اقدام تروریستی داعش در حالی رقم خورد که در ماههای گذشته گروههای مقاومت به کرات درباره حمایت آمریکا از داعش در عراق هشدار داده بودند
گروه بینالملل: وقوع 2 انفجار تروریستی پنجشنبه گذشته در بازار بغداد که منجر به کشته و زخمی شدن بیش از 100 شهروند عراقی شد، بیشتر از همه انتقادات را متوجه دولت و رویکرد امنیتی آن در یک سال گذشته کرد. این اقدام تروریستی که مسؤولیت آن از سوی گروه داعش پذیرفته شده، در حالی رقم میخورد که در ماههای گذشته گروهها و شخصیتهای مقاومت به کرات بر وجود شواهد عینی در حمایت لجستیکی و اطلاعاتی آمریکا از داعش در عراق تاکید کردند تا حدی که پس از انفجار، یحیی رسول، سخنگوی فرمانده کل نیروهای مسلح عراق در سخنانی اذعان کرد ما از ۳ ماه پیش اطلاعاتی درباره بمبگذاری داشتیم اما جدی گرفته نشد. این سخنان و مواضع گروههای مقاومت در حالی است که نخستوزیر عراق در یک سال گذشته با اتخاذ مواضع مشکوک و مبهم، تضعیف حشدالشعبی و گروههای مقاومت را در دستور کار قرار داده است. به عبارت دیگر انفجار تروریستی پنجشنبه گذشته در عراق بار دیگر این سناریو را در ذهن تحلیلگران و کارشناسان منطقه تقویت کرد که رویکرد مشکوکی پیرامون شکست امنیتی در عراق وجود دارد که خواستار بقای نیروهای نظامی- امنیتی آمریکایی در این کشور است. اکنون که این انفجار فجیع منجر به بروز تعداد بیسابقه تلفات تروریستی در ۳ سال گذشته شده است، نخستوزیر عراق از لزوم تقویت و همگرایی نهادهای امنیتی و مقابلهکننده با داعش صحبت کرده است؛ موضوعی که از آن با عنوان نوشداروی نخستوزیر پس از کشتار مردم یاد میشود.
* مرگبارترین حمله تروریستی بغداد طی ۳ سال گذشته
به گزارش «وطن امروز» به نقل از خبرگزاری رسمی عراق (واع)، ظهر پنجشنبه گذشته وقوع 2 انفجار تروریستی در شهر بغداد منجر به کشته و زخمی شدن بیش از 100 نفر شد. گفتنی است گروه تروریستی داعش در بیانیهای مسؤولیت انفجارهای عراق را بر عهده گرفت. بر اساس این گزارش این انفجارها در میدان الطیران و بازار بابالشرقی بغداد و در میان تجمع شهروندان عراقی رخ داد. مطابق آمار رسمی، این انفجارها تاکنون 32 کشته و 110 زخمی برجا گذاشته است و به علت شدت انفجار احتمال افزایش قربانیان این حمله تروریستی وجود دارد. این انفجارها مرگبارترین حمله تروریستی در بغداد طی ۳ سال گذشته به شمار میرود. وزارت بهداشت عراق گفته جانباختگان این حادثه در صحنه حمله جانشان را از دست دادهاند و اکثر زخمیها درمان شده و از بیمارستان مرخص شدهاند. وزارت کشور عراق هم درباره جزئیات ۲ انفجار تروریستی روز پنجشنبه بغداد اعلام کرد: ۲ تروریست انتحاری دارای کمربندهای انفجاری عامل این حمله تروریستی بودند. بر اساس گزارش پایگاه خبری المستقله به نقل از وزارت کشور عراق، در این عملیات تروریستی ابتدا یکی از تروریستهای انتحاری مدعی میشود بیمار است و با تمارض مردم را دور خود جمع میکند. پس از جمع شدن مردم به دور او برای کمک، وی خود را منفجر میکند. لحظاتی پس این انفجار، تروریست انتحاری دوم، پس از جمع شدن مردم برای کمک به زخمیهای انفجار نخست، خود را منفجر میکند. این بازار رو باز به فروش لباسهای دست دوم اختصاص داشته که پنجشنبه گذشته بعد از برداشته شدن محدودیتهای مربوط به جلوگیری از شیوع ویروس کرونا مملو از جمعیت بوده است. پایگاه خبری «الناس» هم به نقل از یک منبع آگاه امنیتی نوشت این حمله تروریستی را ۲ تروریست انتحاری با کمربندهای انفجاری، در یک بازار در مرکز بغداد انجام دادند. فرد انتحاری نخست، خود را در بازاری در میدان «غرناطه» مقابل یک ایستگاه برق منفجر کرد و سپس نفر دوم در فاصله ۲۰۰ متری او خود را منفجر کرد. مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق پس از وقوع انفجارهای یاد شده در بغداد برخی مقامات امنیتی این کشور را برکنار کرد.
* نوشداری الکاظمی پس از کشتار مردم
«مصطفی الکاظمی» نخستوزیر عراق دیروز (جمعه) در جلسه فوقالعاده امنیت ملی عراق به اقدامات اتخاذ شده برای جلوگیری از حملات احتمالی در این کشور پرداخت. الکاظمی در جلسه یادشده در ارتباط با انفجارهای اخیر بغداد گفت: «امنیت تنها یک کلمه نیست که در رسانهها آن را بر زبان بیاوریم، بلکه یک مسؤولیت است. آنچه روز گذشته رخ داد یک شکاف [در نظام امنیتی] بود و ما اجازه تکرار آن را نخواهیم داد». نخستوزیر عراق ادامه داد: «داعش روزانه تلاش دارد خود را به بغداد برساند [اما] این اقدامات در عملیاتهای پیشدستانه خثنی میشود. من خود شخصا بر دستگاههای اطلاعاتی نظارت خواهم کرد. ما برای اقدام [در این باره] و به منظور اتخاذ تدابیر فوری شرایط جدیدی ایجاد خواهیم کرد». وی همچنین اعلام کرد در ساختاری امنیتی و نظامی عراق تغییراتی اعمال شده است و بغداد در حال کار روی یک طرح امنیتی فراگیر و مؤثر برای مقابله با چالشهای آتی است. نخستوزیر عراق که از زمان تصدی این پست در یک سال گذشته مواضع پرابهامی در قبال نیروهای مقاومت عراق بویژه فرماندهی حشدالشعبی اتخاذ کرده و حتی درباره تحریم فالح الفیاض از سوی آمریکا موضع سکوت اتخاذ کرده بود، در صدد است با برپایی این قبیل جلسات، سهم خود از مشکلات و معضلات امنیتی موجود را ناچیز نشان دهد.
* بیانیه دفتر آیتالله سیستانی در محکومیت انفجار تروریستی بغداد
در همین حال دفتر آیتالله سیستانی با انتشار بیانیهای در محکومیت انفجار تروریستی بغداد اعلام کرد: بار دیگر تروریستهای بیرحم با ۲ انفجار در میدان طیران بغداد عزیز، غیرنظامیان بیگناه را هدف قرار دادند که در صحنهای وحشتناک که تمام وجدانهای بیدار را آزار میدهد، منجر به شهادت دهها نفر و و زخمی شدن چندین برابر این تعداد شد. ضمن ابراز تسلیت عمیقانه و صمیمانه به خانوادههای معظم شهدای بزرگوار، از خداوند متعال التماس دعا داریم که مجروحان را به سرعت بهبود بخشد و از نهادهای امنیتی ذیصلاح میخواهیم برای حفظ امنیت تلاشهای خود را تشدید کرده و نقشههای دشمنانی را که در انتظار آسیب به این مردم مظلوم رنج دیده هستند، خنثی کنند.
* واکنش مقامات عراقی به حمله تروریستی بغداد
برهم صالح، رئیسجمهوری عراق در واکنش به حوادث تروریستی بغداد در صفحه توئیتر خود نوشت انفجارهای تروریستی بغداد آن هم در زمان کنونی نشان میدهد تروریستها حقوق ملی بزرگ ملت عراق و خواستههای آنان برای آیندهای مملو از امنیت را هدف گرفتهاند. وی همچنین گفت: ما با اینگونه اقدامات که به منظور بر هم زدن ثبات کشور برنامهریزی میشود، قاطعانه مقابله میکنیم.
فالح الفیاض، رئیس سازمان حشدالشعبی نیز با انتشار بیانیهای ضمن محکوم کردن این حمله اعلام کرد: تلاشهای ناامیدانه تروریستها نمیتواند خدشهای در عزم و اراده ما ایجاد کند. وی این حمله تروریستی را یادآور سالهای گذشته و اقدام تروریستها برای ریختن خون فرزندان عراق دانست و گفت: تلاش تروریستها نخواهد توانست خدشهای در توانمندی نیروهای امنیتی و حشدالشعبی که پایان کار داعش را رقم زدند، ایجاد کند. وی تاکید کرد: نیروهای ما در مجموعههای مختلف در کمین نشستهاند و هرگز اجازه نخواهند داد شهرهای ما به جولانگاه تروریستها تبدیل شود. فیاض گفت: ما به قدرت و توانمندی نیروهای امنیتی و حشدالشعبی و دستگاههای امنیتی در حمایت از غیرنظامیان اطمینان کامل داریم. سیدعمار حکیم، رهبر جریان حکمت ملی و ائتلاف عراقیون نیز در پیامی ضمن محکومیت شدید این دو انفجار تروریستی و ناجوانمردانه، از نهادهای امنیتی خواست فورا دلایل وقوع این اقدام تروریستی را شناسایی کنند.
مقتدا صدر، رهبر جریان صدر نیز با صدور بیانیهای گفت: اجازه بازگشت تروریسم، انفجار و خودروهای بمبگذاری شده و بستههای انفجاری را به عراق نخواهیم داد. شیخ قیس الخزعلی، دبیرکل عصائب اهلالحق هم غفلت امنیتی و مشغله سیاسی دولت را ۲ عامل اصلی انفجارهای تروریستی در عراق دانست. ائتلاف فتح نیز با انتشار بیانیهای ضعف دستگاههای امنیتی را عامل اصلی انفجارهای اخیر در عراق دانست. در بیانیه ائتلاف فتح آمده است: آنچه در میدان الطیران بغداد رخ داد و به شهید و مجروح شدن دهها نفر انجامید، نتیجه ضعف دستگاههای امنیتی و استمرار تضعیف آن از طریق هدف قرار دادن و تعرض به آن از طرق مختلف است و این امر همچنین نقص اطلاعاتی را نشان میدهد. این بیانیه افزود: بعد از انفجارهای جرفالصخر و نقصهای امنیتی که در صلاحالدین، دیالی و... رخ داد، دولت و دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی باید با بالا بردن سطح آمادهباش و آمادگی کامل و با اجرای عملیات پیشدستانه با هر گونه نقص امنیتی پیش از وقوع آن مقابله کنند. در این بیانیه بر حمایت از جبهه داخلی و پشتیبانی از دستگاههای امنیتی برای مقابله با طرفهای خارجی که از تروریسم حمایت میکنند، تاکید شده است. ائتلاف دولت قانون عراق هم با صدور بیانیهای اعلام کرد: ما خواستار افزایش تدابیر امنیتی و پیگرد گروههای تروریستی هستیم. در ادامه این بیانیه تاکید شده است: این حمله لزوم بازنگری در طرحهای امنیتی و متلاشی کردن باقیمانده گروههای تروریستی را به ما گوشزد میکند. ائتلاف دولت قانون همچنین بر لزوم وحدت گروههای سیاسی عراقی در مواجهه با چالشهای پیش رو تاکید کرد. محمد الحلبوسی، رئیس پارلمان عراق نیز تاکید کرد آنچه در بغداد رخ داد نشان از حالت خطرناک و تلاشهای تروریسم برای بیثباتی در این کشور دارد. حسن الکعبی، نایب رئیس پارلمان عراق هم گفت: درباره بیتوجهی و اهمال در اجرای تدابیر امنیتی پیگیرانه هشدار داده بودیم.
* واکنشهای بینالمللی به انفجار بغداد
حمله تروریستی پنجشنبه بغداد واکنش کشورها، مقامات و نهادهای بینالمللی را نیز به همراه داشت. در همین ارتباط حزبالله لبنان با صدور بیانیهای ضمن محکومیت انفجارهای بغداد، وقوع این انفجارها را همزمان با افزایش درخواستها برای خروج نظامیان اشغالگر آمریکایی از عراق مشکوک توصیف کرد. حزبالله در ادامه بیانیه خود تاکید کرد: مطالبه مردم و دولت عراق در زمینه خروج نظامیان اشغالگر از خاک این کشور از سوی آمریکا با تحریمهای بیشتر پاسخ داده شد تا بار دیگر راه برای تحرک گروههای تروریستی در عراق باز شود. حزبالله لبنان پاسخ این جنایت وحشیانه را تاکید بر لزوم خروج نظامیان اشغالگر آمریکایی از خاک عراق و ادامه تلاشهای محکم و جدی در زمینه پیگرد گروههای تروریستی دانست. جنبش انصارالله یمن هم در بیانیهای تاکید کرد: انفجارها اهرم و ابزاری است که آمریکا با عاملیت عربستان سعودی از آن در جهت بر هم زدن امنیت عراق استفاده میکند. انصارالله این انفجارهای وحشیانه را تاکیدی بر این واقعیت دانست که دستگاههای اطلاعاتی آمریکا، این شیوه و روش خطرناک را در آینده فعال خواهند کرد. دولتهای سوریه، روسیه، قطر، ترکیه، مصر، امارات، نماینده سازمان ملل در عراق، اتحادیه اروپایی، اتحادیه عرب، الازهر مصر و سفیر کانادا در بغداد نیز با صدور بیانیههایی این حمله تروریستی را محکوم کردند.
* انفجار در مسیر کاروان نظامیان آمریکا
منابع عراقی دیروز همچنین از هدف قرار گرفتن 4 کاروان آمریکا در استانهای «بابل»در مرکز عراق و استانهای «ذیقار» و «دیوانیه» در جنوب عراق خبر دادند که در پی آن تعدادی از افسران ناتو مجروح شدند. کانال تلگرامی «صابرین نیوز» اعلام کرد گروه «اصحاب کهف» مسؤولیت این حمله را برعهده گرفته است. صابریننیوز در ادامه نوشت ۲ عملیات در استان بابل صورت گرفته که عملیات دوم در این استان را نیز گروه اصحاب کهف برعهده گرفته است. برخی منابع همچنین از هدف قرار گرفتن یک کاروان ارتش آمریکا در شهر «الناصریه» در جنوب شرق عراق خبر دادند.
***
[رد پای آلسعود در انفجارهای تروریستی بغداد]
در حالی که مقامات و منابع رسمی با گذشت 2 روز از این حادثه گزارشی درباره هویت ۲ تروریست انتحاری ارائه نکردهاند، برخی منابع غیررسمی از نقش آلسعود و شیخنشینهای حاشیه خلیجفارس در این حمله تروریستی خبر دادند. بر این اساس «سعید سعیدی» عضو دفتر سیاسی عصائب اهلالحق عراق گفت: رد پای آلسعود و آلنهیان در ۲ انفجار بغداد پیداست. وی خواستار استیضاح وزیر کشور عراق به خاطر اهمال و سهلانگاری امنیتی در این کشور شد. وی از عملکرد دولت برای برقراری امنیت در عراق انتقاد کرد و حشدالشعبی و گروههای مقاومت را مانعی در مسیر منافع آمریکا و متحدانش در عراق دانست. حزبالله عراق هم با صدور بیانیهای ضمن محکومیت انفجارهای بغداد، مزدوران وابسته به محور سهگانه صهیونیستی- آمریکایی- سعودی را مسؤول این جنایت دانست. در بخشی از این بیانیه آمده است: همزمانی وقوع جنایت با آغاز به کار دولت بایدن، این واقعیت را نشان میدهد که محور شرارت در تلاش برای اجرای پروژه به تسلیم کشاندن ملت عراق است. حزبالله عراق همچنین در این بیانیه تاکید کرد: بار دیگر آنچه را قبلا متذکر شده بودیم، تکرار میکنیم که بنسلمان، ولیعهد سعودی تصمیم خود مبنی بر از سرگیری حمایت از اجرای عملیاتهای تروریستی در خاک عراق را عملی کرده است.