printlogo


کد خبر: 230269تاریخ: 1399/11/19 00:00
اجرای ناقص طرح نسخه‌نویسی الکترونیکی و حذف دفترچه‌های درمانی دردسرساز می‌شود
طرحی بزرگ با زیرساخت‌های !

اسدالله خسروی: طرح حذف دفترچه‌های درمانی در حالی قرار است از ماه آینده شکل عملی به خود گیرد که خیلی از کارشناسان و نمایندگان مجلس معتقدند تا زمانی که زیرساخت‌های این طرح به طور کامل ایجاد نشود، اجرای آن جز آزار و اذیت مردم و کادر درمانی نتیجه‌ای نخواهد داشت.  به گزارش« وطن امروز»، دولت چند سالی است در فکر اجرای طرح نسخه‌نویسی الکترونیکی است. این اقدام هر چند راهکاری درست در مسیر کاهش هزینه‌ها و تسهیل امور است اما آنگونه که مشخص است هنوز زیرساخت‌های آن تمام و کمال فراهم نیست.  حذف دفترچه‌های درمانی و ارائه خدمات در بستر الکترونیک رویکردی است که دولت در مسیر آن گام بر‌می‌دارد تا با این شیوه علاوه بر کاهش هزینه‌های تهیه و تولید کاغذ دفترچه‌های درمانی، تحولی در نظام سلامت کشور ایجاد شود؛ تحولی که معلوم نیست مردم را به دردسر می‌اندازد یا اینکه امور خدمات‌رسانی را تسهیل و تسریع خواهد کرد. 
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی در بخشنامه‌ای، جزئیات حذف دفترچه درمانی از ابتدای اسفندماه امسال را به تمام واحدهای اجرایی ستادی و استانی این سازمان ابلاغ کرد. به گزارش ایسنا، با توجه به فراهم شدن امکان ارائه خدمات (ویزیت، تجویز دارو، پاراکلینیک شامل آزمایشگاه تشخیص طبی، تصویربرداری، فیزیوتراپی و...) در بستر الکترونیک برای تمام پزشکان و ارائه‌کنندگان خدمات تشخیصی و درمانی، با صدور این بخشنامه چاپ دفترچه‌های درمانی جدید از اول اسفندماه سال ۱۳۹۹ متوقف می‌شود. بر اساس این بخشنامه، از اول اسفندماه سال‌ ۱۳۹۹ صدور دفترچه درمانی در تمام شعب و کارگزاری‌های سازمان تامین اجتماعی متوقف خواهد شد و تمام افراد تحت پوشش این سازمان می‌توانند با ارائه کارت ملی، شناسنامه یا جلد دفترچه درمانی در اختیار خود از خدمات تشخیصی و درمانی مورد تعهد سازمان برخوردار شوند و در زمان مراجعه به پزشک و موسسات تشخیصی و درمانی الزامی به ارائه دفترچه درمانی از سوی بیمار نیست. تمام بیمه‌شدگان و مستمری بگیران اصلی و تبعی برای تسهیل دریافت خدمات درمانی می‌توانند با مراجعه به سایت این سازمان به نشانی eservices.tamin.ir نسبت به ایجاد حساب کاربری و تکمیل مشخصات هویتی و درج شماره تلفن همراه (موبایل) خود در درگاه مذکور اقدام کنند.
در این میان تمام بیمه‌شدگان و مستمری‌بگیران اصلی و تبعی قبل از مراجعه به مراکز درمانی می‌توانند نسبت به استعلام استحقاق درمان از طریق یکی از روش‌های زیر اقدام و از پوشش بیمه درمان خود اطمینان حاصل کنند:
۱- مراجعه به سایت medical.tamin.ir، وارد کردن کدملی و مشاهده وضعیت پوشش بیمه درمان
۲- شماره‌گیری #۱۴۲۰*۴*، انتخاب گزینه یک (استعلام اعتبار درمانی)، وارد کردن کدملی و مشاهده وضعیت پوشش بیمه درمان
۳- شماره‌گیری #۱*۱۴۲۰*۴*، وارد کردن کدملی و مشاهده وضعیت پوشش بیمه درمان
۴- استفاده از اپلیکیشن موبایل، مراجعه به سایت pwa.tamin.ir، وارد کردن کدملی و مشاهده وضعیت پوشش بیمه درمان
۵- شماره‌گیری #۱۶۶۶*، انتخاب گزینه یک (استحقاق‌سنجی)، وارد کردن کدملی و مشاهده وضعیت پوشش بیمه درمان
در مواردی که بیمه‌شده بر اساس نتایج دریافتی از روش‌های یادشده یا اعلام مراکز درمانی، فاقد استحقاق درمان است، در صورت اعتراض می‌تواند موضوع را از طریق سامانه ۱۴۲۰ پیگیری کند. همچنین تمام بیمه‌شدگان در صورت ایجاد حساب کاربری می‌توانند خلاصه سوابق درمانی خود را با مراجعه به سامانه eservices.tamin.ir در پنجره (منوی) مخصوص بیمه‌شدگان ملاحظه کنند. علاوه بر این، تمام پزشکان اعم از طرف قرارداد و غیرطرف قرارداد، می‌توانند با ثبت‌نام در سامانه نسخه الکترونیک این سازمان‌(ep.tamin.ir)  و دریافت نام کاربری، نسبت به نسخه‌نویسی الکترونیک اقدام کنند. پزشکان و مؤسسات طرف قرارداد پس از احراز هویت فرد (رویت کارت ملی، شناسنامه یا جلد دفترچه درمانی) و استعلام برخورداری بیماران از استحقاق درمان (پوشش بیمه‌ درمان) از روش‌های اعلامی سازمان، نسبت به نسخه‌نویسی و ارائه خدمات تشخیصی و درمانی‌ در بستر الکترونیک و در صورت قطع بودن سیستم مکانیزه با استفاده از سرنسخه مخصوص مطب‏ پزشک یا سرنسخه متعلق به موسسه درمانی به جای برگ دفترچه درمانی بیمار اقدام کنند. چنانچه از تاریخ ۱‏‏/۱۲‏‏/۱۳۹۹ و بعد از آن، برخی بیماران با دفترچه درمانی خود به پزشک مراجعه کنند، پزشک می‌تواند در صورت عدم امکان نسخه‌نویسی الکترونیک، همانند روال سابق از دفترچه درمانی بیماران برای تجویز خدمات پزشکی استفاده کرده و برگ مخصوص پزشک را کمافی‌السابق به مدیریت درمان استان ارسال کند.  
دکتر معصومه پاشایی‌بهرام، نماینده مردم مرند و جلفا در مجلس یازدهم درباره اجرای طرح نسخه‌نویسی الکترونیکی و حذف دفترچه‌های درمانی به «وطن امروز» گفت: طبق گزارش‌های موجود، خیلی از مطب‌ها به نسخه‌نویسی الکترونیکی مجهز شده‌اند اما برخی پزشکان در اجرای آن مقاومت می‌کنند و خواهان مشوق‌های لازم هستند، بنابراین این مشکل باید قبل از اجرای طرح حل‌و‌فصل شود و پزشکان مکلف به اجرای قانون شوند. وی با بیان اینکه هنوز زیرساخت‌های پرونده الکترونیکی سلامت کاملا در کشور فراهم نیست و این موضوع در اجرای طرح حذف دفترچه‌های درمانی و نسخه‌نویسی الکترونیکی مشکل‌ساز خواهد شد، افزود: مراکز تصویر‌برداری حدود 50 درصد به نسخه‌نویسی الکترونیکی وصل هستند و خدمات بیمه سلامت نیز در این زمینه صد درصدی نیست، بنابراین رفع مشکلات موجود قبل از عملیاتی شدن طرح ضروری است. این پزشک متخصص و نماینده مجلس با بیان اینکه دولت نباید تا مرتفع شدن مشکلات و نواقص، طرح را اجرا کند، گفت: اجرای طرح ناقص دردسرساز می‌شود، زیرا زوایای این طرح هنوز در بخش بیمه شفاف نیست، البته کل دنیا در این مسیر گام برداشته‌اند تا سرانه درمان در کشور کنترل شود، در تمام دنیا پزشکان به نسخه‌نویسی الکترونیک وصل شده‌اند، حال در چنین شرایطی رونمایی با پیشرفت 70 تا 80 درصدی مشکل‌ساز خواهد شد.
***
اجرای طرح نصفه و نیمه کارساز نیست
نایب‌رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفت‌وگو با «وطن امروز» درباره اجرای طرح حذف دفترچه‌های درمانی گفت: هر طرحی برای اجرا باید دارای زیرساخت‌های کامل باشد، بویژه طرح حذف دفترچه‌های درمانی که ارتباط مستقیم بیمار با مراکز درمانی، بیمارستانی، داروخانه‌ها و مطب‌ها را فراهم می‌کند. در چنین شرایطی اگر بستر نسخه‌نویسی الکترونیک فراهم نباشد، اجرای چنین طرحی مردم را گرفتار می‌کند و باعث سردرگمی عوامل نظام سلامت نیز خواهد شد. علی‌اصغر باقرزاده با بیان اینکه اگر بستر اجرای طرح نسخه‌نویسی الکترونیک در کشور فراهم است همه داروخانه‌های کشور نیز باید زیرساخت خدمات‌رسانی به بیماران را داشته باشند، افزود: شیوه توسعه نظام سلامت با ایجاد پرونده الکترونیکی بیمار رویکردی درست و تکلیفی قانونی است که باید به آن عمل شود اما اینکه چه زمان و چگونه شکل اجرایی به خود گیرد، نیازمند تکمیل زیرساخت‌هاست تا مانعی اجرای طرح را تهدید نکند.  نایب‌رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس اظهار داشت: خدمات‌رسانی‌های درمانی در بستر الکترونیک نباید نصفه و نیمه انجام شود، به طور مثال، اینگونه نباشد که برخی داروخانه‌ها ابزار و امکانات خدمات‌رسانی الکترونیکی فروش دارو را داشته و برخی نداشته باشند، این اقدام باعث خواهد شد تا مردم سرگردان شوند و دردسرهایی برای بیماران ایجاد شود.  وی خاطرنشان کرد: بیماری که برای درمان به مراکز درمانی رجوع می‌کند به دنبال هر چه سریع‌تر انجام‌ شدن فرآیند درمان و رفع بیماری است، حال چنانچه زیرساخت‌های الکترونیکی طرح نسخه‌نویسی الکترونیکی و حذف دفترچه‌های درمانی بخوبی فراهم نباشد و این طرح کلید بخورد، علاوه بر تحمل رنج بیماری، مشکلی از این جهت نیز بر بیماران تحمیل می‌شود.

Page Generated in 0/0064 sec