحده با تشکیل شورای انتقالی جنوب به ریاست «عیدروس زبیدی»، دولت منصور هادی را که مورد حمایت سعودی قرار دارد به چالش کشیده است و در حالی ‌که عربستان حامی حزب اخوانی «اصلاح» است، امارات شدیدا با آن مخالف است. از دست رفتن استان‌های مأرب و جوف که پایگاه اصلی حامیان حزب اصلاح است و فرار آنها به جنوب یمن که در حال حاضر محل تجمع مزدوران وابسته به ائتلاف شده است، باعث پیچیده‌تر شدن اوضاع در این منطقه و تشدید اختلافات ریاض‌-ابوظبی خواهد شد. 
علاوه بر این، مداخله محرمانه و سری رژیم مجعول صهیونیستی در جنگ یمن که به نظر می‌رسد با سازش و عادی‌سازی روابط امارات با آن رژیم آغاز شده است، هر چند ظاهرا در حمایت از کل ائتلاف است اما می‌تواند به عمیق‌تر شدن اختلافات میان ریاض و ابوظبی منجر شود. 
دو- حمله غافلگیرانه دیروز به فرودگاه عدن در بدو ورود اعضای کابینه دولت مستعفی منصور هادی به عدن که گفته می‌شود کار نیروهای وابسته به شورای انتقالی جنوب است، در مخالفت با توافق ریاض برای تشکیل کابینه وابسته به منصور هادی در عدن رخ داده و می‌تواند پیام هشدار امارات به عربستان برای هرگونه تکروی در یمن باشد. 
افزایش قدرت نظامی بویژه توان موشکی و پهپادی انصارالله و ضربه‌های مهلک به سعودی طی ماه‌های اخیر، پیشروی چشمگیر نیروهای مؤمن انصارالله و ارتش مردمی، تشدید دامنه اختلافات و افزایش رقابت میان ریاض و ابوظبی که با حمله خونین به فرودگاه عدن بیش از پیش آشکار شد و همچنین فرسایشی شدن جنگ و نارضایتی برخی کشورهای عضو ائتلاف نشان می‌دهد ائتلاف سعودی در سال میلادی پیش‌رو با بحرانی جدی مواجه خواهد بود و فروپاشی ائتلاف سعودی دور از ذهن نخواهد بود.

Page Generated in 0/0174 sec