printlogo


کد خبر: 230251تاریخ: 1399/11/19 00:00
رأی دادگاه لاهه، مقامات امنیتی رژیم صهیونیستی را در وحشت از بازداشت در سفرهای خارجی فرو برده است
دیپلماسی ترامپی دولت بایدن

رای دادگاه لاهه به صلاحیت قضایی این دادگاه جهت رسیدگی به دست‌اندازی رژیم صهیونیستی به آن سوی مرزهای فلسطینی تعیین شده در سال 1967 میلادی، نه تنها خشم مقامات اسرائیلی را در پی داشت، بلکه دولت جدید آمریکا را هم به واکنش‌های ترامپی واداشته است. پس از آنکه قضات دادگاه کیفری بین‌المللی در لاهه جمعه‌شب رأی مزبور را صادر کردند، شاهد واکنش‌های مشابهی ضد این حکمیت بین‌المللی از سوی طبقات سیاسی اسرائیلی و رسانه‌های عبری بودیم که ماهیت ضدبشری صهیونیست‌ها را برملا کرد. از طرف دیگر تشکیلات خودگردان فلسطین و بخشی از اهالی کرانه باختری این حکم را یک دستاورد تاریخی دانسته و آن را جشن گرفتند. وزارت خارجه تشکیلات رام‌الله با ابراز امیدواری نسبت به اینکه رای دادگاه لاهه سرآغاز تحقیقات و تعقیب قضایی بین‌المللی درباره مقامات صهیونیست به خاطر جرائم و جنایات‌شان باشد، برای همکاری با دادگاه کیفری بین‌المللی اعلام آمادگی کرد. 
در مقابل بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی که آشکارا از حکم دادگاه لاهه به خشم آمده است، بار دیگر ادعاهایش درباره سیاسی‌کاری این دادگاه را تکرار کرد و رسانه‌های اسرائیلی نیز با عناوینی همچون مبالغه‌آمیز و حتی خطرناک، رای مزبور را خطری برای موجودیت اسرائیل توصیف کردند. نتانیاهو با یادآوری اینکه رژیم اسرائیل در دادگاه کیفری بین‌المللی عضویت ندارد، مدعی شد این دادگاه یک نهاد قضایی نیست و سیاسی عمل می‌کند و همزمان جنایات جنگی واقعی را نادیده می‌گیرد. رادیو دولتی تل‌آویو نیز به نقل از نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی خبر داد او به وزرای کابینه خود توصیه کرده هیچ مصاحبه‌ای با رسانه‌ها درباره رأی دادگاه لاهه انجام ندهند. این خشم و سراسیمگی در عین حال نشان از نگرانی عمیق صهیونیست‌ها از تبعات این حکم دارد. گابی اشکنازی، وزیر خارجه این رژیم نیز ادعایی مشابه نتانیاهو کرد اما روزنامه هاآرتص منتقد دولت نتانیاهو، دیروز در گزارشی جامع نوشت حقیقت چیز دیگری است. 
در همین حال ژنرال بازنشسته 4 ستاره «عاموس یادلین» رئیس پیشین بخش اطلاعات نظامی ارتش عبری به انتقاد از مقامات تل‌آویو پرداخته و آنها را به اهمال‌کاری متهم کرده است که چرا در شرایطی که کابینه نتانیاهو سرش به کرونا و سیاست داخلی گرم بود، دادگاه کیفری بین‌المللی این ضربه سخت دیپلماتیک را به اسرائیل وارد کرده است. 
به گفته یادلین که هم‌‌اکنون ریاست «مرکز پژوهش‌های امنیت داخلی اسرائیل» را بر عهده دارد، دادگاه کیفری بین‌المللی از آن جهت برای اسرائیلی‌ها خطرناک است که می‌تواند با تکیه بر رأی روز جمعه، درباره جنایات جنگی رخ داده در جنگ ۲۰۱۴ غزه و همچنین درگیری سربازان صهیونیست با اهالی غزه در خلال راهپیمایی‌های بازگشت که ۲۱۵ شهید و ۱۹۱۷۳ زخمی بر جا گذاشت و همچنین عملیات‌های نظامی و امنیتی در کرانه باختری تحقیق کند. 
در چنین شرایطی رفتار دولت جدید واشنگتن نیز قابل تأمل است. وزارت خارجه آمریکا درست همانند دوره مایک پمپئو واکنشی منفی و مغایر با اجماع بین‌المللی به رأی دادگاه لاهه داشت. 
«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای همان ادعاهای مقامات صهیونیست در این باره را تکرار کرد که دادگاه کیفری بین‌المللی صلاحیت لازم را برای دولت‌هایی که عضو این دادگاه نیستند، ندارد. 
 او گفت: «ما بشدت از تلاش دادگاه کیفری بین‌المللی برای تأیید صلاحیت قضایی خود برای [رسیدگی به پرونده] اسرائیلی‌ها نگرانیم». 
رسانه‌های جریان اصلی آمریکا نزدیک به اتاق فکر دموکرات‌ها دیروز حتی در نشست مطبوعاتی وزارت خارجه، این موضوع را مطرح کردند که ممکن است جو بایدن همچون ترامپ، دادگاه لاهه را تحریم کند. 
ترامپ تابستان گذشته در واکنش به آغاز تحقیقات دیوان بین‌المللی کیفری درباره جرائم ارتش تروریست آمریکا در افغانستان، با امضای یک فرمان اجرایی این دیوان را تحریم کرده بود. آن زمان پمپئو، وزیر خارجه آمریکا گفته بود «دیوان بین‌المللی کیفری حقی برای تحقیق از سربازان ما در افغانستان ندارد و ما عضو اساسنامه رم نیستیم».
اما روزنامه هاآرتص فاش کرد مقامات امنیتی رژیم صهیونیستی رای دادگاه لاهه را جدی گرفته‌اند و در حال تهیه یک لیست مخفی از ۳۰۰ مقام صهیونیست هستند که به آنها توصیه می‌شود به خارج از سرزمین‌های اشغالی سفر نکنند تا مبادا بازداشت شوند. بر این اساس نخست‌وزیر و وزرای امنیتی فعلی و پیشین و رؤسای ستاد مشترک ارتش فعلی و سابق و رؤسای سازمان امنیت داخلی (شاباک) به علاوه افسران عالی‌رتبه جزو این لیست هستند. 

Page Generated in 0/0266 sec