«وطن امروز» در گفتوگو با یکی از داوران و یکی از کارگردانهای حاضر در یازدهمین جشنواره فیلم عمار به بررسی ابعاد مختلف این رویداد هنری پرداخت
گروه فرهنگ و هنر: یازدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار به آخرین روزهای خود رسیده است؛ جشنوارهای که به مرور توانسته جایگاه خود را در میان مخاطبان پیدا کند و حالا تبدیل به یکی از جشنوارههای اصلی فیلم در ایران شده است. «عمار» امسال با وجود همه محدودیتهایی که به واسطه کرونا در ایران و جهان به وجود آمده بود، کارش را آغاز کرد و همچون جشنوارههای دیگری که امسال برگزار شد، شیوه اکران آنلاین را برای به نمایش گذاشتن آثارش انتخاب کرد. با توجه به همهگیری ویروس کرونا، آثار منتخب جشنواره در بخشهای «مستند»، «داستانی»، «پویانمایی»، «نماهنگ»، «فیلم ما» و «کلیپ و موشنگرافیک»، از 11 تا 19 دی از طریق سایت عماریار به نشانی Ammaryar.ir به نمایش درآمده و خواهند آمد و برندگان بخشهای مختلف جشنواره نیز در طول ایام برگزاری و در ویژهبرنامه تلویزیونی جشنواره که هر شب ساعت 21 روی آنتن شبکه افق میرود، معرفی و تقدیر شده و میشوند. در گفتوگو با «رحیم مخدومی» از داوران جشنواره و «محمدهادی نعمتی» از کارگردانهای حاضر در این دوره، به بررسی حال و هوای عمار یازدهم و البته به طور کلی روندی که این جشنواره تاکنون داشته پرداختیم.
***
رحیم مخدومی، داور یازدهمین جشنواره عمار:
باید از آنلاین شدن جشنواره بهترین بهره را برد
رحیم مخدومی، داور بخش مسابقه «ملت قهرمان» یازدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار در گفتوگو با «وطن امروز» گفت: «با توجه به بیماری کرونا که گریبان جامعه را گرفته است، عدهای احساس مسؤولیت کردند و برای مقابله وارد میدان شدند؛ در فضای هنر هم افرادی با همین نگاه، احساس مسؤولیت کردند و مشخص است کارهای زیادی انجام شده است».
وی افزود: «فضا بهگونهای است که از خیلی از بچههای نوجوان و جوان میشنوم که در طول سال، زمزمه آنها این است که کاری برای جشنواره عمار تولید کنند. این فرصت و زمینه هیچگاه نبود اما الان فرصتی طلایی برای تمام کسانی که دوست دارند کاری بکنند اما تحویل گرفته نمیشوند یا زمینهای برای ارائه ندارند، ایجاد شده است».
مخدومی با اشاره به آثار بخش «ملت قهرمان» توضیح داد: «فیلمسازان ما باید بدانند فیلمسازی و فضای فرهنگ و هنر، بنبست و مانع زیاد دارد. مقوله هنر، مقوله سختی است، یعنی بسیاری از بزرگان که ادعایی برای خودشان دارند، از مقوله فرهنگ و هنر غافل هستند، به همین خاطر میخواهم به فیلمسازان توصیه کنم همان ابتدا بپذیرند که قرار است گام در میدان مین بگذارند و اگر به بنبستی برمیخورند، سریع عقبنشینی نکنند. اگر واقعا خودتان را مرد جهاد میدانید، به این عرصه وارد شوید و اگر نمیدانید، کسب کنید. ما نمیتوانیم بگوییم وارد این عرصه نشوید، چرا که ما در این عرصه بشدت به نیروی تازهنفس جوان و جسور نیاز داریم که با برداشتن بارهای بر زمین مانده، خیلی از معضلات فرهنگی، سیاسی و اجتماعی ما را حل کنند».
داور یازدهمین جشنواره عمار تصریح کرد: «عرصه هنر و فرهنگ، عرصه دیدهبانی است، کسانی را میطلبد که یک سر و گردن از جامعه خودشان بلندقامتتر باشند، بهتر ببینند، درست تشخیص بدهند و متعهدانه پنجرههایی را رو به این مردم باز کنند و این کار بزرگ، افراد بزرگی میطلبد و خوشبختانه جوانان ما این بزرگمنشی را دارند و از آثاری که تولید میکنند پیداست جسارت لازم را هم دارند».
مخدومی درباره آنلاین شدن اکرانهای یازدهمین جشنواره عمار نیز گفت: «فکر میکنم کرونا فرصتی ایجاد کرد که ما فضای مجازی را جدی بگیریم، البته خواهناخواه اگر این اتفاق هم نمیافتاد، فضای مجازی جدی بود اما ما خیلی جدی نمیگرفتیم. حتی اگر معضل کرونا رفع شود، فضای مجازی جدیت خود را از دست نخواهد داد، به همین خاطر باید خیلی مهیاتر و آمادهتر وارد این فضا شویم و خودمان را در شرایطی ببینیم که قرار است سالهای سال به این شکل ادامه دهیم، چون حتی اگر فضای حقیقی هم فراهم شود، فضای مجازی کمرنگ نخواهد شد، به همین خاطر باید بهترین استفاده را از این شرایط برد».
***
محمدهادی نعمتی، کارگردان مستند «تروکاژ»:
روند رو به رشد عمار محسوس است
محمدهادی نعمتی که با مستند «تروکاژ» در یازدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار حاضر شده است، در گفتوگو با «وطن امروز»، درباره ایده اولیه اثر خود گفت: «مسأله این مستند، ویزایی است که آمریکا به هنرمندان و چهرههای معروف در ازای مواضعی که در حمایت از متحدان آمریکا دارند، میدهد. برای همین منظور است که خیلی از سلبریتیها نسبت به مسائل مختلف اجتماعی و سیاسی که حتی سوادی هم در آن زمینه ندارند، اظهارنظر میکنند، چرا که هر چه نسبت به مخالفان آمریکا مواضع تندی داشته باشند، راحتتر میتوانند ویزا بگیرند و برای رسیدن به هدف خود از اظهارنظر درباره پفک نمکی گرفته تا حرف سنگین سیاسی، کوتاهی نمیکنند. در حقیقت اظهارنظرهایشان نه برای مردم که برای رسیدن به گرینکارت آمریکاست».
این فیلمساز تصریح کرد: «مستند «تروکاژ» یک اثر کاملا آرشیوی است و به بررسی مواضع سلبریتیها و قراردادهایی که با وزارت خارجه آمریکا بر همین مبنا امضا میکنند میپردازد. برای تصاویر آرشیوی هم از منابعی مثل صداوسیما، سازمان اوج و مرکز اسناد استفاده کردیم. هر چند برخی چون نسبت به سوژه مستند انتقاد داشتند، براحتی حاضر به همکاری نشدند».
وی درباره روند تولید اثر هم بیان داشت: «تحقیقات کار، ۲ ماه زمان برد و تولید و تدوین کار هم ۴ تا ۵ ماه زمان گرفت. نریتور کار هم آقای ناصر طهماسب هستند که لازم میدانم از ایشان بابت این همکاری تشکر و قدردانی داشته باشم». این مستندساز در بخش دیگری از این گفتوگو درباره جشنواره عمار گفت: «در حال حاضر تولیدات فیلمسازانی که از سال اول جشنواره شروع به کار کردند، چند پله پیشرفت داشته به طوری که در جشنوارههای جهانی جایزه میبرند و اگر آثار اینها را با کارهایی که برای سال اول جشنواره فرستادند مقایسه کنید، این تغییر و روند رو به رشد کاملا محسوس است و همین رشد و پیشرفت برای برخی آزاردهنده است».
وی با پیشنهاد تخصصی کردن جشنواره عمار اظهار داشت: «به طور مثال اگر بخش مستند از بخش فیلمهای داستانی جدا شود، به نظرم به هر چه بیشتر تخصصی شدن کار کمک میکند، ضمن اینکه فکر میکنم به بخش بینالملل نیز هنوز آنطور که باید پرداخته نشده است». نعمتی در بخش پایانی این گفتوگو با اشاره به آنلاین شدن اکرانهای یازدهمین دوره جشنواره عمار اظهار داشت: «کرونا باعث شد ما در خیلی از زمینهها تغییر رویه بدهیم. الان خیلی از جشنوارهها رو به اکران آنلاین آوردهاند و عمار هم مثل مجموعههای دیگر، با فراهم کردن زیرساختها امسال به شکل مجازی به فرآیند برگزاری جشنواره میپردازد و این مساله از این جهت که بهانه را از روشنفکرها میگیرد، خیلی هم خوب است، چرا که پیشفرض آنها این بود که ما اینقدر دگم هستیم که تحت هر شرایطی جشنواره را به شکل حضوری برگزار میکنیم و با رویه فعلی، بهانه از اینها گرفته شد».
***
برگزیدگان ۲ بخش جشنواره فیلم «عمار» معرفی شدند
درخشش «تفنگچیهای پاوه»
برگزیدگان بخشهای مسابقه «فیلمنامه» و «مستند تاریخ فرهنگی، اجتماعی و دفاع مقدس» جشنواره فیلم «عمار» معرفی شدند.
به گزارش «وطن امروز»، ششمین ویژهبرنامه تلویزیونی یازدهمین جشنواره مردمی فیلم «عمار»، با معرفی و تقدیر از برگزیدگان ۲ بخش مسابقه «فیلمنامه» و «مستند تاریخ فرهنگی، اجتماعی و دفاع مقدس» از شبکه افق روی آنتن رفت. در ادامه این ویژهبرنامه با حضور هیات داوران ۲ بخش مسابقه «فیلمنامه» و «مستند تاریخ فرهنگی، اجتماعی و دفاع مقدس» برگزیدگان این بخشها معرفی و تقدیر شدند.
داوران بخش «فیلمنامه» متشکل از امین صدیقی، حمیدرضا جعفریان، حجتالاسلام علی جعفری، سعید خورشیدی و جواد رمضاننژاد در بخش «طرح سریال» لوح افتخار را به اثر «عیوق» به نویسندگی محمدسجاد نجفی به علت «توجه به مساله پیشرفت ملی و برخورداری از چشمانداز چشمنواز و رویای ایرانی» اهدا کردند. همچنین در بخش فیلمنامه «نیمهبلند» لوح افتخار به اثر «سرحد» به نویسندگی محمدحسین سلطانی به علت «درآمیختن با غیرت ملی در دفاع از تمامیت ارضی ایران و انگیزههای والا در همگرایی میهنی ضد طاغوتی» اهدا شد.
در بخش فیلمنامه «کامل و بلند» نیز هیات داوران لوح افتخار این بخش را به علت «تعهد به تاریخ شفاهی دفاعمقدس بهمثابه گنجینه تمامنشدنی و ابرمیراث فرهنگی ایرانیان» به اثر «بلتا» به نویسندگی مجید فراهانی و اثر «سهچهارم جنگ» به نویسندگی مشترک داود جلیلی و محسن غضنفری به علت «برجستهسازی نقش مردم عادی در دفاعمقدس و نگاه متفاوت به جنگ، ساختار روایی قابل قبول و طنزپردازی نوآورانه» اهدا کرد. همچنین فانوس این بخش به اثر «پیشاهنگ» به نویسندگی مهدی مافی به علت «نگاه استراتژیک به وقایع تاریخ معاصر ایران و برخورداری از دلالتهای بصیرتی در روایت زندگی و زمانه ایران در دهه ۳۰» اهدا شد. هیات داوران بخش «مستند تاریخ فرهنگی، اجتماعی و دفاع مقدس» شامل گلعلی بابایی، محسن یزدی، سیداحمد عبودتیان، امیر مهریزدان و علیرضا دلبریان لوح افتخار این بخش را به علت «روایت بومی و تاثیرگذار از موضوعی بکر و فراموششده» به اثر «فصل شیدایی» به کارگردانی احمد احمدپور و لوح افتخار پژوهش را به پژوهشگر اثر «جنایت فراموششده» به کارگردانی پناه بر خدا رضایی به علت «پژوهش جامع مردمی و بینالمللی درباره استفاده صدام از سلاح شیمیایی علیه مردم ایران و عراق» اهدا کرد. همچنین فانوس این بخش به اثر «تفنگچیهای پاوه» به کارگردانی مهدی لارویی به علت «توجه ویژه به یک واقعه تاریخی و استفاده بجا از تصاویر آرشیوی و روایت قهرمانانه از مردم کُرد» اهدا شد. جوایز این بخشها توسط پدر شهید حسین آژند امضا شده بود. امسال به دلیل شرایط شیوع بیماری کرونا و لزوم رعایت دستورالعملهای بهداشتی، خانوادههای شهدا در این مراسم حضور ندارند.
ویژهبرنامه تلویزیونی یازدهمین جشنواره «عمار» نیز در ایام برگزاری جشنواره، هر شب ساعت ۲۱ از شبکه افق روی آنتن میرود.