گروه اجتماعی: تست کرونای انگلیسی 4 مسافر دیگر مثبت اعلام شد تا جمع کروناییهای مبتلا به ویروس جهشیافته در ایران به عدد ۵ برسد. در همین ارتباط وزیر بهداشت از اجرای پروتکل جدید برای مسافران از انگلستان خبر داد.
به گزارش «وطن امروز»، با توجه به سرعت عجیب سرایت ویروس انگلیسی و اعلام رسمی وجود کرونای جهشیافته در ایران، وزارت بهداشت پروتکلهای سختگیرانهای برای مسافرانی که از اروپا به ایران سفر میکنند در نظر گرفته است. طبق گفته سعید نمکی، وزیر بهداشت ۴ نفری که تست کرونای انگلیسی آنها مثبت شده اعضای یک خانواده بودند و باید تمام افراد و مسافرانی که با این خانواده در ارتباط بودند مورد آزمایش قرار بگیرند. وی دیروز درباره جزئیات این اتفاق گفت: ۴ مورد جدید از ویروس جهشیافته انگلیسی یا اروپایی را میتوانیم در کشور گزارش کنیم که تایید شده است. وزیر بهداشت گفت: بعد از موردی که قبلا از ویروس جهشیافته کرونا اعلام کردم، در ردیابیهایی که برای ویروس جدید انجام میدهیم، یک خانواده ایرانی که مسافرتی به اروپا داشتند و به کشور بازگشتند، علامت پیدا کردند. اگر چه مسافران با PCR منفی وارد کشور میشوند اما با سامانهای مرتب رصد میکنیم و این افراد در خانهها قرنطینه میمانند و به محض شروع علائم، نمونهگیری انجام میدهیم. وی افزود: یکی از هموطنان که با خانواده به خارج از کشور سفر کرده بودند، علامت پیدا کرد که در خانه قرنطینه بود. پنجشنبه گذشته تستهای لازم را گرفتیم و بررسیهای مجدد انجام شد. شب گذشته (شنبه) ساعت 11 و نیم به من خبر دادند این ۴ مورد هم در آزمایشگاه رفرانس ما از نوع ویروس جهشیافته انگلیسی است. وزیر بهداشت گفت: یعنی ۴ مورد جدید تاییدشده از ویروس جهشیافته انگلیسی را در کشور به من گزارش کردند. بلافاصله دستورات جدیدی را برای مراقبت از بقیه موارد به معاونت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی صادر و ابلاغ کردم.
* چطور باور کنیم آمریکا واکسن سالم به ما میدهد؟
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در کشورهای مختلف پول داشتیم ولی آمریکاییها اجازه ندادند برای بیمار کودک، جوان و پیر این مملکت دارو جابهجا کنیم. سعید نمکی گفت: ما برای تامین ماسک، لباس و محافظ کادر درمان در روزهای اول دچار مشکل بودیم و دست به دامان مردم شدیم تا از سربازانمان دفاع کنیم؛ در این دوران هر محمولهای مربوط به ما بود، قفل شد. وی اظهار کرد: بر اساس برآورد انجامشده برای آمریکا مرگ بالای ۲ هزار و ۵۰۰ نفر را در ماههای آخر سال میلادی و برای جمهوری اسلامی ایران مرگ بالای یکهزار و ۲۰۰ را پیشبینی کرده بودند که ما هم این آمار را پیشبینی کرده بودیم. وزیر بهداشت بیان کرد: با همدلی و وفاقی که در کشور تجربه کردیم با همکاری بسیج به این نتیجه رسیدیم که طرح ملیای برای ایستادگی در برابر این هجمه طراحی کنیم که این کار با اهتمام و تلاشهای بسیار انجام شد. این طرح پیاده شد و بعد از نوشتن طرح قرار شد اسم روی طرح بگذاریم که این طرح به نام سردار رشید اسلام شهید قاسم سلیمانی مزین شد. نمکی در بخش دیگری از صحبت هایش تصریح کرد: آمار مرگومیر ناشی از کرونا در آمریکا از ۳ هزار مرگ رد شد. متاسفانه انگلیس هم با همه قدرتمندی در زیرساختهای نظام سلامت از یکهزار مرگ رد شد و همچنین کشورهای ایتالیا، فرانسه و سایر؛ همیشه میگویم متاسفانه، چرا که ما به بیماری و مرگ هیچ شهروندی در جهان راضی نیستیم، حتی آنهایی که دولتهایشان ظالمانهترین شیوهها را در رابطه با مردم مظلوم ما اعمال کردند اما این اتفاق افتاد و آنها در باتلاق بلا گرفتار شدند. وی خاطرنشان کرد: با همدلی و در کنار هم قرار گرفتن این حماسه عظیم و بینظیر در اوج درماندگی قدرتمندترین کشورهای جهان برای جمهوری اسلامی ایران رقم خورد و طرح شهید قاسم سلیمانی در کنار همراهیها جواب داد و ما امروز مرگ زیر ۱۰۰ نفر را داریم تجربه میکنیم؛ اگر چه یک مرگ هم برای تکتک ما داغی جانگداز است اما به هر ترتیب روزی که کشورهای بزرگ با زیرساختهای بسیار مجهز و پیشرفته درمانی مرگ بالای چندین هزار نفر را تجربه میکنند، برای جمهوری اسلامی تنها در این عرصه، افتخار بسیار بسیار بزرگی است. وی گفت: ما چه خون دلی خوردیم و چگونه میشود رهبر کشوری که مظلوم واقع شده، باور کند آمریکایی که برای بیمار ما اجازه واردات و گردش پول برای دارو نمیداد، امروز برای مردم سالم ما واکسن اهدا کند؛ کدام عقل سلیمی باور میکند؟! طی 11 ماه گذشته خون دلها خوردهایم، درحال حاضر هم نمیتوان باور کرد که بخواهند واکسن هدیه دهند. نمکی در ارتباط با واکسن کرونا هم گفت: ساخت واکسن در جهان پروسههایی دارد و به دلیل موج سنگین بیماری با بقیه واکسنها متفاوت است.
***
شیوع مجدد کرونا در صورت عدم نظارت بر سفرهای خارجی
سخنگوی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت درباره راهکارهای جلوگیری از شیوع گسترده ویروس جهشیافته موسوم به «کرونای انگلیسی» به «وطن امروز» گفت: از آنجا که تاکنون درمان قطعی برای کرونا پیدا نشده است، بنابراین بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری خودمراقبتی و رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاریهای اجتماعی است. حال با توجه به شیوع کرونای انگلیسی در خیلی از کشورها و مشاهد آن در کشورمان، توجه به دستورالعملهای بهداشتی باید با جدیت دنبال شود و از طرفی سختگیریهای زیادی باید در ورود مسافران خارجی به ایران با هدف اطمینانبخشی از سلامت آنها انجام شوند. کیانوش جهانپور به رصد مسافران خارجی و انجام تست کرونا از آنها اشاره کرد و اظهار داشت: هر مسافری از هر نقطهای از دنیا که قصد ورود به ایران را دارد، علاوه بر داشتن گواهینامه سلامت (منفی بودن تست پیسیآر) باید مجدد در ایران مورد آزمایش قرار گیرد. این افراد پس از ثبتنام برای سرکشی به آنها حتی اگر هیچگونه علامتی از بیماری نداشته باشند باید 2 هفته در منزل ایزوله شوند. وی خاطرنشان کرد: درست است که اکنون آمار مبتلایان و جانباختگان بیماری «کووید-19» در کشور سیر نزولی را میپیماید اما هر گونه بیتوجهی به ویروس جهشیافته انگلیسی میتواند دوباره ما را به دورانی که با آمار بالای مرگومیر و بستریشدگان کرونا مواجه بودیم، برگرداند. سخنگوی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت اظهار داشت: ویروس جهشیافته انگلیسی قدرت انتقال بسیار بالایی دارد، بنابراین کمتوجهی به رعایت پروتکلهای بهداشتی و عدم نظارت بر تردد مسافران خارجی میتواند روزهای سختی را برای کادر پزشکی و آحاد مردم رقم بزند. وی به اجرای موثر طرح شهید سلیمانی و محاسن آن در جلوگیری از شیوع ویروس کرونا اشاره کرد و گفت: اقدامات نظارتی به طور عام و کنترل بیماری در کنار مراقبتهای حمایتی و شناسایی افراد مشکوک به ابتلای کرونا سهم بسزایی در کاهش شیوع بیماری «کووید-19» در کشور داشته است. البته مردم نیز برای حفظ جان خود، اعضای خانواده و هموطنان باید علاوه بر رعایت پروتکلهای بهداشتی، از ترددهای بیمورد و برگزاری دورهمیهای کوچک بشدت خودداری کنند.
***
چطور باور کنیم کشوری که اجازه ورود دارو برای بیمار ما نمیداد به افراد سالم واکسن کرونا هدیه کند؟
توضیحات نمکی درباره واکسن مشکوک
وزیر بهداشت گفت: چطور ممکن است کشوری که به دلیل تحریمها مظلوم واقع شده است، رهبرش باور کند آمریکایی که برای بیمار ما اجازه واردات و گردش پول برای دارو نمیداد، برای افراد سالم ما واکسن کرونا هدیه کند؟ سعید نمکی در جلسه ستاد استانی مقابله با کرونا در مازندران درباره واردات واکسن کرونا اظهار کرد: در این راستا مقام معظم رهبری فرمایشاتی داشتند. در فرمایش ایشان ۲ نکته بود؛ یکی اینکه «از آمریکا و انگلیس واکسن کرونا نخرید». من علت این امر را عرض میکنم. ما در این ایام، سختیهای زیادی کشیدیم؛ در کشورهای مختلف پول داشتیم ولی آمریکاییها اجازه ندادند برای بیمار مستأصل، کودک و جوان و پیر این مملکت، دارو جابهجا کنیم؛ شما میبینید بهرغم نوسانات قیمت برخی کالاهای ضروری، ما در رابطه با دارو تنش اساسی نداشتیم اما نمیدانید بر ما چه گذشته است که این دستاورد در کشور حاصل شده است. وی ادامه داد: ما روزها و شبهای سختی را گذراندیم و 99 درصد این سختیها بهدلیل ظلمی است که آمریکاییها به ما کردند. وقتی میخواستیم از کرهجنوبی که پولمان در آنجا بلوکه شده است، «رپید تست» بیاوریم، امروز و فردا کردند و در نهایت هم گفتند «آمریکاییها به ما اجازه نمیدهند این تستها را به شما بدهیم». وی با اشاره به پیوستن ایران به کوواکس گفت: در این سازوکار کوواکس، ما قرار بود قسط اول را که 52 میلیون دلار است بفرستیم؛ یک ماه و نیم برای چرخش این حساب معطل ماندیم. شما نمیدانید ما چه خون دلی خوردیم که این پول جابهجا شود؛ حالا چطور ممکن است کشوری که مظلوم واقع شده است، رهبرش باور کند آمریکایی که برای بیمار ما اجازه واردات و گردش پول برای دارو نمیداد، برای افراد سالم ما واکسن کرونا هدیه کند؟ کدام عقل سلیمی باور میکند کسی که برای بیمار ما از پول خود ما اجازه حملونقل دارو نداده است حالا برای افراد سالم ما واکسن هدیه کند؟ این امر با عقل جور در نمیآید.
***
[دستور وزیر بهداشت برای اجرای پروتکلهای سختگیرانه در مبادی ورودی کشور]
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با توجه به گسترش ویروس جهشیافته در اکثر کشورهای اروپایی، تاکید کرد: تمام مسافرانی که از مقصد اروپا به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از مرزهای هوایی، زمینی و دریایی وارد کشور میشوند، ضروری است علاوه بر تست مجدد در مبادی ورودی، به مدت مناسب و منطبق با پروتکلهای مربوط در محل سکونت به صورت قرنطینه به سر برند. دکتر سعید نمکی در نامهای خطاب به معاون بهداشت این وزارتخانه، رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی را مکلف به اجرای تمام دستورالعملهای مربوط دانست. در متن نامه وزیر بهداشت خطاب به علیرضا رئیسی و معاونان بهداشت دانشگاههای علوم پزشکی آمده است: «پیرو مکاتبات و دستورالعملهای قبلی، شایسته است موارد زیر اجرایی شود. 1- با توجه به گسترش ویروس جهشیافته در اکثر کشورهای اروپایی، ضروری است تمام مسافرینی که از مقصد اروپا به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از مرزهای هوایی، زمینی و دریایی وارد کشور میشوند، علاوه بر تست مجدد در مبادی ورودی به مدت مناسب و منطبق با پروتکلهای مربوطه در محل سکونت به صورت قرنطینه به سر برند. همکاران بهداشتی مکلفند همه روزه درباره سلامتی و ردیابی علائم بیماری به طریق مقتضی پیگیری کنند و در صورت مثبت شدن تست فرد مذکور یا بروز علائم در وی، افراد مستقیم مرتبط از جمله خانواده و همچنین افراد غیرمستقیم مرتبط مانند رانندگانی که در ایابوذهاب آنان نقش داشتند، از لحاظ تست و سایر موارد مورد بررسی قرار گیرند. 2- درباره ورود مسافرین غیراروپایی همانگونه که قبلا اعلام شده، ضروری است سطح بررسیها و مراقبتهای لازمه را افزایش داده و با پروتکلهای سختگیرانهتر امکان هر گونه مغفول ماندن موارد مبتلا مرتفع شود».