«افبیآی» از احتمال وقوع تظاهراتهای مسلحانه در تمام 50 ایالت آمریکا از بامداد یکشنبه تا چهارشنبه این هفته خبر داد
فاکسنیوز: وزارت دفاع آمریکا مجوز استقرار 25 هزار نیروی گارد ملی این کشور در واشنگتن دیسی را صادر کرد
گروه بینالملل: در فاصله 2 روز مانده تا مراسم تحلیف بایدن به عنوان چهل و ششمین رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا، سراسر این کشور در وضعیت قرمز و آمادهباش امنیتی قرار گرفته است. این وضعیت در واشنگتن دیسی به نحوی است که رسانهها فضای حاکم بر شهر را آمادهباش جنگی توصیف کردهاند. اوضاع امنیتی در دیگر ایالتهای آمریکا نیز چندان پایدار نیست. در حال حاضر حداقل 10 ایالت بزرگ آمریکا از جمله ایالتهایی که بحث حواشی انتخابات و تقلب در آنها داغ بود، خواستار حضور نیروهای گارد ملی برای کمک به نیروهای امنیتی ایالتی شدهاند و در دیگر ایالتها نیز هشدارهای امنیتی به بالاترین سطح خود رسیده است. در این بین اعمال محدودیتهای امنیتی و حکومت نظامی در ایالتهای مهم تا روزها پس از مراسم تحلیف بایدن ادامه خواهد داشت. آنچه مسلم است وضعیت ایجاد شده در آمریکا به مثابه آتش زیر خاکستر باقی خواهد ماند و دولت بایدن شرایط ناگواری را پیش روی خود خواهد داشت. از سویی گروههای دست راستی و افراطی حامی ترامپ به هر بهانهای تظاهرات خشونتآمیز را در دستور کار خواهند داشت تا اعتراض خود را به نتیجه انتخابات نشان دهند. در سوی دیگر گروههای چپ نیز احتمالا بر اثر افزایش فشارهای دولت بایدن بر درآمد و اقتصادشان، روزهای ناآرامی را برای آمریکا رقم خواهند زد.
* واشنگتن دیسی در وضعیت آمادهباش جنگی
به گزارش «وطن امروز» به نقل از سیانان، افزایش نگرانیهای از بروز تظاهرات و درگیریهای مسلحانه در پایتخت آمریکا در روز تحلیف جو بایدن سبب شده این شهر به یک دژ نظامی تبدیل شود. بر اساس این گزارش، شهر واشنگتن در وضعیت منع آمدوشد و حکومت نظامی قرار گرفته و نیروهای امنیتی در محوطه اطراف ساختمانهای کنگره محلی ایالتهای آمریکا موانع و فنس امنیتی نصب کردهاند. محدودیتهای اعمال شده در اطراف کاخ سفید و کنگره سبب شده 2 منطقه «سبز» و «قرمز» در فضای امنیتی واشنگتن دیسی ایجاد شود. این وضعیت که بر اساس بسته شدن مراکز خدمات عمومی و ایجاد پستهای چندلایه ایست بازرسی شکل گرفته، محدودیتهای شدید تردد را به وجود آورده است. این محدودیتها از ساعت ۶ صبح روز شنبه آغاز شده و تا ساعت ۶ صبح پنجشنبه یعنی یک روز پس از تحلیف جو بایدن به عنوان رئیسجمهوری آمریکا ادامه خواهد داشت. علاوه بر منطقه سبز، منطقه قرمز هم مشخص شده است که در یک دوره ۶ روزه تا پس از تحلیف ریاستجمهوری، تنها وسایل نقلیهای میتوانند وارد شوند که مجوز ویژه داشته باشند و این جدا از منطقه سبز است که باید ساکنان یا شاغلان، برای ورود به آن ارتباطشان با این محدوده را ثابت کنند. در همین رابطه «موریل بوئر» شهردار واشنگتن به خبرنگاران گفت به دلیل حمله هواداران ترامپ به کنگره و احتمال یورش «افراطیهای سفیدپوست»، اقدامات امنیتی در واشنگتن دیسی حتی بعد از مراسم تحلیف نیز ادامه خواهد داشت. وبگاه شبکه خبری بلومبرگ با اشاره به وضعیت حاکم بر پایتخت آمریکا نوشت: واشنگتن دیسی به شهری تبدیل شده که گویی برای جنگ آماده میشود. خبرگزاری سیانان نیز در گزارشی از بازداشت شخصی خبر داد که سعی داشت از یک نقطه ایست بازرسی در واشنگتن با کارت اعتباری جعلی عبور و در مراسم تحلیف بایدن حضور پیدا کند. بر اساس گزارش سیانان، این فرد یک سلاح پر و 500 گلوله به همراه داشته است. هماکنون
7 هزار نظامی در واشنگتن مستقر هستند؛ این تعداد مساوی کل نظامیان آمریکایی مستقر در افغانستان و عراق است و انتظار میرود تعداد این نظامیان تا روز 20 ژانویه بتدریج افزایش یافته و به 25 هزار نفر برسد، این تعداد معادل بیش از ۳ برابر نظامیان آمریکایی حاضر در افغانستان، عراق و سوریه است.
در همین ارتباط شبکه خبری فاکسنیوز گزارش داد وزارت دفاع آمریکا مجوز استقرار 25 هزار نیروی گارد ملی این کشور در واشنگتن را برای تأمین امنیت مراسم تحلیف جو بایدن صادر کرده است. همچنین در یک عملیات امنیتی مشترک، اداره تحقیقات فدرال (افبیآی)، گارد ملی، سرویس مارشال آمریکا، پلیس محلی و سایر نهادهای فدرال به منظور آمادگی برای مراسم تحلیف تحت فرمان سرویس مخفی این کشور خواهند بود. از سوی دیگر، تیم دولت جو بایدن، رئیسجمهور منتخب که تصمیم داشت امروز سفر خود را از ویلمینگتون ایالت کارولینای شمالی به واشنگتن با قطار آغاز کند، به دلیل افزایش نگرانیهای امنیتی این سفر را لغو کرد.
* آمادهباش امنیتی در ۵۰ ایالت آمریکا
در پی اعلام راهپیمایی سراسری از سوی جنبش ضد دولتی و راست افراطی «بوگالو» و افزایش نگرانیها درباره بروز درگیریهای مسلحانه در شهرهای مهم آمریکا، اداره تحقیقات فدرال آمریکا (افبیآی) به سازمانهای امنیتی و نیروی پلیس هشدار داد احتمال وقوع تظاهراتهای مسلحانه طرفداران ترامپ بیرون ساختمانهای کنگرههای محلی تمام 50 ایالت این کشور از روز شنبه (به وقت محلی، بامداد یکشنبه به وقت ایران) تا روز بیستم ژانویه و مراسم تحلیف بایدن وجود دارد. از این رو در تمام ایالتها آمادهباش امنیتی اعمال شده است. بر اساس این گزارش، ایالتهای میشیگان، ویرجینیا، ویسکانسین، پنسیلوانیا، واشنگتن، کنتاکی و تگزاس جزو ایالتهایی هستند که بیشترین احتمال بروز خشونت مسلحانه در آنها مطرح شده است؛ چه اینکه ترامپ چندین بار ادعای وقوع تقلب انتخاباتی در بعضی از این ایالات را تکرار کرده بود. علاوه بر این ایالتهایی که چندان اختلافی درباره نتیجه رأیگیری آنها نبود نیز اقدامات جدی پیشگیرانه را اعمال کردهاند. بر همین اساس «استیو مککرو» مدیر اداره امنیت عمومی تگزاس در بیانیهای اعلام کرد تگزاس کنگره خود را در سراسر روز مراسم تحلیف میبندد. فرماندار ایالت مینهسوتا نیز از جدی بودن تهدیدات خبر داد. با این حساب حداقل ۱۰ایالت گارد ملی را برای آمادگی فراخواندهاند. «جیمز کومی» رئیس سابق افبیآی نیز در گفتوگو با اسکاینیوز گفت: من نگران خطر بالقوه از سوی افراد مسلح در روز تحلیف هستم. خطر باید «بسیار بسیار جدی گرفته شود» و با افرادی که در حمله به کنگره دست داشتند، بسیار سریع و شدید برخورد شود.
* فرمانهای اجرایی بایدن در نخستین روز ریاستجمهوری
در حالی که وضعیت امنیت ناپایدار در سراسر ایالات متحده تمرکز مقامات این کشور را به خود معطوف کرده است، «ران کلاین» گزینه ریاست کارکنان کاخ سفید در دولت بایدن از برنامه شلوغ وی در روز تحلیف خبر داد. به نوشته خبرگزاری رویترز، کلاین طی بیانیهای گفت بایدن قصد دارد در نخستین روز کاری خود به عنوان رئیسجمهور آمریکا، بیش از 10 دستور اجرایی صادر کرده و برخی قوانین و دستورات دولت ترامپ را لغو کند. بر اساس این بیانیه، اقدامات بایدن که قرار است روز چهارشنبه انجام شود، شامل بازگشت به توافق آب و هوایی پاریس، لغو منع مسافرتی و مهاجرتی کشورهای با اکثریت جمعیت مسلمان، تمدید توقف اخذ اقساط وامهای فدرال دانشجویی، توقف اخراجها و سلب مالکیتها و همچنین اجباری کردن استفاده از ماسک تنفسی در اماکن دولتی و سفرهای بین ایالتی خواهد بود. رویترز با بیان اینکه بایدن تمام این اقدامات را پیشتر و در زمان مبارزات انتخاباتی نیز اعلام کرده بود، نوشت بیشتر آنها خنثی کردن سیاستهای ترامپ است و نیازی به تاییدیه کنگره آمریکا ندارد. طبق این گزارش، بایدن همچنین قصد دارد برنامه مهاجرتی طولانیمدتی را اعلام کند که راه را برای اعطای تابعیت به میلیونها پناهنده ثبتنشده در آمریکا هموار میکند، البته این برنامه برای اجرایی شدن نیاز به تایید کنگره دارد.
* سیل مهاجران به سوی مرزهای آمریکا در پی وعده بایدن
بنا بر گزارشهای رسانهای، در پی اعلام تصمیم رئیسجمهور منتخب آمریکا درباره کنار گذاشتن اغلب سیاستهای مهاجرتی ترامپ، کاروانی متشکل از هزاران مهاجر از آمریکای مرکزی بویژه هُندوراس راهی آمریکا شدند. طبق بیانیه گروه مدافع حقوق مهاجران با نام «مردم بدون مرز» و گزارش شبکه فاکسنیوز، این کاروان انتظار دارد دولت بایدن از آنها استقبال گرمتری نسبت به دولت ترامپ داشته باشد. کاروان مذکور که مقامات گواتمالایی میگویند شامل حدود 9 هزار مهاجر هندوراسی است، از مرز گواتمالا و نیروهای مرزی این کشور عبور کرده و وارد خاک آن شدهاند؛ اقدامی که دولت گواتمالا آن را نقض حاکمیت ملی خود میداند. حال باید دید آیا بایدن برای این مساله راهکاری متفاوتتر از دولت ترامپ خواهد داشت یا اینکه به شکلی دیگر همان سیاست ترامپ را دنبال میکند.
* تحقیقات افبیآی درباره حملات 6 ژانویه
همزمان با افزایش تدابیر امنیتی در سراسر آمریکا، خبرگزاری انبیسینیوز در گزارشی اعلام کرد اداره پلیس فدرال آمریکا «افبیآی» به تحقیق درباره کمک مالی احتمالی دولتهای بیگانه به شورشیان مهاجم به کنگره پرداخته است. مقامات ارشد دموکرات 4 کمیته کنگره به صورت کتبی از «افبیآی» و سایر آژانسهای اطلاعاتی و امنیتی خواستند تهدیدها را بشناسند، اطلاعات را به اشتراک بگذارند و درباره اینکه آیا نفوذ خارجی در این شورشها نقش دارد یا خیر اعلام نظر کنند. این نامه از سوی «آدام شف» رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان، «برنی تامپسون» رئیس کمیته امنیت داخلی مجلس نمایندگان، «کارولین مالونی» رئیس نظارت مجلس نمایندگان و «جرولد نادلر» رئیس کمیته قضایی مجلس نمایندگان امضا شده است. برخی مقامات «افبیآی» به شبکه انبیسینیوز گفتهاند این تحقیق به پرداختهایی به مبلغ ۵۰۰ هزار دلار رمز ارز بیتکوین توسط دولتها، سازمانها یا شهروندان بیگانه به افراد و گروههای اصلی هوادار دونالد ترامپ برای طراحی، تحریک و اجرای شورش ۶ ژانویه در پایتخت آمریکا میپردازد. منابع آگاه به انبیسینیوز گفتهاند «افبیآی» اطلاعاتی در دست دارد که یک شهروند فرانسه ۵۰۰ هزار دلار بیتکوین به افراد و گروههای اصلی دستاندرکار این شورش پرداخت کرده است. این خبر و اتهامزنی به نقش دیگر کشورها در شورش 6 ژانویه از سوی «افبیآی» در حالی است که «نانسی پلوسی» تلویحا از نقش برخی اعضای کنگره در حمله اخیر صحبت کرده است. رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در سخنانی در این باره گفت: اگر ثابت شود اعضای کنگره در حمله 6 ژانویه طرفداران ترامپ به ساختمان کنگره دست داشتهاند، باید تحت تعقیب قضایی قرار بگیرند.
***
[ترامپ در فهرست نامحبوبترین رؤسایجمهور تاریخ آمریکا]
نتایج نظرسنجی «پیو» که روز جمعه منتشر شد نشان داد میزان رضایت از دونالد ترامپ به ۲۹ درصد سقوط کرده که پایینترین میزان دوره ریاستجمهوری او و 9 درصد کمتر از آگوست ۲۰۲۰ است. بنا بر این نظرسنجی، حتی در بین جمهوریخواهان هم محبوبیت ترامپ کاهش داشته و تنها ۶۰ درصد آنها عملکرد او را مثبت ارزیابی کردهاند. ماه آگوست ۷۷ درصد جمهوریخواهان چنین نظری داشتند. به گزارش روزنامه انگلیسی دیلیمیل، به نظر میرسد شورش خشونتبار کنگره در روز ششم ژانویه علت اصلی این تنزل باشد. پیش از این اتفاقات و در طول 4 سال ریاستجمهوری، وی میزان محبوبیتش اغلب پایدار و بین ۳۰ تا 40درصد بود. در این نظرسنجی همچنین بیش از ۵۰ درصد آمریکاییها (۵۲ درصد) معتقدند رئیسجمهور کشورشان مسؤولیت زیادی در قبال آشوب کنگره دارد و ۲۳ درصد مسؤولیت نسبی برای وی قائل شدهاند. نظرسنجی پیو نشان داد ۵۴ درصد آمریکاییها فکر میکنند ترامپ باید از قدرت برکنار شود و ۴۵ درصد معتقدند او باید دوره خود را به پایان برساند. درباره آینده هم نتایج نشان داد کمتر از یک سوم آمریکاییها (۲۹ درصد) مایلند وی را یکی از افراد اصلی صحنه سیاست کشورشان ببینند، در حالی که ۶۸ درصد گفتهاند او همین حالا باید بازنشسته شود. میزان رضایت از ترامپ او را در زمره یکی از نامحبوبترین رؤسایجمهور همه دورانهای آمریکا قرار داد. به این ترتیب او هم به جمع «جورج دبلیو بوش»، «جیمی کارتر» و «ریچارد نیکسون» پیوست که هنگام ترک قدرت، اکثریت قابل توجهی از مردم از عملکرد آنها ناراضی بودند.