گروه فرهنگ و هنر: دبیر سیونهمین جشنواره فیلم فجر در نشستی رسانهای، آخرین جزئیات از کیفیت برگزاری این دوره جشنواره را تشریح کرد.
این نشست به دلیل رعایت پروتکلهای بهداشتی بهصورت زنده از بسترهای ارتباطی جشنواره در فضای مجازی پخش شد.
سیدمحمدمهدی طباطبایینژاد در آغاز این نشست گفت: با کاهش آمار درگیرشدگان به کرونا و مبتلایان، شرایط کشور رو به بهبودی رفت و سینماها باز شدند و امروز این امکان را داریم که در سطح صاحبان آثار و منتقدان و مردم جشنواره فجر را برگزار کنیم. در تهران 70 سالن، 30 استان و همچنین در ۵ منطقه آزاد، جشنواره به طور کامل برگزار میشود.
وی افزود: سالهای گذشته ما فیلمهای جشنواره را به تفکیک برای استانها میفرستادیم و به هر استان 10 فیلم ارسال میشد اما امسال در یک شرایط عادلانه علاقهمندان میتوانند همه آثار را در تمام استانها ببینند و در آرای مردمی شرکت کنند.
دبیر جشنواره فیلم فجر ادامه داد: ما ۱۶ اثر را برای نمایش انتخاب کردیم و از ابتدا گفته بودیم فیلمها برای سیمرغ مورد داوری قرار میگیرند؛ مثل هر سال نیست، طبق زمانبندیای که داشتیم باید ۲ روز را کمتر میکردیم. جمعبندی ما این بود که این میتواند حسن داشته باشد و ۲ روز آخر را به بهترین فیلم اول و بهترین فیلم جشنواره اختصاص بدهیم و این فیلمها مرور شود. تعداد آثار به گونهای نبود که 10 روز پر شود.
طباطبایینژاد درباره فروش بلیت هم گفت: همه تمهیدات در سمفا در نظر گرفته شده است؛ فروش برای کارتهای مهمان شروع شده و شرایط لازم و هر آنچه را که باید به لحاظ بهداشتی مهیا میکردیم انجام شده است. دوستان ما در سمفا و سامانههای فروش فعالیت اجرایی را پیش میبرند.
* فرآیند اخذ آرای مردمی
دبیر سیونهمین جشنواره فیلم فجر درباره آرای مردمی این دوره هم گفت: آرای مردمی انجام میشود. تمام کسانی که وارد سامانه میشوند کدی دریافت میکنند و بعد از سانس هم برای آنها کدی ارسال میشود که با رجوع به سمفا میتوانند به فیلم موردنظر خود رای بدهند.
وی درباره فرصت دادن به فیلمهای خارج از مسابقه برای اکران در ایام جشنواره هم گفت: اگر میخواستیم آثاری را خارج از مسابقه به نمایش بگذاریم باید کار را از صبح شروع میکردیم، چون زمان ناهار و اقامه نماز دوستان دچار مشکل میشد. از این رو باید صبح سانسی را مقرر میکردیم که این امر هم از نظر پروتکلها مشکل داشت، ضمن اینکه انتخاب آثار جامانده از بخش مسابقه کار دشواری بود؛ هر راهی انتخاب میکردیم باز عدهای معترض میشدند، بنابراین بهتر است از این کار صرفنظر کنیم.
* جشنواره نباید به «اکران» تبدیل شود
دبیر جشنواره فیلم فجر درباره شرایط اقتصادی نامطلوب سینماداران هم گفت: سالنهای زیادی در فضای جشنواره حضور دارند، در استانها هم چنین است. در تهران حدود 90 اکران در سینماها رخ میدهد، البته برخی نسبت به همین تعداد هم انتقاد میکنند. اینکه جشنواره را به اکران بدل کنیم موضوع درستی نیست.
* شرایط اکران «قاتل و وحشی» فراهم شود استقبال میکنیم
طباطبایینژاد درباره مشکل شرعی «قاتل و وحشی» و امکان صدور مجوز نمایش آن تنها برای بانوان هم گفت: این در حوزه تصمیم جشنواره فجر نیست، اگر اداره کل نظارت و سازمان سینمایی امکان نمایش فیلم را در جشنواره فراهم کنند به هر شکلی که ممکن باشد استقبال میکنیم ولی شرط این است که مجوز را به ما بدهند. این موضوع در اختیار من نیست.
وی درباره بودجه این دوره جشنواره نیز بیان کرد: حامی مالی جشنواره با نیمی از حضور، شهرداری تهران است و غیر از شهرداری، حامی دیگری نداریم. هزینهها در یک سال اخیر افزایش یافته ولی تلاش میکنیم با کمترین هزینه جشنواره را برگزار کنیم. برای اکران فیلم در شهرستانها برای ۱۶ فیلم بالغ بر یک میلیارد باید به تهیهکنندگان بپردازیم، نزدیک به یک میلیارد هم هزینه جوایز است. بعد از جشنواره مجموع هزینههای جشنواره را اعلام میکنیم.
طباطبایینژاد درباره تضمین رعایت پروتکلهای بهداشتی هم اظهار کرد: از پروتکلها همه دوستان مطلع هستند و ما هم به سینماها درباره این موضوع اطلاع دادهایم؛ تبسنجی، الزام استفاده از ماسک، ضدعفونی سالنها، تغییر هوا در بین سانسها از جمله این موارد است. در برج میلاد هم صندلیهای یک در میان را خارج کردهایم و مبلمانها با فاصله با هم قرار دارند.
وی درباره فیلمهای مستند و کوتاه هم گفت: تلاش ما این بود که بتوانیم آنها را به نمایش بگذاریم، اگر میخواستیم این کار را کنیم باید روز بیستودوم را هم پر میکردیم. از طرفی تمام فیلمهای مستند یکی دو ماه پیش در پلتفرمها به نمایش درآمدهاند و برخی فیلمها 40 هزار بار دیده شدهاند. فیلمی با این آمار چرا باید برای 400 نفر نمایش داده شود، فیلمهای کوتاه هم یک هفته پیش نمایش داده شدند. ضمن اینکه نگران سانسبندی و استقبال هم بودیم چون قبلا به نمایش درآمده بودند و برای ما درست نبود تماشاگران کمی داشته باشد.
طباطبایینژاد درباره پیشنهاد به تهیهکنندگان برای برگزاری آنلاین جشنواره هم گفت: ما پیشنهاد دادیم، البته میدانستیم نمیپذیرند. من دبیرکل ستاد صیانت بودم و میدانستم احتمال سرقت هست، خودم هم قبول نمیکردم یک سرمایه در فضای مجازی به سرقت برود؛ به هر حال سیستم نظارتی چندانی در کشور ما نیست. البته پلتفرمهای بزرگ دنیا هم دچار همین مسأله هستند. ریسک بالایی بود که نه ما و نه هیچ تهیهکنندهای حاضر به این ریسک نبودیم. در حوزه فیلمهای سینمایی، اکران آنلاین معنا ندارد. در حوزه مستند و فیلم کوتاه تمایل به سرقت کمتر است ولی در فیلم داستانی بلافاصله سرقت اتفاق میافتد و طبیعی بود از این کار اجتناب کنیم.
* امکان اکران همه فیلمهای بخش سودای سیمرغ وجود ندارد
وی در ادامه درباره امکان به نمایش گذاشتن همه فیلمهای راهیافته به بخش سودای سیمرغ برای منتقدان و صاحبنظران گفت: اینکه ۵۷ اثر را اکران کنیم، طبیعتا امکانش وجود ندارد. آیا امکان سانسبندی هست؟ اما اینکه خود علاقهمندان و منتقدان با تهیهکنندگان ارتباط بگیرند و آثار موردنظر خود را ببینند در دستور کار ما نیست و به خود تهیهکنندگان برمیگردد. ما از ابتدا اعلام کردیم صرفا فیلمهای نامزد شده را اکران میکنیم. آن زمان حتی این گزینه نیز مطرح بود که همین ۱۶ فیلم هم امکان اکران نداشته باشند. همه 57 اثر مورد داوری قرار گرفتند و کاندیداهای نهایی دوستان داور بیش از این ۱۶ فیلم نبود و نمیتوانستیم تعداد را بالا ببریم. برای اضافه کردن فیلمها بحثهایی هم در میان داوران مطرح شد اما بیشتر کردن این آثار تبدیل به چالش برای سانسبندی میشد. اگر میشد جشنواره را در طول یک ماه برگزار کرد شاید میشد همه 57 فیلم راهیافته به بخش سودای سیمرغ را اکران کرد.
مسعود نجفی، مدیر روابط عمومی جشنواره در این نشست با اشاره به آغاز فروش بلیتهای مردمی جشنواره اعلام کرد: زدن ماسک برای همه افراد اجباری است و در گیشه سینماها حتی یک بلیت هم فروخته نخواهد شد.
طباطبایینژاد در پاسخ به سوال دیگری درباره امکان اکران فیلمهایی غیر از ۱۶ فیلم اعلام شده بار دیگر تأکید کرد: در سینماهای مردمی ۳ سانس نمایش داریم و زمانبندی به دلیل کرونا به گونهای نیست که فیلم دیگری اضافه کنیم. اجمالا این موضوع از نظر جشنواره منتفی است و تنها همین ۱۶ اثر به نمایش درمیآیند.
وی درباره جدیتر شدن مشکل اکران بهواسطه برگزاری جشنواره هم گفت: جشنواره مشکل اکران را بیشتر نمیکند اتفاقا یکی از معضلات اصلی ما این است که فیلمی برای اکران داده نمیشود. امیدواریم جشنواره رونقی ایجاد کند که صاحبان آثار فیلمها را در نوبت اکران قرار دهند. گمان نمیکنم جشنواره به فضای اکران لطمه زده است، بلکه فکر میکنم جشنواره میتواند فضای اکران پررونقی را ایجاد کند.طباطبایینژاد درباره اختلال به وجود آمده در فرآیند خرید بلیتهای مردمی هم گفت: ما ۳ سینما را در آخرین لحظات به ناوگان اکران اضافه کردیم که همین مساله موجب اختلال سایت شد ولی الان مرتفع شده است.
* امکان راستیآزمایی تکتک آرای مردمی وجود دارد
وی درباره آرای مردمی و نقش خانه سینما بیان کرد: بلیتها بر اساس شماره تماس خریداری میشود. خانه سینما در داوری مداخله دارد ولی به شیوه سالهای قبل نیست، بلکه سامانه به صورت الکترونیکی کار داوری را انجام میدهد. همه کدها در سامانه ثبت میشود و تمام رایها را میشود ردیابی کرد، پس نیازی به شیوه سالهای قبل نیست. در شیوه جدید امکان راستیآزمایی هم وجود دارد ولی خانه سینما هم میتواند نظارت کند.
طباطبایینژاد درباره دلیل حذف هیات انتخاب در این دوره از جشنواره هم گفت: ما ابتدا که جشنواره را شروع کردیم گمان میکردیم تعداد فیلمها کم باشد. برای اینکه همه فیلمها مورد داوری قرار بگیرند امسال استثنا قایل شدیم ولی رفتهرفته دیدیم تعداد فیلمها افزایش یافت و شرایط نمایش هم فراهم شد اما زمان از دست رفته بود و دیگر نمیشد هیات انتخاب قرار بدهیم. از این جهت تنها فیلمهای نامزد دریافت جایزه برای نمایش انتخاب شدند، البته این کار دشوار بود. من خودم به عنوان یک همراه از کار هیات داوران راضی هستم ولی از فیلمهای خوبی که جا ماندند اظهار تأسف کردم، چرا که آنها هم میتوانستند باشند ولی گاهی بحث سلیقه است.وی در پایان درباره مخالفت یکی از اعضای شورای شهر با حمایت مالی شهرداری تهران از جشنواره امسال هم گفت: شهرداری حامی ما است و نکتهای پیش نیامده است.