* نماینده مردم خرمآباد و چگنی در گفتوگو با «وطن امروز»: مردم این منطقه تمام پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکنند و حتی به بیماران کرونایی شهرهای اطراف خدمات میرسانند
اسدالله خسروی کاکاوند: با وجود کاهش چشمگیر مرگومیر ناشی از کرونا، هنوز هیچ نقطهای در کشور در وضعیت سفید به سر نمیبرد غیر از یک شهرستان: چگنی.
به گزارش «وطن امروز»، شهرستان چگنی که فاصله چندانی با خرمآباد، مرکز استان لرستان ندارد، تنها شهرستانی در کشور است که در نقشه کرونایی وزارت بهداشت به رنگ سفید است و این بدان معناست که هفتههاست هیچ مرگومیر و ابتلایی در این شهرستان رخ نداده است. چگنی که تا قبل از سال 1397 با نام شهرستان «دوره» نامیده میشد، یکی از شهرستانهای تازهتأسیس کشور است. چگنی سال 1390 با تجمیع ۲ بخش چگنی و ویسیان تأسیس شد و مرکز آن شهر سرابدوره است. این شهرستان حدود 42 هزار نفر جمعیت دارد. شهرستان چگنی دارای طبیعتی سبزپوش با آبشارهایی تماشایی همچون آبشار «دال آو» است؛ طبیعتی دیدنی که از یک طرف گلهایی زیبا به نام لالههای واژگون را در چمنزار خود جای داده است و از سوی دیگر رودخانهای زیبا از میانش میگذرد که بر جذابیت این دشت همیشه سرسبز میافزاید. این شهرستان زیبا از ابتدای شیوع کرونا در وضعیت مناسبی به سر میبرد و همواره آمار ابتلا در آن بسیار ناچیز بوده و هیچ مرگی در آن ثبت نشده است. قدرتالله ترابینژاد، فرماندار چگنی درباره این شهرستان میگوید: چگنی با ۴۵ هزار نفر جمعیت دارای ۳ بخش و 6 دهستان است که عمده فعالیت مردم دامپروری و کشاورزی است. شهرک دام سفیدکوه ۱۰۰ واحد دامپروری دارد که ظرفیت خوبی است، همچنین معدن سنگ گوهره که در کشور تک و نمونه است، مربوط به شهرستان چگنی است.
ترابینژاد اضافه کرد: حدود ۲۸ معدن در شهرستان وجود دارد که ۱۹ مورد فعال است و در این معادن حدود ۱۰۰۰ نفر مشغول فعالیت هستند. فرماندار چگنی با بیان اینکه دامداری سنتی و کارخانه الکلسازی ویسیان در شهرستان وجود دارد، افزود: شهرک صنعت فولاد در شهرستان وجود دارد ولی متأسفانه حدود ۲ سال است که تعطیل شده است. صنایع دستی در شهرستان وجود دارد که ظرفیتهای خوبی است اما در بعد تشکیلات اداری ضعیف هستیم و باید مستقل شود. وی درباره آخرین وضعیت کرونا در این شهرستان میگوید: چگنی جزو شهرستانهای سفید است و در بهار امسال نخستین شهرستانی بود که در آن نمازجمعه برگزار شد.
اما علت وضعیت سفید این شهرستان چیست؟ اگر به خیابانهای سرابدوره مرکز شهرستان چگنی سری بزنید، مشاهده میکنید اهالی آن با همیاری مثالزدنی به رعایت پروتکلهای بهداشتی مبادرت میورزند. گروههای جهادی اعم از طلاب، بسیج مردمی و... شهرستان چگنی برای مبارزه با بیماری کرونا با همکاری شبکه بهداشت و درمان در همان ابتدا شروع به گندزدایی و ضدعفونی سطوح، منازل و معابر، تولید و توزیع ماسک و الکل کردند و تقریبا تمام شهرستان مورد پوشش قرار گرفت. حجتالاسلام محمدحسین سوری، امام جمعه سراب دوره در گفتوگو با سفیر افلاک، میگوید: شهرستان چگنی با داشتن بیش از ۴۱ هزار جمعیت به عنوان تنها شهرستان وضعیت سفید استان لرستان اعلام شده که این به خاطر زحمات کادر شبکه بهداشت و درمان و همچنین رعایت اصول بهداشتی از جانب مردم بوده است. سرهنگ محمد علیزاده، فرمانده سپاه چگنی نیز در گفتوگو با سفیرافلاک، میگوید: با توجه به وضعیت سفید شهرستان چگنی باید از مردم، گروههای جهادی بویژه مدافعان سلامت که در حال مبارزه با این بیماری هستند، تقدیر و تشکر کنیم. سپاه و بسیج علاوه بر حفاظت و دفاع از دستاوردهای انقلاب و تامین امنیت پایدار، با همه ظرفیتها برای مقابله با ویروس کرونا و حفظ سلامتی مردم پای کار بودهاند. وی بیان کرد: با راهاندازی ۶ کارگاه تولیدی ماسک در سطح شهرستان چگنی، ۱۴۸هزار عدد ماسک توسط گروههای جهادی تولید شده است.
علیزاده اظهار کرد: در ۳ مرحله در تابستان بسیج به کمک شبکه بهداشت شهرستان چگنی شتافت و همه خانوارهای این شهرستان را غربالگری کرد؛ ۲۰ هزار نفر در ورودی شهرها را تبسنجی کردهاند. وی افزود: نیروهای جهادی به صورت شبانهروزی در کنار شبکه بهداشت و درمان چگنی بودهاند و در کنار هر بهورز در خانههای بهداشت، ما یک تیم ۲ نفره از بسیج داشتهایم که به افرادی که به کرونا مبتلا شدهاند خدمات ارائه میدادند. در هر روستا یک تیم گندزدایی ۴ نفره کار ضدعفونی و گندزدایی را انجام دادهاند. محمد ناصری، رئیس شبکه بهداشت و درمان چگنی نیز میگوید: وزارت بهداشت وضعیت سفید کرونایی را بر اساس میزان مرگومیر و بستری در 3-2 هفته اخیر اعلام کرده است که این به معنی ریشهکن کردن ویروس کرونا در منطقه نیست بلکه ویروس کرونا وجود دارد و باید کماکان اقدامات بهداشتی، فاصلهگذاری اجتماعی، پروتکلهای بهداشتی و... رعایت شود. وضعیت سفید کرونایی چگنی اول نتایج زحمات خود مردم بوده است، سپس شبکه بهداشت و درمان و معاونان، استاندار و فرماندار چگنی، فرمانده سپاه استان لرستان و چگنی، دهیاران و بویژه گروههای جهادی که همگام با بهورزان و دهیاران تلاش کردهاند.
* کمک به سایر شهرها
شهرستان چگنی را میتوان یک الگوی مقابله با کرونا قرار داد؛ در روزهایی که اکثر شهرستانهای لرستان قرمز بودند، این شهرستان در وضعیت سفید بود و هنوز همین وضعیت را حفظ کرده، حتی کادر درمان چگنی به بیماران کرونایی شهرستانهای اطراف کمک میکردند.
در همین ارتباط نماینده مردم خرمآباد در گفتوگو با «وطن امروز» درباره علت سفید ماندن وضعیت شهرستان چگنی از ابتدای شیوع کرونا تاکنون گفت: عوامل متعددی در سفید ماندن منطقه چگنی تاثیرگذار بوده که مهمترین آن، رعایت جدی دستورالعملهای بهداشتی توسط مردم این خطه بویژه تعطیل کردن تمام مراسمهای عزا و عروسی و دورهمیهاست. مهرداد ویسکرمی با بیان اینکه همراهی مردم در فاصلهگذاریهای فیزیکی و حمایت جهادگران بسیجی، کادر پزشکی و نیروهای مراکز بهداشت شهرستان در تامین مواد ضدعفونی کننده و نیازهای بهداشتی از دیگر عوامل سفید ماندن وضعیت این شهرستان است، گفت: متفاوت بودن چگنی و روستاهای اطراف آن به دلیل پراکندگی جغرافیایی جمعیت روستایی، برخورداری از طبیعت بسیار زیبا و آب و هوای خوب و خاک حاصلخیزی که دارد است. خیلی از محصولات باغی و صیفی و گیاهان دارویی نیز در آنجا وجود دارد و مردم مناطق روستایی این شهرستان چون کشاورز و دامدار هستند برای تهیه موادغذایی آن هم در شرایط کرونایی کمتر از خانه یا روستا خارج میشوند. وی اضافه کرد: روستانشینی و پراکندگی جمعیت به دلیل فواصل زیاد روستاها و نیز عدم تجمعات به همراه استفاده از مواد غذایی طبیعی و آب و هوای مناسب، دلیل دیگر وضعیت سفید شهرستان چگنی در برابر بیماری کشنده کروناست. نماینده مردم خرمآباد تصریح کرد: به نظر میرسد مسائل ژنتیکی نیز بر کاهش میزان ابتلای افراد این منطقه به کرونا تاثیرگذار است، چرا که بالاترین میزان بستری و مبتلایان به کرونا در استان لرستان مربوط به شهرستان الشتر بود اما مردم شهرستان چگنی کمترین و در حد بسیار پایینی به این بیماری مبتلا شدند تا جایی که ظرفیت تختهای درمانی و بیمارستانی چگنی به نسبت سایر شهرستانهای استان خالی بوده و در برخی مواقع مبتلایان از مرکز استان برای بستری شدن به این شهرستان اعزام میشدند، ویس کرمی اظهار داشت: مقاومت مردم و بنیه قوی مردمان این منطقه در برابر بیماریها کاملا مشهود و ملموس است که بخشی از آن به تغذیه سالم، هوای پاک، فعالیت در مزارع و دشت و دمن و استفاده از اکسیژن خالص برمیگردد.
وی در پایان افزود: مردم این منطقه از لحاظ عاطفی بسیار احساساتی هستند و در زمان مریضی یک فرد، رسیدگیها به او (البته با حفظ چارچوبهای بهداشتی) هم از لحاظ عاطفی و هم بهداشتی بیشتر میشود که وی بیماری را فراموش میکند. این در حالی است که در کشورهای اروپایی و آمریکایی بخش عمده سالمندان مبتلا به بیماری کرونا به دلیل بیتوجهی عاطفی جان خود را از دست دادند.