printlogo


کد خبر: 229650تاریخ: 1399/11/4 00:00
گزارش «وطن امروز» از تصمیم جدید نمایندگان برای مالیات پلکانی حقوق
مالیات عادلانه از حقوق
کمیسیون تلفیق تعداد پلکان مالیاتی و نرخ مالیات از حقوق‌های بیش از ۲۴ میلیون تومان را افزایش داد

گروه اقتصادی: تغییرات اعمال‌شده کمیسیون تلفیق مجلس برای مالیات حقوق در سال 1400 نشان می‌دهد کمیسیون تلفیق تعداد پله‌های مالیاتی را از 4 به 6 پله افزایش داده که باعث عادلانه‌تر شدن پایه مالیاتی می‌شود. بررسی دقیق‌تر پله‌های مالیاتی مصوب کمیسیون تلفیق نشان می‌دهد این کمیسیون سعی داشته فشار مالیاتی را از حقوق‌های پایین کاسته و آن را به حقوق‌های بالاتر منتقل کند.  در مقابل اما کمیسیون تلفیق سعی کرده با افزایش پلکان مالیاتی، حقوق‌های بالاتر را مشمول مالیات‌های سنگین‌تری کند. 
اقدام کمیسیون تلفیق در افزایش پایه‌های مالیاتی و انتقال بار مالیات بر طبقات برخوردار کشور، می‌تواند ضمن افزایش درآمدهای دولت و کاستن از کسری تراز عملیاتی بودجه، تبعات ناشی از کسری بودجه احتمالی در سال آینده را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. مهم‌ترین تبعات کسری بودجه در سال آینده را می‌توان تورم دانست که در صورت بی‌توجهی مجلس به اشکالات متعدد لایحه دولت، معیشت قشر متوسط و بویژه کم‌درآمد جامعه را با سختی قابل توجهی مواجه می‌کند. 
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 1400 مجلس در نشست خبری پنجشنبه هفته گذشته (دوم بهمن)، مصوبات این کمیسیون را تشریح کرد. 
 
* مصوبه مهم تلفیق برای حقوق‌ها
یکی از مصوبات مهم کمیسیون تلفیق درباره حقوق و مزایا، کاهش سقف حقوق پرداختی به کارکنان (مدیران) دولتی از 21 برابر حداقل حقوق به 15 برابر حداقل حقوق بود. رحیم زارع گفت: کمیسیون تلفیق پیشنهاد دولت برای افزایش 25 درصدی حقوق و مزایای کارکنان دولت را برای سال آینده تصویب کرد اما سقف پرداخت حقوق مدیران را از آنچه دولت پیشنهاد کرده بود کاهش داد. وی ادامه داد: بر این اساس نمایندگان سقف حقوق‌ را از 21 برابر حداقل حقوق که پیشنهاد دولت بود به 15 برابر حداقل حقوق کاهش دادند؛ البته کارانه پزشکان مشمول این بند نیست. 
 
* کاهش 79 هزار میلیارد تومان از سقف مصارف هدفمندی
زارع با تاکید بر اینکه منابع هدفمندی یارانه‌ها در لایحه بودجه سال آینده 429 هزار میلیارد تومان تعیین شده بود، گفت: با تصویب پیشنهادات دولت در بخش مصارف از جمله پخش و پالایش، فرآورده‌های نفتی و شرکت ملی نفت، ارزش افزوده گاز طبیعی و عوارض مالیات بر ارزش افزوده فرآورده‌های نفتی حدود 79 هزار میلیارد تومان از منابع کلی کسر شد. وی تاکید کرد: کمیسیون تلفیق بودجه برای مابقی منابع درآمدی حاصل از هدفمندی یارانه‌ها هنوز تعیین تکلیف نکرده و قرار است در جلسه بعدی این کمیسیون درباره بخش مصارف در حوزه‌های یارانه دارویی، حمایت معیشتی، کاهش فقر مطلق، سیاست جمعیتی خانواده، خرید تضمینی گندم، رزمندگان معسر و حوزه اشتغال آسیب‌‌دیده از کرونا و... تصمیم‌گیری‌های لازم را اتخاذ کند. 
 
* مصوبات تلفیق درباره پرداخت تسهیلات
زارع گفت: همچنین بر اساس مصوبه این کمیسیون تسهیلاتی برای حوزه اشتغال با محوریت کشاورزی در نظر گرفته شد و وزارت امور اقتصادی و دارایی باید با محوریت کشاورزی و امنیت غذایی، ساخت مسکن، توسعه صنایع، حمل و نقل، حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و تکمیل زیرساخت‌های شهرک‌های صنعتی اقدامات لازم را در سال 1400 انجام دهد. وی تاکید کرد: بر اساس مصوبه دیگر کمیسیون تلفیق بودجه، همه بانک‌ها و مؤسسات اعتباری موظف شدند سال آینده 90 هزار میلیارد تومان تسهیلات برای احداث و نوسازی 100 هزار واحد مسکن در روستاها و شهرهای کمتر از 25 هزار نفر جمعیت و همچنین 200 هزار واحد مسکن شهری تخصیص دهند که دوره بازپرداخت این تسهیلات هم 20‌ساله تعیین شده است. 
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 1400 با اشاره به مصوبات کمیسیون تلفیق بودجه در بحث ایثارگران هم گفت: دولت موظف شد نسبت به تبدیل وضعیت استخدامی همه افراد پیمانی، انجام کار معین، کارگری، شرکتی و روزمزد با طی مراحل گزینش بدون الزام به داشتن شرط سنی، تحصیل و آزمون فرزندان ایثارگران اقدام کرده و آنها را استخدام رسمی کند. زارع افزود: وزارت صمت نیز سال آینده مکلف شد برای تامین 20 هزار خودروی ملی جانبازان و ایثارگران بالای 25 درصد و دارای محدودیت‌های حرکتی جسمی و همچنین جانبازان 50تا 70 درصد با معرفی بنیاد شهید از طریق ایران خودرو و سایپا با تقسیط 5 ساله اقدام کند. وی تصریح کرد: بنیاد شهید هم می‌تواند 5 هزار فقره وام مسکن از محل سهمیه 1400 خود برای ایثارگرانی که قبلا از تسهیلات استفاده کرده اما اکنون فاقد مسکن هستند، تامین کند. همچنین ایثارگرانی که در سنوات گذشته از این تسهیلات ارزان‌قیمت تا سقف 25 میلیون تومان نیز بهره‌مند شده‌اند اگر تا پایان سال 99 تسهیلات خود را تسویه کنند، می‌توانند از تسهیلات مسکن ارزان‌قیمت ایثارگران در سال آینده بهره‌مند شوند. 
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 1400 در پاسخ به سوالی درباره اینکه بر اساس اعلام رئیس بنیاد شهید، این سازمان در سال آینده با وجود 4 هزار میلیارد تومان کسری بودجه دچار مشکل خواهد شد،  این کمیسیون چه تدبیری برای این موضوع اندیشیده است، گفت: پیشنهاداتی در حوزه مصارف تبصره 14 برای ایثارگران وجود دارد و کمیته هدفمندی یارانه‌های کمیسیون تلفیق بودجه هم پیشنهادات خوبی در این باره ارائه کرده است؛ بنابراین تلاش داریم بخشی از کسری بودجه بنیاد شهید را در سال 1400 جبران کنیم. 
 
* کاهش شکاف سقف و کف حقوق از 21 برابر به 15 برابر
با توجه به سهم 75 درصدی هزینه‌های جاری از مصارف عمومی لایحه بودجه سال آینده، کنترل هزینه‌های جاری به مساله‌ای حیاتی در اصلاح لایحه تبدیل شده است. در همین رابطه، میزان افزایش حقوق، سقف قانونی پرداخت حقوق و همچنین نحوه دریافت مالیات از حقوق‌ها از مهم‌ترین مسائل به شمار می‌رود. 
طبق اعلام زارع، کمیسیون تلفیق با پیشنهاد دولت برای افزایش 25 درصدی حقوق موافقت کرد اما سقف پرداخت حقوق به کارکنان (مدیران) دولت را از 21 برابر به 15 برابر حداقل حقوق کاهش داده است. رحیم زارع گفت: کمیسیون تلفیق پیشنهاد دولت برای افزایش 25 درصدی حقوق و مزایای کارکنان دولت را برای سال آینده تصویب کرد اما سقف پرداخت حقوق مدیران را از آنچه دولت پیشنهاد کرده بود کاهش داد. وی ادامه داد: بر این اساس نمایندگان سقف حقوق‌ را از 21 برابر حداقل حقوق که پیشنهاد دولت بود به 15 برابر حداقل حقوق کاهش دادند؛ البته کارانه پزشکان مشمول این بند نیست. زارع همچنین اعلام کرد: سقف پاداش بازنشستگی 475 میلیون تومان تعیین شد. 
 
* مالیات 6 پله‌ای حقوق
یکی از اقدامات مهم کمیسیون تلفیق مجلس در موضوع حقوق‌ها، تعیین پلکان مالیاتی بود. سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 1400 درباره نرخ‌های مالیات بر حقوق در سال آینده اعلام کرد: سقف معافیت مالیاتی حقوق کارکنان دولت به استثنای اعضای هیات علمی و قضات 4 میلیون تومان تعیین شد. زارع با اشاره به نحوه دریافت مالیات از حقوق‌ها بیان کرد: از حقوق بین 4 تا 8 میلیون تومان 10 درصد، حقوق بین 8 تا 12 میلیون تومان 15 درصد، حقوق 12 تا 18 میلیون تومان 20‌درصد، حقوق 18 تا 24 میلیون تومان 25 درصد و حقوق 24 تا 32 میلیون تومان 30 درصد مالیات اخذ خواهد شد و مازاد بر 32 میلیون تومان حقوق هم باید 35 درصد مالیات پرداخت کند. 
***
    تغییرات تلفیق درباره مالیات حقوق     
نگاهی به جدول زیر، تغییرات اعمال شده کمیسیون تلفیق مجلس برای مالیات حقوق در سال 1400 را بخوبی نشان می‌دهد. چنانکه پیداست کمیسیون تلفیق تعداد پله‌های مالیاتی را از 4 به 6 پله افزایش داده که باعث عادلانه‌تر شدن پایه‌های مالیاتی می‌شود. بررسی دقیق‌تر پله‌های مالیاتی مصوب کمیسیون تلفیق نشان می‌دهد این کمیسیون سعی داشته فشار مالیاتی را از حقوق‌های پایین کاسته و آن را به حقوق‌های بالاتر منتقل کند. به طور مثال کمیسیون تلفیق، حقوق 6 میلیون تومان در ماه را مشمول 10 درصد مالیات کرده است؛ این در حالی است که دولت در لایحه تقدیمی به مجلس، مالیات این حقوق را معادل 15 درصد در نظر گرفته است. در مقابل اما کمیسیون تلفیق سعی کرده با افزایش پلکان مالیاتی، حقوق‌های بالاتر را مشمول مالیات‌های سنگین‌تری کند. چنانکه این کمیسیون حقوق‌های بالاتر از 32 میلیون تومان را مشمول 35 درصد مالیات کرده است. این در حالی است که دولت در لایحه بودجه، این حقوق‌ها را مشمول تنها 25 درصد مالیات کرده است. 
اقدام کمیسیون تلفیق در افزایش پایه‌های مالیاتی و انتقال بار مالیات بر طبقات برخوردار کشور، می‌تواند ضمن افزایش درآمدهای دولت و کاستن از کسری تراز عملیاتی بودجه، تبعات ناشی از کسری بودجه احتمالی در سال آینده را تا حدود قابل توجهی کاهش دهد. مهم‌ترین تبعات کسری بودجه سال آینده را می‌توان تورم دانست که در صورت بی‌توجهی مجلس به اشکالات متعدد لایحه دولت، معیشت قشر متوسط و بویژه کم‌درآمد جامعه را با سختی قابل توجهی مواجه می‌کند. 


Page Generated in 0/0197 sec